De ce se afuma alimentele?
Afumarea mentine alimentele proaspete pentru o perioada mai lunga, oferindu-le in acelasi timp un gust aparte, datorita fumului de lemn brut cu care intra in contact. Mai mult, produsele devin fragede si gustul acestora se intensifica. Se pot afuma atat preparate din carne (de porc, pui, peste etc.), cat si branzeturi.
Procedeul de afumare se poate realiza fie la rece, cu temperaturi de cel mult 24 de grade Celsius, fie la cald, cu temperaturi care depasesc 60 de grade. In cazul afumarii la rece, focarul este amplasat la o distanta de aproximativ 2 metri de zona de afumare, pentru a raci fumul. La rece se pot prepara alimente din lapte, salam uscat si alte tipuri de carne, iar afumarea la cald este recomandata pentru peste si mezeluri.
Cate tipuri de afumatoare exista?
Inainte de a afla cum sa faci o afumatoare, iti prezentam cele mai comune tipuri. Desigur, pot fi realizate afumatori cu caracter provizoriu, pentru un singur sezon. Acestea sunt construite, adesea, dintr-un cazan, un butoi sau un alt produs metalic.
Afumatoare de suprafata
O afumatoare de suprafata poate fi construita separat fata de gratar sau integrata in structura acestuia. De obicei, are dimensiuni medii sau mari, iar durabilitatea acesteia este extinsa. Materialele de baza utilizate sunt lemnul sau caramida.
Afla mai multe: Cum construiesti un gratar de gradina pas cu pas. Ghid cu sfaturi practice
Afumatoare din lemn
Pentru afumarea la temperaturi scazute si nu doar atat, poti folosi produse de lemn, tratate cu o solutie ignifuga, care protejeaza suprafetele impotriva focului. O afumatoare ignifugata poate fi incombustibila (nu arde) sau intarzie aprinderea si raspandirea focului cateva zeci de minute. Atat produsele din lemn brut, cat si cele derivate (OSB, PAL etc.) pot fi protejate cu un astfel de strat special.
Afumatoare din caramida
Costul total al lucrarii poate fi putin mai mare decat in cazul afumatorilor din lemn, insa si avantajele oferite sunt numeroase. Spre exemplu, afumatorile construite din caramizi sunt rezistente si au un aspect placut indiferent daca sunt finisate sau lasate ca atare.
Citeste si: Constructia unei sobe din caramida: Etape si avantaje
Afumatoare in pamant
O alta modalitate de a face o afumatoare este in pamant, insa este considerata, de cele mai multe ori, o constructie sezoniera. Poate fi realizata dint-un butoi metalic sau dintr-o structura de lemn.
De asemenea, se poate face o afumatoare in podul casei, asa cum este adesea intalnita in gospodariile romanesti, fiind destul de usor de amenajat. Carnurile se urca in pod si se agata de grinzi, rafturi sau stative speciale. Cosul uneia dintre sobele casei se inalta pana in acest spatiu, iar odata facut focul in soba respectiva, intregul pod va fi afumat.
Cum se construieste o afumatoare?
Etapele pentru realizarea unei afumatori nu sunt complicate, insa trebuie luat in considerare pericolul de incendiu. Astfel, constructia trebuie amplasata la o distanta de cel putin 10 metri de locuinta sau de anexe. In acelasi timp, trebuie evitate zonele cu produse inflamabile. Materialele utilizate trebuie sa fie incombustibile sau rezistente la foc.
De asemenea, ai grija ca grasimea alimentelor afumate sa nu fie in contact direct cu focarul, astfel incat sa nu produca sau sa favorizeze incendiile. In continuare, afla cum sa construiesti o afumatoare de suprafata sau in pamant!
Pasi de constructie pentru o afumatoare de suprafata
Pentru a construi de la 0 propria ta afumatoare, ai nevoie doar de lemne brute sau de placaje ignifugate din PAL sau OSB. Iti recomandam lemnul de cires, dud sau de par.
In schimb, pentru afumarea carnii se recomanda lemne din esenta tare sau rumegus provenit din arderea acestora. Exemple: stejar, prun, mar, cires, dud. Placajele din OSB sau PAL pot avea in compozitie substante chimice si nu ar trebui folosite pentru afumare.
