Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 44 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum se repara scurgerile din acoperis: pas cu pas

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 06.05.2021 / Timp lectură: 3 min

Acoperisul are rolul de a proteja cladirea impotriva precipitatiilor, a vantului si a razelor ultraviolete. O alta functie a acestuia este de a impiedica pierderile termice. Singura conditie pentru ca acoperisul sa iti apere corespunzator locuinta este ca acesta sa fie izolat termic. Chiar si asa, indiferent daca este sau nu termoizolat, invelitoarea acoperisului se poate deteriora, ceea ce poate duce la scurgeri si infiltratii de apa catre structura. In timp, aceste infiltratii pot cauza deteriorarea totala a acoperisului. Afla din acest ghid care sunt problemele cauzate de scurgeri si infiltratii, ce alti factori mai pot contribui la deteriorarea acoperisului, cum determini zonele afectate si cum repari scurgerile din acoperis. Care sunt problemele cauzate de scurgeri si infiltratii? Ce alti factori mai pot afecta acoperisul? Cum determini zonele acoperisului prin care se produc scurgeri si infiltratii? Cum repari scurgerile din acoperis?

Cuprins

Care sunt problemele cauzate de scurgeri si infiltratii?

Montajul incorect al invelitorii si uneori proiectarea incorecta a acoperisului per total reprezinta principalele motive pentru aparitia scurgerilor si infiltratiilor. Acestea duc la ivirea mai multor probleme precum:

  • infiltrarea apei in stratul termoizolant al acoperisului, ceea ce anuleaza proprietatile termice ale invelitorii.
  • deteriorarea tavanului si peretilor incaperilor;
  • aparitia scurtcircuitelor pe cablurile electrice care intra in contact cu apa infiltrata;
  • umezeala din pod genereaza aparitia mucegaiului, ceea ce poate afecta sanatatea locatarilor cladirii;
  • omiterea efectuarii, la cativa ani, a verificarii prinderilor parazapezilor si eventual schimbarea suruburilor sau izolarea suplimentara cu silicon pentru acoperis. Asta poate duce, din cauza greutatii zapezii care forteaza in suruburile de prindere, la aparitia infiltratiilor si a scurgerilor pe timp de iarna in zona unde sunt prinse parazapezile. In timp, gaurile de prindere se pot olari, si combinat cu procesul de inghet-dezghet, se pot forma mici locuri prin care apa patrunde.

Ce alti factori mai pot afecta acoperisul?

  • Izolatia termica prost facuta poate duce la aparitia condensului in pod, acest condens producand infiltratii cu apa prin tavan.
  • Vechimea si imbatranirea fizica a materialelor din care acoperisul este realizat.
  • Montajul incorect al sorturilor de etansare in zona aerisirilor si a cosurilor de fum.
  • Curatarea zapezii de pe acoperis cu ustensile care zgarie suprafata invelitorii.
  • Folosirea materialelor care nu indeplinesc standardele actuale de calitate. Achizitioneaza totul doar din magazine care iti ofera consultanta specializata si garantie. Evita utilizarea articolelor produse in ateliere sau garaje neautorizate, deoarece risti ca acestea sa fie facute din tabla subtire, netratata corespunzator, asadar de slaba calitate.
  • Deteriorarea membranei aflata sub coama acoperisului.
  • Pasarile pot zgaria invelisul tablei, iar asta poate duce in timp la aparitia punctelor de rugina si la perforarea totala a invelisului.

Cum repari scurgerile din acoperis?

Dupa ce ai gasit zonele prin care se produc scurgerile si infiltratiile, poti alege sa angajezi o firma specializata sau, daca ai aptitudini tehnice, poti sa rezolvi chiar tu aceasta problema. Inainte de toate, ia-ti masurile de siguranta necesare: vei avea nevoie de o scara sau o schela lunga (cu cel putin un metru mai inalta decat linia stresinii), de incaltaminte antiderapanta si de o centura de siguranta bine ancorata. Iti recomandam sa porti si o casca de protectie, dar si o pereche de manusi.

Atentie! Nu te urca pe acoperis daca este ud sau acoperit de zapada ori gheata, deoarece risti sa aluneci. Nici daca acoperisul este fragil nu este recomandat sa te urci pe el.

Scurgere acoperis

Cum determini zonele acoperisului prin care se produc scurgeri si infiltratii?

Mergi in podul cladirii pe timpul unei ploi sau ninsori, ori uda suprafata acoperisului folosind un furtun cu apa. Uita-te cu atentie si identifica zonele prin care se produc scurgerile si infiltratiile.

