Legislatia in domeniul instalatiilor electrice
Tocmai din cauza eventualelor situatii periculoase care s-ar putea produce ca urmare a unor retele electrice efectuate necorespunzator, legislatia este foarte stricta in ceea ce priveste proiectarea si instalarea acestora. Legea nr. 123/2012 prevede chiar pedeapsa cu inchisoarea.
Art. 92. (1) Deteriorarea, modificarea fara drept sau blocarea functionarii echipamentului de masurare a energiei electrice livrate ori modificarea fara drept a componentelor instalatiilor energetice constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
De asemenea, alineatul 2 al aceluiasi articol de lege arata ca „executarea sau folosirea de instalatii clandestine in scopul racordarii directe la retea sau pentru ocolirea echipamentelor de masurare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda”.
Potrivit articolului 93 din legea nr. 123/2012, constituie contraventii si urmatoarele fapte:
1. desfasurarea de catre persoane fizice ori juridice de activitati si/sau prestari de servicii in sectorul energiei electrice fara a detine licenta ori autorizatie de infiintare;
2. proiectarea, executarea si verificarea instalatiilor electrice fara atestat si/sau autorizatie;
3. nerespectarea normelor tehnice emise de catre ANRE;
4. nerespectarea conditiilor de valabilitate asociate licentelor/atestatelor/autorizatiilor emise de catre ANRE.
Ce atestate trebuie sa aiba o firma autorizata pentru a planifica si a instala retele electrice?
Inainte de a cauta o firma de instalatii electrice, trebuie sa stii ce tipuri de atestat trebuie sa aiba aceasta pentru a functiona in legalitate. Lista atestatelor este disponibila pe site-ul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Potrivit ANRE, categoriile de instalatii electrice pentru care e nevoie de atestat sunt:
a) instalatiile electrice de interior - sunt instalatiile cele mai importante pentru consumatorii casnici, pentru ca acestea sunt exclusiv pe proprietatea si in grija lor. Aici intra toata reteaua electrica, de la punctul de masurare a consumului pana la prize, becuri sau aparatura electrocasnica.
Acest tip de instalatii electrice mai poate fi impartit in retele electrice de interior sau de exterior (efectuate in afara cladirilor), in functie de zona in care sunt amplasate.
In proiectarea retelei electrice pentru locuinta ta, instalatiile electrice de interior sunt cele care te intereseaza in mod exclusiv.
b) instalatiile electrice de joasa tensiune - functioneaza la tensiuni de 0,4 KV (tensiuni de linie) si de 0,23 KV (tensiuni de faza). Aceste instalatii sunt utilizate pentru alimentarea directa cu energie electrica a consumatorilor casnici: case, blocuri sau alte cladiri.
Traseul incepe, de obicei, la un transformator. Alte elemente de pe parcursul instalatiei sunt firidele de distributie si cutiile de distributie, de sectionare sau de protectie. Liniile sunt, de obicei, de lungime scurta (2-3 kilometri) si pot fi aeriene (pe stalpi) sau subterane (ingropate).
Acest tip de instalatii electrice este, de obicei, planificat si construit de compania de distributie a energiei electrice.
c) instalatiile electrice de medie tensiune - functioneaza la tensiuni de 6 KV, 10 KV sau 20 KV. Unul dintre echipamentele extrem de importante ale acestui tip de instalatii electrice este transformatorul, al carui rol este sa transforme curentul electric din tensiune medie in tensiune mica.
d) instalatiile electrice de inalta tensiune - sunt cele care transporta energia electrica de la producator catre consumatori.
Cum se face instalatia electrica? Etapele planificarii
Planificarea retelei electrice intr-o cladire noua include trei etape principale. Ordinea acestora este foarte importanta, pentru ca iti permite sa aduci imbunatatiri sau completari de-a lungul timpului, fara sa ai nevoie de modificari structurale.
Etapa 1: planificarea pe termen lung
In cazul unei locuinte noi, reteaua electrica trebuie sa fie construita de asa natura incat sa permita cu usurinta noi completari. Chiar daca acum nu ai un autoturism electric, trebuie sa iei in calcul ca peste cativa ani poate va trebui sa instalezi un punct de alimentare si pentru masinile electrice.
Acelasi lucru e valabil si in cazul in care vei dori sa-ti construiesti o piscina, de exemplu. Cea mai buna solutie este sa te pregatesti inca din faza de proiectare si sa instalezi mai multe cutii de distributie sau tuburi pentru cablurile electrice.
Etapa 2: planificarea propriu-zisa a retelelor
Este etapa in care trebuie sa planifici reteaua electrica necesara pentru consumul imediat de curent. Pentru asta trebuie sa stabilesti cate prize, cate intrerupatoare si cate surse de iluminat vrei sa instalezi in fiecare camera a locuintei.
Mai departe, trebuie sa planifici din timp circuitele electrice destinate echipamentelor electrocasnice. Unele - cum ar fi plita electrica - au nevoie de circuite separate si trebuie legate la panou cu ajutorul unor cabluri speciale.
In cazul altor electrocasnice, e important sa stii de la bun inceput unde vrei sa le amplasezi. De exemplu: vrei sa pui masina de spalat in spatele usii de la baie? Inseamna ca acolo trebuie sa ai si o priza. Folosesti o masina de tuns sau una de ras? O alta priza ar trebui sa fie in apropierea lavoarului.
Etapa 3: proiectarea retelei electrice - prize, surse de iluminat, tablouri de distributie
In aceasta etapa trebuie sa lucrezi indeaproape cu electricianul si cu arhitectul, pentru ca este momentul in care proiectul retelei electrice va fi adaugat planului general de arhitectura al constructiei. Planul va contine, detaliat, amplasarea tablourilor de distributie, a cablurilor electrice si locatia corpurilor de iluminat, a prizelor si a intrerupatoarelor.
Corpurile de iluminat - pentru fiecare incapere a constructiei, planul trebuie sa prevada:
● destinatia incaperii;
● tipul si numarul corpurilor de iluminat;
● inaltimea la care se monteaza (distanta fata de pardoseala);
● circuitul electric la care se racordeaza;
● nivelul mediu al iluminarii impuse.
Receptoarele de forta - sunt echipamentele electrice care au nevoie de un circuit separat, cum ar fi plitele cu inductie sau cuptoarele electrice. In cazul lor, se indica pozitia echipamentului electric, a traseului circuitelor si a coloanelor de alimentare. Pentru conductoare, sabluri sau bare se mentioneaza tipul, sectiunea si pozitionarea.
Intrerupatoarele pentru corpurile de iluminat - locul unde vor fi amplasate, inaltimea de la podea, numarul de intrerupatoare si circuitele electrice care le sunt atasate.
Prizele - se mentioneaza in proiect zona in care vor fi amplasate, circuitul electric si tipul prizelor: cu sau fara contact de protectie, simple sau duble.
Cum se poate corecta instalatia electrica?
In general, nevoia de corectare a instalatiei electrice apare atunci cand exista caderi de tensiune frecvente, pierderi intermitente de putere, circuitele sunt supraincarcate sau cablurile electrice sunt redundante.
Caderile de tensiune se produc in momentul in care puterea venita de la furnizorul de energie electrica scade brusc. In aceasta situatie, nu exista nicio solutie pentru a corecta problema, insa, ceea ce poti face este sa iti achizitionezi o sursa de curent neintreruptibila la care sa conectezi toti consumatorii din locuinta. Aceasta are rolul de a corecta fluctuatiile de tensiune, si, astfel, sa impiedice deteriorarea produselor electrice.
Pierderile intermitente de putere este cauzata, de cele mai multe ori, de utilizarea unor cabluri electrice slabe. In aceasta situatie, este necesar sa soliciti ajutorul unui electrician, astfel incat sa verifice cu un echipament special toate cablurile electrice de la unitate pana la prize.
O alta problema este supraincalzirea circuitelor. Aceasta apare in momentul in care mai multe aparate sunt alimentate in acelasi timp, de la aceeasi sursa. Evita sa folosesti un prelungitor in alt prelungitor pentru a furniza electricitate mai multor electronice si electrocasnice din casa, deoarece se poate produce un scurtcircuit. Este necesar sa determini consumul de energie al unei singure surse si, astfel, sa echilibrezi sarcina fiecarui circuit.
O alta problema frecventa este prezenta unor cabluri redundante. Daca firele conectate la retea nu sunt izolate corespunzator, conexiunea electrica poate sa fie destul de slaba. In aceasta situatie, este nevoie sa verific toate cablurile electrice si sa le inlocuiesti.
