Găsește repede ce ai nevoie

Proiecte DIY practice folosind tevile PVC

Tevile din PVC se gasesc usor si au un pret accesibil. Pe langa intrebuintarile lor principale (instalatii de diferite tipuri), aceste tevi pot fi folosite si pentru realizarea unor diferite obiecte si sisteme utile in gospodarie. In acest articol, iti prezentam cateva proiecte DIY practice pe care le poti realiza folosind tevi PVC.

Sistem de mutat obiecte grele si voluminoase

Foloseste tevi PVC de buna calitate pentru a muta mai usor diverse obiecte grele si voluminoase din gospodarie. Aceasta solutie este potrivita pentru mutatul mobilierului de gradina, pietrelor decorative de mari dimensiuni, casutelor pentru copii etc. Pentru acest proiect, vei avea nevoie de 3 tevi PVC cu diametru de cel putin 10 cm.

 • Ridica obiectul pe care iti doresti sa-l muti si pune doua tevi dedesubt, una in fata si una la mijloc.
 • Pozitioneaza a treia teava cu 30 cm in fata obiectului.
 • Impinge obiectul spre cea de-a treia teava PVC pana cand teava de la mijlocul suprafetei iese de dedesupt, cea din fata ajunge la mijloc, iar cea din afara in fata. Muta apoi teava iesita afara in fata obiectului si repeta procesul.

Aceasta tehnica functioneaza cel mai bine pe teren neted si drept. Daca vrei sa folosesti metoda prezentata pe o panta, roaga pe cineva sa te ajute.

 

Etui pentru cutite

Un astfel de obiect este practic mai ales atunci cand mergi la picnic sau cu cortul. Etuiul din tevi PVC te ajuta sa transporti si sa pastrezi cutitele in siguranta.

Pentru a-l realiza, ai nevoie de o teava PVC si de doua capace. Lipeste unul dintre capace de un capat al tevii si marcheaza celalalt capac cu un X. In acest fel, vei sti intotdeauna care este capacul pe care trebuie sa-l deschizi pentru a scoate cutitul din etui.

Dispozitiv pentru manevrarea saltelelor

Sunt multe saltele care au atasate manere, insa scopul acestora nu este sa te ajute sa le cari, ci sa le pozitionezi corect. Asadar, manerele saltelelor nu sunt foarte rezistente. Iata un mod prin care poti cara mai simplu o saltea.

 • Foloseste o franghie cu 20-30 cm mai lunga decat lungimea saltelei.
 • Introdu cate o teava din PVC (cu diametrul de aproximativ 2.5 cm si lungimea de aproximativ 7 cm) la fiecare capat al sforii si realizeaza un nod de tip bucla. Vei obtine, astfel, o franghie cu doua manere din PVC.
 • Pozitioneaza acest dispozitiv de-a lungul unei laturi ale saltelei pentru a o ridica si transporta.

Organizator pentru unditele de pescuit

Vei avea nevoie de o teava PVC cu un diametru de 7-8 cm si o bagheta din spuma pentru piscina. Teava va avea rolul de a sprijini manerele unditelor, iar bagheta de a sustine varfurile acestora.

 • Realizeaza cate o fanta la fiecare 10 cm ai baghetei.
 • Aseaza bagheta pe perete, astfel incat cele doua fante din fiecare capat sa se sprijine pe cate un stift.
 • Deschide acele doua fante, introdu cate o saiba de siguranta si prinde bagheta de perete cu suruburi de 5 cm.
 • Insurubeaza teava din PVC de perete, astfel incat aceasta sa sustina manerele unditelor.
 • Sprijina unditele de teava din PVC si introdu-le capetele in fantele baghetei din spuma.​​​​​​​

Organizator pentru scule

Aceasta este o idee utila pentru a folosi bucatile de tevi PVC ramase in urma montarii instalatiilor sanitare. Lipeste bucatile PVC pe o placa din lemn si foloseste-le pentru a depozita surubelnite, perii de vopsit si lacuit, patente, chei, creioane etc.

Poti pastra acest dispozitiv pe masa de lucru din garaj.

Accesorizeaza-ti masina de tuns iarba

Cu ajutorul unei benzi adezive, lipeste bucati de tevi PVC de manerul masinii de tuns iarba si foloseste-le pentru a-ti tine uneltele de gradinarit la indemana. Acestea mai pot fi utilizate si pentru a pune buruienile si deseurile pana ajungi la primul cos de gunoi.

Construieste singur o masa

Vei avea nevoie de o teava PVC cu lungimea de aproximativ 3 metri lungime (sau doua tevi mai mici) si diametrul de 7-8 cm, 4 flanse plate si o placa din lemn de 2 metri lungime si 70-90 cm latime.

 • Taie teava/tevile din PVC astfel incat sa obtii patru bucati egale.
 • Monteaza flansele pe placa din lemn.
 • Ataseaza (lipeste) picioarele din PVC. 

Aceasta masa este usor de dezasamblat si depozitat in debara pana la urmatoare utilizare.

Cilindri pentru depozitare

Vei avea nevoie de tevi PVC, capace, dopuri si fitinguri PVC.

 • Folosind un fierastrau manual sau un taietor automat, taie tevile la lungimea dorita.
 • Lipeste un capac la un capat si un fiting la celalalt, utilizand adeziv pentru PVC. Inchide capatul la care ai atasat fitingul cu un dop.
 • Pentru a reduce greutatea cilindrului, poti realiza cateva gauri pe lungimea sa.
 • Foloseste acesti cilindri pentru a depozita undite, burghie, schiuri, hartie de impachetat, crose etc.

Accesoriu de slefuit cu banda de smirghel

Lipeste banda de slefuit de jur imprejurul unei tevi din PVC, folosind un spray adeziv. Aplica adezivul atat pe suprafata tevii, cat si pe banda de smirghel si asteapta un minut pana a le lipi. Un astfel de dispozitiv este practic in special pentru slefuirea curbelor concave. Atunci cand banda de slefuit s-a uzat, o poti desprinde si inlocui cu una noua.

Raft pentru depozitare

Poti depozita obiectele voluminoase din garaj pe un raft special construit pentru a elibera spatiul din aceasta incapere. Vei avea nevoie de tevi din PVC cu diametru de 5 cm, coturi si fitinguri. Prinde cateva tevi din PVC in pozitie verticala de grinzile tavanului si foloseste fitinguri si coturi pentru a le conecta de alte tevi asezate in pozitie verticala. Vei obtine un raft pe care poti pune diverse obiecte care, datorita dimensiunii lor, iti aglomereaza garajul.
 

Te-ar putea interesa și: