Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 2 MINUTE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Gresie rectificata vs nerectificata: Ce inseamna fiecare?

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 30.05.2022 / Timp lectură: 3 min
Auzi adesea despre gresie rectificata si nerectificata, dar ce inseamna, de fapt? Iti vom explica, in continuare, care sunt diferentele dintre cele doua tipuri de placi ceramice, astfel incat sa poti face alegeri adecvate proiectelor tale.

Cuprins

Ce inseamna gresie rectificata?

Placile ceramice rectificate trec printr-un procedeu de finisare suplimentar. In fabrica, dupa presarea si coacerea gresiei, marginile acesteia sunt taiate la 90 de grade. In acest fel, fiecare placa are dimensiuni standard si muchiile sunt drepte. Mai exact, prin procesul de rectificare sunt eliminate diferentele de marime dintre placile de gresie, iar colturile formeaza unghiuri perfecte.

Gresia portelanata rectificata este mai rezistenta decat cea glazurata. In plus, aceasta este colorata in sectiune, adica o placa ceramica taiata are muchiile de aceeasi culoare ca suprafata gresiei. Din acest motiv, pentru placarea scarilor sau a colturilor exterioare sunt recomandate placile rectificate portelanate. 

Gresia rectificata poate fi folosita pentru incalzirea in pardoseala. Mai mult, poti alege un model care imita piatra naturala, marmura sau fibra de lemn. Spre exemplu, o gresie rectificata tip parchet este potrivita pentru majoritatea stilurilor de amenajare interioara si se poate integra perfect atat in baie sau bucatarie, cat si in living sau hol.  

Citeste si: Gresie tip parchet - 9 motive ca sa faci aceasta alegere

montaj gresie​​​​​​​

Ce inseamna gresie nerectificata?

Spre deosebire de gresia rectificata, cea nerectificata nu trece prin procesul de taiere. Marginile sunt nefinisate, iar diferentele dintre placile ceramice pot fi chiar si de 1-2 milimetri. Acest tip de gresie este potrivit pentru un montaj cu rosturi mai mari, pentru a umple si a masca spatiile inegale dintre placi. 

Gresia nerectificata are un cost de achizite mai mic si poate fi o alegere buna in cazul in care iti doresti o amenajare cu rosturi vizibile. De pilda, placile ceramice si chitul pot avea culori diferite, pentru a obtine mai multa definire si contrast. 

Iti recomandam si: Idei practice de amenajari cu gresie si faianta pentru bucatarii 

De asemenea, gresia de exterior nerectificata portelanata poate fi folosita pentru placarea teraselor, balcoanelor sau spatiilor expuse la inghet si dezghet. In aceste cazuri, este recomandat ca rostul de dilatatie sa fie mai mare, pentru a reduce riscul de aparitie a crapaturilor sau de desprindere a placilor. Aceste probleme pot aparea in urma variatiilor mari de temperatura, daca distantele dintre placile de gresie sunt prea mici. 

adeziv aplicat pe gresie nerectificata​​​​​​​

Gresie recrificata vs nerectificata: Diferente principale

Pentru a-ti forma o idee si mai clara despre gresia rectificata si cea nerectificata, iti prezentam principalele diferente dintre acestea: cat costa fiecare tip de placa ceramica, cum sunt modificate dimensiunile prin procesul de taiere, cum se realizeaza montajul si daca este sau nu nevoie de rosturi.

Afla mai multe despre: Cum alegi gresia si faianta? Ghid complet  

1. Cost si dimensiuni

Cum am mentionat anterior, gresia nerectificata are un cost de achizitie mai avantajos, insa dimensiunile placilor sunt usor neregulate. In schimb, procesul de rectificare din timpul fabricatiei gresiei are scopul de a crea placi cu dimensiuni exacte, identice, cu unghiuri de 90 de grade. 

Trebuie mentionat ca procesul de rectificare nu modifica grosimea placii ceramice. Doar lungimea si latimea sunt taiate mecanizat. Asadar, rezistenta si durabilitatea gresiei rectificate nu este afectata in niciun fel prin acest procedeu. 

