Setări personalizate Accept toate cookie-urile
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Tipuri si modele de garduri: Ce alegi pentru curtea ta?

Actualizat: 01.10.2021 / Publicat: 26.07.2021 / Timp lectură: 7 min
Daca vrei sa imprejmuiesti un spatiu si nu stii ce gard sa alegi, te poti inspira din acest ghid. Iti prezentam o colectie de modele de garduri potrivite pentru diferite suprafete. 

Cuprins

Garduri din panouri plastifiate zincate

Garduri din panouri plastifiate zincate​​​​​​​

Gardurile din panouri plastifiate zincate sunt fabricate din otel rezistent zincat termic si ulterior plastifiat. 

Panourile bordurate plastifiate si zincate sunt o alegere inteleapta daca ai nevoie de un  gard rezistent, cu un pret accesibil si un aspect placut. Pot fi folosite pentru imprejmuirea gradinilor, caselor, livezilor, zonelor de joaca pentru copii sau a zonelor industriale. De asemenea, pot fi o alegere buna si pentru delimitarea spatiilor destinate animalelor.

Cele mai utilizate tipuri de panouri bordurate sunt:
●    gardul cu panouri bordurate zincate;
●    gardul cu panouri plastifiate bordurate verzi;
●    gardul cu panouri plastifiate bordurate gri.

Exista numeroase modele de gard ce pot fi realizate cu acest material. Panourile pot fi achizitionate in dimensiuni diferite, astfel incat poti alege inaltimea optima a gardului. Totodata, acestea pot fi imbinate cu alte tipuri de material precum betonul sau lemnul.

Imprejmuirea casei cu panouri plastifiate zincate si gard natural

Imprejmuirea casei cu panouri plastifiate zincate si gard natural​​​​​​​

Panourile bordurate de gard protejeaza suprafata delimitata si au un aspect placut. Insa, datorita golurilor, acestea nu ofera un grad ridicat de intimitate. Asadar, poti opta pentru o completarea a golurilor cu materiale complementare, ori cu o plasa speciala de umbrire sau cu plante ce pot forma un gard viu. 

De exemplu, pentru modelul de gard din imagine, proprietatea este imprejmuita cu panouri plastifiate zincate si pietre decorative de gard, acestea avand denumirea de gabioane, ce pastreaza spatiul privat ferit de ochii curiosilor. Totodata, pentru un design modern si deosebit, gardul are motive naturale realizate prin randurile de gard verde.

Delimitarea unei zone de coasta

gard pentru delimitarea unei zone de coasta

​​​​​​​​​​​​​​Panourile bordurate de gard sunt excelente pentru a delimita anumite zone pentru a proteja suprafata respectiva.

In poza de sus, gardul are drept scop delimitarea temporara a spatiului pietonal de coasta salbatica a unei plaje. Acesta ofera siguranta optima pentru pietoni care se pot bucura, totusi, de peisajul maritim si de briza datorita modelului aerisit.

In plus, luand in considerare acelasi principiu, poti delimita temporar o zona din curte in care doresti sa aduci modificari fara ca animalul tau de companie sau alte persoane sa intre in spatiul respectiv din greseala, evitand astfel orice fel de incident.

Garduri din lemn

garduir din lemn​​​​​​​

Gardurile din lemn sunt disponibile intr-o plaja larga de modele si culori datorita numeroaselor specii de lemn.

Sunt considerate cele mai populare tipuri de garduri, motiv pentru care  de-a lungul timpului au aparut foarte multe exemple si idei de construire a gardurilor din lemn. 

Acestea pot avea tipare prestabilite sau chiar pot fi create dupa preferintele si nevoile proprietarului. 

Totodata, gardul de lemn are preturi pentru orice buzunar, insa va necesita intretinere periodica, precum vopsirea sau lacuirea.

Lemnul are un aspect placut si este potrivit pentru diverse proiecte, precum imprejmuirea caselor si a gradinilor pline cu flori sau plante ornamentale colorate in ghivece.

Oaza de natura din gradina locuintei tale
Oaza de natura din gradina locuintei tale​​​​​​​

Gardul de lemn poate oferi curtii un aspect deosebit. Gardul din imagine, alaturi de poarta de otel si restul pieselor de mobilier si de decor creeaza o atmosfera relaxata si un stil rustic. 

Intimitate si eleganta

Intimitate si eleganta​​​​​​​

​​​​​​​Modelul de gard din lemn din imaginea de mai sus este uniform si cu un aspect placut, ce scoate in evidenta fiecare element al curtii. Astfel, curtea cu plante si gazon delimitata de un rand de pavaje si un gard inalt ii va ofera curtii un aspect simetric, bine delimitat si va fi usor de ingrijit. 

Garduri din sipca metalica

​​​​​​​Sipca metalica poate inlocui gardul din lemn si poate oferi locuintei un aspect rustic pe de-o parte, si modern pe de alta parte. De asemenea, acestea ofera gardului o durata lunga de viata. 

Gardurile cu sipca metalica se monteaza foarte usor cu holsuruburi si se pot combina cu diferite materiale, in special cu centuri din beton sau stalpi din piatra naturala. Sipcile sunt realizate din otel galvanizat si prevopsit in camp electrostatic, metoda care indeparteaza riscul aparitiei petelor de rugina. 

Sipcile metalice sunt disponibile intr-o gama cromatica variata care sa se potriveasca cu elementele de gradina. Totodata, acestea ofera un aspect estetic placut, intimitate si siguranta. 

Gard de sipca metalica si caramida
 Gard de sipca metalica si caramida

Gardul realizat din sipci metalice imbina intimitatea cu siguranta si frumosul, iar ambele materiale sunt usor de intretinut, avand o durata lunga de viata.

Spatiu verde in curtea casei tale
 Spatiu verde in curtea casei tale​​​​​​​

​​​​​​​Gardul realizat din sipci metalice va delimita spatiul de relaxare de restul curtii. Aici, in gradina ta, te vei simti in inspirat si te vei putea odihni exact asa cum iti doresti. 
 

Garduri din plasa de sarma

Garduri din plasa de sarma​​​​​​​

​​​​​​Plasa de sarma este excelenta pentru inconjurarea perimetrelor private precum locuinte, ferme, gradini cu flori sau pentru delimitari de zone industriale sau pietonale.

Plasa de gard zincata este o optiune excelenta pentru construirea sau renovarea unui gard ieftin si rezistent. Aceasta poate fi sudata sau impletita. 
●    Plasa sudata de gard prezinta o rezistenta puternica la socuri, asigurand o rigiditate sporita,un grad moderat de siguranta, cat si un design frumos.
●    Plasa impletita de gard este folosita adesea pentru utilitatea ei in defavoarea aspectului. Cu alte cuvinte, acest tip de gard se intalneste des pe terenurile agricole, tarcurile de animale sau zonele cu plante.

Gardul din plasa de sarma este extrem de maleabil si versatil, acesta putand crea modele inedite si greu de realizat cu alte materiale.

Desi gardurile realizate din sarma zincata, fie aceasta impletita sau sudata, nu ofera multa intimitate locuintei, ele pot fi o solutie buna pentru imprejmuirea rapida si budget-friendly a unei curti. Totodata, poate fi combinata cu alte materiale, in special cel al stalpilor de rezistenta.

Gard de sarma zincata si camere de supraveghere
Gard de sarma zincata si camere de supraveghere

​​​​​​​
Modelul de gard din imagine delimiteaza spatiul dintre proprietatea privata si cea publica. Pe spatiul verde prezent exista plante precum trandafirii de langa scari care se pot lega de stalpii de rezistenta si de gardul de sarma, mascand in acelasi timp plasa de gard pe care o va transforma intr-un gard viu cu un aspect placut. 

Delimitarea diferitelor zone ale spatiilor verzi

Delimitarea diferitelor zone ale spatiilor verzi

Spatiile destinate animalelor de companie pot fi delimitate cu plasa de gard impletita sustinuta de stalpi din teava rotunda. Acest tip de constructie este suficient de rezistenta si inalta pentru a lasa libere in acest spatiu animalele de companie. 

Totodata, acest tip de gard poate fi folosit pentru a delimita spatiul de gradinarit din curte de cel in care traiesc animalele.

Garduri din fier forjat

Garduri din fier forjat​​​​​​​​​​​​

Gardurile din fier forjat pot fi personalizate dupa bunul plac sau achizitionate dupa tipare prestabilitate. Ele sunt durabile si robuste.

Eleganta si protectie pentru curte
Eleganta si protectie pentru curte

Gardurile din fier forjat pot fi folosite atat pentru cladiri rezidentiale, cat si pentru case. Modelul de gard prezent in poza de sus se potriveste cu stilul cladirii si modului in care este decorata gradina.

Imprejmuirea monumentelor si a obiectivelor turistice
Imprejmuirea monumentelor si a obiectivelor turistice​​​​​​​

Gardurile din fier forjat ofera monumentelor istorice si obiectivelor turistice un aspect aparte, atractiv si misterios. 

Cladirea imprejmuita de gard din fier forjat din imaginea de mai sus este Biserica Sfantul George din Sicilia, Italia. 

Garduri din caramida

Garduri din caramida​​​​​​​

Gardurile din caramida sunt intalnite in spatiile rezidentiale moderne, in parcuri, dar si la obiectivele turistice, precum castelele. 

