Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 27 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Ghid pentru montarea hidroforului: de la alegerea modelului pana la amorsarea pompei

Actualizat: 05.05.2022 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 8 min

Lipsa canalizarii din anumite zone iti poate crea dificultati daca vrei sa-ti amenajezi o locuinta, o gospodarie sau o casa de vacanta. Chiar daca ai la dispozitie un put sau o fantana, caratul galetilor reprezinta doar o solutie temporara, ineficienta si un efort in plus de care ai prefera sa te lipsesti.

Din fericire, exista un dispozitiv cu ajutorul caruia iti poti alimenta casa de la tara cu apa curata, oricat de mare ar fi locuinta, iar acest dispozitiv poarta numele de hidrofor. Mai jos am pregatit un ghid complet pentru montarea hidroforului.

Cuprins

Ce este hidroforul?

Hidroforul este un sistem automatizat cu ajutorul caruia poti lua apa direct dintr-o retea subterana pentru a o redistribui apoi dupa nevoile tale,  sub o presiune constanta. Hidrofoarele pot fi folosite si pentru trage apa din mai multe tipuri de retele, de la conducte pana la puturi adanci de apa.

Citeste si: Cum sa alegi cel mai bun hidrofor pentru proiectul tau?

Cum functioneaza hidrofoarele?

Un hidrofor indeplineste in mod simultan doua procese: aspirarea (actiunea de a „culege” apa dintr-o sursa subterana) si refularea (trimiterea apei catre robinetii instalatiei sanitare).  Apa este aspirata cu ajutorul unei pompe si introdusa intr-un rezervor tampon (vas de expansiune). Din rezervor, apa este apoi refulata in tevile casei tale, catre robineti. Pe tot parcursul acestor procese, hidroforul regleaza presiunea apei.

Partile componente ale unui hidrofor

Pentru a intelege cum functioneaza, dar si cum se monteaza un astfel de mecanism, cel mai usor este sa intelegi intai care sunt componentele unui hidrofor:

  • Pompa - numita in mod tehnic electropompa, deoarece este actionata de un motor electric. Este elementul care exercita presiunea necesara pentru a trage apa din sursa si a o trimite in instalatia sanitara.
  • Furtunul de absorbtie - este de obicei un furtun inelar (realizat din polietilena) care face legatura intre pompa si sursa de apa si prin care se face aspiratia apei. Daca pompa nu este dotata cu un prefiltru, este recomandat sa montezi unul intre furtun si pompa.
  • Sorbul - se monteaza la capatul furtunului de absorbtie care intra in contact cu apa. Are rol de filtru, separand apa de impuritati mari.
  • Vasul de expansiune - numit si butelie sau rezervor, este o unitate de stocare a apei. Importanta acestui element este data si de faptul ca prelungeste viata pompei. Practic, cu cat rezervorul va putea sa stocheze mai multa apa, cu atat pompa va porni mai rar. Este recomandat sa alegi dimensiunea rezervorului in functie de nevoile casei tale. Pentru doua persoane, un vas de 24 de litri va fi suficient, insa pentru o familie de trei-patru persoane, s-ar putea sa ai nevoie de un vas de 50 de litri.

hidrofor​​​​​​​

  • Racordul antivibrant - furtunul care face legatura dintre pompa si rezervor.
  • Presostatul - acest dispozitiv are rolul de a masura si controla presiunea apei din circuit. El actioneaza ca un intrerupator care porneste pompa daca presiunea este prea scazuta si o opreste atunci cand aceasta ajunge la nivelul dorit.
  • Manometrul - este dispozitivul care iti indica nivelul presiunii din instalatie.
  • Racordul cu 5 cai - este „intersectia” care face legatura intre elementele principale ale hidroforului. Racordul (numit si teu cu 5 cai) este fixat pe pompa. Apoi, pe racord sunt fixate presostatul, manometrul, dar si furtunul antivibrant care face legatura dintre pompa si vasul de expansiune. Prin ultima cale libera a racordului se realizeaza legatura dintre pompa si tevile din instalatia sanitara a casei tale.

Tipuri de hidrofoare: Cum il alegi pe cel potrivit nevoilor tale?

Pentru a decide ce tip de hidrofor iti trebuie pentru casa ta, factorul principal de care trebuie sa tii cont este adancimea sursei de apa.

