Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

44 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Caracteristicile celor mai bune centrale termice pe gaz

Actualizat: 31.10.2023 / Publicat: 29.07.2022 / Timp lectură: 7 min
/medias/sys_master/root/h60/hab/h00/9482420617246/centrale-termice-pe-gaz.jpg

Centrala pe gaz este cea mai aleasa solutie de incalzire din tara, atat in mediul urban, cat si in rural. Vara este momentul perfect pentru instalarea unui nou sistem de incalzire, iar acesta poate fi intocmai solutia la nevoile tale: apa calda si caldura oricand iti doresti, confort termic si economisirea combustibilului gazos.

Daca esti in cautarea unei centrale termice pe gaz pentru locuinta ta, atunci iata care sunt cele mai importante caracteristici si avantajele acesteia.

Cuprins

Ce este o centrala termica pe gaz?

centrala termica pe gaz​​​​​​​

Centrala termica asigura necesarul de apa calda menajera si caldura in locuinta, fie aceasta casa, apartament sau garsoniera. Poate fi utilizata pe intregul an, insa trebuie realizate revizii periodice pentru a te asigura ca functioneaza in parametrii normali. Fa controlul anual al centralei si autorizarea ISCIR la doi ani. Cu cat este mai buna centrala, cu atat vei economisi in timp sume semnificative, reducand deci cheltuielile. Centrala termica pe gaz este o solutie pe termen lung pentru resedinta, asa ca alege cel mai bun model pentru nevoile tale. 

Exista: 
●    Centrala termica instant pe gaz - alimenteaza sistemul de incalzire si apa calda menajera rapid. Datorita acesteia, presiunea apei este puternica, evitand deci riscul de inghet al tevilor, si crescand eficienta in timpul utilizarii;
●    Centrala termica pe gaz cu boiler - asemeni centralei instant, la aceasta componentele sistemului de incalzire si apa calda se regasesc in aceeasi structura, insa produsul are nevoie de un rezevor separat pentru apa;
●    Centrala termica conventionala - alimenteaza doar sistemul de incalzire din locuinta; iar eficienta acesteia nu depaseste procentul de 90%.
●    Centreala termica in condesatie - foloseste un sistem nou care recupereaza gazele de ardere, sporind deci eficienta cu pana la 110%.

Citeste si: Tipuri de centrale termice de apartament: Cum alegi modelul potrivit?

Centrala termica pe gaz  indeplineste urmatoarele functii:
●    Incalzirea locuintei - apa calda produsa fie de centrala instant, cu boiler sau prin condensatie este pompata in calorifere cu o presiune puternica. Vei alimenta instalatia cu agent termic in orice moment al anului;
●    Furnizarea de apa calda - pentru chiuvete, dusuri si bai. Centralele instant trimit apa direct prin tevi catre robinet, pe cand cele cu boiler pastreaza o cantitate mai mare de apa intr-un rezervor separat. In primul caz, apa va avea o presiune, un jet mai mare.

Cum functioneaza centrala termica pe gaz?

Arderea combustibilului fosil produce caldura, iar aceasta este transferata catre calorifere, dar si pentru apa calda menajera. Centrala extrage caldura suplimentara din gazele respective, fiind de asemenea utilizata pentru confortul in locuinta. 

Procesul de ardere al gazelor nu doar ca reduce costurile de incalzire, dar si emisiile si mentine o temperatura constanta in locuinta atunci cand este utilizata centrala. Poate functiona racordata la o retea de gaz, dar si cu ajutorul unei butelii de GPL.

Centrala termica pe gaz trebuie amplasata si montata corect pentru a evita eventualele situatii neplacute care pot aparea ulterior. Aceasta se monteaza de catre o echipa de experti autorizati si poate fi instalata in:

  • Bucatarie,
  • Baie - doar daca centrala nu are camera de ardere deschisa,
  • Balcon inchis si izolat termic - centrala nu trebuie sa fie supusa la frig sau condens,
  • Camera tehnica.

Centrala termica nu se monteaza in dormitoare, sufragerii sau camera de zi, pe balcon deschis sau in orice spatiu care este supus inghetului, in zone de evacuare sau pe hol. Indiferent de locul corect in care montezi centrala, instaleaza un sistem de detectare a scurgerilor de gaz.

Caracteristicile celor mai bune centrale termice pe gaz

Caracteristicile celor mai bune centrale termice pe gaz

Centralele termice pe gaz au o serie de criterii de care trebuie sa tii cont inainte de a achizitiona produsul. Printre acestea se afla necesarul optim de incalzire a casei, suprafata totala ce urmeaza a fi incalzita, cantitatea de apa calda consumata in medie per luna, numarul de persoane care locuiesc zi de zi in resedinta, nivelul de izolatie al casei, cat si alte situatii particulare.

Eficienta centralei termice pe gaz

O caracteristica importanta si care nu trebuie neglijata atunci cand alegi sistemul de incalzire si apa calda potrivit este eficienta acestuia. Pe scurt, indica randamentul unei centrale de a transforma gazul in energie termica. Cu cat eficienta este mai crescuta, cu atat locuinta ta va beneficia de confort sporit si de costuri reduse la factura de gaz.

