Avantajele unui hidrofor de calitate
- Este potrivit pentru alimentarea cu apa a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale, precum si a altor spatii cum sunt spalatoriile auto si terenurile agricole.
- Componentele care intra in contact cu apa sunt rezistente la coroziune.
- Este silentios.
- Modelele cu functie de autoamorsare nu trebuie incarcate cu apa.
- Numarul de porniri/opriri este redus.
- Prin folosirea vasului de hidrofor, socurile de presiune sunt evitate.
- Se monteaza simplu si rapid.
Cum alegi cel mai bun hidrofor pentru nevoile tale?
Tipuri de hidrofor
In functie de modul in care pot fi amplasate, pe piata exista trei tipuri de hidrofoare: de suprafata, cu ejector si submersibile.
1. Hidroforul de suprafata
Este potrivit surselor de apa care se afla la cel mult 9 metri adancime. Motorul acestui tip de hidrofor nu este suficient de puternic pentru a pompa eficient apa extrasa de la adancimi mai mari. Avantajul este, insa, consumul redus de energie electrica si pretul mai mic in comparatie cu cel al hidroforului cu ejector si submersibil. In cazul acestor modele, pompa este instalata la suprafata. Ele pot fi fara ejector sau se poate utiliza chiar si un hidrofor fara rezervor.
2. Hidroforul cu ejector
Hidroforul cu ejector este potrivit pentru adancimi mai mari de 9 metri, insa mai mici de 25 de metri. Pompa sa va fi montata la suprafata, iar in apa putului se va instala un ejector (numit si tub Venturi) conectat la pompa prin doua tevi. Una dintre cele doua tevi este cea de absorbtie, prin care lichidul ajunge in pompa, iar cea de-a doua este teava de presiune, prin care apa este trimisa inapoi in ejector. Apa ajunge rapid din put la robineti, deoarece presiunea este sporita semnificativ.
3. Hidroforul submersibil
Este cel mai bun hidrofor de adancime daca sursa de apa se afla la o adancime mai mare de 25 metri, deoarece motorul sau puternic poate pompa si transporta lichidul la presiuni ridicate. Pompa hidroforului submersibil nu este amplasata la suprafata, ci in apa putului, de unde trimite lichidul direct in rezervor.
In functie de nevoi, hidrofoarele submersibile pot fi monoetajate (recomandate pentru drenarea apelor murdare, cu multe impuritati), ori multietajate (recomandate pentru puturi cu apa potabila).
Pretul unui astfel de hidrofor este mai ridicat decat al celui de suprafata si al celui cu ejector iar consumul de energie este, de asemenea, mai mare.
Materialele din care este fabricat cel mai bun hidrofor
Materialul de compozitie al hidroforului este important atunci cand vrei sa achizitionezi un astfel de aparat. Este recomandat sa optezi pentru un hidrofor care are in compozitie inox sau fonta, fiind doua materiale care rezista cu succes in orice conditii si temperaturi de utilizare.
Dimensiunea hidroforului
Aici trebuie luata in considerare dimensiunea rezervorului, restul componentelor sale fiind compacte. Asadar, capacitatea rezervorului va determina dimensiunea aparatului, iar in cazul unei locuinte, acest aspect trebuie stabilit in functie de membrii familiei, numarului de robinete si a frecventei cu care se va folosi apa.
De exemplu, pentru o locuinta mica, fara gradina, unde locuiesc 2-3 persoane, un hidrofor standard cu o capacitate intre 25 si 30 de litri este suficient. Daca vrei, insa, sa alimentezi o locuinta spatioasa, cu cel putin doua bai, multe robinete si 4-5 locatari, precum si pentru alimentarea unui sistem de irigare extern (in gradina), este bine sa te orientezi catre un rezervor mai mare, de 30-100 litri.
Functia de autoamorsare
Amorsarea sau presiunea este esentiala in procesul de impingere a lichidului la suprafata. Cu cat amorsarea este mai mare, cu atat instalatia hidroforului va impinge apa de la adancimi mai mari si pe distante mai lungi.
.
Presiunea este asigurata de o perna de aer din interiorul aparatului, ce trebuie sa ramana constanta. Din acest motiv, este recomandata realizarea inspectiilor periodice si reglarea presiunii pernei de aer a hidroforului.
Pentru a evita variatiile si derapajele de presiune, opteaza pentru un hidrofor cu functie de autoamorsare, ale carui reglaje de presiune se fac automat, fara sa fie nevoie de implicarea ta. Foloseste un manometru ce indica numarul de bari pentru a verifica buna amorsare a hidroforului cu ejector.
Puterea hidroforului
Puterea motorului hidroforului este exprimata in wati (W), iar cu cat numarul de wati este mai mare, cu atat aparatul poate trage apa de la adancimi mai mari.
Cum calculezi necesarul de apa de care ai nevoie la hidrofor?
Pentru consumatorii casnici, necesarul de apa se calculeaza in functie de debitul estimativ. Iata o lista de valori unde este aproximat debitul pentru locuinte rezidentiale:
- toaleta: 9 l/min;
- robinet: 10 l/min;
- dus: 15 l/min;
- masina de spalat vase: 15 l/min;
- furtun de gradina: 20 l/min.
Consumuri orientative de apa in functie de tipul si marimea locuintei:
- locuinta mica: 15 l/min;
- locuinta medie: 40 l/min;
- locuinta mare: 70 l/min;
- locuinta de vacanta: 15 l/min.
Ne dorim sa-ti fim de ajutor cu sfaturi, aparate si materiale de constructii pentru toate lucrarile pe care le desfasori. Viziteaza magazinul online MatHaus.ro, unde gasesti o gama variata de produse pentru construit, renovat sau reparat.
Plaseaza comanda, iar noi ti-o livram la orice adresa din Romania, fie prin flota proprie de camioane prevazute cu brat specializat de descarcare, ori prin curierii parteneri.
