Cum alegi dimensiunile potrivite ale blatului de bucatarie?
Blatul de bucatarie poate fi incorporat in celelalte piesele de mobilier sau independent, in cazul incaperilor de dimensiuni mai mari, sub forma de insula. Alegerea corecta pentru achizitionarea blatului se realizeaza in functie de urmatoarele criterii.
Dimensiunea si forma bucatariei
Exista bucatarii mici, inguste sau spatioase, in forma literelor „L”, „U”, dreptunghiulare sau patrate, open space etc. Tine cont de dimensiunile bucatariei atunci cand alegi blatul, asadar vei putea organiza eficient spatiul de lucru. De exemplu, pentru camerele mici, opteaza pentru un blat incorporat in mobilier, iar pentru bucatariile spatioase alege un blat insula.
Pentru a putea alege dimensiunea potrivita pentru blatul de lucru trebuie sa tii cont de materialul din care este acesta fabricat. Fiecare textura ofera diferite proprietati, de la o rezistenta superioara impotriva socurilor sau zgarieturilor, la modul in care interactioneaza cu caldura, umiditatea si apa, durabilitatea crescuta si usurinta cu care poti intretine spatiul de lucru. Asadar, iata cele mai populare materiale pentru fabricarea blatului de bucatarie.
● PAL simplu acoperit cu HPL
Placile din pal simplu acoperit cu HPL sunt ideale pentru zonele cu umiditate crescuta, impact, abraziuni si temperaturi ridicate, precum bucatariile sau baile. Acest tip de pal poate fi utilizat pentru blaturile de lucru atat din locuinte, dar si din bucatariile profesionale, de la restaurante.
● Lemn masiv
Blatul din lemn pentru bucatarie este rezistent si impune eleganta in locuinta, fiind ideal pentru aranjamentele rustice, traditionale sau scandinave. Cu toate acestea, lemnul trebuie ingrijit periodic si are nevoie de un strat de lac pentru protectie.
● Placi ceramice
Spre deosebire de alte materiale pentru blat, placile ceramice ofera o rezistenta scazuta la socuri si zgarieturi, insa sunt economice, versatile si perfecte pentru numeroase amenajari interioare.
● Piatra naturala
Blaturile de bucatarie fabricate din piatra naturala, precum granitul sau quartz-ul sunt foarte rezistente la lovituri, umiditate si apa. Acest tip de material ofera eleganta si naturalete locuintei.
● Inox
Daca iti doresti o bucatarie precum cele pe care le vezi in emisiunile culinare, atunci inoxul este materialul de care ai nevoie: puternic, usor de ingrijit, igienic si rezistent in timp!
● Marmura travertin
Marmura travertin ofera pentru blatul de bucatarie proprietati si caracteristicile speciale, duritate, rezistenta la abraziune, umiditate si temperaturi ridicate, dar si un design modern. Materialul are o suprafata poroasa si necesita intretinere perioadica.
Grosimea blatului de lucru
Grosimea blatului poate fi aleasa in functie de estetica bucatariei: moderna sau traditionala, dar si de spatiul pe care-l ai la dispozitie. Exista grosimi diferite, de la 10-12mm, fiind cele slim si pana la blat de 30-40 mm. De exemplu, alege blaturile slim pentru un design minimalist sau un blat gros pentru stilurile rustice sau boho.
Latimea blatului de bucatarie
Latimea blatului depinde de forma si dimensiunea bucatariei, dar si de spatiul pe care-l ocupa celelalte piese de mobilier. Latimea standard de blat este de la 60 la 65 cm, insa vei gasi si spatii de lucru de dimensiuni mai mici sau mai late, putand depasi chiar si 1m. Tine minte ca blatul trebuie sa fie spatios astfel incat sa poti amplasa pe acesta accesoriile necesare pentru bucatarie, precum scurgatoarele pentru vase, anumite organizatoare sau cutii de depozitare etc, dar si sa ai suficient loc pentru desfasurarea activitatilor casnice.
Lungimea blatului de bucatarie
Un blat standard poate avea lungimea cuprinsa intre 1,5m pana la 4,10m, insa in functie de dorintele si cerintele tale, acesta poate fi personalizat, alegand dimensiunea potrivita pentru bucatarie. Atunci cand alegi lungimea spatiului de lucru, tine minte ca aceasta poate fi influentata de forma pe care o are blatul, precum margini rotunjite sau taiate sau de amplasarea sa: incorporat sau insula.
Inaltimea blatului de bucatarie
Un alt criteriu de luat in calcul atunci cand alegi blatul de lucru pentru bucatarie este inaltimea. Aceasta trebuie sa ofere confort in timpul desfasurarii activitatilor, sa nu iti incomodeze pozitia si sa ai suficient spatiu pentru pregatirea retelelor culinare intre blat si corpurile suprapuse ale mobilierului.
Cum sa masori blatul de bucatarie?
Vei economisi o suma semnificativa de bani daca vei invata sa masori blatul de bucatarie, iar daca vrei sa-l montezi singur, atunci citeste articolul ce ofera toate etapele necesare de urmat pentru montarea blatului de bucatarie. Revenind la masuratoarea blatului, ia o foaie de hartie si deseneaza o schita sumara a pieselor de mobilier pe care vrei sa montezi blatul, precum dulapurile si sertarele de la nivelul inferior, cat si insula sau barul.
Foloseste o ruleta pentru a masura lungimea si latimea mobilierului dintr-o parte intr-alta, apoi noteaza pe desenul realizat. In cazul in care spatiul nu este simetric, atunci masoara fiecare muchie, pentru a determina cifrele corecte. Nu in ultimul rand, tine cont de pozitionarea aragazului si chiuvetei, masurand spatiul pe care-l ocupa acestea si care va trebui decupat din materialul pentru blat. Important de retinut este dimensiunea electrocasnicelor incorporabile: masina de spalat vase, aragazul, plita etc; acestea avand latimea de 60 cm.
Alegerea corecta a lungimii blatului de lucru este influentata de dimensiunea bucatariei, de celelalte piese de mobilier, dar si de zona in care este acesta amplasat, fie incorporat in mobilier sau independent, sub forma de bar sau insula. Tine cont de criteriile oferite pentru achizitionarea potrivita a blatului si de modul in care se masoara acesta! La Mathaus.ro vei gasi toate materialele necesare, accesoriile si consultanta de care ai nevoie pentru realizarea blatului dorit!
