Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 33 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Dusumeaua din lemn: avantaje si dezavantaje

Actualizat: 12.08.2021 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 3 min
Lemnul a fost folosit pentru placarea pardoselilor inca din cele mai vechi timpuri si continua sa fie utilizat si in prezent, in special pentru amenajarea locuintelor rustice sau a celor in stil industrial. Pe langa aspectul sau natural si aerul primitor pe care-l confera caselor in care este montata, este si un material 100% natural, ecologic si biodegradabil. Cel mai frecvent folosite esente pentru realizarea dusumelei din scanduri sunt stejarul, nucul si frasinul, datorita densitatii si rezistentei sporite pe care acestea o au. Cu toate astea, dusumeaua poate fi realizata si din esente mai moi, precum plopul sau pinul, cu conditia sa fie tratata si protejata corespunzator. Afla, in cele ce urmeaza, care sunt particularitatile acesteia si ce avantaje si dezavantaje are in comparatie cu alte tipuri de placari.

Cuprins

Rezistenta la umezeala si la schimbarile de temperatura

Un factor important de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi materialele pentru pardoseala este longevitatea acestora si rezistenta la variatiile de temperatura la care este expusa. In aceasta privinta, stejarul este, din nou, in topul preferintelor. Pe langa acesta, este foarte popular si lemnul de doussie, o esenta destul de dura de origine africana, putin mai prohibitiva ca pret decat lemnul esentelor locale.
Rezistenta lemnului la umezeala depinde in mod direct de uleiurile eterice din compozitia acestuia. De aceea, soiurile mai uleioase, precum tecul asiatic sau lemnul de merbau, de provenienta asiatica, au o rezistenta mai mare la umiditate.

Rezistenta la umezeala si la schimbarile de temperatura

Asta nu inseamna ca alte tipuri de lemn nu pot fi utilizate pentru pardoselile interioare sau exterioare. Cu tratamentele adecvate pentru impermeabilizare aplicate la intervale regulate de timp, chiar si soiurile mai putin cunoscute pentru rezistenta lor se pot transforma intr-o alegere potrivita pentru dusumea.

De ce trebuie sa tii cont cand montezi dusumea din lemn in locuinta

parchet laminat

Lemnul izoleaza destul de bine, dar daca iti doresti sa beneficiezi de tot confortul unei locuinte moderne, termoizolarea suplimentara nu este optionala. Un strat de polistiren cu o grosime de 3-5 centimetri este suficient pentru o locuinte obisnuita. Desi constituie o cheltuiala in plus, termoizolatia se va dovedi avantajoasa si economica pe termen lung.
Pe langa termoizolatie, este necesara si montarea unui strat impermeabil, care protejeaza scandurile de umezeala.

De ce trebuie sa tii cont cand montezi dusumea din lemn in locuinta

Deasupra stratului impermeabil si a izolatiei, se monteaza grinzile de sustinere pentru dusumeaua din lemn. Acestea vor fi asezate la o distanta maxima de 50 de centimetri, dupa aplicarea unui tratament de protectie. Intre spatiile dintre grinzi, se va monta vata minerala de aceeasi inaltime, pentru o protectie termica mai buna. Inclusiv vata minerala trebuie imbibata cu o solutie speciala pentru protejarea lemnului dusumelei.

Avantajele si dezavantajele dusumelei din lemn in comparatie cu alte materiale de placare a pardoselilor

In constructii si finisaje, totul se rezuma la beneficiile si neajunsurile materialelor. De la rezistenta si longevitate, la termoconductibilitate si rezistenta la socuri, exista o serie de criterii in functie de care poti evalua materialele din care sunt confectionate pardoselile.

Avantajele si dezavantajele dusumelei din lemn in comparatie cu alte materiale de placare a pardoselilor

Iata care sunt cele mai importante avantaje si dezavantaje ale dusumelei din scanduri de lemn si de ce trebuie sa tii cont atunci cand decizi in favoarea sau in defavoarea acestei optiuni:
Avantajele dusumelei din lemn

  • Este ecologica. Atunci cand este tratata doar cu substante si lacuri minerale, dusumeaua din lemn este integral biodegradabila si nepoluanta pentru mediu.
  • Este hipoalergenica. Persoanele care au sensibilitati sau probleme respiratorii pot monta in propria locuinta dusumea din lemn, fara a se teme de eventuale efecte ale acesteia asupra starii lor de sanatate.
  • Este termoizolanta. Dusumeaua din lemn nu va afecta temperatura din locuinta in perioadele cu temperaturi extreme, deoarece este un foarte bun izolator termic.
  • Este longeviva. Durata de viata a unei dusumele din scanduri de lemn masiv poate ajunge pana la 50 de ani, in cazul unei ingrijiri corespunzatoare.