Cum se face calculul instalatiilor electrice de joasa tensiune?
Calculul instalatiei electrice este extrem de important pentru proiectul acesteia si o etapa obligatorie inaintea efectuarii propriu-zise a instalatiei. Cu ajutorul acestei proceduri vor fi dimensionate sectiunile conductoarelor de alimentare si va fi ales si echipamentul de protectie al receptoarelor electrice.
Dimensiunea conductoarelor electrice trebuie sa tina cont de doua elemente importante:
● incalzirea conductoarelor in urma efectului termic produs de curentul electric;
● eventualele caderi de tensiune provocate de rezistentelle elementelor de circuit.
In cazul instalatiei electrice interioare - acolo unde distantele sunt de obicei mici -, sectiunea se determina la incalzire si se verifica la pierderea de tensiune. Sectiunile conductoarelor electrice se dimensioneaza cu scopul de a asigura stabilitatea la incalzire in regim permanent sau intermitent.
Circuite monofazate pentru iluminat
Calculul curentului se face cu ajutorul formulei In = Pi/U*cosφ
Pi este puterea instalata a receptoarelor de lumina. Aceasta nu poate depasi 1.5kW, iar pe circuit pot fi conectate cel mult 12-15 corpuri de iluminat. La lampile cu incandescenta puterea instalata este identica cu puterea activa absorbita de acestea, iar cosφ = 1
In cazul lampilor cu descarcare, puterea instalata Pi este egala cu puterea nominala a lampii PLUS puterea nominala a balastului. In acest caz, cosφ = 0,95 si pentru lampile fluorescente, si pentru lampile cu descarcare.
Circuite monofazate de forta
Sunt utilizate pentru alimentarea unor receptoare de forta monofazate. Alimentarea poate fi directa sau printr-un cablu, de la o priză.
Calculul curentului se face cu ajutorul formulei In = Pi/η*U*cosφ. Pi este puterea receptorului de forta, cos este factorul de putere al acestuia, iar η este randamentul receptorului.
Circuite monofazate de prize pentru utilizare generala
Normele in vigoare stabilesc o serie de conditii pentru instalarea acestor circuite:
● pe un circuit pot fi amplasate maximum 8 prize simple sau duble;
● puterea instalata pe un circuit de priza se considera Pi = 2 kW.
In acest caz, curentul nominal se determina cu ajutorul formulei In = Pi/U*cosφ, unde cosφ este egal cu 0,8.
Circuite trifazate pentru receptoare de forta
Aceste circuite asigura alimentarea unui singur receptor de forta. In situatii speciale, insa, pe aceste circuite pot fi alimentate mai multe receptoare trifazate, de putere mica.
Calculul curentului se face cu ajutorul formulei In =Pi/η*1.73*U*cosφ, unde Pi este puterea instalata a receptorului de forta, U reprezinta tensiunea de alimentare a receptorului, iar cosφ si η sunt factorul de putere si randamentul receptorului în regim normal de functionare.
Coloane monofazate pentru tablourile generale de alimentare
Coloanele multifazate sunt folosite pentru alimentarea tablourilor electrice de putere mica. Acestea pot fi gasite in cladirile de locuit sau in cele administrative.
Puterea instalata Pi a tabloului este suma puterilor instalate ale circuitelor electrice alimentate din tablou. Aceasta se calculeaza cu formula In = cs*Pi/1.73*U*cosφ. In acest caz, cs este coeficientul de simultaneitate al receptoarelor alimentate de coloana.
Instalatie electrica aparenta: ce este si ce particularitati are?
Instalatia aparenta este un tip de instalatie care se monteaza pe suprafata peretilor, pe baza unor sarcini specifice de montaj. Aceasta se poate folosi pentru perioade scurte sau lungi, atunci cand nu exista inca o instalatie electrica permanenta.
De exemplu, o instalatie electrica aparenta este foarte utila in timpul realizarii unei constructii, insa aceasta este demontata dupa ce si-a indeplinit scopul. O instalatie electrica aparenta poate deveni permanenta in halele industriale, parcari sau chiar centre comerciale, atunci cand nu exista nevoia unei estetici deosebite.