De exemplu, unele dintre cele mai bune centrale termice pe gaz pe care le poti avea in apartamentul tau sunt cele instant sau cu sistem de condensare. Cele din urma crsc eficienta instalatiei si reduc pierderile de combustibil fosil, respectiv pierderile financiare. Daca in trecut nu toate instalatiile beneficiau de condensare, in prezent, acestea sunt cele mai populare modele din spatiul UE, fiind totodata si mai prietenoase cu mediul. 

Spre deosebire de modelul clasic, o centrala termica in condensare ofera un plus de 10-15% la caldura si apa calda, atingand totodata si un procent de pana la 110% randament al eficientei.

Centralele termice pe gaz, desi utilizeaza combustibil fosil, au nevoie de electricitate pentru ca unele mecanisme tehnice sa functioneze. Aceasta energie se masoara cu ajutorul scarei ErP (Energy-related Products). Produsele sunt clasificate de la A+++ la G, unde A+++ este cea mai eficientă clasă energetică și  G – cea mai puțin eficientă clasă energetică.
pisica pe calorifer

Puterea centralelor termice pe gaz

Puterea termica este influentata foarte mult de factorii mentionati anterior, precum suprafata care trebuie incalzita, numarul persoanelor, cantitatea utilizata de apa etc. Aceasta se masoara in kW si trebuie aleasa doar in urma unor discutii cu specialistii sau cu ajutorul manualelor care ofera detaliile necesare. O centrala cu puterea mai mare decat este necesar va duce la un consum ridicat de gaz, iar o centrala cu putere prea mica va crea disconfort termic, aparatura fiind suprasolicitata.

Pentru a alege puterea corecta a centralei, trebuie sa stii de la inceput daca aceasta va functiona doar pentru a incalzi apa menajera sau pentru instalatia de caldura sau va fi folosita in mod combinat. Totodata, tine cont de nivelul de izolatie al cladirii, zona geografica si chiar bugetul minim si maxim pe care vrei sa-l aloci lunar. 

Exista centrale termice pe gaz cu puteri de diferite:

  • pentru apartamentele, garsonierele si casele de dimensiuni reduse - centrala termica de 20 kW - 24 kW;
  • pentru locuinte de dimensiuni medii - centrala termica de 28 kW - 30 kW;
  • pentru locuinte de dimensiuni mari - centrala termica de minim 35 kW.

Intr-un apartament cu trei sau patru camere, intr-un imobil sau o casa de dimensiuni reduse, cu suprafata de 150 mp, se poate monta o centrala termica pe gaz de 28 kW sau 30 kW. Pe de alta parte, daca resedinta are o suprafata cel putin dubla, atunci orienteaza-te catre o centrala de 35 kW. 

Functii moderne, design si conectivitate

Toate centralele termice ofera rezistenta crescuta, durabilitate si confort termic pentru perioade indelungate. Totusi, fiecare model pune la dispozitia clientului diferite optiuni si functii moderne, dar si un design aparte si conectivitate diferita.

  • Specificatii: control termic printr-un ecran digital, cu termostat sau chiar prin intermediul unui smartphone, autoreglare, programarea temperaturii minime si maxime a apei calde, pornire cu intarziere, timer pentru oprirea automata a centralei etc.;
  • Design: gasesti centrale termice de dimensiuni mai mari sau mai micute, compacte, slim, cu afisaj digital sau clasic, ori cu accesorii pentru sporirea confortului si relaxarii;
  • Conectivitate: centrala termica poate fi montata prin prindere murala sau de pardoseala, fiecare dintre acestea folosind un sistem mai simplu sau mai complex de conectivitate.

centrala cu unctii moderne, design si conectivitate​​​​​​​

Marca si garantia centralei termice pe gaz

Intotdeauna, investeste in dispozitivele si accesoriile oferite de catre brandurile cunoscute si din magazinele certificate. In caz contrar, s-ar putea sa intampini probleme la aparatura, conectivitate, functii etc, iar firma respectiva nu va oferi suport tehnic. Vei gasi la Ariston, Beretta, Caloma sau Viessmann centrale termice pe gaz cu putere diferita, eficienta crescuta si design potrivit oricarei amenajari interioare. Asigura-te ca brandul de la care cumperi centrala ofera o garantie cat mai mare.

Pretul centralei termice pe gaz

Cea mai scumpa centrala termica nu inseamna ca este si cea mai buna optiune pentru tine. Tine cont de toate criteriile oferite anterior, precum numarul persoanelor, nivelul de izolatie, frecventa utilizarii dispozitivului, suprafata care urmeaza a fi incalzita etc. Compara apoi mai multe modele pana cand ajungi la doua sau trei produse asemanatoare ca functii si specificatii. De abia in aceasta faza, poti alege centrala cu un pret mai avantajos pentru locuinta. 

