Ce inseamna gresie rectificata?
Placile ceramice rectificate trec printr-un procedeu de finisare suplimentar. In fabrica, dupa presarea si coacerea gresiei, marginile acesteia sunt taiate la 90 de grade. In acest fel, fiecare placa are dimensiuni standard si muchiile sunt drepte. Mai exact, prin procesul de rectificare sunt eliminate diferentele de marime dintre placile de gresie, iar colturile formeaza unghiuri perfecte.
Gresia portelanata rectificata este mai rezistenta decat cea glazurata. In plus, aceasta este colorata in sectiune, adica o placa ceramica taiata are muchiile de aceeasi culoare ca suprafata gresiei. Din acest motiv, pentru placarea scarilor sau a colturilor exterioare sunt recomandate placile rectificate portelanate.
Gresia rectificata poate fi folosita pentru incalzirea in pardoseala. Mai mult, poti alege un model care imita piatra naturala, marmura sau fibra de lemn. Spre exemplu, o gresie rectificata tip parchet este potrivita pentru majoritatea stilurilor de amenajare interioara si se poate integra perfect atat in baie sau bucatarie, cat si in living sau hol.
Citeste si: Gresie tip parchet - 9 motive ca sa faci aceasta alegere
Ce inseamna gresie nerectificata?
Spre deosebire de gresia rectificata, cea nerectificata nu trece prin procesul de taiere. Marginile sunt nefinisate, iar diferentele dintre placile ceramice pot fi chiar si de 1-2 milimetri. Acest tip de gresie este potrivit pentru un montaj cu rosturi mai mari, pentru a umple si a masca spatiile inegale dintre placi.
Gresia nerectificata are un cost de achizite mai mic si poate fi o alegere buna in cazul in care iti doresti o amenajare cu rosturi vizibile. De pilda, placile ceramice si chitul pot avea culori diferite, pentru a obtine mai multa definire si contrast.
Iti recomandam si: Idei practice de amenajari cu gresie si faianta pentru bucatarii
De asemenea, gresia de exterior nerectificata portelanata poate fi folosita pentru placarea teraselor, balcoanelor sau spatiilor expuse la inghet si dezghet. In aceste cazuri, este recomandat ca rostul de dilatatie sa fie mai mare, pentru a reduce riscul de aparitie a crapaturilor sau de desprindere a placilor. Aceste probleme pot aparea in urma variatiilor mari de temperatura, daca distantele dintre placile de gresie sunt prea mici.
Gresie recrificata vs nerectificata: Diferente principale
Pentru a-ti forma o idee si mai clara despre gresia rectificata si cea nerectificata, iti prezentam principalele diferente dintre acestea: cat costa fiecare tip de placa ceramica, cum sunt modificate dimensiunile prin procesul de taiere, cum se realizeaza montajul si daca este sau nu nevoie de rosturi.
Afla mai multe despre: Cum alegi gresia si faianta? Ghid complet
1. Cost si dimensiuni
Cum am mentionat anterior, gresia nerectificata are un cost de achizitie mai avantajos, insa dimensiunile placilor sunt usor neregulate. In schimb, procesul de rectificare din timpul fabricatiei gresiei are scopul de a crea placi cu dimensiuni exacte, identice, cu unghiuri de 90 de grade.
Trebuie mentionat ca procesul de rectificare nu modifica grosimea placii ceramice. Doar lungimea si latimea sunt taiate mecanizat. Asadar, rezistenta si durabilitatea gresiei rectificate nu este afectata in niciun fel prin acest procedeu.
In cazul gresiei rectificate, muchiile sunt drepte si formeaza unghiuri perfecte. Pe de alta parte, placile nerectificate au marginea neregulata si usor curbata: linia superioara (suprafata cu model) este mai ingusta decat cea inferioara (spatele gresiei). Acest aspect influenteaza modul in care placile pot fi montate si grosimea rosturilor.
2. Montajul si marimea rosturilor
Montajul gresiei rectificate nu se poate realiza fara rosturi, asa cum s-ar putea crede. Este recomandat ca spatiile dintre placi sa fie de cel putin 1-1,5 milimetri. Daca alegi o culoare a chitului identica sau asemanatoare cu cea a gresiei, aceste rosturi nu se vor observa aproape deloc.
Rosturile au rolul de a preveni fisurile sau desprinderea placilor ceramice, ca urmare a dilatatiilor cauzate de diferentele de temperatura sau a presiunii unor obiecte grele. Din acest motiv, nu este indicat sa montezi gresia rectificata sau orice alt tip de placa ceramica fara un rost de dilatatie.
Din cauza marginilor neregulate, distantele dintre placile ceramice nerectificate trebuie sa fie mai mari de 2-3 milimetri. Pentru montarea acestora sunt recomandate distantierele pentru gresie, care pot fi in forma de T, de cruce, de tija, de clips etc.
Pasii de montaj sunt asemanatori pentru ambele tipuri de placi ceramice, insa trebuie sa acorzi mai multa atentie montarii gresiei rectificate. Dupa lipirea placilor, aplica distantierele si asigura-te ca sunt aliniate corespunzator.
Iti recomandam si: Tot ce trebuie sa stii despre gresie si montarea acesteia
Alege tipul de gresie in functie de proiectul tau si de aspectul final al amenajarii. Compara diferentele dintre placile ceramice rectificate si cele nerectificate, pentru a achizitiona produsele care se pliaza pe nevoile si asteptarile tale.