Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum se construieste un cotet pentru gaini

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 21.10.2020 / Timp lectură: 4 min

Cum se construieste un cotet pentru gaini: sfaturi practice si pasi de parcurs.

Un cotet pentru gaini are rolul de a adaposti pasarile, de a le proteja de pradatori, de a le pune la dispozitie un loc cald pe durata iernii, uscat in zilele ploioase si sigur pentru a-si depune ouale.

Proiectul construirii unui cotet pentru gaini te va ajuta sa economisesti bani (este mai ieftin decat sa cumperi unul gata fabricat) si vei putea sa-l modifici in viitor conform nevoilor tale.

Daca ai putina indemanare si niste aptitudini de baza in lucrul cu lemnul, acest proiect nu va fi greu de pus in practica. In continuare, iti propunem un plan detaliat pentru constructia unui cotet pentru gaini. Checklist Marimea si design-ul cotetului, unelte si materiale necesare si pasii de constructie a cotetului.

Cuprins

Checklist

Cotetul pentru gaini trebuie prevazut cu:

  • cuiburi pentru ouat (cuibare);
  • stinghii de odihna - fara margini ascutite;
  • gunoi - pentru ca pasarile sa poate ciuguli si racai;
  • jgheab pentru hrana.

 

Aspecte de luat in considerare inainte sa te apuci de construit

  • Design-ul cotetului. Cotetul trebuie sa fie suficient de incapator pentru numarul de gaini, numarul de cuiburi de ouat (cuibare) si spatiul necesar de odihna. Mai mult, trebuie sa fie destul de robust pentru a impiedica patrunderea pradatorilor si a feri inaripatele impotriva ploilor, vantului, vijeliilor, furtunilor, ninsorilor etc.
  • Locatie. Trebuie asezat pe teren uscat si plan, usor ridicat (pentru a nu se acumula cantitati mari de apa atunci cand ploua), care sa primeasca multa lumina naturala. Scurgerea trebuie orientata catre un loc insorit. Locatia trebuie sa fie una cu un flux bun de aer, pentru a permite ventilatia in interiorul cotetului.
  • Accesibilitate. Cotetul trebuie sa fie foarte usor accesibil pentru colectarea oualor, hranire si curatenia saptamanala.
  • Materiale. Trebuie alese materiale non-toxice si non-corozive pentru a proteja gainile.

Marimea si design-ul cotetului

In functie de numarul de gaini, de nevoile lor si ale crescatorului, cotetele pot fi mai mici sau mai mari, pot avea design de casuta, de hambar etc. Cea mai des intalnita configuratie este reprezentata de cotetul traditional, prevazut cu cuiburi de ouat (cuibare) exterioare si acoperis-mansarda.

Cateva sfaturi importante, indiferent de marimea, forma si stilul cotetului pe care-l construiesti:

  • daca cresti gainile in aer liber (in sistem free-range), nu vei avea nevoie de un tarc;

  • daca nu cresti gainile in aer liber (in sistem free-range), vei avea nevoie de un tarc pe care poti sa-l construiesti, ori sa-l cumperi gata facut. Pe langa asta, cotetul va trebui sa fie mai spatios decat in primul caz.

Marime cotet gaini

 

Dimensiuni

  • Suprafata cotet. Fiecarei gaini ouatoare crescute in sistem free-range i se vor asigura cel putin 550 cm2, ideal ar fi 750 cm2 de suprafata. Daca pasarile nu sunt crescute in sistem free-range, fiecarei inaripate trebuie sa ii revina cel putin 1 m2 de suprafata.
  • Inaltime cotet. Cotetul trebuie sa aiba minimum 40 cm inaltime in cel putin 65% din suprafata cotetului si minimum 35 cm inaltime in orice punct al cotetului.
  • Stinghii. Trebuie sa asigure cel putin 15 cm de stinghie pentru fiecare gaina.
  • Cuiburi de ouat (cuibare). Fiecare cuib de ouat trebuie sa aiba cel putin 90 cm2 - ne referim aici la cutiile individuale, pentru cate o gaina.
  • Jgheab pentru hrana. Trebuie sa aiba o lungime de cel putin 10 cm, ideal 12 cm, inmultit cu numarul de gaini din cotet.
  • Tarc. Trebuie sa aiba o suprafata de minimum 2,3 m2.

