Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Tipuri si modele de garduri: Ce alegi pentru curtea ta?

Actualizat: 27.03.2023 / Publicat: 26.07.2021 / Timp lectură: 9 min
Daca vrei sa imprejmuiesti un teren si nu stii ce tip de gard sa alegi, te poti inspira din acest ghid. Iti prezentam sfaturi si informatii utile, dar si o colectie de fotografii cu cele mai frumoase modele de garduri, potrivite pentru diferite situatii si stiluri de amenajare exterioara. 

Cuprins

Modele de garduri din panouri plastifiate zincate

Garduri din panouri plastifiate zincate

Gardurile din panouri plastifiate zincate sunt fabricate din otel rezistent zincat termic si ulterior plastifiat. Reprezinta o alegere inteleapta daca ai nevoie de o solutie rezistenta, cu un pret accesibil si un aspect placut, pentru imprejmuirea gradinilor, caselor, livezilor, zonelor de joaca pentru copii,  a zonelor industriale sau pentru delimitarea spatiilor destinate animalelor.

Cele mai utilizate tipuri de panouri bordurate sunt:
●    gardul cu panouri bordurate zincate;
●    gardul cu panouri bordurate verzi;
●    gardul cu panouri plastifiate bordurate gri.

Exista numeroase modele de gard ce pot fi realizate cu acest tip de produs. Panourile pot fi achizitionate in dimensiuni diferite, astfel incat poti alege inaltimea optima a gardului. Totodata, acestea pot fi imbinate cu alte tipuri de material precum betonul sau lemnul.

Imprejmuirea casei cu panouri plastifiate zincate si gard natural

Imprejmuirea casei cu panouri plastifiate zincate si gard natural

Panourile bordurate de gard protejeaza suprafata delimitata si au un aspect placut. Insa, datorita golurilor, acestea nu ofera un grad ridicat de intimitate. Asadar, poti opta pentru o completarea a golurilor cu materiale complementare, ori cu o plasa speciala de umbrire sau cu plante ce pot forma un gard viu. 

De exemplu, pentru modelul de gard din imagine, proprietatea este imprejmuita cu panouri plastifiate zincate si pietre decorative de gard, acestea avand denumirea de gabioane, ce pastreaza spatiul privat ferit de ochii curiosilor. Totodata, pentru un design modern si deosebit, gardul are motive naturale realizate prin randurile de gard verde.

Delimitarea unei zone de coasta

gard pentru delimitarea unei zone de coasta

Panourile bordurate sunt excelente pentru a ingradi anumite zone si de a proteja suprafetele respective. In fotografia de mai sus, gardul are drept scop delimitarea temporara a spatiului pietonal de coasta salbatica a unei plaje. Ofera siguranta optima pentru pietoni, iar acestia se pot bucura, totusi, de peisajul maritim si de briza, datorita modelului aerisit.

In plus, luand in considerare acelasi principiu, poti delimita temporar o zona din curte in care doresti sa aduci modificari, fara ca animalul tau de companie sau alte persoane sa intre in spatiul respectiv din greseala. Astfel, eviti orice fel de incident.

Modele de garduri din lemn

garduir din lemn

Gardurile din lemn sunt disponibile intr-o plaja larga de modele si culori, datorita numeroaselor specii de lemn. Sunt considerate cele mai populare tipuri de imprejmuiri, motiv pentru care, de-a lungul timpului, au aparut foarte multe exemple si idei de construire a acestora. 

Pot avea tipare prestabilite sau pot fi create chiar dupa preferintele si nevoile proprietarului. Totodata, gardul de lemn are preturi pentru orice buzunar, insa va necesita intretinere periodica, precum vopsirea sau lacuirea.

Lemnul are un aspect placut si este potrivit pentru diverse proiecte, precum imprejmuirea caselor si a gradinilor pline cu flori sau plante ornamentale colorate in ghivece.

Oaza de natura din gradina locuintei tale
Oaza de natura din gradina locuintei tale

Gardul de lemn poate oferi curtii un aspect deosebit. Modelul din imagine, alaturi de poarta de otel si restul pieselor de mobilier si de decor, creeaza o atmosfera relaxata. Stilul rustic este potrivit atat pentru zonele rurale, cat si pentru cele urbane si te ajuta sa obtii o oaza de natura langa locuinta ta. 

Intimitate si eleganta

Intimitate si eleganta​​​​​​​
Modelul de gard din lemn din imaginea de mai sus este uniform, cu un design placut, usor de ingrijit si ofera un grad ridicat de intimitate. Curtea cu plante si gazon delimitata de un rand de pavaje si un gard inalt ii va oferi amenajarii exterioare un aspect simetric, bine delimitat.

Modele de garduri din sipca metalica

Sipca metalica poate fi o alternativa buna la gardul din lemn si oferi locuintei un aspect rustic, pe de-o parte, si modern, pe de alta parte. De asemenea, acest material are o durata lunga de viata. 

Gardurile cu sipca metalica se monteaza foarte usor cu holsuruburi si se pot combina cu diferite materiale, in special cu centuri din beton sau stalpi din piatra naturala. Sipcile sunt realizate din otel galvanizat si prevopsit in camp electrostatic, metoda care indeparteaza riscul aparitiei petelor de rugina. 

Sipcile metalice sunt disponibile intr-o gama cromatica variata, care sa se potriveasca diferitelor elemente din gradina ta. Totodata, modelele de garduri metalice ofera un aspect estetic placut, intimitate si siguranta. 

Gard de sipca metalica si caramida
 Gard de sipca metalica si caramida
Imprejmuirea realizata din sipci metalice si caramida imbina intimitatea cu siguranta si frumosul, iar ambele materiale sunt usor de intretinut si au o durata lunga de viata. Daca terenul este in panta, poti lua in considerare construirea unui gard in trepte, asa cum este in imaginea de mai sus.

Spatiu verde in curtea casei tale
 Spatiu verde in curtea casei tale

Gardul realizat din sipci metalice va delimita spatiul de relaxare de restul curtii. Aici, in gradina ta, te vei simti in inspirat si te vei putea odihni exact asa cum iti doresti. Un mic iaz realizat din piatra naturala de rau, arbustii si plantele verzi vor completa perfect amenajarea exterioara.

Modele de garduri din plasa de sarma

Garduri din plasa de sarma

​​​​​​Plasa de sarma este excelenta pentru inconjurarea perimetrelor private precum locuinte, ferme, gradini cu flori sau pentru delimitari de zone industriale ori pietonale.

Plasa de gard zincata este o optiune excelenta pentru construirea sau renovarea unui gard ieftin si rezistent. Aceasta poate fi sudata sau impletita. 
●    plasa sudata de gard prezinta o rezistenta puternica la socuri si asigura o rigiditate sporita,un grad moderat de siguranta, cat si un design frumos.
●    plasa impletita de gard este folosita adesea pentru utilitatea ei in defavoarea aspectului; cu alte cuvinte, acest tip de gard se intalneste des pe terenurile agricole, tarcurile de animale sau zonele cu plante.

Gardul din plasa de sarma este extrem de maleabil si versatil, ceea ce iti permite sa creezi modele inedite si greu de realizat cu alte materiale. Desi nu ofera multa intimitate locuintei, poate fi o solutie buna pentru imprejmuirea rapida si budget-friendly a unei curti. Totodata, poate fi combinata cu alte materiale, in special stalpi de rezistenta.

Citeste si: Plasa pentru gard: ghid complet

Gard de sarma zincata si camere de supraveghere
Gard de sarma zincata si camere de supraveghere

Modelul de gard din imagine delimiteaza spatiul dintre proprietatea privata si cea publica. Pe spatiul verde prezent exista plante, precum trandafirii de langa scari. Acestia se pot lega de stalpii de rezistenta si de plasa de sarma, pentru a obtine un gard viu cu un aspect placut si a crea un grad mai mare de intimitate. 

Gard din sarma zincata pentru delimitarea unor zone din curte

Delimitarea diferitelor zone ale spatiilor verzi

Spatiile destinate animalelor de companie pot fi delimitate cu plasa de gard impletita, sustinuta de stalpi din teava rotunda. Acest tip de constructie este suficient de rezistenta si de inalt pentru a lasa libere patrupedele. 

Totodata, acest tip de gard poate fi folosit pentru a delimita spatiul de gradinarit din curte de cel in care traiesc animalele, totul cu un cost avantajos.

Modele de garduri din fier forjat

Garduri din fier forjat​​​​​

Gardurile din fier forjat pot fi personalizate dupa bunul plac sau achizitionate dupa tipare prestabilitate. Ele sunt durabile si robuste. Acestea sunt potrivite atat pentru amenajarile clasice, daca modelele sunt simetrice si cu ornamente bogate, cat si pentru cele moderne sau minimaliste, daca designul este unul simplu.

Eleganta si protectie pentru curte
Eleganta si protectie pentru curte

Gardurile din fier forjat pot fi folosite fie pentru cladiri rezidentiale, fie pentru case. Modelul din poza de sus se potriveste cu stilul cladirii si modului in care este decorata gradina. Acest tip de imprejmuire pune in prim plan curtea si amenajarea exterioara a constructiei.

Imprejmuirea monumentelor si a obiectivelor turistice
Imprejmuirea monumentelor si a obiectivelor turistice​​​​​​​

Gardurile din fier forjat ofera monumentelor istorice si obiectivelor turistice un aspect aparte, atractiv si misterios. Cladirea imprejmuita din imaginea de mai sus este Biserica Sfantul George din Sicilia, Italia, iar designul fiecarui element din amenajarea exterioara este in deplina armonie. 

Modele de garduri din caramida

Garduri din caramida

Gardurile din caramida plina sunt intalnite in spatiile rezidentiale moderne, in parcuri, dar si la obiectivele turistice, precum castelele. Ofera protectie si intimitate, iar aspectul este unul estetic. Acest tip de imprejmuire poate fi imbinat cu alte materiale, in functie de designul cladirii si al curtii. Acestea pot fi: fier forjat, sipci metalice, plase de sarma sau panouri zincate. 

Design vintage pentru curte
 gard cu design vintage pentru curte

Daca ai o livada sau o gradina de dimensiuni mai mari, poti construi un gard inalt, din caramida, ce se va asorta excelent cu plantele tale si ii va oferi spatiului un aspect deosebit. Atmosfera creata va fi una vintage, asemanatoare cu cea din povestile sau filmele cu aristocrati.

Simplitatea gardului de caramida
 Simplitatea gardului de caramida

Spre deosebire de imaginea anterioara, in care gardul era un element cheie de design, in exemplul de mai sus, caramida iese in evidenta datorita simplitatii sale. Acest model este potrivit pentru amenajarile minimaliste, in care este pus accentul mai intai pe utilitate si ulterior pe aspectul estetic.

Modele de garduri din beton

garduri din beton

Gardul de beton ofera atat siguranta, cat si intimitate locuintei. Un alt avantaj este usurinta cu care se intretine. Poate arata aproape la fel de bine ca la inceput, daca sunt facute periodic mici lucrari de mententanta. In plus, constructia rezista chiar si peste 50 de ani.  

Descopera si: Ghid complet pentru prepararea betonului. Retete de beton si sfaturi practice

Aspect rustic si rezistent pentru locuinta
Aspect rustic si rezistent pentru locuinta

Constructia unui gard din beton si lemn va crea un aspect exotic, de vacanta. Designul modelului inalt din poza de mai sus este potrivit pentru o curte aerisita, in care siguranta si intimitatea primeaza.

Aspect natural si rezistent pentru curte
Aspect natural si rezistent pentru curte​​​​​​

Alegerea unei imprejmuiri din beton si gard viu va oferi curtii un aspect natural. Modelele de gard din beton vopsite in culori deschise te pot duce cu gandul la zonele mediteraneene si la zilele de vacanta.  

Modele de garduri din BCA

Modele de garduri din BCA

Blocurile de BCA (beton celular autoclavizat) pot fi utilizate pentru constructia unor garduri rezistente, care ofera un grad ridicat de intimitate. Acest material este ecologic, usor de manevrat si poate fi finisat in numeroase moduri: tencuit si varuit, placat cu piatra naturala sau decorativa (aparenta) etc.

