Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Latimea blatului de bucatarie: Cum alegi dimensiunile potrivite?

Actualizat: 15.06.2023 / Publicat: 25.05.2022 / Timp lectură: 4 min

Blatul joaca un rol important in orice bucatarie, oferind functionalitate si estetica locuintei. Adesea este dificil sa gasesti blatul perfect de lucru, fiind important sa ai in vedere atat materialul din care acesta este fabricat, dimensiunile sale, dar si specificatiile celorlalte piese de mobilier din bucatarie.

Daca ti-ai propus sa renovezi bucataria si vrei sa investesti intr-un blat nou, atunci afla cum alegi dimensiunile potrivite pentru acesta!

Cuprins

Cum alegi dimensiunile potrivite ale blatului de bucatarie?

Blatul de bucatarie poate fi incorporat in celelalte piesele de mobilier sau independent, in cazul incaperilor de dimensiuni mai mari, sub forma de insula. Alegerea corecta pentru achizitionarea blatului se realizeaza in functie de urmatoarele criterii.

Dimensiunea si forma bucatariei

Exista bucatarii mici, inguste sau spatioase, in forma literelor „L”, „U”, dreptunghiulare sau patrate, open space etc. Tine cont de dimensiunile bucatariei atunci cand alegi blatul, asadar vei putea organiza eficient spatiul de lucru. De exemplu, pentru camerele mici, opteaza pentru un blat incorporat in mobilier, iar pentru bucatariile spatioase alege un blat insula.

Pentru a putea alege dimensiunea potrivita pentru blatul de lucru trebuie sa tii cont de materialul din care este acesta fabricat. Fiecare textura ofera diferite proprietati, de la o rezistenta superioara impotriva socurilor sau zgarieturilor, la modul in care interactioneaza cu caldura, umiditatea si apa, durabilitatea crescuta si usurinta cu care poti intretine spatiul de lucru. Asadar, iata cele mai populare materiale pentru fabricarea blatului de bucatarie.

●    PAL simplu acoperit cu HPL

blat de bucatarie din PAL simplu acoperit cu HPL
Placile din pal simplu acoperit cu HPL sunt ideale pentru zonele cu umiditate crescuta, impact, abraziuni si temperaturi ridicate, precum bucatariile sau baile. Acest tip de pal poate fi utilizat pentru blaturile de lucru atat din locuinte, dar si din bucatariile profesionale, de la restaurante.

●    Lemn masiv

blat de bucatarie din lemn masiv
Blatul din lemn pentru bucatarie este rezistent si impune eleganta in locuinta, fiind ideal pentru aranjamentele rustice, traditionale sau scandinave. Cu toate acestea, lemnul trebuie ingrijit periodic si are nevoie de un strat de lac pentru protectie.

●    Placi ceramice

placi ceramice pentru blat de bucatarie 
Spre deosebire de alte materiale pentru blat, placile ceramice ofera o rezistenta scazuta la socuri si zgarieturi, insa sunt economice, versatile si perfecte pentru numeroase amenajari interioare.

●    Piatra naturala

blat de bucatarie din piatra naturala
Blaturile de bucatarie fabricate din piatra naturala, precum granitul sau quartz-ul sunt foarte rezistente la lovituri, umiditate si apa. Acest tip de material ofera eleganta si naturalete locuintei.

●    Inox

blat de bucatarie din inox​​​​​​​
Daca iti doresti o bucatarie precum cele pe care le vezi in emisiunile culinare, atunci inoxul este materialul de care ai nevoie: puternic, usor de ingrijit, igienic si rezistent in timp!

●    Marmura travertin

blat de bucatarie din marmura travertin
Marmura travertin ofera pentru blatul de bucatarie proprietati si caracteristicile speciale, duritate, rezistenta la abraziune, umiditate si temperaturi ridicate, dar si un design modern. Materialul are o suprafata poroasa si necesita intretinere perioadica. 

Grosimea blatului de lucru

Grosimea blatului poate fi aleasa in functie de estetica bucatariei: moderna sau traditionala, dar si de spatiul pe care-l ai la dispozitie. Exista grosimi diferite, de la 10-12mm, fiind cele slim si pana la blat de 30-40 mm. De exemplu, alege blaturile slim pentru un design minimalist sau un blat gros pentru stilurile rustice sau boho.
masurarea blatului de bucatarie​​​​​​​

Latimea blatului de bucatarie

Latimea blatului depinde de forma si dimensiunea bucatariei, dar si de spatiul pe care-l ocupa celelalte piese de mobilier.  Latimea standard de blat este de la 60 la 65 cm, insa vei gasi si spatii de lucru de dimensiuni mai mici sau mai late, putand depasi chiar si 1m. Tine minte ca blatul trebuie sa fie spatios astfel incat sa poti  amplasa pe acesta accesoriile necesare pentru bucatarie, precum scurgatoarele pentru vase, anumite organizatoare sau cutii de depozitare etc, dar si sa ai suficient loc pentru desfasurarea activitatilor casnice.

Lungimea blatului de bucatarie

Un blat standard poate avea lungimea cuprinsa intre 1,5m pana la 4,10m, insa in functie de dorintele si cerintele tale, acesta poate fi personalizat, alegand dimensiunea potrivita pentru bucatarie. Atunci cand alegi lungimea spatiului de lucru, tine minte ca aceasta poate fi influentata de forma pe care o are blatul, precum margini rotunjite sau taiate sau de amplasarea sa: incorporat sau insula.

