Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Dimensionarea corecta a cablurilor electrice pentru instalatii

Actualizat: 18.01.2024 / Publicat: 16.12.2022 / Timp lectură: 4 min
/medias/sys_master/root/h75/h2a/h00/9512730689566/Dimensionarea-corecta-a-cablurilor-electrice.jpg
Dimensionarea gresita a cablurilor electrice pentru instalatii creste riscul de supraincalzire a sistemului si de incendiu. In afara de materialul si numarul de conductori, tipul de izolatie, lungimea si culoarea cablului, trebuie sa tii cont de sectiunea conductorului. Citeste mai multe in acest articol! 

Cuprins

Cum dimensionezi corect cablurile electrice pentru instalatii?

Inainte de a vorbi despre dimensionarea cablurilor electrice si conductorilor, iti amintim ca instalatiile electrice trebuie realizate doar de persoane autorizate, care detin atestate corespunzatoare tipului de lucrare si care respecta normele si legile in vigoare.

Dimensionarea cablului electric in mod corect contribuie la functionarea sigura si eficienta a echipamentelor. Incepe prin a identifica necesitatile electrice ale dispozitivului sau sistemului care va fi alimentat, apoi determina caracteristicile cablului care sunt necesare pentru a indeplini cerintele. Acesta poate include tipul de cablu (monofilar sau multifilar), materialul conductorului (cupru sau aluminiu), izolatia cablului, capacitatea nominala de curent si tensiune si rezistenta la temperatura.

Odata ce au fost indentificate cerintele electrice si caracteristicile cablului, urmatorul pas consta in calculul cablului electric. Acest lucru se poate realiza folosind formula calcul sectiune cablu trifazat sau monofazat sau tabele, precum cele prevazute de standardele internationale. 

Daca este necesar, verifica si ajusteaza dimensiunea calculata a cablului. Aceasta poate fi afectata de mai multi factori, cum ar fi temperaturile extreme, lungimea cablului, tensiunea de operare si tipul de incarcatura.

In continuare, iata cateva directii pe care sa le iei in considerare in procesul de alegere a sectiunii cablurilor pentru instalatii!

In functie de consum

Principalele elemente pentru a calcula grosimea cablului sunt amperajul, caderile de tensiune si sursa de alimentare (monofazata/trifazata). Cum determini totalul de consum in amperi? Aduni aparatele si electrocasnicele pe care vrei sa le alimentezi in acelasi timp de la o priza si, spre exemplu, obtii 2000 de wati. Imparti valoarea la tensiunea prizei. In acest fel, la 120 de volti ai nevoie de 16,6 amperi, iar la o priza de 220V ai un consum de 9,09 amperi si iti trebuie un cablu mai subtire. Astfel, poti efectua corect o dimensionare cablu in functie de consum.

In functie de materialul conductorului

cabluri electriceCablurile electrice pot avea conductor din aluminiu sau din cupru. Variantele din cupru sunt mai stabile, mai durabile si au o conductivitate mai buna decat cele din aluminiu. Astfel, pentru acelasi randament, cablurile din cupru vor avea o sectiune mai mica fata de conductorii din aluminiu. De asemenea, conteaza si tipul izolatiei: PVC, compus polymer fara halogen, cauciuc tip EPDM. Poti dimensiona corect cablul electric pentru instalatii si cu ajutorul unui calculator cablu electric in care sa precizezi materialul conductorului.

In functie de lungimea cablului

Utilizarea unui calculator sectiune cablu este una dintre cele mai practice metode de a dimensiona corect cablurile pentru instalatii. Un calculator pentru sectiunea cablului online sau formulele folosite de electricieni pot include lungimea cablului, pe langa sursa de alimentare (curent monofazat/trifazat), caderile de tensiune si totalul consumului masurat in amperi. Cu cat este mai mare distanta, cu atat mai mare trebuie sa fie diametrul conductorului. 

Citeste si: Cabluri electrice: ghid complet de cumparare

Tabel cu dimensionarea cablurilor electrice pentru instalatii

O modalitate de a calcula dimensiunea potrivita pentru cablurile electrice este sa imparti tensiunea care trece prin cablu, masurata in volti, la intensitatea curentului pe care vrei sa o obtii (totalul consumatorilor folositi in acelasi timp), masurata in amperi. Spre exemplu, in cazul unui cablu care suporta o tensiune de 220/230 V (monofazata), iar curentul tinta este de 25, obtii o sectiune de 4.

Daca valoarea obtinuta este la limita intre doua tipuri de cabluri electrice, opteaza pentru sectiunea mai mare. De asemenea, o intrebare frecventa referitoare la dimensionarea cablurilor electrice este: „Cati amperi pe mm2?”. Raportul folosit este de 9A/mm² pentru un conductor din cupru si de 7A pentru unul din aluminiu. Astfel, un cablu de cupru cu sectiunea de 4 mm² este echivalentul a cel mult 36 de amperi, in timp ce unul de aluminiu cu aceeasi sectiune suporta cel mult 28 de amperi.
intensitatea maxima adimsa a curentului

Pentru lucrari la instalatia electrica, apeleaza la serviciile unui electrician autorizat, care poate dimensiona corect cablurile electrice in functie de mai multi factori, printre care se afla specificul proiectului. Pentru a-ti face o idee despre tipul de cabluri electrice pentru casa de care vei avea nevoie, consulta urmatorul tabel! .
Afla mai multe: Tot ce trebuie sa stii despre instalatia electrica

Tine cont ca valorile pentru consumul total exprimat in amperi din tabelul de mai sus sunt orientative! Acestea difera in functie de materialul conductorului (vezi in paragrafele anterioare 4 mm² aluminiu vs. cupru) si de modul de instalare - prin tuburi ingropate in perete, prin canale pentru ghidarea cablurilor pozate pe perete etc. De asemenea, difera numarul conductorilor. Pentru consumatorii mari de curent sunt recomandate cabluri electrice cu cel putin 3 conductori: rosu, negru sau maro pentru faza, albastru pentru null si galben cu verde pentru impamantare. 

