Reguli generale pentru inchiderea unei terase
Daca ai in plan sa montezi un sistem de inchidere a terasei, fix, mobil sau temporar, ia in considerare urmatoarele aspecte generale:
- alege materiale potrivite pentru proiectul tau - ia in calcul greutatea lor, sistemele de prindere necesare, protectia oferita, estetica, structura existenta a terasei (spre exemplu, pentru metal - inchidere cu sticla, pentru lemn - inchidere cu folie) s.a.;
- planifica spatiul - indiferent ca optezi pentru un sistem de inchidere fix sau pentru unul mobil, este necesar sa stabilesti daca si unde vor fi amplasate intrarile dinspre exteriorul terasei;
- gandeste-te la mobilier - in cazul in care alegi mobilier voluminos, amplaseaza-l pe terasa inainte de a inchide spatiul ori tine cont de acest aspect cand planifici dimensiunea intrarilor.
Citeste si: Acoperisul pentru terasa: ce tipuri exista si cum il construiesti?
Idei inchidere terasa
Nu stii ce model de inchidere a terasei sa alegi pentru proiectul tau? Avem noi cateva idei din care sa te inspiri:
- inchidere terasa cu sticla (geamuri fixe) - usor de montat, cost mai mic decat pentru sistemele glisante;
- inchidere terasa cu sticla glisanta (culisanta) - iti permite sa deschizi oricand vrei lateralele terasei;
- inchidere terasa cu folie transparenta - montaj rapid si usor de desfacut, pentru a deshide terasa in orice moment;
- inchidere terasa cu folie tip rulou - sistemul poate fi casetat sau necasetat, mecanic sau electric;
- inchidere terasa cu policarbonat - placile de policarbonat sunt transparente sau colorate si pot fi utilizate inclusiv pentru acoperisul terasei.
Inchidere terasa cu sticla
Daca iti doresti sa folosesti terasa indiferent de anotimp si de conditiile meteo, un sistem de inchidere cu sticla poate fi solutia ideala pentru proiectul tau. Poti opta pentru o varianta fixa sau pentru panouri glisante ori culisante. Pentru a face alegerea potrivita, tine cont atat de preferintele tale si ale familiei, cat si de forma si dimensiunile spatiului care trebuie amenajat.
Iti recomandam si: Cum sa construiesti o pergola pas cu pas: sfaturi si modele inedite
Avantajele teraselor inchise cu sticla
Utilizarea sticlei pentru inchiderea terasei ofera un grad sporit de izolare termica si fonica, ceea ce poate reduce atat costurile cu incalzirea, cat si zgomotul exterior.
Sistemul de inchidere cu sticla are un aspect estetic, potrivit pentru amenajarile moderne sau de lux, insa trebuie sa stii ca pretul este mai mare decat pentru folie. Totodata, o astfel de solutie poate aduce un plus valorii proprietatii.
Daca optezi pentru inchiderea terasei cu sticla securizata (intarita), vei beneficia de un sistem rezistent la impact si cu un grad ridicat de siguranta.
Materiale necesare pentru inchiderea unei terase cu sticla
Pentru realizarea acestui proiect vei avea nevoie, in principal, de:
- panouri de sticla sau fereste si usi PVC cu geam termopan;
- sistem de prindere si montare - profile de aluminiu, sine glisante etc.;
- elemente de etansare/garnituri - pentru o mai buna izolare termica si fonica;
- feronerie si sistem de inchidere;
- pene de montaj;
- suruburi si dibluri;
- masina de gaurit si insurubat;
- nivela - pentru verificarea si corectarea pozitiei sticlei.
Inchidere terasa cu folie
O alternativa economica la inchiderea terasei cu sticla este folosirea foliei PVC transparente, pe care o poti gasi pe mathaus.ro in categoria prelate. Aceasta poate fi montata in diverse moduri: cu adeziv special de PVC, sudata sau lipita cu aer cald. De asemenea, poti alege un sistem cu capse si bride/butoni sau rulouri casetate.
Avantajele teraselor inchise cu folie
Principalul avantaj al teraselor inchise cu folie este costul redus de achizitie a materialelor si al manoperei, insa aspectul estetic nu este la fel de placut precum in cazul inchiderii cu sticla.
Folia se monteaza rapid si poate fi prinsa pe orice tip de structura a terasei.
Sistemul de inchidere cu folie este flexibil, ceea ce il face rezistent la vant si alte conditii climatice nefavorabile, dar si la loviturile de minge ale copiilor sau alt tip de impact.
Materiale necesare pentru inchiderea unei terase cu folie
Pentru inchiderea terasei cu folie, vei avea nevoie de:
- rola de folie;
- pistol de lipit cu aer cald sau seturi de capse si bride;
- profile tip sina (optional)
- fermoar pentru folie transparenta (optional).
Alege sa inchizi terasa cu sticla sau folie, pentru a putea sa o folosesti indiferent de anotimp si a beneficia de mai mult confort. In plus, spatiul va fi mai usor de intretinut, deoarece frunzele, ploaia sau zapada nu vor mai ajunge pe pardoseala sau pe mobilier. Compara avantajele celor doua variante de inchidere si opteaza pentru cea mai buna solutie pentru tine si familia ta, din punct de vedere financiar, estetic si al tuturor avantajelor oferite.