Setări personalizate Accept toate cookie-urile
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

BCA: caracteristici, utilizări și avantaje

Actualizat: 13.08.2021 / Publicat: 12.05.2021 / Timp lectură: 4 min

BCA-ul (betonul celular autoclavizat) este un material de construcții prietenos cu mediul înconjurător, ușor (de trei ori mai ușor decât cărămida), portant, rezistent și termoizolant. Este realizat din materii prime naturale, practic inepuizabile, și a fost inventat în Suedia, în anul 1924, când un arhitect a combinat și i-a întărit sub presiunea vaporilor pentru prima dată cimentul, varul, apa și nisipul cu o cantitate mică de pulbere de aluminiu. Această pulbere servește ca agent de expansiune care face ca amestecul să își multiplice volumul de câteva ori. Rezultatul este un material ce are în compoziție aproape 80% aer. BCA-ul se fabrică sub formă de blocuri sau plăci care pot fi tăiate cu ușurință în funcție de nevoile fiecărui proiect în parte. În acest ghid îți explicăm cum se fabrică BCA-ul, precum și care sunt caracteristicile, utilizările și avantajele sale. Cum se fabrică BCA-ul? Care sunt caracteristicile de bază ale BCA-ului? Care sunt utilizările BCA-ului? Ce avantaje are BCA-ul?

Cuprins

Cum se fabrică BCA-ul?

Procesul de fabricație al BCA-ului începe atunci când nisipul este măcinat la finețea necesară într-o moară cu bile. Materiile prime sunt apoi cântărite, măsurate automat si mixate împreună cu apă și pasta de aluminiu (agentul de expansiune) până la obținerea unui amestec omogen, semilichid. Materialul rezultat din acest amestec se extinde pe toate direcțiile determinând formarea a milioane bule de aer ce se împrăștie uniform în compoziție, transformând-o într-un material ușor, cu densitate mică. Amestecul umed se toarnă în mulaje și de îndată ce este parțial uscat, se taie sub formă de blocuri de BCA sau plăci de BCA. În continuare, bucățile de BCA sunt mutate într-o autoclavă pentru a se întări complet datorită căldurii și presiunii - această etapă durează între 8 și 12 ore.

Blocurile și plăcile din BCA sunt foarte simplu de manevrat, putând fi tăiate cu unelte convenționale precum un fierăstrău pentru tăiere BCA. Deoarece este ușor și are o  densitate relativ scăzută, in productie BCA-ul este controlat si testat permanent pentru rezistență la compresiune, izolare termica, conținut de umiditate, densitate totală și contracție.

Fierastrau BCA

Care sunt caracteristicile de bază ale BCA-ului?

În tabelul de mai jos găsești caracteristicile tehnice ale BCA-ului, dar și ale cărămizii, pentru a putea vedea diferențele dintre cele două materiale.

 

Proprietate

 

Unităti

 

BCA

 

Cărămidă

 

Dimensiuni

 

L x l x H

 

mm

 

600 x ( 50÷500) x (200÷400)

 

230 x 75 x 115

 

 

 

Rezistenta termica perete 250 mm

 

(m2*K/W)

 

2.2

 

1.2

 

Toleranțe dimensionale

 

mm

 

± 1.5

 

± 05 - 15

 

Rezistență la compresiune

 

N/mm²

 

2.0-5.5

 

2.5 - 3.5

 

Densitate uscată normală

 

Kg/m³

 

300 - 650

 

1800

 

Indice de reducere a sunetului

 

dB

 

40 pentru un perete cu grosimea de 500 mm

 

50 pentru un perete cu grosimea de 230 mm

 

Rezistență la foc

 

ore

 

2 - 4 (în funcție de grosime)

 

2

 

Contracţia la uscare

 

%

 

0.04%

 

-

Care sunt utilizările BCA-ului?

BCA-ul poate fi folosit la construcția:

Blocurile și plăcile din BCA, spre deosebire de zidirea clasică a cărămizilor, se lipesc cu un strat subțire de mortar economisind un volum de cca 4 ori mai mic de mortar. Pentru o rezistență crescută, ca și în cazul cărămizilor din argila arsa, pereții din BCA pot fi întăriți la nevoie prin armare cu bare de oțel în rosturi sau confinare cu alte elemente structurale liniare din beton armat (stâlpișori si centuri).

bca

BCA-ul poate fi folosit într-o varietate de aplicații datorită greutății sale reduse care îl face mai versatil decât alte materiale. Durabilitatea oricarei zidarii este asigurata prin protectia impotriva absorbtiei de apa cu tencuială pe bază de var, ciment. Finisarea la exterior se face cu tencuială decorativă, iar la interior cu glet si vopsea, tapet sau faianta.

Ce avantaje are BCA-ul?

Prietenos cu mediul înconjurător și sustenabil

Este obținut din materiale reciclabile și non-toxice, procesul de fabricație nu emite gaze periculoase, iar consumuri de energie este scăzut, așadar BCA-ul este prietenos cu mediul înconjurător și sustenabil.

Ușor

Blocurile din BCA sunt de 1.5-2 ori mai ușoare decât cărămizile și respectiv de ori mai puțin decât betonul, ceea ce contribuie la reducerea greutății casei, permițând astfel construcția unor clădiri mai înalte.

Izolează termic și reduc consumul de energie

Omogenitatea materialului, porii mici de aer și masivitateaa termică a blocurilor din BCA asigură o izolație termică eficientă, reducând necesitatea de incalzire sau racire reducand astfel costurile de climatizare ale clădirii.

Datorită coeficientului de izolație superior față de cel al materialelor ceramice, zidăria realizată din blocuri BCA este cu peste 30% mai eficientă energetic (calcul realizat pentru un perete de 30 cm).

Astfel, zidăria de BCA este o soluție potrivită pentru îndeplinirea standardelor nZEB și de Casă Pasivă.

Rezistent la foc

Betonul celular autoclavizat oferă cea mai mare securitate împotriva incendiilor și îndeplinește cele mai stricte cerințe de siguranță la incendiu. Datorită compoziției sale pur minerale, AAC este clasificat ca material de construcție incombustibil. Este rezistent la foc până la 1200 ° C și, spre deosebire de alte materiale de construcție, rezistent la căldură, reușind astfel sa izoleze complet efectele incendiilor în primele ore de expunere.

Izolează fonic

Deoarece BCA-ul este poros, el absoarbe zgomotele din exterior. Materialul oferă o atenuare a sunetului de aproximativ 50 dB, blocând astfel toate zgomotele majore, ceea ce îl face ideal pentru locuințe, școli, spitale, hoteluri, birouri, și alte structuri care necesită izolare acustică.

Ușor de folosit

Produsele din BCA pot fi tăiate, găurite, frezate, bătute în cuie și canelate cu ușurință, astfel încât să îndeplinească cerințele personalizate ale fiecărei lucrări.

Rezistent la cutremure

Fiind ușoare, blocurile și plăcile din BCA reduc masa structurii, scăzând astfel impactul unui eventual cutremur asupra clădirii. Natura ignifuga menționată mai sus oferă protecție împotriva incendiilor, care însoțesc în mod frecvent cutremurele. Rezistent și durabil, în ciuda greutății scăzute, soliditatea BCA-ului provine din silicatul de calciu care cuprinde milioanele de pereți ai celulelor dezvoltate în procesul de întărire sub presiune.

Finalizare mai rapidă a construcției

Datorită ușurinței cu care materialul poate fi transportat și manevrat, folosirea blocurilor BCA reduce timpul de construcție cu aproximativ 20%.

Casa BCA

"

Ne dorim să îți fim mereu de ajutor, fie cu sfaturi utile așa cum ai găsit in articolul de mai sus cu materialele necesare proiectelor tale de construit, renovat sau amenajat. Cu MatHaus poți construi o casă de la fundație și până la acoperiș. Alegand produsele direct din magazinul online, economisești timp pentru alte activități.