Particularitatile instalatiei electrice aparente
● cablurile electrice sunt fixate pe pereti (de obicei, pe tavane). Pentru montarea lor se folosesc suruburi autofiletante in functie de materialul din care sunt facuti peretii (lemn, metal, placaje sau beton), coliere din metal pentru tuburile de protectie si, optional, coliere tip de plastic tip soricei din loc in loc pentru un plus de stabilitate;
● grosimea cablului se calculeaza in functie de puterea consumatorilor;
● aparatajul pentru instalatia electrica aparenta trebuie sa apartina din clasa “aparent”, mai rezistente si mai robuste fata de cele potrivite instalatiilor permanente;
● prizele si intrerupatoarele trebuie sa aiba indice de protectie (IP).
Prize si surse de lumina necesare pentru o casa cu 4 camere
Pentru a calcula necesarul minim de prize si de surse de iluminare, am luat ca exemplu o casa cu un etaj, patru camere si doua bai.
Cate prize sunt necesare?
● Bucatarie - 6 prize;
● Camara - 2-3 prize;
● Living - 4 prize;
● Dormitorul mare - 3 prize;
● Dormitoarele mici - 2 prize;
● Holuri - cate o priza in fiecare spatiu;
● Doua bai - cel mult 2 prize in fiecare (prizele si sursele de lumina trebuie instalate tinand cont de anumite reguli de siguranta, care sa le fereasca in primul rand de expunerea la apa).
Cate surse de iluminare sunt necesare?
Fiecare camera trebuie sa aiba cel putin o sursa de lumina. In cazul holurilor, numarul acestora poate creste in functie de spatiul existent, dar si de tipul de sursa de iluminat pe care vrei sa-l instalezi. In cazul lustrelor, una poate fi suficienta.
Daca vrei sa instalezi aplice de perete sau plafoniere, numarul acestora ar trebui sa fie mai mare.
In cazul scarilor, tine cont ca ai nevoie de doua intrerupatoare pentru sursele de lumina: unul la baza, altul la capatul opus al scarilor.
In timpul proiectarii, nu uita sa iei in considerare si sistemele de alarma, detectorii de gaz si de incendiu - orice locuinta moderna beneficiaza de astfel de masuri de siguranta.
Tipuri de consumatori casnici
Tot in etapa de planificare trebuie sa te decizi ce aparatura electrocasnica vrei sa instalezi in locuinta ta. Frigiderul, cuptorul si televizoarele sunt nelipsite. Lucrurile se complica insa daca vrei sa-ti dotezi baia cu o cada cu hidromasaj, o masina de spalat vase sau un uscator de rufe.
Chiar daca nu ai fonduri suficiente sa le cumperi de la bun inceput, este o idee buna sa tii cont de ele atunci cand proiectezi instalatia electrica. Supraincarcarea retelei electrice, mai ales daca e subdimensionata, ar putea duce la defectiuni majore sau chiar la accidente periculoase.
Iata o lista generala a consumatorilor casnici de care trebuie sa tii cont atunci cand faci proiectarea propriu-zisa a retelelor!
Aparate casnice de dimensiuni mari
Unele dintre ele au nevoie de prize individuale si de circuite separate legate la panoul principal. Trebuie sa te consulti cu un expert in domeniu pentru a stabili de la bun inceput care sunt aparatele care necesita un circuit separat, astfel incat sa eviti o eventuala suprasolicitare a retelei electrice.
● frigider;
● masina de spalat rufe;
● uscator de haine;
● masina de spalat vase;
● plita electrica;
● cuptor electric;
● cuptoare cu microunde;
● radiatoare electrice;
● aparate de aer conditionat;
● cada cu hidromasaj.
Aparate casnice de mici dimensiuni
Acestea nu au nevoie de circuite separate. In cazul incaperilor in care functioneaza mai multe astfel de aparate, poti amplasa mai multe prize pe acelasi circuit.
E de preferat sa folosesti doze alaturate, in locul unui prelungitor sau al unui triplu stecar - este o solutie deopotriva mai eficienta si mai aratoasa.
● televizor;
● aspirator;
● computer, laptop;
● imprimanta;
● fotocopiator;
● aparate radio;
● masina de cusut (daca e cazul);
● fier de calcat;
● prajitor de paine;
● friteuza;
● filtru de cafea;
● masina de tuns parul, uscator, ondulator etc.