  1. Pentru adancimi de pana la 8-9 metri, un sistem hidrofor cu o pompa de suprafata (precum cel descris mai sus) este suficient.
  2. Pentru adancimi mai mari de 8-9 metri, dar mai mici de 25 de metri este nevoie de un hidrofor cu pompa cu ejector. Pompa acestuia va fi instalata tot la suprafata, insa in apa putului va fi introdus un ejector (cunoscut si ca un tub Venturi). Ejectorul nu este conectat la pompa doar prin una, ci prin doua tevi. Una este teava de absorbtie, prin care apa ajunge in pompa, iar cealalta este teava de presiune, care trimite apa inapoi in ejector. Presiunea fiind sporita considerabil, apei ii ia mult mai putin timp sa ajunga din put la robineti.
  3. Pentru adancimi de peste 25 de metri vei avea nevoie de un hidrofor cu pompa submersibila. In aceasta situatie, pompa nu mai este amplasata la suprafata, ci va fi imersata chiar in apa putului, de unde trimite apa direct in rezervor. In functie de nevoile tale, pompele submersibile pot fi:
    • monoetajate - pentru ape murdare (folosite la drenarea apelor cu multe impuritati);
    • multietajate - pentru ape curate (folosite in puturi cu apa potabila) 

In alegerea hidroforului, este foarte important sa tii cont nu doar de adancimea putului, ci si de inaltimea de refulare. Aceasta determina inaltimea maxima pana la care hidroforul poate sa refuleze apa la presiunea optima. Daca vrei, de exemplu, sa alimentezi o casa cu mai multe etaje, aceasta informatie iti va fi extrem de utila.

montaj hidrofor​​​​​​​

Unde amplasezi hidroforul?

Nu este recomandat sa amplasezi hidroforul in spatiul tau de locuit (cum ar fi holul casei). Este inestetic, ocupa spatiu pe care l-ai putea folosit altfel, iar zgomotul sau poate fi deranjant.

Poti monta hidroforul in garaj - daca ai spatiu suficient - sau in subsol - daca acesta este situat deasupra nivelului captarii apei.

Retine ca hidroforul trebuie sa stea obligatoriu pe o suprafata plana, de care trebuie sa fie fixat cu dibluri.

Insa locul ideal in care ar trebui sa montezi hidroforul este cat mai aproape de putul din care isi trage apa. Pentru asta, va trebui sa-i construiesti un camin.

​​​​​​​montaj hidrofor in camin​​​​​​​​​​​​​​

Cum construiesti caminul hidroforului in 7 pasi?

1.Saparea gropii - Caminul trebuie sapat chiar in jurul gurii putului din care hidroforul isi va trage apa. Groapa trebuie sa fie patrata, iar  dimensiunile ei variaza in functie de marimea hidroforului. Totusi, dimensiunile minime ar trebui sa fie de 1,5 x 1,2 metri in lungime si latime si 1 metru in adancime. Tine insa cont si de grosimea izolatiilor care vor urma.

2.Hidroizolatia - Dupa ce groapa a fost sapata corespunzator, ar trebui sa imbraci peretii si fundul caminului cu membrana bituminoasa pentru a-i izola impotriva infiltratiilor apei.

 3.Zidirea - Urmatorul pas este zidirea efectiva a caminului. Aici ai numeroase optiuni: poti folosi caramida, boltari sau poti turna direct beton. Singurii factori de decizie sunt bugetul si preferintele tale. Inainte de a turna sapa pune un strat de pietris pe fundul gropii.

Citeste si: Ghid complet de cumparare a caramizilor​​​​​​​

4.Realizarea circuitului de apa - Odata ce zidaria este gata, va trebui sa asiguri circuitele de apa si de electricitate necesare hidroforului. Pentru fiecare teava de refulare va trebui sa sapi un sant de la camin pana la casa ta. De asemenea, va trebui sa gauresti zidurile peretilor caminului pentru a introduce teava.

5.Asigurarea circuitului electric - Acelasi principiu se aplica si pentru firul de curent electric prin care vei conecta hidroforul la reteaua energetica. In fapt, poti trage firul prin acelasi sant pe care l-ai sapat pentru teava de refulare. Asigura-te ca firul este bine izolat; un tub de polietilena ii va oferi protectia necesara.

6.Acoperisul - Acum nu mai ramane decat sa-i zidesti un acoperis, in care va trebui sa lasi si o gura de acces peste care vei pune capac. Inainte de a achizitiona capacul asigura-te ca este realizat dintr-un material izolant bun.

7.Termoizolarea (optional) - Ia in calcul si posibilitatea de a termoizola caminul cu polistiren sau vata minerala pentru a proteja hidrofrul de inghet.​​​​​​​​​​​​​

camin pentru hidrofor​​​​​​​

Cum montezi hidroforul?

Montarea hidroforului cu pompa submersibila, cu pompa de suprafata sau cu ejector nu este un procedeu complicat, atat timp cat ai la dispozitie uneltele si piesele necesare. Pentru a realiza un montaj, ai nevoie de:
​​​​​​​​​​​​

Daca ai inteles care sunt componentele principale, iti va fi foarte usor sa faci conexiunile necesare. Inainte de a infileta elementele intre ele, aplica 5-6 straturi de banda de teflon pe filet pentru a spori impermeabilitatea circuitului.