In cazul gresiei rectificate, muchiile sunt drepte si formeaza unghiuri perfecte. Pe de alta parte, placile nerectificate au marginea neregulata si usor curbata: linia superioara (suprafata cu model) este mai ingusta decat cea inferioara (spatele gresiei). Acest aspect influenteaza modul in care placile pot fi montate si grosimea rosturilor.

gresie rectificata

2. Montajul si marimea rosturilor

Montajul gresiei rectificate nu se poate realiza fara rosturi, asa cum s-ar putea crede. Este recomandat ca spatiile dintre placi sa fie de cel putin 1-1,5 milimetri. Daca alegi o culoare a chitului identica sau asemanatoare cu cea a gresiei, aceste rosturi nu se vor observa aproape deloc. 

Rosturile au rolul de a preveni fisurile sau desprinderea placilor ceramice, ca urmare a dilatatiilor cauzate de diferentele de temperatura sau a presiunii unor obiecte grele. Din acest motiv, nu este indicat sa montezi gresia rectificata sau orice alt tip de placa ceramica fara un rost de dilatatie. 

Din cauza marginilor neregulate, distantele dintre placile ceramice nerectificate trebuie sa fie mai mari de 2-3 milimetri. Pentru montarea acestora sunt recomandate distantierele pentru gresie, care pot fi in forma de T, de cruce, de tija, de clips etc.

Pasii de montaj sunt asemanatori pentru ambele tipuri de placi ceramice, insa trebuie sa acorzi mai multa atentie montarii gresiei rectificate. Dupa lipirea placilor, aplica distantierele si asigura-te ca sunt aliniate corespunzator. 

Iti recomandam si: Tot ce trebuie sa stii despre gresie si montarea acesteia

montaj gresie cu adeziv

Alege tipul de gresie in functie de proiectul tau si de aspectul final al amenajarii. Compara diferentele dintre placile ceramice rectificate si cele nerectificate, pentru a achizitiona produsele care se pliaza pe nevoile si asteptarile tale. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Fierul forjat este un material elegant si durabil, intalnit in casele noastre fie la mobilierul de gradina, la garduri si balustrade, fie la obiecte decorative, ca de exemplu un sfesnic, un suport pentru sticla de vin ori rama unei oglinzi. Este important sa nu neglijezi intretinerea obiectelor din fier forjat, dat fiind faptul ca este un material predispus la rugina. Prin urmare, daca te bucuri acasa de prezenta fierului forjat si vrei sa ii asiguri o durata cat mai mare de viata si un aspect estetic, afla cum se curata si cum se pastreaza in conditii optime acest material.
Daca nu mai esti multumit de cum arata caloriferul cel vechi si vrei sa-l demontezi sau te afli in proces de renovare la etapa de instalare a radiatoarelor, atunci ghidul de fata este pentru tine. In acest articol iti spunem pas cu pas cum se demonteaza caloriferul cel vechi si cum il instalezi pe cel nou cumparat.
Montarea corecta a mochetei - sfaturi pentru pregatirile necesare, lipire si fixare Mocheta este recomandata pentru spatii ale casei precum livingul sau dormitoarele, oferind o senzatie placuta, atunci cand se paseste pe suprafata sa. Pentru ca pot fi gasite intr-o gama variata de nuante si modele, mocheta este usor de integrat in decorul oricarui spatiu al casei. Montarea corecta a unei mochete trebuie sa tina cont atat de dimensiunile spatiului respectiv, cat si de usurinta cu care aceasta poate fi scoasa, in eventualitatea unei renovari.
Rulourile exterioare sunt o solutie eficienta pentru controlul luminii si al temperaturii din interior, simplu de implementat atat la casa, cat si la bloc. Aceste sisteme pentru siguranta spatiilor interioare pot inlocui cu succes obloanele din lemn, material greu de intretinut si cu o rezistenta scazuta in fata factorilor meteorologici. In prezent, rulourile exterioare din aluminiu sau PVC reprezinta cea mai buna solutie pentru protejarea ferestrelor, fiind usor de curatat si oferind o serie intreaga de avantaje functionale: Asigura un confort termic sporit in lunile reci de iarna; Sporesc securitatea intregii locuinte; Protejeaza geamurile de diverse fenomene meteo - grindina, ninsori, furtuni; Pot reduce cu pana la 50% zgomotele de afara; Permit mai multa intimitate in spatiul casei; Ofera un aspect mult mai placut intregului imobil.