Tipuri de cabluri electrice
Cuprul este materialul cel mai potrivit atunci cand vine vorba de alegerea cablurilor electrice pentru locuinta ta. Are o rezistivitate redusa si e bun conductor. Si aluminiul este folosit in componenta retelelor electrice - este mai ieftin, dar are doar doua treimi din conductivitatea cuprului si se poate deforma in timp.
Pe langa materialul din care sunt fabricati, conductorii mai pot fi de doua feluri:
● rigizi sau monofilari - sunt formati dintr-un singur conductor, mai gros;
● flexibili sau multifilari - sunt formati din mai multe lite (fire) izolate impreuna.
Producatorii de cabluri electrice folosesc un sistem de patru grupe de litere si doua grupe de cifre pentru a marca tipurile de cabluri electrice, in functie de materialul conductor, de domeniul de utilizare si de materialele izolatoare folosite.
Prima grupa de litere
Aceasta reprezinta metalul conductor si numarul de conductoare din cablu.
● A - aluminiu;
● fara litera - cupru.
A doua grupa de litere
Face referire la domeniul de utilizare. De asemenea, reprezinta sectiunea conductoarelor in milimetri patrati.
● F - instalatii electrice fixe;
● M - instalatii electrice mobile;
● C - cabluri de energie de joasa tensiune si de medie tensiune;
● CS - cabluri de semnalizare;
● CC - cabluri de comanda si control;
● T - cabluri de telecomunicati.
A treia grupa de litere
Reprezinta materialele izolatoare si mantalele de protectie.
● Y - izolatie PVC;
● C - izolatie din cauciuc;
● H - izolatie din hartie;
● T - impletitura textila;
● E - ecran de protectie;
● B sau Ab - armatura din banda de otel;
● P - manta din plumb;
● S - manta PVC ingrosata.
IMPORTANT: Dimensiunile si izolatia cablurilor electrice sunt alese in functie de rolul pe care trebuie sa il indeplineasca si de intensitatea curentului electric la care vor fi supuse. In cazul locuintelor - case sau apartamente -, se folosesc cabluri cu conductori din cupru cu urmatoarele dimensiuni:
● 2,5 milimetri patrati pentru circuitele de prize;
● 1,5 milimetri patrati pentru circuitele pe care sunt amplasate sursele de iluminat.
Exemple de cabluri electrice
● cablu FY - este un conductor din cupru cu izolatie din PVC, utilizat in retele electrice fixe. Poate fi folosit in conducte sau tuburi, sub tencuiala, dar si in panourile de comanda sau distributie;
● cablu CYY - este un conductor rigid din cupru, cu izolatie din PVC, destinat instalatiilor electrice fixe. Poate fi utilizat in pamant, in canale de cabluri si este fiabil si pentru exterior;
● cablu MYYM - este un conductor flexibil din cupru, cu izolatie din PVC, si se foloseste cu precadere in instalatiile electrice casnice.
Idei utile in planificarea retelei electrice
Nu te grabi sa instalezi prize si surse de iluminat prin toata casa. Pe langa consumul crescut de energie electrica, risti sa strici si aspectul locuintei.
Trebuie sa iei in calcul atat lumina naturala, cat si destinatia fiecarei camere in parte atunci cand te decizi cate lustre sau aplice vei instala in ea.
● nu folosi prea multe surse de lumina;
● alterneaza sursele de iluminat - acolo unde se poate, foloseste si benzi cu leduri, lampi sau spoturi;
● foloseste un sistem de iluminat automat - pe piata se gasesc nenumarate solutii de iluminat cu senzori: becuri inteligente, spoturi sau plafoniere cu senzor de miscare;
● amplaseaza cu grija prizele - instaleaza-le in locuri ascunse, dar usor de accesat;
● amplaseaza intrerupatoarele la o inaltime potrivita fata de podea;
● alege cu atentie locurile unde vei plasa panourile de control;
● pregateste terenul pentru viitoare imbunatatiri.
Masuri de siguranta
Impamantarea sau legarea la pamant
Este cea mai intalnita metoda de protectie in cazul retelelor electrice, asta si pentru ca este obligatorie in orice instalatie, fie ca este vorba despre o locuinta, o cladire sau un alt obiectiv.
