Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum construiesti un gratar de gradina pas cu pas. Ghid cu sfaturi practice

Actualizat: 14.10.2024 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 7 min
/medias/sys_master/root/h15/h16/h00/9469406248990/Cum-construiesti-un-gratar-de-gradina.jpg

Construirea unui gratar de gradina este o idee grozava daca vrei sa transformi curtea in locul perfect pentru seri in aer liber, petrecute impreuna cu familia sau prietenii. In acest articol, vei citi sfaturi si recomandari care sa te ajute la realizarea proiectului si care sa iti asigure un rezultat pe masura. De asemenea, vei afla etapele necesare realizarii proiectului si ce structuri anexe poti adauga. 

Cuprins

Construirea gratarului: pasi pregatitori

constructie gratar cu plita

Desi poate parea un proces complicat, vei vedea ca tinand cont de recomandarile noastre, poti reusi sa finalizezi lucrarea mai usor decat ai fi crezut, insa inainte de inceperea proiectului trebuie sa ai in vedere cateva lucruri esentiale, daca vrei ca rezultatul sa fie pe masura asteptarilor tale. Pana sa citesti mai departe, acceseaza categoria de caramida cu goluri, disponibila pe site-ul nostru.

Alegerea locului pentru gratar

Trebuie sa iei in calcul spatiul disponibil din curte, dimensiunea pe care o va avea gratarul, proximitatea fata de casa si de sursele de apa. Terenul pe care vei turna fundatia trebuie sa fie drenat pentru a evita acumularea de apa in jurul acestuia.  Distanta fata de casa nu trebuie sa fie prea mare. Poate fi neplacut sa traversezi toata curtea pentru a aduce ustensilele necesare si tacamurile, de fiecare data cand folosesti gratarul.

Modelul si dimensiunea gratarului

Forma clasica a unui gratar de curte este cea dreptunghiulara, mult mai usor de realizat fata de cea rotunda. Dimensiunea gratarului trebuie sa fie suficient de mare, astfel incat sa iti ofere spatiul necesar pentru pregatirea alimentelor. Nu trebuie sa pui alimentele pe rand pe gratar si economisesti timp de fiecare data cand gatesti, mai ales daca ai o familie sau o gasca de prieteni numeroasa. 

Inaltimea gratarului se stabileste de la caz la caz, insa trebuie sa fie suficient de inalt pentru a putea gati cu usurinta. In acest fel, nu esti neovoit sa te apleci cand verifici alimentele de pe gratar. De obicei, 9 sau 11 caramizi sunt suficiente pentru a stabili intaltimea gratarului. In acelasi timp, realizeaza un plan pentru constructia gratarului de gradina. Astfel, iti poti da seama care este spatiul de care ai nevoie, necesarul de caramizi pentru tipul de gratar ales de tine si care este pretul final al proiectului. 

Suprafata necesara pentru construirea gratarului

Pentru a verifica spatiul pe care il va ocupa gratarul, asaza cateva caramizi pe sol, in forma dreptunghiulara. Suprafata in care il vei construi nu ar trebui sa fie prea stramta, intrucat pe viitor ai putea adauga noi elemente, precum un blat pentru zona de lucru sau o chiuveta. Totodata, ai nevoie de un spatiu mai mare daca planuiesti sa construiesti un gratar din caramida cu plita, cuptor, afumatoare, spatiu de depozitat lemne etc. 

Eliminarea riscului unui incendiu

Cand alegi locul pentru gratar, trebuie sa ai grjia ca acesta sa nu fie pozitionat in apropierea unui gard de lemn sau sub coroana copacilor. Pot sari scantei care sa provoace pagube serioase. Este important sa nu amplasezi gratarul sub un copac, pentru a avea siguranta ca nu vor lua foc crengile, dar si ca vei lasa spatiu liber pentru evacuarea fumului. Poti folosi si caramizi refractare (caramida pentru gratar), iar la finalizarea constructiei poti aplica un strat de lac ignifug pe toata suprafata gratarului. In plus, poti amplasa cateva placi non-azbest intre zidaria gratarului si termosistemul de pe fatada.

Directia din care bate vantul

Este important sa stii care este directia din care bate vantul in general, pentru ca un eventual incendiu se va raspandi cu repeziciune in alte zone ale gradinii sau spre casa. Gratarele sunt amplasate, in general, in directia est si nord-est, insa poti verifica directia din care bate vantul cu ajutorul unei aplicatii pentru telefon.​​

Materialele si uneltele necesare pentru construirea gratarului

 materiale si unelte pentru construirea unui gratar de gradina

Pentru fundatia gratarului, vei avea nevoie de ciment, mortar si pietris - elemente esentiale pentru a crea o baza solida si stabila pe care sa construiesti ulterior corpul gratarului. Combinarea cimentului si a pietrisului asigura o fundatie durabila, capabila sa sustina greutatea constructiei si sa reziste in timp, indiferent de conditiile meteorologice sau de utilizarea frecventa.

In ceea ce priveste corpul gratarului, ai de ales intre caramida si blocuri de BCA, in functie de preferintele tale. Ambele sunt potrivite pentru constructia gratarului, dar daca optezi pentru caramida, este important sa alegi caramizi refractare, care sunt special concepute sa reziste la temperaturi inalte; iti vor fi necesare in special pentru partea interioara a gratarului, unde focul si caldura intensa ar putea deteriora alte tipuri de materiale.

Un alt element de care vei avea nevoie este grilajul. Poti alege sa cumperi unul gata facut sau sa-l construiesti singur. Daca preferi varianta DIY, vei avea nevoie de cateva tije din fier si tevi dreptunghiulare, pe care le poti suda pentru a crea structura grilajului. In acest caz, va fi necesar sa folosesti echipamente de sudura pentru a imbina corect si solid componentele metalice. Grilajul realizat de tine iti va oferi posibilitatea de a adapta dimensiunile si forma acestuia in functie de preferintele tale, creand un gratar personalizat, perfect pentru nevoile tale.

Uneltele pe care trebuie sa le ai la indemana inainte de a incepe constructia sunt urmatoarele:

  • dalta sau fierastrau pentru taierea caramizilor;
  • nivela pentru a verifica daca suprafetele sunt drepte;
  • ruleta pentru masurare dimensiunilor gratarului;
  • betoniera pentru amestecul de ciment cu pietris;
  • mistrie pentru nivelarea suprafetelor;
  • lopata pentru a excava pamantul si a pregati locul pentru construirea fundatiei;
  • polizor sau glaspapir aspru pentru slefuirea caramizilor.​​​​​​​

zidarie​​​​​​​​​​​​​​

Construirea gratarului de gradina: etape

upa ce te-ai echipat cu toate materialele si ustensilele necesare, e momentul sa treci la treaba si sa incepi constructia propriu-zisa a gratarului.

Pregatirea fundatiei (postamentului) gratarului

Incepe prin a excava 10 - 15 cm din sol, in care sa torni apoi betonul, obtinut prin amestecarea cimentului cu pietrisul si apa, intr-o betoniera. La nivelul solului, plaseaza un cofraj din scanduri, cu forma dreptunghiulara, in care sa torni betonul. Dupa turnarea acestui amestesc, trebuie sa il nivelezi cu o mistrie. Cu ajutorul nivelei poti verifica daca fundatia turnata este dreapta. Betonul trebuie lasat sa se usuce timp de 48 de ore sau mai putin, in functie de vremea de afara. La temperaturi mai mari, timpul de uscare este mai scurt

Ridicarea zidurilor de sustinere 

constructie gratar din caramida

Constructia zidurilor de sustinere poate fi facuta folosind caramida sau blocuri de BCA. Cele din urma sunt o solutie mai ieftina, pot fi taiate cu usurinta la dimensiunile dorite, insa sunt mai putin rezistente decat caramizile si nu au un aspect la fel de estestic ca acestea. 

Incepe prin asezarea caramizilor una langa alta si una peste cealalta, lipindu-le intre ele cu mortar (un amestec format din ciment, nisip si apa), pentru crearea zidurilor laterale si a celui din spate. Este indicat sa umezesti caramizile cu apa cand le folosesti, pentru ca exista riscul sa absoarba umezeala din mortar inainte ca acesta sa se aseze cum trebuie. Dupa uscarea mortarului, poti indeparta excesul de pe caramizi folosind o perie rigidia, iar la final poti slefui caramizile cu ajutorul unui polizor, pentru ca aspectul final al gratarului sa fie cat mai estetic.