Gard din BCA si fier forjat
Gard din BCA si fier forjat

Un gard zidit din BCA si alaturat fierului forjat este potrivit locuintelor elegante si cu aspect ingrijit. Reprezinta o alegere excelenta cand trebuie sa il construiesti in apropierea casei, deoarece nu blocheaza razele soarelui si te vei bucura de mai multa lumina naturala in locuinta. 

Gard din BCA si panouri metalice
Gard din BCA si panouri metalice

Daca vrei mai multa intimitate in curte, inlocuieste fierul forjat cu panouri sau sipci metalice. Imprejmuirea va fi, de asemenea, una rezistenta si usor de intretinut, insa te vei tine departe de privirile curiosilor. 

Modele de garduri din tabla

garduri din tabla

Gardul din tabla cutata este o alegere durabila, iar intretinerea se face simplu si rapid. Acesta poate rezista pana la 80 de ani si, in cazul in care vrei sa-l inlocuiesti, materialul poate fi reciclat. Modelul poate fi ales in functie de inaltimea dorita, de aspect si de culori.

Intimitatea spatiului rural
Intimitatea spatiului rural

Exemplul din imagine este specific zonelor rurale sau de periferie, unde un gard ce ofera intimitate este foarte apreciat. Totodata, imprejmuirea are un aspect ingrijit, iar materialul poate fi infrumusetat oricand prin revopsire. 

Duritatea fierului forjat si intimitatea gardului de tabla
Duritatea fierului forjat si intimitatea gardului de tabla​​​​​​​

Un design aparte pentru gard este redat de imbinarea tablei cu alte elemente, fie acestea cu scop de protectie, fie estetic. Exemplul din imagine le ofera pe amandoua. Pe de-o parte, gardul de tabla pune in evidenta modelul aparte al fierului forjat si, pe de alta parte, fierul ofera o siguranta sporita curtii si locuintei.

Modele de garduri din PVC

garduri din ppvc

Gardul din PVC are o durabilitate sporita, poate rezista la temperaturi extreme si depasi o durata de 50 de ani, daca este intretinut corespunzator. Mentenanta este simplu de realizat. Instalarea se realizeaza rapid si usor. Este disponibil in diverse modele, culori, forme si inaltimi, ce-l fac potrivit pentru orice stil de design exterior al casei.

Modele diferite de gard PVC pentru un design modern si practic Modele diferite de gard PVC pentru un design modern si practic

In exemplul din aceasta imagine poti observa doua tipuri de PVC combinate: gardul din fata, prin care se poate vedea curtea interioara si gardul alaturat ce ofera intimitate. Poti, asadar, jongla cu mai multe modele din acelasi material.

Speram ca articolul nostru despre modelele de garduri ti-a fost de ajutor. De pe MatHaus.ro, poti oricand sa comanzi online materialele necesare pentru astfel de lucrari, dar si pentru orice alt proiect de construit, amenajat sau renovat. Iti trimitem produsele la orice adresa din Romania, cu flota proprie de camioane sau prin curierii parteneri.

Dacă sfaturile de mai sus îți sunt utile și ești gata să le pui în practică, te așteptăm și în magazinul nostru online. Găsești materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai în derulare. Comanda online rapid și economisește timpul petrecut în magazine.

Indiferent de cantitatea sau greutatea materialelor, noi avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu braț de descărcare sau prin curieri oriunde, acasă sau direct la șantier. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, acest proces se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Daca daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, iti recomandam sa citesti acest articol pana la final. Mai jos, vei putea citi informatii esentiale privind: Importanta taierii vitei de vie; Notiunile teoretice de baza ale acestei lucrari; Principalele tipuri de taiere ale vitei de vie; Cea mai importanta taiere: taierea de rodire; Pregatirile pentru taierea vitei de vie; Cele mai importante reguli ale taierii vitei de vie.
Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitoare la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobila de exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural si elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca, pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.