Care sunt componentele cablurilor electrice?
1. Izolatorul - stratul de elastomer, polimer sau plastic care inconjoara conductorul sau conductorii, izolandu-i de contactul extern.
Izolatorii pot fi:
- termoplastici: PVC, cu o temperatura de serviciu de cel mult 70°C)
- plastifiabili prin incazire: materialul aplicat a fost supus unei transformari chimice numite extruziune in urma careia rezulta un compus mai stabil, cu o temperatura crescuta. Din acest motiv, izolatoarele plastifiabile se folosesc atunci cand este vorba despre temperaturi ridicate.
2. Protectia metalica - se aplica pentru izolarea semnalelor ce trec prin cablu de posibile interferente din exterior. Rolul sau este de a proteja cablul electric impotriva diferitelor agresiuni externe precum loviturile. Protectia metalica nu este, insa, prezenta in componenta tuturor cablurilor.
3. Invelisul exterior - aproape toate cablurile au un invelis exterior care le protejeaza. Acest invelis este, in majoritatea cazurilor, realizat din polimer si trebuie selectat in concordanta cu materialul izolator.
Clasificarea cablurilor electrice
Clasificarea cablurilor electrice dupa cum se comporta la foc
1. Cabluri individuale
- Cabluri rezistente la foc: continua sa functioneze normal pe durata si dupa un foc prelungit.
- Cabluri cu intarziere la propagarea focului: supuse pentru o perioada determinata de timp actiunii unei flacari de initiere, acestea continua arda, focul propagandu-se pe o lungime determinata, dupa care se stinge.
- Cabluri fara intarziere la propagarea focului: supuse pentru o perioada determinata de timp actiunii unei flacari de initiere, acestea continua sa arda, focul propagandu-se pana la distrugerea cablurilor.
2. Manunchiuri de cabluri care se afla la o distanta de cel putin 150 mm fata de cablurile invecinate. Pentru acestea, categoriile de comportari sunt definite in functie de volumul materialului combustibil pe metru de manunchi.
- Categoria C: pentru 1,5 l/m volum de combustibil.
- Categoria H: pentru 3,5 l/m volum de combustibil.
- Categoria A: pentru 7 l/m volum de combustibil.
Clasificarea cablurilor electrice dupa constructia acestora
- Cabluri monopolare (cu un singur conductor): formate dintr-un conductor izolat.
- Cabluri multipolare (multiconductoare): formate din mai multe conductoare izolate.
- Cabluri de camp neradial: fara ecran individual pentru conductoare (pot avea ecran colectiv).
- Cabluri de camp radial: prevazute cu ecran individual cu rol de protectie pentru izolatia fiecarui conductor.
- Cabluri cu ecran colectiv: prevazute cu ecran de protectie in jurul conductoarelor.
- Cabluri cu trei mantale din plumb (cabluri tripolare): izolatia fiecarui conductor este acoperita cu o manta (din plumb ori aliaj de plumb).
- Cabluri de centura (multiconductoare): cu izolatie din doua parti, una aplicata pe ansamblul de conductoare si alta pe fiecare conductor in parte.
Accesorii necesare pentru cablurile electrice
- Compensator: ajuta la expansiunea uleiului ori a materialului de impregnare la capetele cablurilor.
- Terminal etans: asigura etanseitatea la capetele cablurilor in raport cu mediul inconjurator si, daca este nevoie, mentine presiunea cablurilor.
- Terminal de cablu: se instaleaza la capatul unui cablu si are rolul de a face legatura cu alte parti ale retelei, precum si de a mentine izolatia pana la punctul de conectare.
- Cutie terminala: cutie pentru protejarea capetelor cablurilor.
- Rezervor de presiune: are rolul de a prelua variatiile de volum ale uleiului ce impregneaza cablurile.
- Conductor ecran: conductor ori cablu cu un conductor, pozat paralel cu un fascicul de cabluri sau un cablu si care face el insusi parte dintr-un circuit inchis. In acest circuit pot circula curenti indusi, al caror camp magnetic se opune fata de cel al curentilor care circula in cablu.
- Manson de stopare: prevazut cu un dispozitiv rezistent la presiune, ce permite separarea materialelor izolante sau a fluidelor a doua cabluri.
- Manson de legatura: are rolul de a face legatura intre doua cabluri pentru formarea unui circuit continuu.
- Manson de derivatie: asigura legarea unui cablu derivat la unul principal.
- Manson mixt: face legatura intre doua cabluri cu tipuri diferite de izolatie.
Ne dorim să îți fim mereu de ajutor, fie cu sfaturi utile așa cum ai găsit in articolul de mai sus sau cu materialele necesare proiectelor tale de construit, renovat sau amenajat.
Cu MatHaus poți construi o casă de la fundație și până la acoperiș. Alegand produsele direct din magazinul nostru online, economisești timp pentru alte activități. Tot ce trebuie sa faci este sa completezi adresa de livrare, să adaugi produsele în coș și de restul ne ocupăm noi. Avem posibilitatea să îți livrăm orice tip de material oriunde in țară prin flota noastră de camioane sau prin intermediul curierilor parteneri.