Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Amenajare bucatarie: idei, sfaturi si reguli de care sa tii cont

Actualizat: 06.06.2023 / Publicat: 31.01.2019 / Timp lectură: 12 min

Bucataria - locul in care se gatesc minuni sau se pregateste doar un ceai, in care intra 10 oameni sau doar 2, in sir indian. Aceasta a incetat de mult timp sa fie un simplu spatiu destinat prepararii mancarii. De fapt, daca locuinta ta ar fi un sistem solar, aceasta incapere odinioara dedicata strict activitatilor gospodaresti ar fi acum insusi soarele. Aici ne savuram cafeaua si facem revista presei dimineata si tot aici se reuneste intreaga familie.

Devenita spatiu de socializare, bucataria revendica acum si standarde de estetica, pe langa cele ce tin de functionalitate. Pentru a face fata provocarii de amenajare sau renovare, ai nevoie sa procedezi exact cum ar face-o un designer de interior. In acest articol vei gasi inspiratia de care ai nevoie pentru a-ti amenaja bucataria in stilul care te reprezinta, indiferent de forma si dimensiunile ei.

Cuprins

Cum te pregatesti pentru amenajarea bucatariei?

Amenajarea bucatariei nu este o activitate pe care o poti face de pe o zi pe alta, ba chiar implica mai multa planificare decat ti-ai putea imagina.

Trebuie sa te gandesti la stilul de bucatarie care s-ar potrivi in locuinta ta, sa ai in vedere toate aspectele legate de functionalitate, sa faci munca de cercetare si sa te inspiri, sa iti faci calcule realiste privind costurile si sa gasesti profesionistii potriviti.

Toate acestea necesita timp si implicare din partea ta, dar iti va fi mult mai usor sa duci la bun sfarsit lucrarile daca vei avea un obiectiv bine stabilit si vei cunoaste principalele reguli pentru amenajarea unei bucatarii.

Redecorezi sau renovezi?

​​​​​​​Este foarte important sa stii cu precizie care sunt planurile tale de amenajare a bucatariei. Eforturile depuse pentru schimbarea mobilierului sau a aparatelor electrocasnice difera de cele care presupun inlocuirea gresiei, a faiantei, a sistemului de incalzire sau de electricitate.

De altfel, decorarea cu un mobilier facut pe comanda sau placarea cu o ceramica speciala termoconductibila pot fi mai anevoioase decat amenajarile cu materiale si piese de mobilier accesibile in magazine. Stabileste din timp care sunt schimbarile pe care vrei sa le faci in bucatarie pentru a putea estima mai usor costurile si timpul de executie al lucrarilor.

Foloseste-te de reviste si bloguri de design interior si amenajari, dar nu ezita nici sa ceri sfaturi unor specialisti. De la arhitecti si designeri la mesteri si consilieri de vanzari din magazine de specialitate, fiecare persoana avizata in domeniul amenajarilor iti poate oferi informatii pretioase si solutii de optimizare a costurilor si recomandari in privinta folosirii spatiului disponibil in functie de necesitatile si dorintele tale.

Fa-ti un plan pentru noua bucatarie

plan bucatarie

  • Functionalitatea bucatariei este elementul care va influenta decisiv confortul tau in bucatarie. Inainte de a avea o bucatarie demna de admiratia specialistilor in design de interior, trebuie sa o faci demna de admiratia unui bucatar.
  • Asezarea in spatiu este esentiala pentru o bucatarie functionala. Amplasarea spalatorului in proximitatea racordurilor la apa si a celor de scurgere, gasirea solutiilor pentru blatul de lucru in functie de dimensiunile bucatariei si configurarea ergonomica a spatiilor de depozitare sunt doar cateva dintre provocarile carora trebuie sa le faci fata.
  • Tine cont de utilitati, de dimensiunile acestora si de amplasarea lor optima in concordanta cu functiile pe care le au. Daca masina de spalat vase trebuie sa fie amplasata langa racordurile de apa si cele de scurgere, aragazul si hota vor fi fixate astfel incat sa permita o aerisire cat mai eficienta. In cazul in care alegi un frigider cu dispenser de apa, asigura-te ca si acesta va fi asezat in asa fel incat sa poata fi racordat la sursa de apa curenta. Spatiile destinate robotului de bucatarie, toasterului, blenderului, espressorului si cuptorului cu microunde trebuie sa fie, de asemenea, stabilite cu precizie inainte de inceperea lucrarilor de amenajare a bucatariei.
  • Alegerea unui stil este un alt aspect important atunci cand vrei sa redecorezi sau sa renovezi bucataria. Pe langa preferintele personale, trebuie sa ai in vedere omogenitatea cu designul celorlalte camere. O bucatarie rustica nu-si va gasi locul intr-o locuinta clasica si eleganta, asa cum o bucatarie hi-tech nu se va potrivi cu un decor vintage si romantic al celorlalte camere.

