Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 22 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down

Cu ocazia 1 Mai și a Sărbătorilor de Paște, programul magazinelor MatHaus și al depozitelor Arabesque este modificat. Vezi programul.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Gresie glazurata vs portelanata: diferente si mod de fabricare

Publicat: 22.03.2024 / Timp lectură: 3 min
Modelul si culoarea gresiei nu sunt singurele criterii pe care sa le iei in considerare inainte de a face o achizitie. Iata ce inseamna placile ceramice glazurate si cele portelanate, dar si in ce consta procesul de fabricare! Tine cont de diferentele dintre cele doua tipuri de produse, pentru a face o alegere corecta, in functie de specificatiile proiectului tau! 

Cuprins

Ce este gresia glazurata?

gresie portelanata bleu

Modelele glazurate sunt considerate placi de gresie pentru interior. Acestea sunt formate din 2 straturi: unul gros, de baza, si unul subtire, superficial, cu rol decorativ, numit glazura. 

Suprafata exterioara a gresiei glazurate se acopera cu un strat protector, adesea lucios, care permite printarea a numeroase tipuri de design, cu ajutorul tehnologiei inkjet. Astfel, aspectul este exact ca al marmurei, parchetului din lemn, pietrei naturale etc. De asemenea, produsul poate avea un print abstract, geometric, floral, rustic si in culori intense. 

Iti recomandam si: Gresie rectificata vs nerectificata: ce inseamna fiecare?

Ce este gresia portelanata?

gresie portelanata bej

Cea mai buna gresie de exterior este cea portelanata, cu textura mata si antiderapanta. Mai mult, acest tip de placi poate fi montat si in interior, in living, bucatarie, hol sau alte spatii supuse unui trafic intens sau riscului de deteriorare. Au o rezistenta mare, datorita procesului de fabricare la temperaturi ridicate. 

Gresia portelanata are un aspect simplu: de tip marmura, beton, piatra naturala, lemn sau monocromatic. Placile au aceeasi culoare in sectiune, ceea ce permite placarea estetica a marginilor unor scari sau a colturilor exterioare. 

In plus, pe piata sunt disponibile placi de gresie portelanata glazurata. Sunt potrivite, in principal, pentru interior si au o rezistenta mai mare decat produsele ceramice simple cu strat protector si de infrumusetare. Acestea nu au aceeasi nuanta in sectiune si se vor observa doua fasii de culori distincte.

Diferente intre gresia glazurata si gresia portelanata

gresie albastra portelanata

Pentru a alege intre gresia portelanata sau glazurata, trebuie sa tii cont de caracteristicile proiectului tau si de diferentele dintre cele doua tipuri de produse:

  • Aspect - Placile ceramice glazurate au o varietate mare de culori si modele, insa sunt mai predispuse la patare si decolorare. Gresia portelanata are aceeasi nuanta pe toata sectiunea si este potrivita pentru mai multe aplicatii, inclusiv pentru placarea colturilor exterioare si a scarilor;
  • Aderenta - Finisajul placilor portelanate este adesea mat sau semi-mat, iar acestea au o aderenta mai buna. Pentru montarea la exterior, alege produsele cu textura in relief, antiderapanta. Gresia glazurata are, in general, un aspect lucios si un risc mai mare de alunecare cand este umeda, de aceea se recomanda pentru interior;
  • Durabilitate si rezistenta la inghet - Placile portelanate, datorita procesului de fabricare si mixului de materiale utilizat, au o durabilitate extinsa. Au o rata de absorbtie a apei mai mica de 0,5% (gresia ceramica glazurata - peste 4%), astfel incat sunt rezistente la inghet;
  • Pret - Gresia portelanata are proprietati superioare, dar si un pret mai mare decat placile ceramice simple. Cu toate acestea, produsele glazurate pot avea un cost mare de achizitie, datorat designului special.