In cazul unui acoperis din tigla ceramica, va trebui sa inlocuiesti tiglele ceramice deteriorate. Atunci cand urci pe acoperis, ai grija sa calci cu mare atentie, pentru a nu crapa si alte tigle, in special daca sunt mai vechi.

In cazul unui acoperis din tigla metalica sau tabla cutata, dupa ce ai identificat elementul ce trebuie sa fie inlocuit, trebuie mai intai sa le demontezi pe celelalte. Numeroteaza cu un marker tiglele metalice sau foilor de tabla cutata din jurul celei afectate si demonteaza-le in ordine descrescatoare montajului. Este bine ca atunci cand decopertezi invelisul sa verifici si starea foliei anticondens, pentru a te asigura ca nu este afectata.

In cazul acoperisului din sindrila bituminoasa, identifica fasia deteriorata si inlocuiteste-o cu una noua.

In cazul acoperisului din sindrila de lemn, gaseste sindrilele afectate si schimba-le una cate una.

In cazul acoperisului de tip terasa, ce are carton bitumat pe suprafata sa, identifica zonele deteriorate si inlocuieste fasiile de carton. Poti, de asemenea, sa aplici o pelicula hidroizolanta siliconica care va etansa invelisul.

In cazul infiltratiilor in zona imbinarilor cu peretii si a cosurilor de fum, va trebui sa refaci hidroizolarea in zonele respective.

Ti s-a parut util acest ghid? Nu uita ca poti comanda online de la MatHaus orice material pentru constructii, renovari, reparatii sau amenajari, precum si unelte simple sau complexe pentru toate tipurile de lucrari.

Transportul il asiguram pe tot teritoriul Romaniei, fie prin flota noastra de camioane cu brat specializat pentru descarcat, ori cu ajutorul serviciilor de curierat din tara.

Cu MatHaus poți oricând să începi un proiect nou de construit, renovat sau amenajat fără a avea problema drumurilor lungi și dese la magazine. La noi găsești disponibile pentru comenzi online o gamă foarte variată de produse din zona materialelor pentru construcții.

Vizitează magazinul online, alege-ți localitatea de livrare și noi ne ocupăm de transport fie prin flota noastră de camioane specializate în transportul produselor grele sau prin curierii parteneri. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Un proiect amplu, cu maxim de beneficii, vopsirea casei tale ii va aduce acesteia un aspect nou. Asadar, schimbi complet modul in care arata casa, fara cheltuieli majore si intr-un timp relativ scurt. In plus, vopseaua protejeaza casa de razele soarelui, vant si ploaie. Vopseaua noua dureaza 15 ani, cu conditia sa fie aplicata in mod corespunzator, sa fie respectate conditiile de vreme si, foarte important, suprafata care urmeaza a fi acoperita sa fie atent pregatita. Esti curios sa afli care sunt pasii de urmat pentru vopsirea casei tale? Iti punem la dispozitie un ghid util.
Stii ca izolatia termica a casei nu reprezinta un moft, ci o necesitate. Cu siguranta iti doresti o temperatura confortabila atat in anotimpul rece, cat si vara, dar si facturi de intretinere mai mici. Alegerea tipului de termoizolatie pentru casa ta nu este o misiune usoara, dat fiind optiunile diverse de izolare. Chiar daca te-ai hotarat asupra materialului si anume, polistirenul, tot apare intrebarea cum il alegi. Polistirenul poate fi folosit atat pentru izolatia exterioara, cat si pentru cea interioara, este usor de manevrat si are un pret accesibil. Astfel, iti ramane doar sa afli cum il utilizezi in mod adecvat in functie de aplicatie. Pentru ca totul sa fie clar si simplu, iti vom dezvalui in acest articol cum alegi polistirenul in functie de cerintele proiectului tau de izolare.
Daca ti-ai propus izolarea casei cu polistiren sau, mai mult decat atat, ai hotarat sa faci singur montajul, felicitari! Polistirenul este un material la un pret avantajos. In plus, renuntarea la specialisti pentru manopera poate insemna o economie considerabila la buget. Pentru montarea corecta a polistirenului extrudat sau expandat, iti oferim 7 sfaturi de la specialistii cu experienta.
Aspectul exterior al casei este influentat, in bine sau in rau, de zugraveala aleasa de tine. Iata care este rolul acesteia, ce culori sunt populare si care sunt recomandarile pentru combinarea nuantelor. Descopera care sunt aspectele de care sa tii cont cand zugravesti esteriorul locuintei.