Construirea vetrei gratarului

Vatra gratarului este alcatuita dintr-o placa de beton, turnata deasupra zidurilor de sustinere. Pentru constructia ei este nevoie sa realizezi un nou cofraj, pe fundul caruia este indicat sa asezi o armatura ce poate fi compusa dintr-o plasa sudata si una sau doua bare de fier-beton, care sa asigure o sustinere suplimentara a gratarului. Toarna apoi in cofraj un alt strat de beton pe care il poti nivela cu o mistrie, pana cand suprafata va fi dreapta (poti verifica folosind o nivela). Betonul combinat cu bara de fier-beton se usuca destul de greu, in aproximativ o sapatmana.

Construirea cuptorului

Acesta trebuie construit integral din caramida refractara, cu o latime de minimum 3 cm, pentru ca ofera rezistenta la temperaturi inalte. Caramizile pot fi lipite intre ele cu ajutorul unui nou amestec de mortar. In partea superioara, creeaza un acoperis in forma dreapta sau rotunda, lasand loc pentru amplasarea cosului de fum.

Construirea cosului de evacuare a fumului

Cosul de fum poate fi construit din caramizi clasice, lipite intre ele cu ajutorul mortarului si lasand o gaura in mijloc, astfel incat sa creezi spatiu suficient pentru evacuarea fumului.

Slefuirea si finisarea gratarului

gratar din caramida in foisor

La final, elimina surplusul de mortar si slefuieste partile din caramida cu ajutorul unui polizor sau cu glaspapir aspru. Poti aplica o vopsea alba pentru a evidentia rosturile si apoi un strat de lac ignifug.​​​​​​

Ce anexe poti construi pentru un gratar practic si spatios?

foisor cu gratar in interior

Construirea unor spatii adiacente se poate dovedi extrem de utila daca vrei sa iti usurezi munca de fiecare data cand vei gati la gratar. Iata ce alte spatii suplimentare poti adauga!

Masa de lucru - partea din placa de sustinere a gratarului ramasa nefolosita poate fi transformata intr-o masa de lucru. O poti acoperi cu gresie sau faianta, folosind un adeziv special pentru lipire.

Locul de pastrat lemne - peretii din partea de jos a gratarului pot reprezenta un spatiu ideal pentru depozitarea lemnelor si a sacului cu carbuni, astfel incat sa le ai mereu la indemana cand pregatesti un gratar.

Foisor - construirea unui acoperis din lemn se va dovedi util nu doar in zilele ploioase cand vei dori sa pregatesti un gratar. Totodata, il va proteja de intemperii si de soare. Pentru amenajarea foisorului ai nevoie de grinzi, scanduri, suruburi si cuie. La final, aplica un strat de lac ignifug pe suprafata acoperisului.​​​​​

Construirea unui gratar de gradina nu este un proiect dificil, iar daca ai la indemana uneltele si materialele necesare, vei putea construi de unul singur un gratar practic si de mare folos atunci cand vrei sa gatesti in aer liber. Tine cont de sfaturile noastre si alege sa achizitionezi materiale calitative, pe care le gasesti pe site-ul nostru! 

zidarie

Te-ar putea interesa și:

Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitoare la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobila de exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural si elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca, pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, procesul se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.
Daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, citeste acest articol pentru a afla informatii importante despre intreg procesul de ingrijire si taiere a vitei de vie. Indiferent daca te preocupă cum se taie via in primavara sau cand se curata via pentru a asigura o recolta bogata de struguri de masa, vei gasi raspunsurile cautate aici. Vei descoperi diversele tipuri de taieri a vitei de vie si vei vedea sfaturi practice si detaliate pentru a-ti facilita munca si pentru a obtine cele mai bune rezultate in gradina ta. Este momentul sa inveti cum sa ingrijesti si sa tai corect via pentru a te bucura de struguri sanatosi si deliciosi in fiecare sezon.