Avantajele centralelor pe gaz

centrala pe gaz​​​​​​​

  • centralele pe gaz ofera confort termic sporit pe intreaga perioada a anului;
  • acestea sunt eficiente pentru incalzirea apartamentelor si caselor de dimensiuni mici, medii si mari;
  • gasesti diferite dimensiuni si modele care se vor potrivi perfect cu amenajarea interioara a locuintei; unele dintre ele sunt compacte, deci pot fi montate si in locuintele de dimensiuni reduse;
  • daca vei investi intr-o centrala termica pe gaz in condensare, atunci vei reusi sa reciclezi caldura; dispozitivul functioneaza pe baza principiului recircularii, asadar eficienta este crescuta, iar costul combustibilului micsorat;
  • centrala pe gaz este un aparat sustenabil deoarece poate incalzi suprafetele dorite dintr-o incapere fara producerea de noxe deranjante sau puternice pentru om;
  • desi montajul centralei termice pe gaz poate avea preturi mai ridicate, pe termen lung, costurile la caldura si apa menajera calda se vor mentine la un nivel avantajos; vei putea economisi in fiecare luna o anumita suma de bani.
  • te vei bucura de o casa smart datorita reglarii in baza unui termostat sau chiar prin aplicatiile de pe telefonul mobil;
  • ai apa calda permanent, mai ales atunci cand exista probleme cu reteaua comuna de apa calda la imobile;
  • spre deosebire de centrala termica electrica, despre care stim ca se poate opri atunci cand exista o pana de curent sau o defectiune la sistemul de electricitate, centrala pe gaz poate fi alimentata cu butelii de GPL cand reteaua de combustibil fosil nu este disponibila;
  • poti controla temperaturile minime si maxime de incalzire si poti opri centrala atunci cand pleci mai multe zile din oras, fara ca aceasta sa consume.

Centralele termice pe gaz sunt perfecte pentru locuinta ta. Daca vrei totusi sa stii mai multe despre celelalte tipuri de centrale, atunci afla toate criteriile necesare pentru a face acum cea mai buna investitie, rezistenta si durabila.

Centrala pe gaz poate fi montata in orice tip de resedinta–apartament sau casa–, oferind confort termic sporit si preturi avantajoase la carburant. In magazinul online MatHaus.ro, vei gasi cele mai noi modele de centrale la preturi accesibile, accesoriile aferente si toate celelalte materiale si scule pentru o casa practica si smart. 

Indiferent de cantitatile sau greutatea produselor achizitionate, iti livram comanda oriunde in Romania, fie cu flota noastra de camioane specializate, prevazute cu brat de descarcare, fie prin curierii parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Mascarea caloriferelor din locuinta reprezinta o solutie convenabila pentru probleme privind: estetica - respecta unitatea stilului de amenajare a intregului spatiu; eficienta - creeaza spatii noi pentru depozitare sau asezarea unor articole cu rol decorativ; protectia - joaca rol de bariera intre cei mici si elementii fierbinti sau muchiile acestora. In loc de a achizitiona masti de calorifere gata facute, multe persoane prefera sa le realizeze in regim DIY. Nu ai nevoie de multe materiale, costurile sunt mici si nici nu trebuie sa fii mester profesionist pentru un astfel de proiect. In acest ghid, iti explicam care sunt motivele pentru care sa faci un grilaj pentru mascarea caloriferului si etapele realizarii sale.
Tevile din PVC se gasesc usor si au un pret accesibil. Pe langa intrebuintarile lor principale (instalatii de diferite tipuri), aceste tevi pot fi folosite si pentru realizarea unor diferite obiecte si sisteme utile in gospodarie. In acest articol, iti prezentam cateva proiecte DIY practice pe care le poti realiza folosind tevi PVC.
Amenajarea sau renovarea baii reprezinta de multe ori o provocare, dat fiind spatiul restrans, cum este cazul multor apartamente vechi. Daca te afli in plin proces de refacere a baii, indiferent ca este mica sau mare, cel mai probabil iti doresti sa beneficieze de ultimele tendinte din piata. Vasul de toaleta suspendat inlocuieste cu succes vechiul model cu picior pe podea. Acesta dintai creeaza un aspect modern, datorita designului minimalist, in plus ocupa mult mai putin spatiu (nu are picior pe sol, iar rezervorul este incastrat in perete). Astfel, ofera incaperii un spatiu aerat, fiind ideal pentru baile mici sau pentru amenajarile moderne. Daca si tu te-ai decis asupra unui vas de toaleta suspendat, mai mult decat atat, ti-ai propus ca instalarea lui sa fie urmatorul tau proiect DIY, noi iti venim in ajutor. Mai jos iti prezentam 5 pasi simpli ca sa montezi un vas de WC suspendat.
Un sistem de canalizare este realizat dintr-un ansamblu de conducte subterane, avand rolul de a colecta apele menajere si cele reziduale dintr-un imobil. Iata care sunt principialele tipuri de canalizare, cum se proiecteaza, ce pasi trebuie sa urmezi pentru instalare si care sunt materialele de care ai nevoie!