Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 32 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Montarea placilor din gips carton pe suprafete metalice sau pentru constructia peretilor despartitori

Actualizat: 13.05.2022 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 5 min

Ghidul nostru de montaj iti ofera toate infomatiile necesare despre placile de gips carton. Inainte de a ne apuca de montaj, iti povestim despre tipurile de gips carton si in ce tip de proiect sunt utile. Vei avea nevoie de accesorii si materiale suplimentare, asa ca ti-am pregatit mai jos o lista. In final, te ghidam pas cu pas in procesul de montare a placilor. ​​​​​

Cuprins

Ce sunt placile din gips carton

Gips cartonul (rigips, in termeni uzuali) este un material pentru constructii sub forma unei placi de gips turnate intre doua straturi de carton special.  Descopera Ghidul de cumparare a placilor de gips carton.​​​​​​​

Produsul este destinat placarii peretilor, tavanelor si pardoselilor sau pentru constructia peretilor despartitori si reprezinta un material usor de montat, cu rol in izolarea termica, acustica, protectia impotriva umezelii si incendiilor.

Placile de gips carton sunt utilizate in primul rand la interior, dar unele tipuri speciale de placi, tratate pentru a impiedica absorbtia apei si aparitia mucegaiului, pot fi folosite pentru placarea fatadelor, placarea fetelor interioare ale acoperisurilor sau realizarea peretilor despartitori dintre balcoane.

gips carton definitie

Cum difera placile de gips carton fata de finisajele traditionale?

Spre deosebire de finisajele traditionale pentru pereti sau tavan, avantajele folosirii placilor de gips carton nu sunt deloc putine:
​​​​​​​

  • Creeaza suprafete netede
  • Sunt simplu de instalat de catre una sau doua persoane
  • Timpul de executie este redus
  • Nu necesita o prelucrare ulterioara, peretii putand fi zugraviti imediat
  • Montarea este uscata, evitandu-se astfel umezeala
  • Protejeaza impotriva umiditatii
  • Protejeaza impotriva incendiilor, gips cartonul fiind un agent ignifug natural
  • Izolarea termica si acustica este mai buna decat in cazul peretilor masivi
  • Reprezinta un material rezistent, care suporta bine greutatea
  • Ofera un spatiu de locuit mai mare decat in cazul peretilor masivi
  • Nu contin substante daunatoare sanatatii
  • Raport calitate-pret foarte bun

​​​​​​​rigips in montaj​​​​​​​

Tipuri de gips carton

Performanta placilor de gips carton depinde de modul in care este realizat montajul, dar si de categoria aleasa. Pe piata exista diferite tipuri - placi de baza sau tratate pentru a face fata diferitelor conditii:

  • Placi de gips carton rezistente la umiditate sporita - au o culoare verde si un strat impotriva umezelii si formarii mucegaiului. Sunt recomandate pentru bai, bucatarii sau spatii cu un grad mare de umiditate;
  • Gips carton care ofera protectie impotriva incendiilor - au o culoare rosie sau roz. In compozitia acestora sunt materiale ignifuge, rezistente la foc, precum fibra de sticla;
  • Gips carton destinat izolarii acustice sau fonice - pot avea culoarea albastra si, in general, prezinta rezistenta mare la umezeala si la foc. Sunt ideale pentru incaperile in care este nevoie reducerea zgomotului;
  • Placi de gips carton cu rol decorativ si proprietati de izolare fonica;
  • Gips carton pentru fatade, cu rezistenta ridicata la umezeala;
  • Gips carton aditivat si rigidizat pentru a face fata la impact - sunt recomandate pentru fatada si prezinta o rezistenta crescuta la impact.

De asemenea, grosimea placilor de gips carton uzuale este cuprinsa intre 6,5 si 15 milimetri. Cele mai folosite sunt cele de 9,5 si de 12,5 milimetri. In plus, printre producatorii de gips carton pe care ii vom intalni pe piata din Romania se numara Norgips, Siniat sau Knauf.
 

placi de gips carton verzi​​​​​​​

Montarea placilor de gips carton pe structura metalica

Placile de gips carton pot fi utilizate pentru montarea tavanului fals sau a peretilor cu structura metalica. Iata care sunt materialele de care ai nevoie si cum se face montajul pentru rigips.

Materiale si accesorii

Citeste si: Amenajari interioare cu gips carton: 11 modele de tavane din rigips

montah gips carton tavan​​​​​​​

Etapele montarii

1. Se fixeaza, mai intai, profilele metalice, pe laturile peretelui pe care doresti sa il plachezi cu gips carton.
2. Stabileste unde vei fixa profilele verticale, trasand semne la fiecare 60 cm, in partea de jos a cadrului.
3. Taie profilele verticale la dimensiunea corecta, dupa ce anterior ai masurat distanta dintre profilul montat pe podea si cel montat pe tavan.
4. Monteaza profilele metalice verticale in interiorul profilelor orizontale fixate pe cadru. Cu ajutorul unei nivele, asigura-te ca primele au o pozitie perfect verticala.
5. Monteaza termoizolatia intre doua profile verticale, folosind fasii de vata minerala de sticla sau bazaltica.
6. Instaleaza placile de gips carton, pe care le fixezi in profilele metalice, urmarind semnele din zona de mijloc a placilor.
7. Decupeaza zonele care se suprapun cu prizele sau intrerupatoarele.
8. Acopera imbinarile dintre placi cu banda adeziva, asigurandu-te ca aceasta adereaza perfect la suprafata placilor.
9. Aplica chitul de rosturi, cu ajutorul unui spaclu, iar dupa uscare, slefuieste suprafata cu o banda abraziva, pentru a finisa montajul.

aplicare glet pe gips carton​​​​​​​

Montarea placilor din gips carton prin lipire pe perete

O alta modalitate de a monta placile de gips carton este direct pe suprafata perfect curata a peretelui, fara structura metalica. Descopera mai jos ce materiale iti trebuie si care sunt pasii pentru instalarea placilor de gips carton.