Citeste si: Ce tip de gresie sa pui in baie: criterii de alegere in afara de decor

Mod de fabricare gresie glazurata

Gresia glazurata trece printr-un dublu proces de coacere. Un amestec, de cele mai multe ori, din prafuri, argila si nisip, cuart si granule nonmetalice este compactat si taiat la diferite dimensiuni. Ulterior, placile ceramice sunt arse, in general, la temperaturi de 1000 de grade Celsius. Modelele smaltuite se obtin prin adaugarea unui strat sticlos de protectie si de infrumusetare, proces urmat de ardere la temperaturi inalte.

Mod de fabricare gresie portelanata

Spre deosebire de gresia glazurata, cea portelanata este realizata printr-un singur proces de ardere la temperaturi de 1200-1300 de grade Celsius. Etapele de fabricare presupun:
  • presarea - placile sunt realizate la diferite forme si dimensiuni;
  • uscarea - dupa presare, placile trec printr-un proces de uscare cu aer cald, pentru a extrage umiditatea si a le mari rezistenta;
  • emailarea - straturile superficiale de emailuri au rolul de a spori rezistenta placilor si de a obtine un aspect estetic;
  • imprimarea - permite realizarea unei mari diversitati de modele;
  • emailarea finala - protejeaza gresia imprimata si pregateste placile pentru ardere;
  • arderea - are loc lent, pentru a nu duce la explodarea si deterioarea placilor; are rolul de a oferi gresiei rezistenta, durabilitate si impermeabilitate.

Gresia portelanata face parte din familia placilor ceramice, insa se distinge prin tipurile de argila si minerale folosite si prin metodele de fabricare. Rezultatul este un produs cu o rezistenta mult mai mare. 
Gresia astfel obtinuta este mult mai densa, cu o porozitate mica, ceea ce reduce cantitatea de aer si de umiditate dintre particulele de praf de argila si de minerale. Placile portelanate pot fi glazurate, caz in care stratul suplimentar de infrumusetare se adauga inainte de coacere.

Diferenta principala dintre gresie si faianta este metoda de fabricare. Placile ceramice pentru perete sau suprafete verticale trec prin doua sau mai multe procese de ardere la o temperatura mai joasa, in functie de numarul de straturi de infrumusetare adaugate. Acestea sunt disponibile in mult mai multe culori si modele, insa rezistenta nu este la fel de buna ca a gresiei.  

Afla mai multe: Cum calculez necesarul de gresie si faianta?

Descopera intreaga oferta de placi de gresie disponibila pe mathaus.ro si alege cel mai bun produs pentru proiectul tau! Daca ai nelamuriri sau intrebari, consultantii nostri sunt bucurosi sa te ajute. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Amenajarea unei locuinte noi, sau redecorarea celei in care traiesti deja incep cu alegerea culorilor pentru pereti. Variantele sunt nenumarate, de la culori pale la nuante intense, de la culori reci la tonuri calde, de la nuante luminoase la vopsele intunecate si sobre. Tendintele nu fac altceva decat sa te deruteze si mai mult: gasirea nuantelor feng shui sau conform efectelor dovedite stiintific pe care le au culorile asupra noastra in lista de culori ale anului ar putea fi o misiune dificila si pentru un profesionist. Din fericire, exista o cale mai usoara, care nu exclude urmarea regulilor de design interior: alegerea culorilor care iti plac si te inspira, respectiv excluderea celor care nu te incanta. Odata ce ai facut asta, urmarirea tendintelor si a normelor estetice va deveni floare la ureche.
Lambriul reprezinta o imbracaminte de marmura, de lemn sau de stuc, cu care se acopera total sau partial peretii unei incaperi, in scop decorativ sau pentru protectie. Astazi, cele mai utilizate materiale sunt lemnul, PVC-ul sau MDF-ul. Urmeaza acesti pasi si afla cum sa montezi lambriul din lemn sau PVC.
Cat de greu poate fi sa montezi tapetul, de unul singur? Nimic mai simplu, daca urmezi pasii si recomandarile de mai jos.
Cea mai buna lavabila implica timpi redusi de aplicare si costuri minime de mentenanta. Se curata usor de pete si alte murdarii, iar puterea culorii aplicate ramane aproape neschimbata, pentru o perioada lunga de timp. Iata care sunt cei mai importanti factori de care sa tii cont in alegerea unei vopsele lavabile de calitate.