Acest tip de gard poate fi imbinat cu alte materiale in functie de designul cladirii imprejmuite. Acestea pot fi: fier forjat, sipci metalice, plase de sarma sau panouri zincate. Gardurile de caramida ofera protectie si intimitate.

Design vintage pentru curte
 gard cu design vintage pentru curte

Daca ai o livada sau o gradina de dimensiuni mai mari, poti construi un gard inalt, din caramida ce se va asorta excelent cu plantele tale si ii va oferi spatiului un aspect deosebit. 

Simplitatea gardului de caramida
 Simplitatea gardului de caramida

Spre deosebire de imaginea anterioara, in care gardul era un element cheie de design, in exemplul de mai sus, gardul de caramida iese in evidenta datorita simplitatii sale. Acest model este potrivit pentru persoanele ce prefera utilitatea unui obiect inaintea aspectului acestuia.

Garduri din beton

garduri din beton​​​​​​​

Gardul de beton ofera atat siguranta, cat si intimitate locuintei.

Un alt avantaj este acela ca, in urma construirii gardului, acesta este foarte simplu de intretinut. Gardul de beton poate rezista peste 50 de ani si poate arata aproape la fel de bine ca la inceput, daca periodic exista mici lucrari de intretinere. 

Aspect rustic si rezistent pentru locuinta
 Aspect rustic si rezistent pentru locuinta

Constructia unui gard din beton si lemn va crea un aspect exotic, de vacanta. Designul gardului din poza de mai sus este potrivit pentru o curte aerisita, in care siguranta si intimitatea primeaza.

Aspect natural si rezistent pentru curte
 Aspect natural si rezistent pentru curte​​​​​​

Constructia unui gard din beton si gard viu va oferi curtii un aspect natural. 
 

Garduri din tabla

garduri din tabla​​​​​​​

Gardul din tabla este o alegere durabila, intretinerea facandu-se simplu si rapid. Acesta poate rezista pana la 80 de ani, iar in cazul in care vrei sa-l inlocuiesti, materialul poate fi reciclat.

Gardul poate fi ales in functie de inaltimea dorita, de model si de culori.

Intimitatea spatiului rural
 Intimitatea spatiului rural

Exemplul din imagine este specific zonelor rurale sau de periferie, unde un gard ce ofera intimitate este foarte apreciat. 

Duritatea fierului forjat si intimitatea gardului de tabla
 Duritatea fierului forjat si intimitatea gardului de tabla​​​​​​​

Un design aparte pentru gard este redat de imbinarea tablei cu alte elemente, fie acestea cu scop de protectie sau estetic. Exemplul din imagine le ofera pe amandoua. Pe de-o parte, gardul de tabla pune in evidenta modelul aparte al fierului forjat, iar pe de alta parte fierul ofera o siguranta sporita curtii si locuintei.

Garduri din PVC

garduri din ppvc

Gardul din PVC are o durabilitate sporita si poate rezista la temperaturi extreme. Acesta poate poate depasi 50 de ani daca este intretinut corespunzator, mentenanta sa fiind una simpla.

Instalarea gardului de PVC se realizeaza rapid si usor. Este disponibil in diverse modele, culori, forme si inaltimi ce-l fac potrivit pentru orice stil de design exterior al casei.

Modele diferite de gard PVC pentru un design modern si practic
 Modele diferite de gard PVC pentru un design modern si practic​​​​​​​

Exemplul din aceasta imagine prezinta doua tipuri de PVC combinate: gardul din fata, prin care se poate vedea curtea interioara si gardul alaturat ce ofera intimitate. Poti, asadar, jongla cu mai multe modele din acelasi material.


Speram ca articolul nostru despre modelele de garduri ti-a fost de ajutor. De pe MatHaus.ro, poti oricand sa comanzi online materialele necesare pentru astfel de lucrari, dar si pentru orice alt proiect de construit, amenajat sau renovat. Iti trimitem produsele la orice adresa din Romania, cu flota proprie de camioane sau prin curierii parteneri.

Dacă sfaturile de mai sus îți sunt utile și ești gata să le pui în practică, te așteptăm și în magazinul nostru online. Găsești materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai în derulare. Comanda online rapid și economisește timpul petrecut în magazine.

Indiferent de cantitatea sau greutatea materialelor, noi avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu braț de descărcare sau prin curieri oriunde, acasă sau direct la șantier. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.
Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitor la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobilierul exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural, elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Daca daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, iti recomandam sa citesti acest articol pana la final. Mai jos, vei putea citi informatii esentiale privind: Importanta taierii vitei de vie; Notiunile teoretice de baza ale acestei lucrari; Principalele tipuri de taiere ale vitei de vie; Cea mai importanta taiere: taierea de rodire; Pregatirile pentru taierea vitei de vie; Cele mai importante reguli ale taierii vitei de vie.
Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, acest proces se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.