Gardul din BCA: Caracteristici principale
BCA (betonul celular autoclavizat) este un material de constructie modern, folosit cu precadere pentru zidirea caselor sau anexelor. De asemenea, reprezinta o solutie eficienta si la indemana pentru realizarea gardului. Iata care sunt principalele caracteristici ale BCA-ului, importante pentru constructia unui gard:
● Rezistenta la compresiune intre aproximativ 2 si 5 N/mm² - pentru structurile de rezistenta este necesar un produs care suporta mult mai bine solicitarile mecanice, in timp ce BCA-ul pentru gard poate avea o rezistenta la compresiune mai scazuta;
● Densitate uscata normala intre 300-650 de kg/m³, ceea ce inseamna ca este un produs usor (are o greutate de 3-6 ori mai mica decat caramida);
● Contractia la uscare de 0.04% - prezinta stabilitate dimensionala buna si este rezistent la ciclurile de inghet-dezghet;
● Material ecologic - BCA-ul este un material prietenos cu natura, realizat din ciment, nisip, agent de expandare, var si apa. Materialul isi mareste volumul dupa adaugarea pulberei de aluminiu, in procesul de fabricatie.
Afla mai multe: BCA: caracteristici, utilizari si avantaje
Avantajele gardului din BCA
Gard din BCA, caramida, boltari, prefabricate sau din alt material? Daca nu te-ai hotarat asupra tipului de gard, iti prezentam in continuare cateva motive pentru alegerea unui model din BCA. Asadar, descopera care sunt avantajele imprejmuirii curtii cu beton celular autoclavizat.
Citeste si: Tipuri si modele de garduri: Ce alegi pentru curtea ta?
Este usor de utilizat si timpul de executie este scurt
Blocurile de BCA au dimensiuni mari si o greutate redusa, ceea ce permite manevrarea usoara a materialului si ridicarea rapida a gardului. De asemenea, sunt usor de taiat si de redimensionat cu un fierastrau pentru BCA. In acelasi timp, se imbina cu un strat subtire de mortar si costurile pentru manopera sunt mai mici.
Daca esti in cautare de o solutie rapida, dar eficienta de imprejmuire a terenului sau vrei sa inchizi un perimetru extins, iti recomandam gardul din BCA. In plus, poti beneficia de un produs cu durabilitate mare: este rezistent la miscarile seismice, nu arde, nu este afectat de conditiile meteo nefavorabile sau de insecte.
Ai multe optiuni pentru finisarea gardului din BCA
Poti opta pentru diverse modele de gard din BCA, in functie de preferintele tale si de stilul arhitectural al locuintei. Spre exemplu, pentru mai multa intimitate poti opta pentru un gard construit integral din blocuri de BCA cu stalpi de sustinere. Acesta poate fi placat cu mai multe tipuri de materiale (piatra naturala sau decorativa pentru exterior, placa de fibrociment etc.) sau poate fi finisat cu glet de exterior si varuit.
De asemenea, poti alege un model mixt, cu BCA si fier forjat, cu sipci metalice verticale sau de tip jaluzea, cu panou metalic s.a. Elementele din BCA pot fi placate sau vopsite dupa cum preferi, pentru a se integra cat mai bine in amenajarea exterioara.
Gardul din BCA: Etape de executie
Construirea unui gard din BCA este usor de realizat. Pana sa ajungi la zidarie, insa, trebuie sa iei in considerare etapele premergatoare, precum pregatirea proiectului si calcularea necesarului de materiale. In plus, tine cont ca ai nevoie de o autorizatie pentru constructie emisa de autoritatile locale.
Asadar, consulta un specialist care sa realizeze proiectul pentru gardul din BCA, dupa care poti sa faci calculul de materiale necesare. Pregateste toate produsele si echipamentele de care ai nevoie, inainte de a incepe constructia propriu-zisa.
Daca te intrebai cat costa sa faci un gard din BCA, pretul poate varia destul de mult, in functie de grosimea si tipul de BCA, lungimea si inaltimea gardului, finisajele folosite, manopera etc. Toate aceste aspecte trebuie adaptate proiectului tau. In continuare, afla care sunt etapele de executie si ce presupune fiecare.
Iti recomandam si: Constructia unui gard pas cu pas: Materiale necesare si sfaturi utile
Turnarea fundatiei
Primul pas pentru realizarea fundatiei este marcarea zonei conform proiectului. Poti face acest lucru cu tarusi metalici sau din lemn si sfoara. Nu uita de zonele portilor pietonale sau duble. Sapa fundatia la o adancime de aproximativ 50 de centimetri. Latimea poate varia intre 30-40 de centimetri, in functie de latimea finala a gardului.
Pregateste cofrajul si structurile de armare pentru stalpi, realizate din bare de otel beton. De asemenea, se pot folosi stalpi prefabricati din beton. Toarna cota zero, dupa care poti trece la turnarea fundatiei, cu o inaltime de 25-30 de centimetri deasupra nivelului solului. Lasa betonul sa se intareasca si decofreaza fundatia.
Zidirea gardului din BCA
Verifica planeitatea fundatiei cu o nivela cu bula sau cu laser. Primul rand de BCA este foarte important, pentru ca influenteaza modul in care sunt imbinate urmatoarele blocuri. Pentru a te asigura ca zidul este drept, poti folosi sfoara de zidarie si un dreptar sau o nivela dupa montarea fiecarui bloc de BCA.
Acestea pot avea o grosime cuprinsa intre 10 si 30 de centimetri. Pentru constructia gardului poti alege o latime medie sau mica. Blocurile de BCA trebuie imbinate cu un strat subtire de mortar special, de pana la 5 milimetri. Timpul de intarire al adezivului este de aproximativ 5 minute, ceea ce iti permite sa ajustezi pozitia BCA-ului.
Citeste aici mai multe despre Cum se executa corect zidaria din BCA si care sunt avantajele folosirii acestui material
Realizarea finisajelor
Gardul din BCA poate fi tencuit, gletuit si varuit sau poate fi placat cu elemente decorative. Foloseste doar materiale potrivite pentru exterior, rezistente la inghet-dezghet, la precipitatii si infiltratiile de apa, precum si la actiunea soarelui. De asemenea, tine cont de conditiile recomandate pentru executia finisajelor (temperatura ambientala, prognoza meteo etc.).
Daca te-ai decis asupra tipului de gard si designului, comanda materialele si echipamentele necesare oriunde in tara, rapid si usor.
