Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

44 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Montajul unui gard din WPC: cum se realizeaza?

Publicat: 26.04.2023 / Timp lectură: 3 min
https://cdn.mathaus.ro/medias/sys_master/images/h88/h7e/h00/9538565636126.jpg

Profilele din lemn compozit, WPC (Wood Plastic Composite), reprezinta o solutie moderna, sustenabila si placuta din punct de vedere estetic pentru amenajarile exterioare. Acestea sunt potrivite pentru realizarea gardurilor, mobilierului de gradina, pardoselilor, jardinierelor, anexelor, foisoarelor, pergolelor si altor aplicatii. 

Au rezistenta mare la intemperii, radiatii UV, umiditate si inghet, iar culoarea rezista bine in timp. Scandurile WPC se monteaza usor si nu trebuie vopsite. Mai mult, procedurile de mentenanta si intretinere sunt simple si fara costuri suplimentare - ulucile se spala cu jet de apa si cu detergent neutru. 

Gardurile din WPC se pot monta si in regie proprie, DIY (Do It Yourself). Profilele se fixeaza atat vertical, cat si orizontal, in functie de preferinte si nevoi. Principalele avantaje sunt durabilitatea lucrarii, de 10-25 de ani, intretinerea usoara si aspectul modern. Iata care sunt pasii de care trebuie sa tii cont!

Cuprins

1. Obiectivul pe care il va îndeplini gardul

Rolul unui gard este de a imprejmui un teren si de a oferi un grad ridicat de protectie si securitate. De asemenea, alegerea unor profile de WPC sporeste nivelul de intimitate si delimiteaza clar proprietatea. In schimb, panourile de gard metalice sunt mai discrete si trecatorii pot vedea in curtea si gradina ta. Totodata, sunt importante designul si stilul de amenajare. Inainte de a incepe constructia, trebuie sa decizi care sunt obiectivele proiectului tau si cum va arata noul gard.   

Citeste si: Tipuri de garduri: ce alegi in functie de nevoile tale?

2. Sculele necesare pentru montajul unui gard WPC

Sculele necesare pentru montajul unui gard WPC

Pentru montarea profilelor WPC ai nevoie de urmatoarele unelte manuale si scule electrice:

  • ruleta, un instrument de scris si trasat, nivela;
  • ciocan de cauciuc;
  • masina de gaurit cu percutie si burghie pentru beton, lemn sau metal;
  • circular;
  • surubelnita sau masina de insurubat;
  • perie de sarma;
  • de asemenea, asigura-te ca folosesti echipamente de protectie adecvate.

3. Debitarea profilelor verticale ce se montează pe stalp

Profilele verticale se prind de stalpii de beton cu ajutorul unor suruburi. Mai intai, masoara si debiteaza profilele la lungimea dorita, avand grija sa pastrezi perpendicularitatea la capetele acestora. Pe latura care se monteaza pe stalp, opusa canalului, executa 2-4 gauri care sa corespunda suruburilor de fixare alese de tine. Intre stalp si profil se pun saibe de distantiere, astfel incat sa se asigure verticalitatea.

4. Debitarea scandurilor din lemn compozit / WPC

Scandurile din lemn compozit WPC se pot taia cu un disc diamantat sau vidia. Ulucile pot avea o deviatie unghiulara de pana la 2 milimetri, care se corecteaza in momentul debitarii la lungimea necesara. Respecta instructiunile de taiere si montaj a gardului WPC provenite de la producator, pentru a obtine cele mai bune rezultate. 

5. Montarea scandurilor orizontale

Dupa fixarea stalpilor verticali si debitarea scandurilor din WPC, este necesar sa realizezi gauri circulare de trecere. Acestea trebuie sa fie cu 2 milimetri mai mari decat diametrul suruburilor de prindere - strange-le la forta mainii. Daca folosesti o masina de insurubat si surubul se infinge in scundura din WPC, vei bloca dilatarea si contractia materialului. 

De asemenea, incepe montarea propriu-zisa cu uluca cea mai de jos. Introdu distantierele in canal si fixeaza-le cu un kit de montaj, dupa care gliseaza scandura din partea de sus a gardului pana ajungi la nivelul dorit. Continua cu un nou set de distantiere si o alta uluca pana cand panoul de gard este complet.

Iti recomandam si: Constructia unui gard pas cu pas: materiale si sfaturi utile

6. Montarea scandurilor verticale

Unul dintre avantajele scandurilor din lemn compozit este posibilitatea de montare fie orizontala, fie verticala. Acestea se pot fixa atat drept, lipite una de cealalta, cat si intercalate, pentru obtinerea unui model dublu. Dupa montajul stalpilor verticali, adauga 3 traverse orizontale: in partea de jos a gardului, la mijloc si sus. Ulucile se prind de aceste traverse in pozitie verticala, cu suruburi. 

7. Dilatarea ulucilor din lemn compozit

scanduri wpc montaj

Scandurile din WPC se pot dilata din cauza frigului sau a caldurii. Din acest motiv, este necesar ca intre ulucile consecutive sa existe un spatiu de dilatatie de 4-5 milimetri: si in lateral, si pe lungimea acestora. Astfel, monteaza cate o clema de distantare prin fixare cu surub intre scandurile din lemn compozit. In acelasi timp, asigura-te ca lasi un joc de dilatatie/contractie de 5 milimetri intre uluci si profilele de prindere. 

8. Cand trebuie sa folosesti elemente de rigidizare a scandurilor pentru garduri WPC?

In cazul unor suprafete cu o lungime mai mare de 1000 de milimetri este necesara o sprijinire intermediara a ulucilor orizontale cu: un profil WPC, o teava metalica, un stalp pentru gard etc. Din cauza expunerii la caldura sau a greutatii proprii, scandurile de lemn compozit mai mari de 1 metru si care nu sunt sustinute suplimentar au tendinta de curbare.

Descopera intreaga oferta MatHaus de produse pentru curte si gradina: profile WPC si accesorii, utilaje si unelte de gradinarit, sisteme de irigatii si udare, mobilier, corpuri de iluminat si decoratiuni pentru exterior, dar si multe altele!

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitoare la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobila de exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural si elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca, pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, procesul se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.
Daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, citeste acest articol pentru a afla informatii importante despre intreg procesul de ingrijire si taiere a vitei de vie. Indiferent daca te preocupă cum se taie via in primavara sau cand se curata via pentru a asigura o recolta bogata de struguri de masa, vei gasi raspunsurile cautate aici. Vei descoperi diversele tipuri de taieri a vitei de vie si vei vedea sfaturi practice si detaliate pentru a-ti facilita munca si pentru a obtine cele mai bune rezultate in gradina ta. Este momentul sa inveti cum sa ingrijesti si sa tai corect via pentru a te bucura de struguri sanatosi si deliciosi in fiecare sezon.