Stabileste un buget realist si planifica lucrarile

​​​​​​​Stabilirea unui buget realist implica o buna cunoastere a pietei. Calculeaza costurile de renovare tinand cont de dimensiunile bucatariei tale, de materialele alese si de modul de utilizare a acestora.

  • Alege-ti echipa cu care lucrezi si furnizorii. Preturile materialelor difera de la un producator si de la un distribuitor la altul; chiar daca diferentele ti se par mici initial, acestea pot reduce considerabil costurile finale. Costurile de manopera variaza si ele; alege echipa de mesteri tinand cont de raportul calitate-pret, de competente si de recomandarile cunoscutilor care au facut recent lucrari de amenajare similare.
  • Placarea podelelor cu roca naturala este mai costisitoare decat cea cu placi ceramice, iar costurile mobilierului de lemn sunt mai ridicate decat cele ale corpurilor din PAL sau MDF. Daca dimensiunile sau forma bucatariei tale nu sunt tocmai standard, ia in calcul si costurile extra pentru proiectarea pieselor de mobilier.
  • Nu ignora situatiile particulare si personalizate de care te poti lovi, acestea ar putea insemna costuri suplimentare. De exemplu, amenajarea bucatariei cu gresie si faianta pe diagonala impune achizitionarea unui surplus de pana la 30% de placi ceramice.
  • In cazul in care doresti o transformare totala a bucatariei, dar nu iti permiti amenajarea intr-o singura etapa, poti calcula bugetul pentru fiecare stadiu al lucrarilor. Incepi cu lucrurile nevazute si lasa exteriorul pentru ultimul stadiu, pentru a eficientiza costurile.
  • Amenajarea in etape incepe de regula cu schimbarea sistemului electric si a tevilor de apa si incalzire, daca este cazul, continua cu schimbarea pardoselilor si renovarea peretilor, urmata de inlocuirea mobilierului si a electrocasnicelor; decoratiunile sunt optionale si vor fi alese in stadiul final al amenajarii.

Idei de amenajare a bucatariei in functie de stil

Stilurile consacrate de design pentru bucatarii sunt o continua sursa de inspiratie pentru cei interesati de amenajari. Poti combina sau adapta aceste genuri la preferintele tale pentru a gasi solutii spectaculoase si personalizate de amenajare pentru bucataria ta.

Bucatarie in stil modern 

amenajare bucatarie moderna

Bucatariile moderne sunt caracterizate de simplitate si functionalitate. Liniile sunt drepte, au continuitate, iar culorile raman intr-un spectru neutru, linistit. Alege mobilier din MDF sau PAL melaminat si finisaje din materiale de inalta calitate. 

Bucatarie in stil minimalist

Dupa cum sugereaza si denumirea, stilul minimalist se caracterizeaza prin lipsa artificiilor decorative. Liniile sunt drepte si simple, formele sunt geometrice, accesoriile lipsesc sau sunt modeste si nepretentioase.

Bucatarie in stil rustic

Mobilierul din lemn natural sau vopsit, placarea peretilor si a podelelor cu placi ceramice sau alte materiale de inspiratie rustica si decoratiunile din materiale naturale precum rachita sau panza de in sunt doar cateva dintre elementele necesare amenajarii unei bucatarii rustice.