Erori comune in dimensionarea cablurilor si cum sa le evitam

In cadrul procesului de dimensionare a cablurilor electrice, trebuie sa se acorde o atentie deosebita factorilor care pot influenta performanta si siguranta instalatiei. Una dintre erorile comune consta in neglijarea factorilor ce pot influenta dimensionarea, precum temperaturile de lucru si conditiile de mediu. Atunci cand dimensionezi un cablu de instalatie electrica pentru casa sau pentru oricare alt tip de mediu, asigura-te ca iei in considerare si astfel de factori.

Acestia pot afecta capacitatea de incarcare a cablului si, prin urmare, dimensiunea sa. De exemplu, ignorarea temperaturii de lucru in dimensionarea cablurilor poate duce la o supraincalzire a cablului si, in consecinta, la o posibila defectiune a echipamentului.

Utilizarea incorecta a unui calculator sectiune cablu sau a unui tabel de dimensionare a cablurilor este o alta eroare comuna. Acestea sunt instrumente utile, dar folosite corect.

Aplicarea necorespunzatoare a tabelului (fie prin intelegerea gresita a acestuia, fie prin ignorarea unor parametrii-cheie) sau introducerea unor date incorecte intr-un calculator sectiune pot duce la dimensionarea incorecta a cablului, ceea ce poate provoca probleme de siguranta. De aceea, dimensionarea cablului ar trebui efectuata doar de persoane avizate si utilizand produsele adecvate.

Profesionistii MatHaus iti pot oferi consiliere telefonica pentru alegerea produselor din oferta noastra, potrivite pentru proiectul tau. 

Acestia te pot ajuta, de asemenea, sa calculezi necesarul de materiale si sa plasezi o comanda. Nu ezita sa ne contactezi!

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Renovarea unui apartament nou achizitionat implica in prima faza schimbarea instalatiei electrice. Blocurile vechi raspund unor nevoi de consum cu mult sub cele actuale, cand in bucatarie lucreaza si masina de spalat vase, hota, cuptorul electric, centrala termica si nu numai. Instalatia electrica inseamna parcurgerea unor etape bine definite, iar una dintre ele este cea a pozitionarii prizelor si a intrerupatoarelor. Prin urmare, daca te afli in acest stadiu, fie ca este vorba de casa sau apartament si iti doresti sa stii unde ar fi bine sa ai prizele si intrerupatoarele, tine cont de recomandarile prezentate in acest articol.
Tabloul electric este cea mai importanta componenta din sistemul electric al unui apartament. Acesta are rolul de a proteja aparatele electrocasnice, locuinta si chiar locuitorii imobilului respectiv, datorita sigurantelor automate, care „sar” si intrerup curentul. Afla mai multe informatii utile din acest articol.
Alegerea becului potrivit poate reduce semnificativ facturile la energie, insa achizitia acestuia poate fi o misiune de-a dreptul dificila, dat fiind numeroasele optiuni aflate la raft. Datorita progreselor tehnologice, becurile incandescente au fost inlocuite cu popularele becuri cu LED economice. Acestea din urma au o durata mult mai mare de viata, consuma considerabil mai putina energie, ofera o lumina calda placuta si pot avea o intensitate reglabila pentru a obtine ambianta potrivita.
Tehnologiile de iluminat s-au dezvoltat mult in ultimii ani si au adus schimbari majore optiunilor pe care ai la dispozitie. O directiva din 2009 a Consiliului European a interzis folosirea becurilor incandescente cu filament pentru uz casnic, iar din 2018 a intrat in vigoare o interdictie de producere si comercializare a becurilor cu halogen cu lumina non-directionala (becurile GLS, in forma de para), din cauza eficientei energetice scazute. Acestea din urma vor fi eliminate gradual din Uniunea Europeana. In prezent, daca vrei sau esti nevoit sa inlocuiesti becurile din casa, ai de ales intre urmatoarele becuri ecologice: Becuri cu halogen G4 si G9 (bulbi cu soclu cu 2 pini intre care exista o distanta de 4 mm si, respectiv, 9 mm; ) si R7 (tuburi liniare cu doua capete). Becuri compacte fluorescente (CFL - Compact Fluorescent Lamp) Becuri LED (Light Emitting Diodes) In acest articol vei afla cum functioneaza fiecare dintre aceste becuri ecologice, ce eficienta energetica au, care sunt avantajele si dezavantajele specifice, precum si criteriile de alegere de care trebuie sa tii cont. Toate aceste informatii sunt esentiale pentru ca tu sa achizitionezi produse sigure, care te ajuta sa economisesti bani si sa protejezi mediul inconjurator.