Setări personalizate Accept toate cookie-urile
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 11.03.2021 / Timp lectură: 3 min

Cum sa construiesti o afumatoare

Ghid practic pentru incepatori O afumatoare facuta asa cum trebuie mentine carnea proaspata pentru o perioada mai lunga, oferindu-i in acelasi timp un gust aparte datorita fumului de lemn brut cu care intra in contact. In continuare, iti explicam cum poti construi o afumatoare detasabila, una in pamantul din curte si o afumatoare in podul casei. De asemenea, iti dam 10 ponturi pentru afumarea corecta cu lemn. Iti poti comanda uneltele si materialele necesare din magazinul online MatHaus.ro, iar noi iti livram totul rapid si in siguranta acasa. Afumatoare construita de la 0 Afumatoare in pamant Afumatoare in podul casei 10 ponturi pentru afumarea cu lemn

Afumatoare construita de la 0

Pentru a construi de la 0 propria ta afumatoare, ai nevoie doar de lemne brute, nicidecum de placaje PAL sau OSB, ce pot avea in compozitia lor alte substante chimice. Iti recomandam lemnul de cires, dud sau de par.

Pentru afumarea carnii se recomanda lemne din esenta tare, sau rumegus provenit din arderea acestora. Exemple: stejar, prun, mar, cires, dud.

Pasul 1: Ridicarea fundatiei

  • Gaseste un loc liber in curte pe care vei ridica fundatia afumatorii, preferabil in spatele casei.
  • Fundatia se realizeaza din boltari de beton, pe care ii poti zidi chiar tu sau poti apela la un mester.
  • Dupa zidirea boltarilor, instaleaza burlanul care face legatura intre zona carnii si cea in care vei face focul. Cu cat diamentrul burlanului este mai mare, cu atat tranzitul fumului va fi mai bun.

Pasul 2: Construirea camerei de afumat

  • Realizeaza peretii acestei camere din sipci cu dimensiuni de 2.5 / 5 cm sau 5 / 10 cm.
  • La mijlocul si in partea de sus a scheletului, monteaza 4 grinzi cu locasuri frezate pentru sustinerea barelor.

Pasul 3: Realizarea usilor si acoperisului afumatorii

  • Realizeaza sau achizitioneaza usile, pentru care poti comanda online balamale chiar de pe site-ul nostru.  
  • Construieste acoperisul si nu uita sa lasi loc pentru un cos mic cu rol de evacuare a fumului. Poti monta un cos gata facut, pe care l-ai cumparat in prealabil, poti construi tu unul, ori poti apela la ajutorul unui mester.

Pasul 4: Construirea focarului din caramida

  • Toarna betonul pentru a realiza soclul si construieste peretii focarului din caramida.
  • Monteaza sau construieste canalul de dirijare a fumului. Acest canal poate fi cumparat gata realizat din material metalic si atasat focarului. De asemenea, il poti construi din caramida, sau poti apela la un mester care sa se ocupe de zidirea acestuia.

Pasul 5: Atasarea barelor pe care vor fi asezate alimentele

  • Prinde barele de metal pe care urmeaza sa fie asezate alimentele de grinzile de sustinere.

Afumatoare caramida

Afumatoare in pamant

Pasul 1: Saparea gropilor pentru afumatoare si focar

  • Sapa in pamant doua gropi la distanta de un metru una de cealalta. In una dintre gropi vei face focul, iar deasupra celeilalte vei aseza alimentele pe care vrei sa le afumi.
  • Fiecare groapa trebuie sa aiba un diametru in jur de 70 cm.

Pasul 2: Saparea tunelului de trecere a fumului

  • Intre cele doua gropi, sapa un canal adanc de aproximativ 30 cm si lat de aproximativ 15 cm.
  • Acopera tunelul dintre gropi cu scanduri din lemn.

Pasul 3: Amenajarea incintei pentru alimente

  • In groapa desupra careia urmeaza sa afumi alimentele, introdu un butoi fara cele doua funduri sau o carcasa din sipci de lemn, asemanatoare celei din imaginea de mai sus. Daca mergi pe varianta butoiului, acesta trebuie ars inainte, pentru a evita orice risc legat de toxicitatea vopselei.
  • Deasupra butoiului sau a carcasei, pune un placaj din lemn, de care se vor agata carnurile, iar apoi acopera totul cu un sac etans.

Peste afumat

Afumatoare in podul casei

O astfel de afumatoare este adesea intalnita in gospodariile romanesti, fiind destul de usor de amenajat. Carnurile se urca in pod si se agata de grinzi, rafturi sau stative speciale. Cosul uneia dintre sobele casei se inalta pana in acest spatiu, iar odata facut focul in soba respectiva, intregul pod va fi afumat.

Afumat carne

10 ponturi pentru afumarea cu lemn

  1. Evita rumegusul vechi, ce poate prezenta urme de mucegai.
  2. Pastreaza rumegusul in spatii uscate si vantura-l ocazional.
  3. Nu folosi rumegus de lemn verde, pentru ca acesta produce un miros intepator.
  4. Nu folosi rumegus provenit de la lemn procesat in industria mobilei, pentru ca poate prezenta urme de lac sau adezivi.
  5. Pastreaza carnurile la o distanta de aproximativ 1.5 - 2 metri de sursa fumului.
  6. Permite uscarea carnurilor din afumatoare in intervalele dintre fumuri.
  7. Evita afumarea prin arderea unor materiale imbibate cu diferite arome.
  8. Foloseste rumegus cu firispor pentru propagarea rapida a arderii fara flacara.
  9. Pentru slanina, foloseste sare din saline.
  10. Cele mai bune lemne de ars pentru pentru afumarea carnii sunt cele de dud, cires, mar si par.

Dacă ți s-a părut util articolul nostru, nu uita că la MatHaus poți oricand comanda online orice tip de material pentru construit, renovat, reparat sau decorat dar și unelte simple sau complexe pentru lucrările tale.
De transport nici nu trebuie să îți faci griji, putem ajunge oriunde fie prin flota noastră de camioane cu braț specializat pentru descărcat sau cu ajutorul curierilor din țară.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.
Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitor la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobilierul exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural, elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Altoirea pomilor din gradina - ghid practic pas cu pas Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, acest proces se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Daca daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, iti recomandam sa citesti acest articol pana la final. Mai jos, vei putea citi informatii esentiale privind: Importanta taierii vitei de vie; Notiunile teoretice de baza ale acestei lucrari; Principalele tipuri de taiere ale vitei de vie; Cea mai importanta taiere: taierea de rodire; Pregatirile pentru taierea vitei de vie; Cele mai importante reguli ale taierii vitei de vie.