Din ce cauze se poate defecta centrala?
Exista numeroase tipuri de centrale termice. Sunt cele pe gaz, pe GPL, centralele termice electrice, pe combustibil solid si modelele cu gazeificare. Fiecare dintre acestea poate dezvolta dereglari particulare, insa exista cateva cauze comune care determina aparitia defectiunilor la centrala termica.
Instalare gresita
Pentru siguranta ta, a familiei tale, dar si pentru prevenirea problemelor care pot sa apara la o centrala termica, este recomandat ca dispozitivul sa fie instalat pe baza catorva reguli. Nu este indicat sa montezi centrala in dormitoare, living, camere cu pereti construiti din materiale inflamabile (lemn, PAL, materiale textile) sau in zone unde se acumuleaza cantitati semnificative de praf sau umiditate.
Pentru a evita instalarea incorecta a sistemului, asiguta-te ca achizitionezi materiale de instalatii de calitate, ca montezi filtrele necesare, precum filtrul antimagnetita, filtrul cu polifostati, filtrul de gaz (la nevoie), elementele de siguranta si ca analizezi cu atentie instructiunile de montaj. Daca nu ai cunostinte in domeniu, apeleaza la un specialist pentru instalarea centralei termice si solicita-i acestuia sa faca PIF-ul (punerea in functiune) centralei. Operatiunea are rolul de a verifica daca sistemul functioneaza in conditii de siguranta conform legilor in vigoare si de a observa daca este potrivit cerintelor spatiului pe care il deserveste.
Instalatie veche
In general, durata de viata medie a unei centrale este de 15-20 de ani. Odata ce sistemul se apropie de aceasta perioada, uzura se face resimtita. Fie apar probleme la componentele principale, fie centrala nu incalzeste apa, fie se opreste din functionare pur si simplu.
In aceasta situatie, este recomandat sa inlocuiesti echipamentul cu unul nou, mai performant si mai eficient din punct de vedere energetic. Nu doar ca vei scapa de grija defectiunilor care pot sa apara oricand la centrala veche, insa reparatiile acesteia pot fi destul de costisitoare, iar investitia poate fi neprofitabila pe termen lung.
Citeste si: Caracteristicile celor mai bune centrale termice pe gaz
Lipsa reviziilor periodice
Fiecare centrala termica trebuie curatata periodic si verificata de catre un specialist. In lisa lucrarilor obligatorii de revizie, sistemul nu doar ca va functiona din ce in ce mai slab si va consuma energie si apa in cantitati semnificative, insa te expui si la un pericol imens de explozie.
Conform legislatiei in vigoare, este obligatoriu sa faci revizia centralei o data la 2 ani. Insa, efectuarea verificarii anuale a sistemului poate fi o idee buna daca vrei sa te asiguri ca acesta functioneaza la capacitate maxima.
Utilizare necorespunzatoare
In primul rand, pentru ca centrala termica sa functioneze la parametri optimi, alege o centrala direct proportionala cu nevoile de incalzire a casei tale. Alegerea unui model prea puternic sau prea mare pentru cerintele locuintei, pe langa faptul ca duce la cresterea consumului de combustibil, are o durata de viata redusa, intrucat circuitul sau este prea scurt. Cu alte cuvinte, se produce condensare excesiva, fapt care duce la corodarea unor componente ale centralei.
Apoi, utilizarea necorespunzatoare a centralei, la o presiune aflata in afara intervalului recomandat de 1.5-2 bar poate produce defectarea sistemului sau la dezechilibre majore. Asigura-te ca echipamentul functioneaza la presiunea optima si cureti la timp filtrele pentru agentul termic din instalatie. Aceste operatiuni simple pot duce la prelungirea duratei de viata a sistemului.
Cele mai frecvente defectiuni la centrala termica
De-a lungul timpului, pot aparea diferite deranjamente ce sunt influentate de sistemul intern sau de factorii externi aparatelor. In cazul in care centrala ta are o problema tehnica, aceasta va avea diferite manifestari. Iata-le pe cele mai frecvent intalnite!