Daca stilul nu se potriveste locuintei tale, dar totusi iti doresti sa te bucuri de atmosfera creata de acest tip de design, poti opta pentru amenajarea unei bucatarii de vara rustice. Construieste un cuptor sau un gratar din caramida si tine caldura departe de locuinta in lunile de vara. 

Bucatariile rustice

amenajare bucatarie rustica

Mobilierul din lemn natural sau vopsit, placarea peretilor si a podelelor cu placi ceramice sau alte materiale de inspiratie rustica si decoratiunile din materiale naturale precum rachita sau panza de in sunt doar cateva dintre elementele unei bucatarii rustice.

Bucatarie in stil clasic

Mobilierul din lemn natural sau MDF in nuante pamantii sau conservatoare, dulapurile cu usi transparente si formele conservatoare descriu acest stil care isi poate gasi locul in orice locuinta amenajata traditional.

Citeste si: Ce este MDF-ul? Ghid util al cumparatorului de mobila

Bucatarie in stil vintage

Culorile pastelate sau stralucitoare, politele montate pe pereti in locul dulapurilor, aragazele sau frigiderele cu aspect retro pot conferi un aer din alte timpuri oricarei bucatarii. Poti incerca sa reconditionezi mobilier vechi sau opteaza pentru piesele noi, dar cu aspect vintage.

Bucatarie in stil mediteranean sau provensal

Bucatarie in stil mediteranean sau provensal

Bucatariile mediteranene sau cele provensale au un farmec aparte, cu mobilierul in nuante pastelate si dimensiunile reduse; accesoriile pentru gatit si condimentele sunt mereu la vedere si confera un aer familiar si cald acestei incaperi.

Bucatarie in stil nordic sau scandinav

Daca apreciezi simplitatea, materialele naturale si lumina calda si daca te simti confortabil in spatii aerisite, neincarcate si nepretentioase, atunci poti opta pentru un stil scandinav. Renoveaza bucataria cu materiale de inalta calitate, cu un caracter functional si un design simplu. 

Bucatarie high-tech

Stilul mobilierului este modern si minimalist, insa tehnologiile fac diferenta. De la electrocasnicele specifice bucatariilor la felul de deschidere a sertarelor sau de pornire a robinetilor, totul trebuie sa fie de ultima generatie.

Cum amenajezi o bucatarie in functie de forma?

chiuveta metalica pentru bucatarie

Forma bucatariei si amplasarea ei in spatiul locuintei pot constitui criterii pentru amenajarea sa. Amenajarile in forma de L si U pot fi dificil de realizat, insa si rezultatele pot fi pe masura efortului si ingeniozitatii. Iata cateva idei mai jos.

Bucatarii in forma de L

Bucatariile in L pot fi amenajate cu corpuri de mobilier dispuse tot in L sau sub forma de galerie. In cazul in care spatiul permite asta, poti include si o insula de bucatarie, va fi utila atat pentru blatul de lucru, cat si pentru spatiul extra de depozitare.

Bucatarii in forma de U

Bucatariile in forma de U se amenajeaza tinand cont de latimea acestora. Avantajul lor este ca poti folosi 3 pereti pentru a amplasa piesele de mobilier. Dar daca nu ai o familie numeroasa sau o pasiune pentru gatit si colectionat vase de bucatarie, este preferabil sa nu incarci spatiul si sa te limitezi la mobilierul necesar.

Amenajarea unei bucatarii in functie de dimensiune

Daca este de dimensiuni reduse, amenajarea bucatariei la casa ori la apartament devine o adevarata provocare, insa nici incaperile generoase sau cele lungi si inguste nu sunt usor de planificat. Descopera cateva sfaturi in cele ce urmeaza. 