Tot ce trebuie sa faci este sa completezi adresa de livrare, să adaugi produsele în coș și de restul ne ocupăm noi. Avem posibilitatea să îți livrăm orice timp de material oriunde in țară prin flota noastră de camioane sau prin intermediul curierilor parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

REFRACTAR, - Ă, adj. - (Despre materiale) - Care rezista la temperaturi inalte, fara a-si schimba structura, compozitia si caracteristicile. Caramida refractara este un material ceramic special, realizat prin ardere la temperaturi inalte, in cuptoare speciale. Datorita argilei speciale din care sunt realizate, caramizile refractare: Pot rezista la temperaturi extreme, de peste 1280°C, fara a suferi modificari fizice; Garanteaza o mare putere de acumulare si de radiatie a caldurii; Prezinta o rezistenta mecanica foarte buna; Au o culoare galben-aurie.
Cum ridic un zid despartitor in casa? Achizitia unui apartament inseamna renovarea acestuia dupa gusturile noului proprietar. Ridicarea unui zid despartitor poate oferi un mare plus in proiectului de design interior. Un apartament in bloc vechi implica de multe ori lucrari de anvergura, precum schimbarea instalatiei electrice, ridicarea unui perete sau montarea ferestrelor din termopan. In acest articol iti dezvaluim cum sa duci cu brio la bun sfarsit ridicarea unui zid despartitor realizat din blocuri de BCA.
Anumite elemente din structura constructiei nu sunt vizibile din exterior, de aceea, tencuiala pe suprafata acestora poate fi aplicata sumar, avand doar rolul de a proteja peretii. Acest tip de tencuiala mai este cunoscuta si sub numele de tencuiala bruta, fiind utilizata mai ales in poduri, cosuri de fum, beciuri si calcane. Nu este obligatoriu ca utilizarea acesteia sa ofere si un rezultat estetic deosebit, motiv pentru care, aplicarea tencuielii brute nu implica si alte masuri speciale (trasare, stalpisori etc), asa cum se intampla in cazul altor tencuieli. Dupa modul de prelucrare, exista urmatoarele tipuri de tencuieli: 1.Tencuieli sclivisite si gletuite Aplicate in 2 straturi (grund si tinci) pe elemente de zidarie. Sunt compacte, impermeabile si garanteaza suprafete netede. La tencuielile sclivisite, stratul vizibil se netezeste cu o drisca din otel. La cele gletuite, stratul vizbil se executa cu un strat subtire din pasta de ipsos, netezindu-se ulterior cu o drisca pentru glet. 2.Tencuieli pe beton Tencuiala de var pe beton nu adera bine si poate cadea in timp. De aceea, pe beton se aplica o tencuiala in 3 straturi: sprit, grund, tinci. Inainte de a se aplica grundul, se aplica (prin stropire) un spirt mortar fluid. Tencuiala pe beton reprezinta astazi o tehnica din ce in ce mai putin utilizata. 3.Tencuieli pe rabitz Aplicate pentru obtinerea unor suprafete plane (ex: tavanele planseelor cu nervuri din beton armat, zidarie din caramida). Plasa de rabitz se aplica peste suprafata cu cea mai mica variatie de volum, executandu-se apoi tencuiala. Astfel, tencuiala pe rabitz nu va fi expusa variatiilor de volum ale celorlalte elemente din structura constructiei. Tencuiala pe rabitz se executa tot in 3 straturi: spirt, grund, tinci. 4.Tencuieli impermeabile Se aplica pe elemente de constructie aflate in contact permanent cu medii in care umiditatea atinge valori ridicate, precum peretii subsolurilor, peretii canalelor, soclurile, tuburile de scurgere si interioarele rezervoarelor. Mortarul pentru tencuieli impermeabile se utilizeaza drept liant: ciment aluminos. 5.Tencuieli decorative Tencuielile decorative sunt paste predozate, utilizate pentru realizarea tencuielilor subtiri structurate (cu santuri sau zgariate). Se aplica pe peretii interiori si exteriori ai cladirilor civile si industriale, noi sau in curs de renovare. Se aplica folosind varul stins in praf, cimentul alb (se poate poate utiliza si cimentul colorat), agregate din roci colorate (cum sunt deseurile din marmura ori cele din ceramica).
Atunci cand construiesti o casa este important sa estimezi costul pe care aceasta il implica. Blocurile din BCA au dimensiuni mari, astfel executia casei se realizeaza mai rapid. In plus, pretul BCA-ului este mai mic. Fie ca esti in etapa in care iti realizezi bugetul, fie ca vrei sa aduci pe santier materialele necesare, este important sa stii de cate blocuri de BCA vei avea nevoie pentru constructia propriu-zisa. Din acest articol vei afla cum sa calculezi necesarul de BCA pentru casa ta, astfel incat la final sa nu ramai cu paleti suplimentari.