Centrala merge putin si se opreste
Te intrebi de ce se opreste centrala termica? O defectiune des intalnita la centralele termice este functionarea sacadata sau oprirea sistemului dupa o perioada scurta. O cauza probabila este presiunea insuficienta si scazuta a apei sau o problema de la termostatul din camera. In plus, centrala se poate opri si in cazul in care exista defectiuni sau blocaje la nivelul pompei de circulatie a apei.
● Solutie: presiunea apei din interiorul sistemului termic trebuie reglata, astfel incat cantitatea de lichid sa fie indeajuns pentru o circulatie corecta. In cazul in care exista blocaje in sistemul (tevile) de circulatie, acestea trebuie desfundate de catre o echipa de profesionisti.
Nu se aprinde flacara la centrala
De ce se stinge flacara la centrala sau, mai grav, nu se aprinde deloc? Centralele termice pe gaz pot intampina probleme cu privire la controlul sau aprinderea flacarii. Adesea, defectiunea este cauzata de temperatura apei din cazan. Flacara se aprinde doar cand temperatura apei scade sub cea setata.
Cazanul termic poate functiona necorespunzator din cauza unor avarii. Totodata, neaprinderea flacarii poate fi cauzata si de presiunea prea mica sau prea mare in coloana de gaz.
Neaprinderea sau stingerea brusca a flacarii poate aparea din cauza unei instalari incorecte a cablului de alimentare.
● Solutie: in cazul in care temperatura este mai mica sau mai mare spre deosebire de temperatura optima, aceasta se recomanda a fi reglata de catre o echipa de experti.
● Solutie: atunci cand cazanul termic prezinta defectiuni, iar ledul rosu este aprins, sistemul va trebui resetat. Totodata, daca eroarea este de la cablul de alimentare, el va trebui schimbat de o persoana autorizata.
Centrala termica are scurgeri
Scurgerile de apa de la centrala termica au drept cauza etansari defectuoase ale componentelor sau cel mai frecvent o inclinatie necorespunzatoare a KIT-ului de evacuare ce duce la scurgerea condensului in interiorul centralei. Acestea pot fi observate la nivelul tevilor sau la componentele principale.
Solutie: verificarea/vizualizarea locului unde sunt scurgeri si reetansarea componentelor sau repozitionarea KIT-ului de evacuare.
Centrala nu incalzeste apa
Exista posibilitatea sa apara probleme cu apa calda la centrala termica. Aceasta fie nu incalzeste apa, fie nu furnizeaza apa calda sau caldura in emitatori. Cea mai frecventa cauza este setarea unei temperaturi prea mici la apa calda sau agentul termic in momentul in care se fac setarile centralei, dar poate fi vorba si despre un termostat ambiental stricat.
Alt motiv ce poate influenta intarzierea sau lipsa apei calde este alimentarea defectuoasa de gaze, curent sau apa, sau un consum mult mai mare de apa calda menajera decat poate produce centrala.
● Solutie: verifica temperaturile setate in centrala pentru apa calda menajera si/sau agentul termic.
● Solutie: termostatul ambiental este stricat si trebuie inlocuit. El poate fi schimbat usor si rapid cu un model nou. Gasesti aici mai multe produse din care poti alege.
● Solutie: verifica daca centrala functioneaza normal si nu este in sistem de avarie. In cazul in care apa nu reuseste sa atinga temperatura de 40 de grade Celsius, opreste unul dintre consumatori (baterie sau dus) si vezi daca apa se incalzeste.
Presiune scazuta la apa calda
Presiunea scazuta a apei in centrala termica poate duce la oprirea repetata a sistemului. O cauza posibila este cea a pierderilor de apa din circuit sau existenta unei defectiuni la nivelul supapei de siguranta.
Centrala care are o presiune scazuta a apei mai poate intampina si lipsa de caldura sau apa calda. Tevile sparte sau cu blocaje pot ingreuna circuitul fluid al sistemului.