​​​​​​​Materiale si accesorii

  • Placi din gips carton
  • Ipsos adeziv
  • Chit de rosturi
  • Banda de armare
  • Gletiera sau spaclu lat

Iti recomandam si: Lucrari cu gips carton: lista completa de unelte si materiale necesare​​​​​​​

​​​​​​​etapele montarii rigipsului​​​​​​​

Etapele montarii

  1. Lipirea placilor se realizeaza la temperaturi cuprinse intre 5 si 30 de grade Celsius, cu ajutoru unei gletiere din otel sau al unui spaclu lat.
  2. Mai intai, aplica adezivul peste placa de gips carton, sub forma unor turte cu grosimea de aproximativ 2 cm si diametrul de 10 cm, asezate la fiecare 30 de cm.
  3. Fixeaza placa de gips carton astfel pregatita pe perete, presand usor cu ajutorul unui dreptar.
  4. Pastreaza cateva spatii libere, pentru a permite aerului sa circule, in asa fel incat sa faca priza adezivul: 2 mm, intre placi; 5 mm, intre placi si plafon; 10 mm, intre placi si pardoseala.
  5. Cu ajutorul unei nivele, asigura-te ca placa se afla in pozitie perfect verticala si corecteaza eventualele devieri.
  6. După uscarea completa a adezivului, poti trece la aplicarea chitului de rosturi si a bandei de armare.

gips carton finisat​​​​​​​

Montarea peretilor despartitori din gips carton

Peretele de compartimentare poate fi realizat pe structura metalica simpla sau dubla. Grosimea peretelui din gips carton este data de numarul de placi suprapuse si de distanta lasata in interior, in cazul izolarii cu vata minerala.

Materiale si accesorii

gips carton banner

Montarea peretilor despartitori din gips carton

Etapele montarii

1. Deseneaza o linie la nivelul pardoselii, urmarind traseul peretelui si marcheaza apoi acest traseu cu ajutorul unei sfori, avand in vedere deschiderile pentru usi. 
2. Aplica banda de etansare peste profilele pentru gips carton, care vor intra in contact cu elementele masive ale constructiei.
3. Fixeaza profilele UW la nivelul pardoselii si plafonului, cu ajutorul diblurilor din plastic.
4. Fixeaza profilele CW pe perete, cu ajutorul diblurilor din plastic.
5. Introdu profilele CW in profilele de ghidare UW, cu capatul inferior al profilului sprijinit de profilul inferior UW.
6. Placheaza prima fata a peretelui despartitor cu placi din gips carton.
7. Incheie placarea peretelui despartiror prin fixarea placilor pe verso.
8. Acopera cu chit rosturile dintre placi, dar si suruburile.

Alege placarea cu gips carton pentru finisajele interioare sau exterioare, datorita avantajelor oferite de acestea. Achizitioneaza produse de calitate, potrivite proiectelor tale si respecta toti pasii de montare. 

Te-ar putea interesa și:

O vopsea lavabila foarte buna implica timpi redusi de aplicare si costuri minime de mentenanta. Se curata usor de pete si alte murdarii, iar puterea culorii aplicate ramane aproape neschimbata, pentru o perioada lunga de timp. Iata care sunt cei mai importanti factori de care sa tii cont in alegerea unei vopsele lavabile de calitate.
Amenajarea unei locuinte noi, sau redecorarea celei in care traiesti deja incep cu alegerea culorilor pentru pereti. Variantele sunt nenumarate, de la culori pale la nuante intense, de la culori reci la tonuri calde, de la nuante luminoase la vopsele intunecate si sobre. Tendintele nu fac altceva decat sa te deruteze si mai mult: gasirea nuantelor feng shui sau conform efectelor dovedite stiintific pe care le au culorile asupra noastra in lista de culori ale anului ar putea fi o misiune dificila si pentru un profesionist. Din fericire, exista o cale mai usoara, care nu exclude urmarea regulilor de design interior: alegerea culorilor care iti plac si te inspira, respectiv excluderea celor care nu te incanta. Odata ce ai facut asta, urmarirea tendintelor si a normelor estetice va deveni floare la ureche.
Lambriul reprezinta o imbracaminte de marmura, de lemn sau de stuc, cu care se acopera total sau partial peretii unei incaperi, in scop decorativ sau pentru protectie. Astazi, cele mai utilizate materiale sunt lemnul, PVC-ul sau MDF-ul. Urmeaza acesti pasi si afla cum sa montezi lambriul din lemn sau PVC.
Cat de greu poate fi sa montezi tapetul, de unul singur? Nimic mai simplu, daca urmezi pasii si recomandarile de mai jos.