Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

27 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Constructia unei sobe din caramida: Etape si avantaje

Actualizat: 22.04.2024 / Publicat: 03.08.2022 / Timp lectură: 5 min
/medias/sys_master/root/h14/h0c/h00/9483561828382/Constructia-unei-sobe-din-caramida.jpg

Soba este o sursa de caldura, de incalzirea apei si chiar de gatit pentru locuintele care nu sunt racordate la sistemul public de gaz. Indiferent ca aceasta este casa ta principala sau un spatiu pe care il folosesti in vacanta, construirea unei sobe din caramida iti va oferi o serie de avantaje practice.

Iti prezentam mai multe detalii despre acestea, dar si etapele constructiei:

Cuprins

Constructia unei sobe din caramida: criterii de care sa tii cont

Inainte de a demara proiectul de constructie a sobei din caramida este important sa ai in vedere o serie de criterii dupa care te vei ghida. Iata care sunt acestea:

Fundatia sobei

Pentru o sustinere potrivita si suficient de puternica, soba din caramida are nevoie de o fundatie. Aceasta se realizeaza din beton armat cu plasa sudata. Daca locuinta este in constructie, trebuie sa ai in vedere si aceste detalii cand faci planul pentru casa. In caz contrar, pentru ca soba din caramida sa aiba suficienta sustinere, va fi necesar sa tai pardoseala dupa dimensiunile acesteia si sa o umpli cu beton.

Protectia fundatiei

Este recomandat sa aplici un strat de material hidroizolant peste betonul din care este alcatuita fundatia.

Contactul cu peretii

In zonele in care soba din caramida intra in contact cu peretii, aplica un strat de zidarie de caramida cu rol antiincendiar, pentru a evita situatiile riscante.

Cosul de fum

Intr-o casa deja construita este nevoie sa te ghidezi dupa cosul de fum atunci cand planifici amplasarea sobei din caramida.

Care sunt partile componente ale unei sobe din caramida

Pentru constructia unei sobe din caramida cu sau fara plita, trebuie sa cunosti elementele necesare si sa le achizitionezi din timp, la cele mai bune preturi. Iata care sunt partile componente:

  • Plita;
  • Blat de lucru;
  • Zona cuptorului sau cea in care se pastreaza mancarea calda;
  • Ziduri se sustinere;
  • Traseele de fum;
  • Horn.

Soba din caramida cu plita are un rol extrem de practic, datorita posibilitatii de a pregati mancarea si a incalzi apa, nu doar cel de sursa de caldura in sezonul rece. Aceasta iti ofera un avantaj real in ceea ce priveste amenajarea la tara a unei case cu utilitati.
curatare horn de soba​​​​​​​

Constructia unei sobe din caramida: materiale necesare

Ca in cazul oricarui tip de constructie, ai nevoie de materialele potrivite pentru a te apuca de treaba. Iata ce nu trebuie sa lipseasca in cazul unei sobe din caramida:
●    Caramida refractara (caramida ce poate fi folosita la constructia gratarelor sau a cosurilor de fum);
●    Caramida ceramica;
●    Usi pentru cenusar;
●    Usi pentru focar;
●    Plita din fonta;
●    Gratar pentru cenusa;
●    Mortar din lut;
Se poate instala si un rezervor metalic pentru incalzirea apei, daca iti doresti ca soba din caramida sa iti aduca toate avantajele pentru o locuinta confortabila.

Vei avea nevoie si de un burlan de evacuare (n.r fie pentru a conecta sob la cosul de fum al casei sau pentru a crea un cos daca soba este construita intr-o anexa separata de casa), pentru a impiedica fumul sa ajunga in interiorul casei si elemente de ventilatie.

Constructia unei sobe din caramida: Etape de urmat

Iata care sunt etapele necesare pentru a construi soba din caramida:

1.    Instalarea fundatiei

Dupa cum am mentionat mai sus, este necesara construirea unei fundatii suficient de puternice pentru soba din caramida. Acest lucru presupune turnarea betonului armat cu plasa sudata si un rost umplut cu nisip, de aproximativ 5 centimetri. Se recomanda chiar ca fundatia sa fie mai inalta cu 5 centimetri decat podeaua.

2.    Aplicarea stratului de material hidroizolant

In aceasta etapa este necesar sa aplici un material hidroizolant deasupra stratului de beton. Asa cum mentionam anterior, acesta are rolul de a proteja fundatia. 

3.    Testarea dimensiunile

Asaza plita pe baza sobei pentru a aproxima cat mai fidel dimensiunile de care ai nevoie. Aceasta trebuie sa se afle in pozitia in care o vei instala ulterior.

4.    Realizarea mortarul pentru zidaria sobei

Mortarul se realizeaza din argila, apa si nisip sau poti alege mortar refractar, in functie de tipul de caramizi pentru care optezi. Pentru zidirea partii superioare a sobei se recomanda sa folosesti mortarul de ciment.

5.    Zidirea si montarea traseelor de fum de la interior

Acestea se zidesc in functie de tipul de combustibil pe care il vei utiliza si de tirajul hornului. Pot fi dispuse atat orizontal, cat si vertical. In cadrul acestui pas se stabileste si locul usilor pentru cenusar si admisie.

6.    Montarea usilor pentru cenusar si a gratarului

Gratarul pentru cenusa se instaleaza intre focar si cenusar, de obicei in partea dreapta a sobei. Atat usile pentru cenusar, cat si gratarul sunt realizate din fonta. 

7.    Montarea rezervorului pentru incalzirea apei.

Acest pas este necesar in cazul sobelor utilizate pentru bai de abur. Rezervorul pentru incalzirea apei poate fi amplasat intern, in focar sau extern, atasat de corp. 

8.    Montarea usii pentru focar

Usa pentru focar este compusa din rama, usa propriu zisa si usa pentru scantei. Aceasta are rolul de a impiedica patrunderea jarului in camera. Iti recomandam sa alegi o usa pentru focar cu sistem de prindere cu cleme si suruburi, astfel incat sa o poti inlocui usor, daca este necesar.  

9.    Zidirea partilor inferioare

In construirea partilor inferioare ale sobei este necesar sa utilizezi caramida plina. In acest moment doar traseele pentru fum raman descoperite, in vreme ce zidirea sobei continua.

10.    Asezarea plintei de fonta pe marginea zidariei

Pentru aceasta etapa vei avea nevoie de un cornier metalic si un gratar pentru admisie.

11.    Umplerea acoperisului sobei cu nisip

Se recomanda compactarea nisipului, pentru ca soba din caramida sa ofere cat mai multa caldura si pentru a putea folosi cu succes cuptorul.

12.    Instalarea cosului de fum

Este recomandat sa apelezi la ajutorul unui cosar profesionist cand vine vorba de instalarea cosului de fum. Acesta va putea sa te sfatuiasca in privinta pozitiei ideale si sa-ti asigure o instalare perfecta.
caramida​​​​​​​

Avantajele sobei din caramida

Construirea unei sobe cu plita din caramida aduce o serie de avantaje importante de la cele estetice, la cele functionale. Iata care sunt principalele beneficii:

Solutie practica pentru locuinte din mediul rural

Fie ca vrei sa te muti la tara sau ai mostenit o casa, o soba din caramida iti poate asigura un trai confortabil, chiar si intr-o zona in care lipseste racordarea la sistemul public de gaze. O poti utiliza atat pentru asigurarea confortului termic in locuinta, cat si pentru prepararea mancarii pe plita sau in cuptor, inclusiv vara. 

Element rustic

Intr-o cabana de la munte, o soba din caramida atrage atentia prin aportul pe care il aduce la amenajarea incaperii si confera oricarui spatiu un aspect primitor si confortabil.
Citeste si: Constructia semineului: Tipuri, materiale, constructie si placare.

Versatilitate

Nu doar ca este o constructie usor de realizat, dar are avantajul de a putea fi integrata in orice stil de decor, prin simpla vopsire intr-o culoare care se asorteaza cu cea a locuintei sau cu aerul pe care iti doresti sa-l oferi spatiului.

 soba din caramida​​​​​​​

Optiune economica

Soba din caramida nu este scumpa si reprezinta o varianta potrivita chiar si pentru cei care au un buget redus. Discuta cu reprezentantii Mathaus despre optiunile ideale pentru tine in ceea ce priveste materialele necesare si cum poti ajunge la rezultatul dorit.

Construieste o soba din caramida pentru a te bucura de avantajele pe care ti le ofera intr-o locuinta din zona rurala, dar si daca vrei sa incalzesti traditional o anexa din curtea casei. 

La Mathaus gasesti o varietate de materiale la standarde inalte si de calitate, iar noi suntem alaturi de tine in toate proiectele tale personale sau profesionale.

Te-ar putea interesa și:

Fierul forjat este un material elegant si durabil, intalnit in casele noastre fie la mobilierul de gradina, la garduri si balustrade, fie la obiecte decorative, ca de exemplu un sfesnic, un suport pentru sticla de vin ori rama unei oglinzi. Este important sa nu neglijezi intretinerea obiectelor din fier forjat, dat fiind faptul ca este un material predispus la rugina. Prin urmare, daca te bucuri acasa de prezenta fierului forjat si vrei sa ii asiguri o durata cat mai mare de viata si un aspect estetic, afla cum se curata si cum se pastreaza in conditii optime acest material.
Daca nu mai esti multumit de cum arata caloriferul cel vechi si vrei sa-l demontezi sau te afli in proces de renovare la etapa de instalare a radiatoarelor, atunci ghidul de fata este pentru tine. In acest articol iti spunem pas cu pas cum se demonteaza caloriferul cel vechi si cum il instalezi pe cel nou cumparat.
Rulourile exterioare sunt o solutie eficienta pentru controlul luminii si al temperaturii din interior, simplu de implementat atat la casa, cat si la bloc. Aceste sisteme pentru siguranta spatiilor interioare pot inlocui cu succes obloanele din lemn, material greu de intretinut si cu o rezistenta scazuta in fata factorilor meteorologici. In prezent, rulourile exterioare din aluminiu sau PVC reprezinta cea mai buna solutie pentru protejarea ferestrelor, fiind usor de curatat si oferind o serie intreaga de avantaje functionale: Asigura un confort termic sporit in lunile reci de iarna; Sporesc securitatea intregii locuinte; Protejeaza geamurile de diverse fenomene meteo - grindina, ninsori, furtuni; Pot reduce cu pana la 50% zgomotele de afara; Permit mai multa intimitate in spatiul casei; Ofera un aspect mult mai placut intregului imobil.
Mocheta este recomandata pentru spatii ale casei precum livingul sau dormitoarele, oferind o senzatie placuta, atunci cand se paseste pe suprafata sa. Pentru ca poate fi gasita intr-o gama variata de nuante si modele, este usor de integrat in decorul oricarui spatiu al casei. Montarea corecta a unei mochete trebuie sa tina cont atat de dimensiunile spatiului respectiv, cat si de usurinta cu care aceasta poate fi scoasa, in eventualitatea unei renovari.