● Solutie: tevile, supapa de siguranta si robinetul de incarcare trebuie reparate sau desfundate. O alta solutie poate fi reglarea termostatului de ambianta pentru a seta o temperatura mai ridicata.
Centrala ingheata
Inghetarea centralei apare in special atunci cand sistemul este instalat in zone reci: garaj, demisol sau subsol.
● Solutie: achizitioneaza un robinet termostatic. Un nou robinet poate ajuta la reglarea facila a temperaturii pentru a evita probleme mai grave, care sa necesite inlocuirea intregii instalatii.
Centrala nu porneste
Cauzele unei centrale termice care nu porneste pot fi numeroase. Cea mai comuna situatie este cea in care nu este gaz, apa (presiunea scazuta a apei din instalatie) sau curent electric. Centrala nu va putea functiona fara ca toate 3 elementele sa fie prezente.
● Solutie: in cazul in care energia electrica este oprita, atunci se va astepta revenirea acesteia. Centrala va porni automat, fara a intampina alte probleme.
● Solutie: in cazul in care alimentarea cu gaz este oprita, centrala va trebui resetata cand se va reporni reteaua de gaze.
● Solutie: in cazul in care presiunea apei din sistem este prea mica, aceasta se ajusteaza prin robinetul de reumplere de sub centrala, iar daca centrala a intrat in avarie, se opreste si reporneste centrala.
Se aud zgomote in centrala termica
O alta defectiune des intalnita la centralele termice este suieratul sau zgomotul ce provine din interiorul sistemului. Sunetul neplacut poate insemna depunerea de calcar si de alte impuritati pe tevile si pe schimbatorul de caldura.
Totodata, suieratul si pocniturile constante pot indica o aerisire precara a instalatiei, apa neavand presiunea potrivita.
Daca aceasta defectiune nu este reparata in scurt timp, centralei ii va scadea durata de functionare, factura de energie va creste, iar locuinta nu va mai fi la fel de bine incalzita.
● Solutie: depunerile de minerale, calcarul si alte sedimente si impuritati se recomanda a fi indepartate cat mai repede de catre un specialist in domeniu. Totodata, in cazul in care centrala are aerisirea facuta incorect, aceasta trebuie reglata.
Centrala merge intruna
Centrala termica care functioneaza incontinuu poate avea numeroase cauze de defectiuni si erori. Una dintre ele este cea a scurgerii de lichid in instalatie sau o calibrare incorecta intre sistem si termostatul ambiental.
Un alt motiv ce poate mentine centrala termica aprinsa pentru o perioada mai lunga de timp este faptul ca sistemul incearca sa compenseze lipsa anterioara a caldurii, in cazul in care a fost aparatul a fost stins mai mult timp. Acest motiv nu reprezinta un factor alarmant.
● Solutie: inainte de a chema echipa de specialisti, seteaza termostatul ambiental la diferite valori de temperatura, pentru a vedea daca exista scurgeri sau daca este alta cauza care blocheaza buna functionare a aparatului.
Caloriferele rămân reci
Exista mai multe motive pentru care caloriferele nu se incalzesc. Poate fi forma despre formarea unor reziduuri in sistemul de incalzire, precum depuneri de calcar, apa murdara sau alte impuritati, care duc la infundarea emitatorului de caldura.
Apoi, caloriferele pot ramane reci daca ai uitat sa dai drumul la robineti sau daca acestia sunt blocati. In aceeasi ordine de idei, caloriferele nu se vor incalzi eficient daca nu sunt aerisite inaintea sezonului rece.
Daca niciuna dintre cele trei cauze de mai sus nu se aplica situatiei tale, atunci poate fi de vina centrala termica ori termostatul. In cazul in care exista putina apa in centrala, iar temperatura pe care o setezi este ridicata, sistemul nu va putea sa sustina incalzirea radiatoarelor.
● Solutie: curata depunerile din calorifer. Inchide centrala, robinetii de tur si de retur, apoi desfileteaza aerisitorul si monteaza in locul lui un adaptator pentru a lega un furtun de gradina. Deschide robinetul de incarcare al instalatiei si elibereaza apa din intermediul furtunului. Dupa ce ai facut asta, trebuie sa incarci instalatie cu presiune, apoi sa aerisesti caloriferele.