Impamantarea se face prin legarea la sol a unor conductori care in mod normal nu transporta energie electrica, dar pot sa faca asta atunci cand in circuit apare o defectiune - de exemplu, atunci cand un conductor dintr-un frigider electric ramane fara izolatie si intra in contact cu partile metalice ale echipamentului electric. Impamantarea are doua scopuri principale:
● asigura protectia oamenilor si a animalelor impotriva descarcarilor electrice;
● protejeaza echipamentele electrice impotriva descarcarilor electrice atmosferice sau a supratensiunilor care pot sa apara in circuitele electrice.
Pe langa impamantare, iata cateva reguli importante atunci cand vine vorba de instalarea si exploatarea instalatiilor electrice:
● nu atinge circuitele electrice aflate sub tensiune;
● utilizeaza mereu echipament de protectie: manusi electroizolante, combinezon, cizme;
● intrerupe alimentarea electrica inaintea oricarei interventii asupra retelei sau a unui echipament electric;
● foloseste doar scule izolate electric in timpul oricarei interventii la reteaua electrica;
● renunta la bratari, inele si alte bijuterii metalice atunci cand faci lucrari la instalatia electrica;
● nu interveni asupra retelei electrice cu mainile ude;
● nu folosi echipamentele electrice si nu interveni asupra retelei atunci cand conditiile atmosferice nu sunt potrivite, pe ploaie sau in zone cu umiditate ridicata;
● izoleaza toate contactele electrice si oricare alte parti ale retelei pentru a elimina posibilitatea contactului accidental.
Alte sfaturi utile
Pe langa cele mentionate anterior, este recomandat sa tii cont si de urmatoarele:
● respecta intotdeauna sarcina maxima a prelungitorului. De exemplu, exista modele cu 6 prize si o putere maxima de 3500 W, insa si modele cu 5 prize care ating aceeasi putere. Poti atinge aceasta limita foarte repede cu un consumator precum prajitorul de paine sau o cafetiera. Daca rezistenta maxima a prelungitorului este depasita, exista sanse mari de incediu;
● verifica starea prelungitoarelor la cativa ani si inlocuieste-le daca observi elemente instabile;
● inainte de a lucra la un condensator, scurtcircuiteaza terminalele pentru a preveni socul electric;
● nu depozita lichide imflamabile in apropierea unor echipamente electrice;
● daca doresti sa intervi asupra instalatiei electrice, nu purta niciodata haine largi sau cu manecile scurte.
Întrebări frecvente
Cat costa instalatia electrica la o casa?
Schema de instalatie electrica la o casa poate costa intre 200 si 500 de Lei per metru patrat. In functie de cerintele specifice ale lucrarii, pretul poate sa creasca.
Ce fel de cablu se foloseste la instalatia electrica?
De regula, la instalatie electrica unui apartament sau a unei case se recomanda utilizarea cablurilor din curpu. Acesta are o rezistivitate redusa, este un bun conductor si este accesibil. Pe langa cupru, mai exista si cabluri electrice din aluminiu.
Pe unde se trage instalatia electrica?
Energia produsa de centralele electrice calatoreste in statiile de inalta, medie si, mai apoi, joasa tensiune. Prin intermediul statiilor, curentul este transmis cat mai aproape de locul in care exista transformatori, componente care convertesc tensiunea medie in tensiune joasa. Din acel loc, energia electrica isi continua drumul prin intermediul liniilor electrice subterane (LES) sau salpilor de joasa tensiune din apropierea caselor si blocurilor catre contoarele imobilelor. Asadar, instalatia electrica se trage de la contorul personal al locuintei prin intermediul cablurilor. Aceasta ajunge in panoul general al casei, iar din tablou se remifica catre fiecare consumator al locuintei.
Cat costa sa schimbi instalatia electrica?
Pentru un apartament cu 2 camere dintr-un bloc din caramida, manopera pentru schimbarea intregii instalatii electrice este in jur de 3.000-4.000 de Lei, la care se adauga materialele. Costul acestora poate ajunge si la 2.000 de Lei, in functie de numarul si caracteristicile prizelor, intrerupatoarelor si corpurilor de iluminat.
In concluzie, instalatia electrica este unul dintre elementele critice ale unei constructii, motiv pentru care instalarea acesteia ar trebui lasata pe mana specialistilor. O lucrare planificata cu gandul la viitor si bine efectuata va avea o viata mult mai lunga si te va feri de multe neplaceri de-a lungul timpului.