  1. Racordeaza furtunul de absorbtie la pompa. Apoi fixeaza sorbul filtrant la celalalt capat al furtunului. (In functie de tipul de hidrofor pe care il ai, acest pas va fi diferit).
  2. Fixeaza racordul cu 5 cai pe partea superioara a pompei. Aceasta va fi practic „poarta” dintre pompa si instalatia sanitara. In functie de modelul hidroforului, va trebui sa racordezi si o supapa de sens care va dirija circulatia apei si nu ii va permite sa revina in pompa. Pe supapa de sens vei gasi inscriptionata o sageata. Aceasta va trebui sa fie indreptata in directia in care merge apa (inspre instalatia ta sanitara).
  3. La hidrofoarele de model vechi, este necesara si montarea unui robinet de trecere (cunoscut si ca olandez). Nu uita ca intre aceste elemente sa infiletezi si nipluri. Foloseste cele doua chei fixe pentru aceasta operatiune - una pentru a roti elementul de racord si cealalta pentru a tine contra.
  4. Monteaza manometrul pe una din iesirile racordului cu 5 cai.
  5. Monteaza presostatul pe una din iesirile racordului cu 5 cai. Daca e nevoie, conecteaza la reteaua electrica.
  6. Conecteaza racordul antivibrant intre pompa si rezervor.
  7. Daca intampini dificultati, acest scurt videoclip te va ajuta sa le depasesti. Tine cont si de faptul ca pasii montarii pot fi diferiti in functie de modelul pe care l-ai achizitionat.

instalare hidrofor​​​​​​​

Amorsarea pompei

Acum, pentru ca hidroforul este montat, trebuie sa-l pregatesti pentru utilizare. Aceasta operatiune poarta numele de amorsare.

  1. Inainte de toate, asigura-te ca hidroforul nu este alimentat electric.
  2. Asigura-te ca robinetii instalatiei sanitare si clapetele de sens sunt deschise.
  3. Urmatorul pas este umplerea pompei cu apa. In functie de modelul achizitionat, vei avea mai multe optiuni in aceasta etapa. De exemplu, poti umple pompa prin racordarea unui furtun de gradina sau poti turna apa direct in ea prin orificiul de refulare sau printr-un dop de umplere (in cazul in care pompa este dotata cu unul).
  4. Asculta daca rezervorul se umple cu apa. Manometrul ar trebui sa-ti indice cresterea presiunii. Odata ce apa nu mai curge, inseamna ca pompa a fost amorsata.
  5. Opreste umplerea pompei cu apa, apoi conecteaza pompa la curent electric si porneste-o.
  6. Lasa hidroforul sa functioneze pentru aproximativ un minut. Dupa  ce se termina ciclul de pompare, iar rezervorul este plin, pompa ar trebui sa se opreasca. Astfel vei sti ca ai facut corect amorsarea.

Daca nu folosesti in mod constant hidroforul, pompa se dezamorseaza. De aceea, vei fi nevoit sa repeti aceasta operatiune si dupa o perioada mai lunga in care sistemul nu a fost utilizat. Unele modele de hidrofor sunt dotate cu pompe capabile de autoamorsare.

racordare furtun la hidrofor​​​​​​​ 

Aerisirea tevilor

Inainte de a folosi un hidrofor, trebuie sa elimini aerul din instalatia sanitara. Tot ce trebuie sa faci este deschizi robinetii inainte de a porni hidroforul. In cazul WC-ului, va trebui sa tragi apa. Dupa aceea, porneste hidroforul si inchide robinetii dupa ce te asiguri ca apa curge la presiunea dorita.​​​​​​​

Reglarea presostatului

​​​​​​​​​​​​​​In general, presostatele sunt setate inca din fabricatie cu o presiune minima (de deschidere) de 1,5 bari si cu o presiune maxima (de inchidere) de 2,5 bari. Daca doresti, poti modifica aceste valori prin rotirea arcurilor din interiorul presostatului.

Trebuie insa se asiguri ca nu depasesti valorile precizate in cartea presostatului. De obicei, poti regla presiunea minima pana la 1 bar, iar presiunea maxima pana la 5 bari.

Daca intampini probleme in timpul instalarii hidroforului sau daca anumite etape ti se par prea complicate, nu ezita sa apelezi la ajutorul instalatorilor sau electricienilor profesionisti. Odata ce toate aceste operatiuni sunt efectuate in mod corect, te vei putea bucura de avantajele pe care le ofera hidroforul.​​​​​​​

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, acest proces se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitoare la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobila de exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural si elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca, pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Daca daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, iti recomandam sa citesti acest articol pana la final. Mai jos, vei putea citi informatii esentiale privind: Importanta taierii vitei de vie; Notiunile teoretice de baza ale acestei lucrari; Principalele tipuri de taiere ale vitei de vie; Cea mai importanta taiere: taierea de rodire; Pregatirile pentru taierea vitei de vie; Cele mai importante reguli ale taierii vitei de vie.
Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.