Dezavantajele dusumelei din lemn

  • Este sensibila la umiditate. La fel ca orice obiect confectionat din lemn masiv, dusumeaua se poate deteriora si putrezi din cauza expunerii la umezeala. Cu tratamentele si lacurile corespunzatoare, acest pericol poate fi insa evitat cu usurinta.
  • Este sensibila la atacul daunatorilor. Spre deosebire de materialele sintetice, dusumeaua din lemn poate fi atacata de insecte, daunatori si rozatoare. Cariile si soarecii sunt cei mai populari daunatori ai finisajelor si mobilierului din lemn, insa tratamentele si mijloacele de precautie adecvate pot sa scada considerabil astfel de riscuri.
  • Este mai costisitoare decat alte variante disponibile pe piata. In comparatie cu pardoselile ceramice, gresia sau parchetul laminat, investitia pentru dusumeaua din lemn este considerabil mai mare. Cu toate astea, durata mare de viata permite amortizarea cheltuielilor initiale in timp.
  • Este usor inflamabila. Lemnul netratat este foarte inflamabil, iar pardoselile din lemn nu fac exceptie de la aceasta regula. Desigur, exista tratamente ignifuge care pot remedia acest neajuns, insa, pentru mai multa siguranta, o asigurare pentru locuinta este bine-venita.
  • Necesita ingrijiri speciale. Spre deosebire de alte tipuri de pardoseli, dusumeaua din lemn, la fel ca parchetul, trebuie reconditionata si tratata periodic. Aceasta se intretine prin episoade repetate, la intervale de cativa ani, de slefuire si lacuire.

Alegerea pardoselilor trebuie facuta in functie de o serie de factori, de la stilul de decorare pana la bugetul disponibil. De aceea, recomandarile specialistilor in ceea ce priveste utilizarea lemnului pentru finisarea podelelor variaza in functie de nevoile fiecarui solicitant. Cunoscand insa avantajele si dezavantajele acestui material, poti lua o decizie calculata in ceea ce priveste montarea dusumelei.

Te-ar putea interesa și:

Fierul forjat este un material elegant si durabil, intalnit in casele noastre fie la mobilierul de gradina, la garduri si balustrade, fie la obiecte decorative, ca de exemplu un sfesnic, un suport pentru sticla de vin ori rama unei oglinzi. Este important sa nu neglijezi intretinerea obiectelor din fier forjat, dat fiind faptul ca este un material predispus la rugina. Prin urmare, daca te bucuri acasa de prezenta fierului forjat si vrei sa ii asiguri o durata cat mai mare de viata si un aspect estetic, afla cum se curata si cum se pastreaza in conditii optime acest material.
Daca nu mai esti multumit de cum arata caloriferul cel vechi si vrei sa-l demontezi sau te afli in proces de renovare la etapa de instalare a radiatoarelor, atunci ghidul de fata este pentru tine. In acest articol iti spunem pas cu pas cum se demonteaza caloriferul cel vechi si cum il instalezi pe cel nou cumparat.
Montarea corecta a mochetei - sfaturi pentru pregatirile necesare, lipire si fixare Mocheta este recomandata pentru spatii ale casei precum livingul sau dormitoarele, oferind o senzatie placuta, atunci cand se paseste pe suprafata sa. Pentru ca pot fi gasite intr-o gama variata de nuante si modele, mocheta este usor de integrat in decorul oricarui spatiu al casei. Montarea corecta a unei mochete trebuie sa tina cont atat de dimensiunile spatiului respectiv, cat si de usurinta cu care aceasta poate fi scoasa, in eventualitatea unei renovari.
Rulourile exterioare sunt o solutie eficienta pentru controlul luminii si al temperaturii din interior, simplu de implementat atat la casa, cat si la bloc. Aceste sisteme pentru siguranta spatiilor interioare pot inlocui cu succes obloanele din lemn, material greu de intretinut si cu o rezistenta scazuta in fata factorilor meteorologici. In prezent, rulourile exterioare din aluminiu sau PVC reprezinta cea mai buna solutie pentru protejarea ferestrelor, fiind usor de curatat si oferind o serie intreaga de avantaje functionale: Asigura un confort termic sporit in lunile reci de iarna; Sporesc securitatea intregii locuinte; Protejeaza geamurile de diverse fenomene meteo - grindina, ninsori, furtuni; Pot reduce cu pana la 50% zgomotele de afara; Permit mai multa intimitate in spatiul casei; Ofera un aspect mult mai placut intregului imobil.