Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 30 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cabluri electrice: ghid complet de cumparare

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 06.05.2021 / Timp lectură: 3 min

Cablul electric este alcatuit din unul sau mai multe conductoare izolate (fire de aluminiu sau cupru izolate individual cu PVC). Ansamblul de consumatori este protejat, la randul sau, de o manta din PVC, cauciuc, ori alt material. Instalatia electrica a unei case consta in aproximativ 3 km de cabluri. Chiar daca majoritatea acestor fire nu sunt vizibile, ele alimenteaza cu energie intreaga locuinta. In acest ghid iti prezentam componentele cablurilor electrice, clasificarea acestora si accesoriile necesare pentru instalatia electrica. Care sunt componentele cablurilor electrice? Clasificarea cablurilor electrice Accesorii necesare pentru cablurile electrice

Cuprins

Care sunt componentele cablurilor electrice?

1. Izolatorul - stratul de elastomer, polimer sau plastic care inconjoara conductorul sau conductorii, izolandu-i de contactul extern.

Izolatorii pot fi:

  • termoplastici: PVC, cu o temperatura de serviciu de cel mult 70°C)
  • plastifiabili prin incazire: materialul aplicat a fost supus unei transformari chimice numite extruziune in urma careia rezulta un compus mai stabil, cu o temperatura crescuta. Din acest motiv, izolatoarele plastifiabile se folosesc atunci cand este vorba despre temperaturi ridicate.

2. Protectia metalica - se aplica pentru izolarea semnalelor ce trec prin cablu de posibile interferente din exterior. Rolul sau este de a proteja cablul electric impotriva diferitelor agresiuni externe precum loviturile. Protectia metalica nu este, insa, prezenta in componenta tuturor cablurilor.

3. Invelisul exterior - aproape toate cablurile au un invelis exterior care le protejeaza. Acest invelis este, in majoritatea cazurilor, realizat din polimer si trebuie selectat in concordanta cu materialul izolator.

Cabluri electrice

Clasificarea cablurilor electrice

Clasificarea cablurilor electrice dupa cum se comporta la foc

1. Cabluri individuale

  • Cabluri rezistente la foc: continua sa functioneze normal pe durata si dupa un foc prelungit.
  • Cabluri cu intarziere la propagarea focului: supuse pentru o perioada determinata de timp actiunii unei flacari de initiere, acestea continua arda, focul propagandu-se pe o lungime determinata, dupa care se stinge.
  • Cabluri fara intarziere la propagarea focului: supuse pentru o perioada determinata de timp actiunii unei flacari de initiere, acestea continua sa arda, focul propagandu-se pana la distrugerea cablurilor.

2. Manunchiuri de cabluri care se afla la o distanta de cel putin 150 mm fata de cablurile invecinate. Pentru acestea, categoriile de comportari sunt definite in functie de volumul materialului combustibil pe metru de manunchi.

  • Categoria C: pentru 1,5 l/m volum de combustibil.
  • Categoria H: pentru 3,5 l/m volum de combustibil.
  • Categoria A: pentru 7 l/m volum de combustibil.

Clasificarea cablurilor electrice dupa constructia acestora

  • Cabluri monopolare (cu un singur conductor): formate dintr-un conductor izolat.
  • Cabluri multipolare (multiconductoare): formate din mai multe conductoare izolate.
  • Cabluri de camp neradial: fara ecran individual pentru conductoare (pot avea ecran colectiv).
  • Cabluri de camp radial: prevazute cu ecran individual cu rol de protectie pentru izolatia fiecarui conductor.
  • Cabluri cu ecran colectiv: prevazute cu ecran de protectie in jurul conductoarelor.
  • Cabluri cu trei mantale din plumb (cabluri tripolare): izolatia fiecarui conductor este acoperita cu o manta (din plumb ori aliaj de plumb).
  • Cabluri de centura (multiconductoare): cu izolatie din doua parti, una aplicata pe ansamblul de conductoare si alta pe fiecare conductor in parte.