Pasul 1: Ridicarea fundatiei
- Gaseste un loc liber in curte pe care vei ridica fundatia afumatorii, preferabil in spatele casei.
- Fundatia se realizeaza din boltari de beton, pe care ii poti zidi chiar tu sau poti apela, de asemenea, la un mester.
- Dupa zidirea boltarilor, instaleaza burlanul care face legatura intre zona carnii si cea in care vei face focul. Cu cat diametrul burlanului este mai mare, cu atat tranzitul fumului va fi mai bun.
Pasul 2: Construirea camerei de afumat
- Realizeaza peretii acestei camere din sipci cu dimensiuni de 2.5 / 5 cm sau 5 / 10 cm.
- La mijlocul si in partea de sus a scheletului, monteaza 4 grinzi cu locasuri frezate pentru sustinerea barelor.
Pasul 3: Realizarea usilor si acoperisului afumatorii
- Realizeaza sau achizitioneaza usile, pentru care poti comanda online balamale chiar de pe site-ul nostru.
- Construieste acoperisul si nu uita sa lasi loc pentru un cos mic cu rol de evacuare a fumului. Poti monta un cos gata facut, pe care l-ai cumparat in prealabil, construit tu unul ori sa apelezi la ajutorul unui mester.
Pasul 4: Construirea focarului din caramida
- Toarna betonul pentru a realiza soclul si construieste peretii focarului din caramida.
- Monteaza sau construieste canalul de dirijare a fumului. Acest canal poate fi cumparat gata realizat din material metalic si atasat focarului sau il poti construi din caramida.
Pasul 5: Atasarea barelor pe care vor fi asezate alimentele
- Prinde barele de metal pe care urmeaza sa fie asezate alimentele de grinzile de sustinere.
Pasi de constructie pentru o afumatoare in pamant
Pasul 1: Saparea gropilor pentru afumatoare si focar
- Sapa in pamant doua gropi la distanta de un metru una de cealalta. In una dintre gropi vei face focul, iar deasupra celeilalte vei aseza alimentele pe care vrei sa le afumi.
- Fiecare groapa trebuie sa aiba un diametru in jur de 70 de cm.
Pasul 2: Saparea tunelului de trecere a fumului
- Intre cele doua gropi, sapa un canal adanc de aproximativ 30 de cm si lat de aproximativ 15 cm.
- Acopera tunelul dintre gropi cu scanduri din lemn.
Pasul 3: Amenajarea incintei pentru alimente
- In groapa desupra careia urmeaza sa afumi alimentele, introdu un butoi fara cele doua funduri sau o carcasa din sipci de lemn. Daca mergi pe varianta butoiului, acesta trebuie ars inainte, pentru a evita orice risc legat de toxicitatea vopselei.
- Deasupra butoiului sau a carcasei, pune un placaj din lemn, de care se vor agata carnurile, iar apoi acopera totul cu un sac etans.
Ce avantaje iti poate aduce o afumatoare proprie?
Atat o afumatoare de suprafata, cat si una construita in pamant iti poate oferi mai multe avantaje. Costul pentru fiecare afumare va fi unul avantajos si ai posibilitatea de a prepara alimentele in functie de preferintele tale: tipul de lemn folosit, temperatura din interiorul afumatorii, timpul de preparare, perioada din an pe care o preferi etc. Mai mult, ti-am pregatit 10 ponturi pentru afumarea cu lemn:
- Evita rumegusul vechi, ce poate prezenta urme de mucegai!
- Pastreaza rumegusul in spatii uscate si vantura-l ocazional!
- Nu folosi rumegus de lemn verde, pentru ca acesta produce un miros intepator!
- Nu folosi rumegus provenit de la lemn procesat in industria mobilei, pentru ca poate prezenta urme de lac sau adezivi!
- Pastreaza carnurile la o distanta de aproximativ 1.5 - 2 metri de sursa fumului, in cazul afumarii la rece!
- Permite uscarea carnurilor din afumatoare in intervalele dintre fumuri!
- Evita afumarea prin arderea unor materiale imbibate cu diferite arome!
- Foloseste rumegus cu firispor pentru propagarea rapida a arderii fara flacara!
- Pentru slanina, foloseste sare din saline!
- Cele mai bune lemne de ars pentru afumarea carnii sunt cele de dud, cires, mar si par.