Despre caramizi
Caramizile au o forma prismatica si se obtin din argila, nisip si apa, ori din alte materiale precum beton si zgura de furnal. Amestecul obtinut se poate lasa sa se usuce la soare, ori poate fi ars in cuptor.
Printre proprietatile principale ale caramizilor se numara:
- rezistenta generala: structura de rezistenta a cladirii se intareste prin folosirea caramizii, ce isi pastreaza structura compacta si stabilitatea pentru un timp indelungat. Marele Zid Chinezesc, ce dateaza din secolul 7 i. Hr si Zidurile Ierhionului, cel mai vechi oras din lume (7500 i. Hr) sunt construite din caramida - doua exemple ce demonstreaza rezistenta acestui material;
- rezistenta la compresiune;
- rezistenta seismica;
- rezistenta la foc: caramizile rezista la temperaturi mari, de aproximatic 1000 de grade Celsius si impiedica raspandirea flacarilor;
- rezistenta la presiune si umiditate;
- izolatie fonica;
- caracter termoizolant: caramizile au nenumarati pori plini cu aer si astfel, functioneaza ca izolanti termici;
- culoare placuta si rezistenta in timp, ceea ce inseamna ca decorul din caramizi nu implica eforturi de intretinere;
- caracter ecologic: caramizile realizate doar din argila si nisipuri argiloase sunt produse naturale, prietenoase cu mediul inconjurator. In plus, caramida este deseori reciclata si refolosita.
Tipuri de caramizi
Caramizile se gasesc in diverse forme, texturi si culori. Principalele tipuri de caramizi sunt caramida clasica, aparenta si de sticla.
Caramida clasica este fabricata din argila arsa ori ceramica si alti ingredienti suplimentari, cum este portelanul sau samota. Se foloseste in constructii cu diferite tipuri de mortar si are o rezistenta ridicata la compresiune. Caramida clasica poate fi, la randul ei:
- compacta (caramida plina): se utilizeaza pentru elemente structurale si nestructurale, in zidarii cu tencuiala, protejate pe ambele fete, pentru cosuri de fum si stalpi;
- cu goluri: se utilizeaza in special pentru peretii nestructurali, despartitori de interior.
Caramida aparenta este folosita cu scop estetic pentru placarea suprafetelor precum ziduri exterioare, seminee, fatade, arcade sau pereti de interior. Acest tip de caramida nu necesita tencuire.
Caramida de sticla este utilizata pentru construirea unor pereti drepti si a ferestrelor fixe. Este aleasa in principal datorita capacitatii sale de transmisie a luminii.
Caramizile se mai clasifica si in functie de:
- domeniul de utilizare:
- caramida pentru zidarie portanta (structurala)
- caramida pentru zidarie neportanta (nestructurala), de umplutura sau compartimentare
- caramida pentru aplicatii speciale, precum seminee, elemente de ventilatie sau cosuri de fum.
1. caramizi LD: acestea au o greutate de sub 1000 kg pe metru cub. Se folosesc la constructii pe zidarie, dar si la constructii in cadre.
2. caramizi HD: acestea au o greutate de peste 1000 kg pe metru cub. Se folosesc la zidarii aparente.
- greutatea pe metru cub:
- profilaxia exterioara:
- caramida cu locas de mortar, feder si nut
- caramida cu rost vertical continuu
Sfaturi utile pentru mesteri amatori
Inainte de a te apuca de o lucrare ce implica folosirea caramizilor, trebuie sa tii cont de cateva sfaturi de baza.
- Pentru taierea caramizilor, poti folosi o dalta speciala, un ciocan de zidar ori o unealta electrica prevazuta cu un disc abraziv.
- Poarta ochelari de protectie ori de cate ori tai caramida.
- Cand depozitezi caramizile, nu le aseza direct pe pamant - solul poate pata caramida sau creste absorbtia apei peste limitele normale.
- Inainte de folosire, uda caramizile bine cu apa.
Cum cumperi caramizi?
Atunci cand cumperi caramizi, trebuie sa ai in vedere:
1. pentru zidarie portanta, alege caramizi cu o rezistenta la compresiune de cel putin 7,5 N/mmp
2. pentru constructie in cadre, opteaza pentru caramizi cu o rezistenta la compresiune de cel putin 5 N/mmp
- tipul structurii:
- grosimea zidului
- greutatea pe metru cub (kg/mc): cu cat o caramida este mai usoara, cu atat punerea in opera va fi mai usoara
- izolatia fonica
- conductivitatea termica
De stiut:
- Vei avea nevoie de aproximativ sapte caramizi pe metru patrat pentru constructia unui zid si de aproximativ cinci caramizi pe m2 pentru placarea unui perete. Diferenta se datoreaza dimensiunilor diferite ale caramizilor folosite pentru fiecare tip de lucrare si a grosimii mortarului.
- Un palet are in jur de 500 de caramizi.
- Pentru ca sunt realizate din materiale naturale, culorile caramizilor pot diferi de la o serie de fabricatie la alta. Cumpara o cantitate suficienta pentru a finaliza proiectul - poti chiar sa achizitionezi si niste caramizi in plus pentru eventuale reparatii.
Ne dorim să îți fim mereu de ajutor, fie cu sfaturi utile așa cum ai găsit in articolul de mai sus sau cu materialele necesare proiectelor tale de construit, renovat sau amenajat.
Cu MatHaus poți construi o casă de la fundație și până la acoperiș. Alegand produsele direct din magazinul nostru online, economisești timp pentru alte activități. Tot ce trebuie sa faci este sa completezi adresa de livrare, să adaugi produsele în coș și de restul ne ocupăm noi. Avem posibilitatea să îți livrăm orice tip de material oriunde in țară prin flota noastră de camioane sau prin intermediul curierilor parteneri.