● Solutie: verifica daca robinetii sunt deschisi. Daca sunt blocati, utilizeaza un spray special pentru a-i debloca.
● Solutie: pentru a aerisi caloriferele, opreste centrala termica si inchide robinetii de la radiatoare. Cu ajutorul unei chei de aerisit caloriferele sau o surubelnita, roteste spre stanga surubul aerisitorului pentru a iesi aer sau apa. Este necesar sa ai un castron si o laveta pentru a strange lichidul. Lasa-l deschis aproximativ 10 secunde, timp in care poti deschide putin robinetul de retur pentru a impinge aerul sa iasa la suprafata. Inchide aerisitorul spre dreapta, apoi deschide centrala si robinetii de tur-retur.
● Solutie: daca solutiile de mai sus nu functioneaza, atunci poate fi vina centralei termice sau a termostatului. In aceasta situatie, este nevoie sa chemi un specialist sau sa inlocuiesti termostatul.
Apa prea fierbinte la centrala
Daca apa de la dus sau robineti este prea fierbinte sau fluctueaza de la cald la foarte rece, atunci poate fi vorba despre trei cauze principale. Conducta pe care circula apa calda menajera este montata sau sudata necorespunzator, senzorul de temperatura al centralei s-a defectat sau temperatura pe care ai setat-o la centrala este prea mare.
● Solutie: in momentul in care se sudeaza coturile tevilor este probabil ca materialul sa impiedice debitul de apa al centralei. In aceasta situatie, este necesar sa chemi un specialist pentru constatarea obstructionarii, apoi sa inlocuiesti circuitul.
● Solutie: daca ai probleme cu senzorul de temperatura al centralei, in mod evident, trebuie sa-l inlocuiesti. Operatiunea este destul de simpla, iar manopera nu ar trebui sa fie costisitoare.
● Solutie: s-ar putea sa fi setat temperatura apei prea sus daca apa menajera este foarte fierbinte. In general, temperatura setata pentru apa calda menajera trebuie sa se situeze intre 38 si 41 de grade Celsius, iar cea pentru incalzire intre 55 si 58 de grade Celsius. Verifica setarile si realizeaza modificarile necesare.
Bec rosu la termostat
Prezenta unui bec rosu la termostat poate indica aparitia unei defectiuni la centrala termica sau poate semnifica faptul ca legatura de comunicare dintre termostat si receptor a fost pierduta, iar cele doua dispozitive trebuie recuplate.
● Solutie: verifica daca s-a pierdut legatura de comunicare dintre termostat si centrala prin oprirea sistemului de la sursa de alimentare timp de 5 secunde. Reporneste centrala, apoi cauta pe termostat butonul de testare/cuplare (Test/Pairing). Tine apasat pe buton pana cand apare pe ecran mentiunea „Sincronizare” sau o alta forma a acestui mesaj. In mod normal, cele doua dispozitive ar trebui sa se cupleze, iar becul rosu sa se stinga.
Intrebari frecvente despre problemele care apar la centrala termica
Fie ca exista probleme la o centrala termica in condensare, precum o defectiune la centrala Ariston, vor exista intotdeauna martori care sa iti indice prezenta disfunctionalitatilor. Iata principalele intrebari pe care ti le poti adresa in cazul in care un astfel de sistem de incalzire are un defect!
De ce bolboroseste apa in centrala?
De ce face zgomot centrala termica sau emite zgomote ciudate? In cazul in care sunetul produs iti aminteste de o oala cu apa care da in clocot, atunci schimbatorul de caldura al centralei poate fi infundat cu impuritati sau sedimente. De asemenea, pot exista depuneri de minerale sau reziduuri care impiedica distributia egala a apei.
De ce se opreste centrala termica?
Principala cauza poate fi presiunea scazuta a apei sau prezenta unei probleme de la termostatul din camera. De asemenea, asa cum am mentionat deja, pot exista defectiuni sau blocaje la nivelul pompei de circulatie a apei.
De ce intra centrala pe avarie?
Daca apa care intra in centrala este insuficienta sau debitul gazului este prea mic, atunci sistemul intra in avarie si functioneaza trepidat, cu mai multe pauze.
Ce se intampla daca scoti centrala termica din priza?
Daca o scoti din priza pentru putin timp (cateva ore) sau se produce o pana de curent, atunci nu se intampla nimic cu sistemul tau de incalzire. Insa, daca scoti centrala termica din priza pe timp de iarna pentru o perioada indelungata, atunci functia anti-inghet se opreste, iar acest lucru va afecta sever intreg echipamentul. Nici vara nu este recomandat sa scoti centrala din priza, chiar daca nu o folosesti, intrucat functia anti-blocare se poate opri.
Daca se opreste apa mai merge centrala?
Indiferent ca ai o centrala termica electrica, pe gaz sau in condensare, daca s-a oprit alimentarea cu gaz, energie electrica sau apa, sistemul nu poate sa functioneze. Este necesar sa astepti revenirea apei pentru ca aceasta sa poate incalzi.
Cand trebuie sa apelezi la un specialist pentru service?
Centralele termice au nevoie de ingrijire si mentenanta periodica pentru a putea avea o durata de viata cat mai lunga si pentru a functiona in parametri optimi. Acest proces poate fi realizat de tine, prin curatarea, aerisirea si ingijirea minima a sistemului.
Se recomanda interventia unei echipe de specialisti pentru service de constatare si, la nevoie, de reparare a componentelor infundate, defecte sau sparte. Interventia trebuie facuta la un interval de 2 ani in regim obligatoriu - prin lege, sau mai repede - la cerere.
Totodata, daca aparatul nu functioneaza corect, poti apela la profesionisti cu experienta in domeniu pentru a te indruma in cazul in care defectiunea este mai complexa.
Cum sa previi defectiunile la centrala termica?
Defectiunile de la centrala termica pot avea numeroase motive. Ele pot fi evitate sau diminuate prin mentenanta periodica a sistemului. Ca sa poti preveni o mare parte din aceste erori si probleme, ai grija de aparatul tau, respectand urmatoarele reguli si sfaturi.
● Centrala termica are nevoie de revizie periodica in care sa cureti reziduurile si impuritatile stranse pe tevile si sistemul acesteia.
● Conform legii, centrala termica trebuie verificata si revizuita din punct de vedere tehnic din 2 in 2 ani.
● Instalarea unui termostat ambiental te va ajuta sa observi atat ciclul optim, cat si pe cel defectuos al sistemului de incalzire.
● Caloriferele trebuie aerisite in mod corespunzator.
● Setarea unor temperaturi mai mari decat cele recomandate duce la stricarea centralei.
● Fii atent la modificarile de temperatura sau zgomot al centralei termice. Daca problemele sunt depistate din timp, ele pot fi rezolvate mai usor.
● Intotdeauna asigura o instalare corecta a elementelor periferice si a centralei; aceasta ar trebui realizata cu ajutorul unei echipe de specialisti.
● Locuinta sau cladirea in care este instalata centrala poate avea o izolatie slaba. Nu suprasolicita centrala pentru a compensa pierderea de caldura.
● Instalarea unui generator sau a unui sistem UPS poate creste durata de viata si de functionare a aparatului, deoarece previne opririle repetate (daca sunteti intr-o zona in care exista frecvente intreruperi ale curentului electric) ce au ca efect pierderea de energie termica.
Cu MatHaus, poti oricand sa incepi un proiect nou de construit, renovat sau amenajat, fara a avea problema drumurilor lungi si dese la magazine. La noi gasesti o gama variata de produse.
Viziteaza magazinul online, alege-ti produsele necesare si noi ne ocupam de livrare, fie prin flota noastra de camioane specializate in transportul produselor grele sau cu ajutorul curierilor parteneri!