Amenajarea unei bucatarii mici

Amenajarea unei bucatarii mici

Pentru incaperile de dimensiuni mici (cum ar fi, de exemplu, cazul amenajarii unei bucatarii mici si patrate), o alternativa la blatul de lucru si masa este barul, cu conditia ca acesta sa nu fie foarte inalt. In ceea ce priveste spatiile de depozitare, foloseste-te de inaltimea incaperii pentru a monta pe verticala mai multe corpuri de mobilier.

Vezi si: Amenajarea spatiilor mici: idei si trucuri de care sa tii cont

Amenajarea unei bucatarii mici pe balcon

Amenajarea unei bucatarii pe balcon este o solutie ergonomica pentru apartamentele mici. Dimensiunile teraselor de bloc permit improvizatii, dupa ermetizarea balconului. Intr-o astfel de bucatarie nu vei avea prea mult spatiu, dar este suficient pentru strictul necesar: un aragaz cu cuptor, o hota si un dulap de bucatarie pe peretele opus.

Amenajarea unei bucatarii inguste

Amenajarea unei bucatarii inguste

Bucatariile inguste pot fi mobilate partial, pe o singura latura longitudinala, in cazul in care dimensiunile nu permit mai mult. Daca vorbim despre o bucatarie cu latimea considerabil mai mica decat lungimea, dar suficient de ampla pentru doua randuri de mobilier, se poate opta pentru mobila de tip galerie pe ambele laturi.

Amenajarea unei bucatarii mari open space

Desi sistemele de aerisire sunt tot mai performante in zilele noastre, bucatariile mari open space nu sunt compatibile cu gatitul zilnic. Poti folosi mobila modulara pentru o bucatarie deschisa. In cazul in care bucataria este foarte mare, iti ramane spatiu si pentru o insula cu o capacitate generoasa de depozitare.

Placarea peretilor si a pardoselei bucatariei

pardoseala bucatarie

Alegerea unui backsplash care sa protejeze peretii bucatariei de pete, stropi si urme cauzate de aburi si a materialelor potrivite pentru pardoseala poate fi o provocare. Gresia si faianta sunt optiunile clasice, insa alternativele din prezent sunt mult mai numeroase.

  • Daca vrei sa varuiesti bucataria, sunt recomandate vopselurile lavabile antibucegai si antibacteriene. Alege o paleta de culori complementare in designul interior.
  • Pentru peretii bucatarie, un produs de ultima generatie il reprezinta panourile din PVC imprimat 3D, care pot fi aplicate deasupra faiantei existente. Acestea rezista foarte bine la umezeala si sunt usor de curatat.
  • Sticla vopsita destinata placarii peretilor este un alt produs modern pentru bucatarii. Aceasta se gaseste in magazinele de specialitate intr-o gama cromatica foarte variata. Aceasta metoda de placare este ecologica, perfecta pentru cei care isi manifesta grija fata de mediu.
  • Tapetul este si el o optiune pentru bucatarie. In magazinele de specialitate poti gasi tapet decorativ special conceput pentru spatii umede precum baia sau bucataria. Acesta este impermeabil si lavabil.
  • Glazurate sau portelanate, rectificate sau nu, gresia si faianta raman in topul celor mai cautate materiale pentru placarea peretilor si a podelelor. Culorile si tiparele variate, rezistenta si aspectul placut, facilitatea de a fi igienizate sunt doar cateva dintre motivele pentru care le aleg cumparatorii. In plus, acestea pot intra in componenta unor designuri inedite impreuna cu alte materiale, asa cum este terrazzo.
  • Parchetul a devenit si el o alegere tot mai populara pentru bucatarii. Pentru cele cu incalzire in pardoseala este recomandat cel stratificat, insa o alternativa mai economica pentru acesta sunt placile ceramice cu aspect de lemn.
  • Rocile naturale precum marmura, granitul sau travertinul se incadreaza in continuare in gama de lux a produselor pentru placari si se adreseaza iubitorilor designului clasic, elegant, uneori chiar opulent.

