Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum sa alegi cel mai bun hidrofor pentru proiectul tau?

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 21.02.2022 / Timp lectură: 4 min

Hidroforul are rolul de a trage apa dintr-un bazin, cum ar fi un put sau o conducta, cu scopul alimentarii unei locuinte sau a unei instalatii pentru irigare. 

Este un aparat care usureaza munca si o face mai eficienta. Motorul hidroforului pompeaza apa, impingand-o spre gaurile de evacuare, dupa care inspre utilitare. Pe toata durata acestui proces, hidroforul regleaza presiunea apei, lichidul fiind, asadar, distribuit la o presiune constanta.

Iti prezentam in acest ghid avantajele unui hidrofor de calitate, criteriile de selectie pentru a alege un aparat potrivit nevoilor tale si cum calculezi necesarul de apa de care ai nevoie la hidrofor.

Cuprins

Avantajele unui hidrofor de calitate

  • Este potrivit pentru alimentarea cu apa a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale, precum si a altor spatii cum sunt spalatoriile auto si terenurile agricole.
  • Componentele care intra in contact cu apa sunt rezistente la coroziune.
  • Este silentios.
  • Modelele cu functie de autoamorsare nu trebuie incarcate cu apa.
  • Numarul de porniri/opriri este redus.
  • Prin folosirea vasului de hidrofor, socurile de presiune sunt evitate.
  • Se monteaza simplu si rapid.

Cum alegi cel mai bun hidrofor pentru nevoile tale?

​​​​​​​​​​​​​Tipuri de hidrofor

In functie de modul in care pot fi amplasate, pe piata exista trei tipuri de hidrofoare: de suprafata, cu ejector si submersibile.

1. Hidroforul de suprafata

Este potrivit surselor de apa care se afla la cel mult 9 metri adancime. Motorul acestui tip de hidrofor nu este suficient de puternic pentru a pompa eficient apa extrasa de la adancimi mai mari. Avantajul este, insa, consumul redus de energie electrica si pretul mai mic in comparatie cu cel al hidroforului cu ejector si submersibil. In cazul acestor modele, pompa este instalata la suprafata. Ele pot fi fara ejector sau se poate utiliza chiar si un hidrofor fara rezervor.

2. Hidroforul cu ejector

Hidroforul cu ejector este potrivit pentru adancimi mai mari de 9 metri, insa mai mici de 25 de metri. Pompa sa va fi montata la suprafata, iar in apa putului se va instala un ejector (numit si tub Venturi) conectat la pompa prin doua tevi. Una dintre cele doua tevi este cea de absorbtie, prin care lichidul ajunge in pompa, iar cea de-a doua este teava de presiune, prin care apa este trimisa inapoi in ejector. Apa ajunge rapid din put la robineti, deoarece presiunea este sporita semnificativ.

3. Hidroforul submersibil

Este cel mai bun hidrofor de adancime daca sursa de apa se afla la o adancime mai mare de 25 metri, deoarece motorul sau puternic poate pompa si transporta lichidul la presiuni ridicate. Pompa hidroforului submersibil nu este amplasata la suprafata, ci in apa putului, de unde trimite lichidul direct in rezervor.

In functie de nevoi, hidrofoarele submersibile pot fi monoetajate (recomandate pentru drenarea apelor murdare, cu multe impuritati), ori multietajate (recomandate pentru puturi cu apa potabila).

Pretul unui astfel de hidrofor este mai ridicat decat al celui de suprafata si al celui cu ejector iar consumul de energie este, de asemenea, mai mare. 

Materialele din care este fabricat cel mai bun hidrofor

Materialul de compozitie al hidroforului este important atunci cand vrei sa achizitionezi un astfel de aparat. Este recomandat sa optezi pentru un hidrofor care are in compozitie inox sau fonta, fiind doua materiale care rezista cu succes in orice conditii si temperaturi de utilizare. 

hidrofor albastru

Dimensiunea hidroforului

Aici trebuie luata in considerare dimensiunea rezervorului, restul componentelor sale fiind compacte. Asadar, capacitatea rezervorului va determina dimensiunea aparatului, iar in cazul unei locuinte, acest aspect trebuie stabilit in functie de membrii familiei, numarului de robinete si a frecventei cu care se va folosi apa.

De exemplu, pentru o locuinta mica, fara gradina, unde locuiesc 2-3 persoane, un hidrofor standard cu o capacitate intre 25 si 30 de litri este suficient. Daca vrei, insa, sa alimentezi o locuinta spatioasa, cu cel putin doua bai, multe robinete si 4-5 locatari, precum si pentru alimentarea unui sistem de irigare extern (in gradina), este bine sa te orientezi catre un rezervor mai mare, de 30-100 litri.