 

Unelte si materiale necesare

 

Pasii de constructie a cotetului

Fa toate masuratorile

In functie de numarul inaripatelor si sistemul de crestere (free-range sau non-free-range), calculeaza suprafata cotetului si fa toate masuratorile pentru temelie, podea, pereti si acoperis - ghideaza-te dupa indicatiile de mai sus.

Cotet pasari

 

 

Incepe cu temelia

Temelia protejeaza impotriva frigului, a umezelii, a daunatorilor din sol si a insectelor.

Pentru a realiza fundatia, trebuie sa:

  • indepartezi 35 de cm din stratul superior al solului;
  • torni un strat de 10 cm de nisip si pietris;
  • realizezi, din scanduri, un cofraj gros de circa 25 de cm;
  • realizezi carcasa de armatura. Pentru asta, foloseste nuiele groase de 8 mm peste care toarna beton. Lasa-l totul aproximativ trei saptamani sa se usuce.

Realizeaza podeaua

Pentru constructia podelei, foloseste scanduri si placi OSB bine uscate, taiate la dimensiunile pe care le-ai masurat la inceput.

  • Realizeaza mai intai cadrul podelei, asigurandu-te ca diagonalele dreptunghiului sunt egale.
  • Bate cuie in componentele perpendiculare.
  • Aliniaza placile de OSB cu atentie si fixeaza panoul cu suruburi, de-a lungul cadrului de lemn.
  • Deasupra podelei, aseaza un asternut de nisip (mai poti folosi rumegus sau paie mici), care asigura curatenia si igiena cotetului.
  • Pentru o izolare termica optima, asigura-te ca asternutul (culcusul) are cel putin 20 de cm grosime, in special pe durata iernii.

Cotet gaini lemn

 

Construieste peretii

Este esential ca peretii cotetului sa fie rezistenti si sa asigure racoare vara si caldura iarna.

Iata ce ai de facut:

  • monteaza cu atentia structura din grinzi si barne;
  • captuseste cu scanduri. Mai poti folosi placi PAL, placaj sau lambriu;
  • pune vata minerala intre structura si captuseala. Poti folosi si rumegus sau un material termoizolant din paie.
  • realizeaza intrarea in cotet.

Construieste acoperisul

Rolul acoperisului este de a proteja adapostul de conditiile meteo nefavorabile si de a mentine caldura in interior. Pentru un cotet, acoperisul potrivit este cel intr-o apa sau in doua ape, cu panta inclinata astfel incat apa sa se scurga cu usurinta si sa nu fie retinuta o cantitate mare de zapada.

Pentru a construi acoperisul, va trebui sa:

  • construiesti scheletul folosind barne si sipci;
  • realizezi invelitoarea utilizand sindrila, papura, ruberoid sau ardezie;
  • captusesti, pentru o izolare optima, cu vata minerala si placi PAL.

Odata ce ai construit cotetul, poti trece la montarea cuibarelor, a stinghiilor si a jgheaburilor.

Acoperis cotet gaini

Ne dorim să îți fim mereu de ajutor, fie cu sfaturi utile așa cum ai găsit in articolul de mai sus sau cu materialele necesare proiectelor tale de construit, renovat sau amenajat. 

Cu MatHaus poți construi o casă de la fundație și până la acoperiș. Alegand produsele direct din magazinul nostru online, economisești timp pentru alte activități. Tot ce trebuie sa faci este sa completezi adresa de livrare, să adaugi produsele în coș și de restul ne ocupăm noi. Avem posibilitatea să îți livrăm orice tip de material oriunde in țară prin flota noastră de camioane sau prin intermediul curierilor parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul). Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
Un tavan casetat este un tavan fals, mai precis un plafon secundar suspendat de cel principal. Stim foarte bine ca renovarea tavanului joaca un rol esential in orice proces de amenajare. Solutiile pot fi diverse, de la acoperirea cu lavabila si pana la tavanul din gips-carton, din polistiren sau tavanul casetat. In cazul in care ai optat pentru acesta din urma, inseamna ca ai aflat deja ca instalarea lui poate reprezenta urmatorul tau proiect DIY. Astfel, daca iti doresti un elegant aspect estetic al incaperii cu ajutorul tavanului casetat si vrei sa duci la indeplinire procesul de montare, tine cont de pasii pe care ii vei avea de urmat.
In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.