Alte sfaturi de care sa tii cont atunci cand iti amenajezi bucataria

Fiecare detaliu conteaza cand planifici amenajarea, astfel incat bucatariile renovate sa arate impecabil, sa fie usor de utilizat si sa fie pe placul tau si al familiei tale. Venim in ajutorul tau cu o serie de sfaturi pentru alegerea chiuvetei, blatului, corpurilor de iluminat si decoratiunilor.

Alege chiuveta si robinetii potriviti

Alege chiuveta si robinetii potriviti

  • Functionalitatea chiuvetei este esentiala intr-o bucatarie. De aceea, trebuie sa ai in vedere alegerea unui material de calitate. Poti alege intre inox, granit, compozit, acril si sticla, in functie de caracteristicile fiecarui material si de potrivirea acestuia cu stilul de design.
  • Chiuveta poate fi incastrabila sau neincastrabila. In timp ce primul tip arata mai bine intr-un mobilier personalizat, chiuvetele neincastrabile iti ofera libertatea schimbarii locului, cu conditia sa ramai in apropierea unei surse de apa.
  • In ceea ce priveste forma chiuvetei, ai de ales intre spalatoare patrate, dreptunghiulare, ovale sau rotunde. Acestea pot fi simple sau cu doua cuve. Cromatica variaza si ea de la alb la nuante pamantii si de la argintiu la culori stridente precum rosul. In acest sens, alegerea este una strict subiectiva.
  • Materialele cele mai comune pentru robineti de bucatarie sunt inoxul, cromul, alama, cuprul si bronzul. Finisajele exterioare pot fi realizate si din materiale precum granitul sau ceramica. Materialul cartusului este si el important, de regula specialistii le recomanda pe cele ceramice in detrimentul celor de teflon, care sunt mai putin rezistente si mai zgomotoase.
  • Robinetii se pot actiona cu monocomanda, cu dubla comanda pentru apa rece si calda, prin atingere sau senzor.
  • Pipele pot fi standard, inalte sau extensibile; acestea din urma se aseamana cu un cap de dus si au avantajul mobilitatii.
  • Robinetii pot fi alesi si in functie de tipul de montaj: pe blat, pe chiuveta sau pe perete.
  • Exista si baterii mai complexe pentru chiuveta din bucatarie, asa cum sunt cele racordate la purificatorul de apa, sistemul fiind capabil sa transforme apa de la retea in apa potabila plata sau carbogazoasa.

Opteaza pentru un blat de bucatarie

In functie de spatiul disponibil si de forma bucatariei, poti opta pentru un blat incorporat in corpurile de mobilier inferioare sau pentru unul montat pe o insula de bucatarie.

Pe piata exista o serie de materiale din care poti alege ce ti se potriveste mai bine.

  • blaturile din lemn, PAL sau MDF - tratate pentru a rezista la temperaturi inalte, sunt optiunea celor care isi doresc o bucatarie in stil clasic, conservator;
  • blaturile din beton - sunt cele mai longevive si termorezistente. Sunt prima optiune pentru bucatariile industriale si au si avantajul confectionarii in regim propriu;
  • blaturile din granit - sunt foarte rezistente si distinse. Pretul ridicat reprezinta insa un motiv pentru care nu sunt prima optiune a cumparatorilor;
  • blaturile din cuart - au un aspect elegant, asemanator granitului si sunt renumite pentru proprietatile lor antibacteriene;
  • blaturile din sticla - sunt ecologice si au un aspect foarte modern si bine finisat. Costurile de achizitionare le incadreaza insa in categoria „de lux”.

Alegerea corpurilor de iluminat si a decoratiunilor

Alegerea corpurilor de iluminat si a decoratiunilor

Lumina este foarte importanta pentru bucatarie; corpurile de iluminat din acest spatiu trebuie sa corespunda atat standardelor de confort, cat si celor de utilitate.

  • Specialistii sfatuiesc de obicei sa se monteze separat corpuri pentru lumina ambientala si corpuri de iluminat specifice diverselor zone de lucru.
  • Daca in dreptul aragazului vei beneficia, cel mai probabil, de becurile incorporate in hota, pentru blatul de lucru poti opta pentru lumini incastrate, spoturi sau alte tipuri de sisteme cu o capacitate mare de iluminat.