Functia de autoamorsare

Amorsarea sau presiunea este esentiala in procesul de impingere a lichidului la suprafata. Cu cat amorsarea este mai mare, cu atat instalatia hidroforului va impinge apa de la adancimi mai mari si pe distante mai lungi.
.
Presiunea este asigurata de o perna de aer din interiorul aparatului, ce trebuie sa ramana constanta. Din acest motiv, este recomandata realizarea inspectiilor periodice si reglarea presiunii pernei de aer a hidroforului.

Pentru a evita variatiile si derapajele de presiune, opteaza pentru un hidrofor cu functie de autoamorsare, ale carui reglaje de presiune se fac automat, fara sa fie nevoie de implicarea ta. Foloseste un manometru ce indica numarul de bari pentru a verifica buna amorsare a hidroforului cu ejector. 

Puterea hidroforului

Puterea motorului hidroforului este exprimata in wati (W), iar cu cat numarul de wati este mai mare, cu atat aparatul poate trage apa de la adancimi mai mari.

hidrofor​​​​​​​

Cum calculezi necesarul de apa de care ai nevoie la hidrofor?

Pentru consumatorii casnici, necesarul de apa se calculeaza in functie de debitul estimativ. Iata o lista de valori unde este aproximat debitul pentru locuinte rezidentiale:

  • toaleta: 9 l/min;
  • robinet: 10 l/min;
  • dus: 15 l/min;
  • masina de spalat vase: 15 l/min;
  • furtun de gradina: 20 l/min.

Consumuri orientative de apa in functie de tipul si marimea locuintei:

  • locuinta mica: 15 l/min;
  • locuinta medie: 40 l/min;
  • locuinta mare: 70 l/min; 
  • locuinta de vacanta: 15 l/min.

Ne dorim sa-ti fim de ajutor cu sfaturi, aparate si materiale de constructii pentru toate lucrarile pe care le desfasori. Viziteaza magazinul online MatHaus.ro, unde gasesti o gama variata de produse pentru construit, renovat sau reparat. 

Plaseaza comanda, iar noi ti-o livram la orice adresa din Romania, fie prin flota proprie de camioane prevazute cu brat specializat de descarcare, ori prin curierii parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Iti doresti sa sudezi un gard metalic, sa realizezi obiecte de decor din fier forjat sau sa faci reparatii prin curte? Utilizarea unui aparat de sudura cu flacara necesita pregatire temeinica si indemanare, insa dupa ce vei exersa vei putea obtine rezultate durabile si estetice. Descopera in acest articol informatii de baza despre gazele de sudura si tehnicile utilizate.
Compresorul de aer este un utilaj multifunctional ce isi poate dovedi utilitatea intr-o gama variata de proiecte casnice, dar poate fi utilizat cu succes si in activitati specifice unui atelier de mecanica. Un compresor utilizat sporadic in regim DIY, poate sustine doar realizarea unor activitati cu un grad redus de dificultate,cu o serie de caracteristici tehnice precum: Putere a motorului mica - pana in 6 CP Greutate redusa si dimensiuni ergonomice Usor de transportat - compresoarele casnice dispun de maner si roti Usor de conectat cu alte scule ce functioneaza prin presiunea de aer: pistoale, capsatoare, ciocane pneumatice etc.
Polizorul unghiular este un instrument de nelipsit pentru orice iubitor de proiecte DIY si poate fi folosit intr-o varietate de aplicatii, pentru a taia, a slefui, a indeparta rugina sau chiar pentru a ascuti. Prin urmare, datorita diferitelor discuri care se ataseaza, polizorul unghiular (cunoscut sub numele de flex) are mai multe intrebuintari decat pare la prima vedere. Cu fir sau cu acumulator (pentru o buna libertate de miscare), polizorul unghiular poate avea puteri diferite ale motorului, pentru a indeplini sarcini cu dificultati variate, de la cele de tip hobby pana la cele profesionale. In cazul in care ti-a atras si tie atentia polizorul unghiular, ai vrea sa iti cumperi unul si te intrebi la ce se foloseste, iti dezvaluim in acest articol.
Proiectele de constructii, amenajari, ori simplele reparatii in gospodarie implica folosirea unei game variate de scule. Indiferent ca esti mester profesionist sau amator, urmatoarele 20 de scule nu trebuie sa lipseasca din trusa ta.