Inaltimea blatului de bucatarie

Un alt criteriu de luat in calcul atunci cand alegi blatul de lucru pentru bucatarie este inaltimea. Aceasta trebuie sa ofere confort in timpul desfasurarii activitatilor, sa nu iti incomodeze pozitia si sa ai suficient spatiu pentru pregatirea retelelor culinare intre blat si corpurile suprapuse ale mobilierului.

Cum sa masori blatul de bucatarie?

Vei economisi o suma semnificativa de bani daca vei invata sa masori blatul de bucatarie, iar daca vrei sa-l montezi singur, atunci citeste articolul ce ofera toate etapele necesare de urmat pentru montarea blatului de bucatarie. Revenind la masuratoarea blatului, ia o foaie de hartie si deseneaza o schita sumara a pieselor de mobilier pe care vrei sa montezi blatul, precum dulapurile si sertarele de la nivelul inferior, cat si insula sau barul. 

Foloseste o ruleta pentru a masura lungimea si latimea mobilierului dintr-o parte intr-alta, apoi noteaza pe desenul realizat. In cazul in care spatiul nu este simetric, atunci masoara fiecare muchie, pentru a determina cifrele corecte. Nu in ultimul rand, tine cont de pozitionarea aragazului si chiuvetei, masurand spatiul pe care-l ocupa acestea si care va trebui decupat din materialul pentru blat. Important de retinut este dimensiunea electrocasnicelor incorporabile: masina de spalat vase, aragazul, plita etc; acestea avand latimea de 60 cm.

Alegerea corecta a lungimii blatului de lucru este influentata de dimensiunea bucatariei, de celelalte piese de mobilier, dar si de zona in care este acesta amplasat, fie incorporat in mobilier sau independent, sub forma de bar sau insula. Tine cont de criteriile oferite pentru achizitionarea potrivita a blatului si de modul in care se masoara acesta! La Mathaus.ro vei gasi toate materialele necesare, accesoriile si consultanta de care ai nevoie pentru realizarea blatului dorit!

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Blatul de bucatarie are un important rol estetic, dar si practic, iar decizia de achizitie poate fi usor dificila, cand ai o gama larga de modele din care poti alege. Materialele folosite pentru blatul de bucatarie sunt dintre cele mai diverse, unele te pot chiar surprinde. Fiecare tip de material are avantajele si dezavantajele sale, iar pentru a obtine in bucatarie designul dorit si a te bucura de o intretinere rapida si usoara, va trebui sa acorzi atentie acestui element decorativ si functional - blatul de bucatarie. Iti prezentam in continuare principalele materiale utilizate pentru blatul de bucatarie cu avantaje si dezavantaje, astfel incat sa poti lua o decizie potrivita cerintelor tale.
Stiai ca aproape 60% din timpul petrecut in bucatarie este la chiuveta (n.r. blanco-germany.com), fiind de altfel una dintre cele mai utilizate zone din intreaga casa? Pregatirea produselor alimentare, spalarea, curatarea, taierea acestora sunt actiuni zilnice care pot fi facute in mod eficient si rapid atunci cand ai chiuveta potrivita. Utilizarea inteligenta a spatiului, designul ergonomic, usurinta de curatare sunt aspecte pe care ti le doresti cu siguranta de la chiuveta de bucatarie. Alegerea acesteia devine astfel o misiune importanta si este necesar sa se potriveasca cu nevoile si stilul tau de viata pentru a te bucura de o bucatarie cu adevarat functionala. Pentru ca procesul de achizitie sa ti se para unul usor, afla criteriile de baza pentru alegerea chiuvetei potrivite, din randurile de mai jos.
Cantul este o fasie subtire de material, realizata din plastic sau hartie speciala, ce se aplica pe marginile mobilierului din PAL. Cantul asigura 3 beneficii importante: Joaca un rol important in perceperea unei piese de mobilier ca tot unitar; Protejeaza piesele de mobilier impotriva infiltratiilor de apa; Garanteaza un aspect ingrijit al pieselor de mobilier. Alegerea unui cant de calitate contribuie semnificativ la cresterea duratei de viata pentru cele 3 atribute de mai sus.
Vara este anotimpul in care preferam sa desfasuram cat mai multe activitati in aer liber. De aceea, persoanele care locuiesc la casa si au o curte suficient de spatioasa, opteaza adesea pentru construirea unei bucatarii de vara. Gratarele cu prietenii sau o pizza gustoasa in cuptorul cu lemne nu mai trebuie sa fie o corvoada. Daca o sa construiesti o bucatarie de vara si o utilezi corespunzator, nu va mai fi nevoie sa te deplasezi sa speli legumele, sa iei ustensilele necesare sau ca sa te speli pe maini. Indiferent de stilul de amenajare ales si de tipul constructiei, o astfel de anexa iti poate usura munca si va transforma gatitul intr-o activitate mai placuta in timpul verii. Afla cum sa construiesti bucataria de vara si de ce trebuie sa tii cont ca s-o amenajezi in functie de nevoile tale: