Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Irigarea gradinii: ce variante ai si ce sa alegi?

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 10.03.2023 / Timp lectură: 3 min
https://cdn.mathaus.ro/medias/sys_master/images/h32/h92/h00/9529003180062.jpg
Gazonul, arbustii, copacii, straturile de flori si cele de legume nu primesc suficienta apa pe tot parcursul anului. In special in perioadele secetoase sau cu temperaturi ridicate, este necesar sa pui la punct un sistem de irigatii eficient sau sa gasesti o metoda temporara de udare a gradinii. Iata cateva solutii la care poti recurge si sfaturi pentru a face cea mai buna alegere pentru tine!  

Cuprins

Solutii pentru irigarea si udarea gradinii

Sistemele de irigare a gradinii iti permit sa controlezi cantitatea de apa suplimentara de care pot beneficia plantele. Putem vorbi fie despre solutii de udare la indemana oricui, precum folosirea unei stropitori sau a unui furtun, fie despre mecanisme automate, asa cum sunt aspersoarele si instalatiile prin picurare. 

Descopera mai multe: Cum functioneaza sistemele de irigare si care sunt avantajele lor?

Stropitoare
stropitoare

Stropitorile nu sunt un sistem de irigare in adevaratul sens al cuvantului, insa reprezinta o solutie economica si rapida de udare a gradinii de mici dimensiuni: la plantare si, ocazional, cand straturile de flori sau legumele necesita mai multa apa. 

O stropitoare cu o capacitate de 10 litri sau mai mult te ajuta sa faci mai putine drumuri intre rasaduri si sursa de alimentare cu apa, insa este mai dificil de carat si de manevrat decat una de 5-8 litri. 

Furtun 
furtun de stropit in gradina

O modalitate mai usoara de udare a gradinii este cu un furtun cu pistol, insa terenul trebuie sa se afle la mai putin de 50-100 de metri de o sursa de alimentare cu apa. Este, de asemenea, o solutie potrivita pentru suprafetele de dimensiuni mai mici, care necesita udate din cand in cand. 

Pompa pentru irigarea gradinii

Pentru a asigura eficienta unui sistem de irigare, ai nevoie de pompa de gradina potrivita. In cazul aspersoarelor, aceasta trebuie sa ofere o presiune suficient de mare pentru capetele de stropire - verifica in fisa tehnica a produsului care este debitul (L/min). In acelasi timp, ia in calcul adancimea maxima de scufundare si lungimea cablului de alimentare.

Aspersor
aspersor

Irigarea prin aspersie te scuteste de efort. Se foloseste pentru gradinile cu gazon, insa pot fi o solutie alternativa de udare pentru straturi, daca plantele nu au o inaltime mare. Cad alegi aspersoarele, fii atent la: diametrul de dispersie, duza, inaltimea de montare, mod de functionare - cu impuls, oscilant etc. 

Sistem de irigare prin picurare a gradinii
sistem de irigare prin picurare a gradinii​​​​​​​

Daca ai nevoie de un sistem precis de udare si automat, cea mai buna varianta este reprezentata de instalatiile de irigare prin picurare. Acestea pot fi sub forma de banda sau furtun suprateran, iar distanta dintre picuratori este, in general, de 20, 30 sau 40 de centimetri. Totodata, ai la dispozitie tuburi subterane, care se pun in apropierea radacinilor. 

Citeste si: Cum se realizeaza irigarea prin picurare si care sunt avantajele unui astfel de sistem?

Cum alegi sistemul de irigare al gradinii?

Ce sistem de irigare sau udare a gradinii ar trebui sa alegi? Raspunsul difera in functie de bugetul in care trebuie sa te incadrezi, suprafata terenului si modul de utilizare al acestuia. Afla mai multe in cele ce urmeaza! 

Suprafața care trebuie udată 
Suprafața care trebuie udată

Daca trebuie sa uzi o gradina de mici dimensiuni si dispui de suficient timp, poti alege fara probleme o stropitoare sau un furtun. In schimb, daca ai nevoie de o solutie automata pentru irigarea gazonului sau unei suprafete agricole mari, este in avantajul tau sa optezi pentru aspersoare sau instalatii prin picurare. 

Prognoza meteo și frecvența de udare

Locuiesti intr-o zona secetoasa si trebuie sa asiguri un aport suplimentar de apa pe perioade lungi? Udarea cu stropitoarea sau cu furtunul nu vor fi foarte eficiente, asa ca mai bine iei in considerare montarea unor sisteme automate, care sa iti permita sa reglezi si sa controlezi debitul de apa si frecventa de udare. 

Lucrările care trebuie făcute și aspectul estetic
 Lucrările care trebuie făcute și aspectul estetic​​​​​​​

Ai reusit, in sfarsti, sa obtii un gazon des si uniform in curte, insa se preconizeaza o vara secetoasa. Daca montezi aspersoare cu alimentare subterana, trebuie sa sapi santuri si vei strica aspectul perfect al gradinii tale. Nici udarea cu furtunul nu reprezinta o solutie la indemana pentru tine. Ce zici de aspersoarele de suprafata, care pot fi mutate?

Inainte de a planta gazonul, gardul viu, straturile de flori sau de legume, gandeste-te ce sistem de irigare si udare este mai avantajos pentru tine. Planifica, daca este necesar, traseul ideal al tevilor de alimentare a aspersoarelor sau al tuburilor prin picurare.

Buget

Daca vrei o varianta de udare a gradinii avantajoasa din punct de vedere financiar, opteaza pentru stropitori, furtunuri de gradina sau aspersoare. Totusi, instalarea benzilor sau tuburilor de irigare prin picurare te vor ajuta sa controlezi debitul si sa faci economii la apa. 

Fii pregatit pentru perioadele secetoase si asigura o catitate suficienta de apa pentru gazonul, plantele si copacii din gradina ta. Intra pe MatHaus.ro si alege cea mai buna solutie de udare sau de irigare, in functie de nevoile tale!

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Absolut orice spatiu poate fi transformat intr-o veritabila oaza de relaxare, atat timp cat ai la indemana resursele necesare pentru amenajarea sa - sfaturi si recomandari utile, materialele de constructie potrivite, precum si o echipa de specialisti, capabili sa duca la bun sfarsit acest proiect personal. Asadar, vom discuta in randurile de mai jos despre amenajarea curtilor si a gradinilor.
Iti doresti sa transformi un balcon de doar cativa metri patrati intr-un loc dedicat relaxarii? Poti recurge la o serie de trucuri menite sa iti garanteze un confort deplin chiar si in cele mai inguste spatii. Iata mai multe reguli, sfaturi practice si idei care sa te ajute in proiectul tau de amenajare!
Patio provine de la cuvantul latin patere, care inseamna expus. Originar, acest termen era folosit in legatura cu arhitectura spaniola, mai precis pentru a descrie un spatiu exterior fara acoperis (desi uneori poate sa aiba). In timpul secolului al XV-lea, in Spania devenise popular asa numitul patio, in forma patrata, inconjurat de galerii si porti. Familiile se retrageau aici pentru a avea intimitate. Dupa al Doilea Razboi Mondial aceste patio s-au transformat in curti interioare decorate cu piatra, ceramica, mozaic sau caramida.
A sta la casa si a avea curte implica si avantajul unei gradini de legume. Daca ti-ai propus sa te bucuri de o recolta de rosii, castraveti, ceapa, ardei si nu numai, va trebui sa urmezi cateva etape. Pana la plantarea propriu-zisa este necesara atentia acordata organizarii viitoarei tale gradini de legume.