Clasificare cabluri

Accesorii necesare pentru cablurile electrice

  • Compensator: ajuta la expansiunea uleiului ori a materialului de impregnare la capetele cablurilor.
  • Terminal etans: asigura etanseitatea la capetele cablurilor in raport cu mediul inconjurator si, daca este nevoie, mentine presiunea cablurilor.
  • Terminal de cablu: se instaleaza la capatul unui cablu si are rolul de a face legatura cu alte parti ale retelei, precum si de a mentine izolatia pana la punctul de conectare.
  • Cutie terminala: cutie pentru protejarea capetelor cablurilor.
  • Rezervor de presiune: are rolul de a prelua variatiile de volum ale uleiului ce impregneaza cablurile.
  • Conductor ecran: conductor ori cablu cu un conductor, pozat paralel cu un fascicul de cabluri sau un cablu si care face el insusi parte dintr-un circuit inchis. In acest circuit pot circula curenti indusi, al caror camp magnetic se opune fata de cel al curentilor care circula in cablu.
  • Manson de stopare: prevazut cu un dispozitiv rezistent la presiune, ce permite separarea materialelor izolante sau a fluidelor a doua cabluri.
  • Manson de legatura: are rolul de a face legatura intre doua cabluri pentru formarea unui circuit continuu.
  • Manson de derivatie: asigura legarea unui cablu derivat la unul principal.
  • Manson mixt: face legatura intre doua cabluri cu tipuri diferite de izolatie.

Ne dorim să îți fim mereu de ajutor, fie cu sfaturi utile așa cum ai găsit in articolul de mai sus sau cu materialele necesare proiectelor tale de construit, renovat sau amenajat. 

Cu MatHaus poți construi o casă de la fundație și până la acoperiș. Alegand produsele direct din magazinul nostru online, economisești timp pentru alte activități. Tot ce trebuie sa faci este sa completezi adresa de livrare, să adaugi produsele în coș și de restul ne ocupăm noi. Avem posibilitatea să îți livrăm orice tip de material oriunde in țară prin flota noastră de camioane sau prin intermediul curierilor parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Linoleumul este un material pentru podea fabricat din elemente 100% naturale. Este alcatuit dintr-un amestec de ulei de in, calcar, faina de lemn, de pluta, rasini si pigmenti naturali. Linoleumul este produs din elemente organice pure si nu contine niciun fel de substante chimice. Este un material ecologic si foarte durabil, mai costisitor in comparatie cu un covor din PVC, cu care este adesea confundat, acesta din urma fiind realizat din policlorura de vinil.
Tipuri de adezivi pentru proiecte de bricolaj - utilizare, materiale destinate, accesorii necesare Vrei sa lipesti rapid un obiect din casa, dar nu stii cum sa alegi adezivul potrivit? Noi iti vom arata mai jos principalele tipuri de adezivi, in functie de materialul pe care trebuie sa il lipesti, modul de aplicare si accesoriile necesare pentru utilizarea acestora.
Daca ai devenit un mic fermier, te preocupa ingrijirea gradinii, a livezii, inseamna ca ai nevoie sa iti utilezi gospodaria cu o motosapa sau un motocultor pentru intretinerea pamantului. Tehnologia a evoluat si cu siguranta si tu vrei sa beneficiezi de avantajele ei pentru a-ti usura munca. Dar cum modelele de utilaje agricole sunt variate, cel mai probabil te intrebi ce diferente sunt intre motosapa si motocultor. Urmareste ghidul pe care ti-l punem la dispozitie pentru a face alegerea potrivita gospodariei tale.
In cazul in care ti-ai achizitionat o bormasina pentru a da gauri, fie ca ai de montat rafturi, polite in living, de asamblat mobilierul nou cumparat, fie de asezat un tablou pe perete, inseamna ca te afli in etapa de alegere a burghielor. Daca te afli in plin proces de amenajare sau esti un pasionat al proiectelor DIY, bormasina este instrumentul pe care il folosesti mai mult decat oricare altul. Varietatea aplicatiilor la care se utilizeaza se datoreaza burghielor atasate. Fiecare burghiu este potrivit pentru un anumit material sau o lucrare. In acest articol vei primi informatiile necesare pentru a sti de ce burghie ai nevoie pentru proiectul tau.