Afla mai multe: Lumina calda sau rece: Ce becuri alegi pentru fiecare incapere?

Alegerea mobilierului pentru bucataria de vara

Daca locuiesti la casa si ai o curte suficient de incapatoare, poti investi in amenajarea unei bucatarii de vara. Piesele de mobilier trebuie sa fie rezistente la umezeala si intemperii, dar ideal ar fi sa le poti proteja si acoperi in timpul sezonului rece.

In privinta decoratiunilor pentru bucatarie, alegerea va fi una subiectiva, personala. Singura recomandare in aceasta privinta este pastrarea uniformitatii stilului de decorare si a proportiilor.

Vrem sa-ti fim de ajutor cu sfaturi si idei acum si pe viitor. Te asteptam in magazinul online MatHaus.ro, de unde poti cumpara online toate materialele si sculele necesare pentru orice proiect de amenajare, constructie, renovare si orice alt tip de lucrare ai in desfasurare.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Blatul de bucatarie are un important rol estetic, dar si practic, iar decizia de achizitie poate fi usor dificila, cand ai o gama larga de modele din care poti alege. Materialele folosite pentru blatul de bucatarie sunt dintre cele mai diverse, unele te pot chiar surprinde. Fiecare tip de material are avantajele si dezavantajele sale, iar pentru a obtine in bucatarie designul dorit si a te bucura de o intretinere rapida si usoara, va trebui sa acorzi atentie acestui element decorativ si functional - blatul de bucatarie. Iti prezentam in continuare principalele materiale utilizate pentru blatul de bucatarie cu avantaje si dezavantaje, astfel incat sa poti lua o decizie potrivita cerintelor tale.
Stiai ca aproape 60% din timpul petrecut in bucatarie este la chiuveta (n.r. blanco-germany.com), fiind de altfel una dintre cele mai utilizate zone din intreaga casa? Pregatirea produselor alimentare, spalarea, curatarea, taierea acestora sunt actiuni zilnice care pot fi facute in mod eficient si rapid atunci cand ai chiuveta potrivita. Utilizarea inteligenta a spatiului, designul ergonomic, usurinta de curatare sunt aspecte pe care ti le doresti cu siguranta de la chiuveta de bucatarie. Alegerea acesteia devine astfel o misiune importanta si este necesar sa se potriveasca cu nevoile si stilul tau de viata pentru a te bucura de o bucatarie cu adevarat functionala. Pentru ca procesul de achizitie sa ti se para unul usor, afla criteriile de baza pentru alegerea chiuvetei potrivite, din randurile de mai jos.
Cantul este o fasie subtire de material, realizata din plastic sau hartie speciala, ce se aplica pe marginile mobilierului din PAL. Cantul asigura 3 beneficii importante: Joaca un rol important in perceperea unei piese de mobilier ca tot unitar; Protejeaza piesele de mobilier impotriva infiltratiilor de apa; Garanteaza un aspect ingrijit al pieselor de mobilier. Alegerea unui cant de calitate contribuie semnificativ la cresterea duratei de viata pentru cele 3 atribute de mai sus.
Vara este anotimpul in care preferam sa desfasuram cat mai multe activitati in aer liber. De aceea, persoanele care locuiesc la casa si au o curte suficient de spatioasa, opteaza adesea pentru construirea unei bucatarii de vara. Gratarele cu prietenii sau o pizza gustoasa in cuptorul cu lemne nu mai trebuie sa fie o corvoada. Daca o sa construiesti o bucatarie de vara si o utilezi corespunzator, nu va mai fi nevoie sa te deplasezi sa speli legumele, sa iei ustensilele necesare sau ca sa te speli pe maini. Indiferent de stilul de amenajare ales si de tipul constructiei, o astfel de anexa iti poate usura munca si va transforma gatitul intr-o activitate mai placuta in timpul verii. Afla cum sa construiesti bucataria de vara si de ce trebuie sa tii cont ca s-o amenajezi in functie de nevoile tale: