Setări personalizate Accept toate cookie-urile

Găsește repede ce ai nevoie

Izolarea exterioara cu polistiren a cladirii – metode si pasi de lucru

Cele mai utilizate materiale pentru izolarea exterioara a cladirilor sunt polistirenul, vata minerala bazaltica si spuma poliuretanica, polistirenul fiind folosit frecvent, in ultimii ani, la reabilitarea blocurilor.

De ce este importanta izolarea exterioara a cladirii

Izolarea termica a cladirii la exterior este necesara nu doar pentru a pastra temperatura in casa, ci si pentru ca astfel se reduc considerabil costurile pentru intretinerea locuintei.
Materialul potrivit va fi intotdeauna ales in functie de coeficientul global de izolare termica, G, care exprima eficienta termica a cladirii, dar si tinand cont de alte criterii precum durabilitatea, rezistenta la foc, gradul in care este permisa permeabilitatea vaporilor.

Izolarea exterioara cu polistiren. Tipuri de polistiren

Polistirenul este cel mai folosit material pentru izolarea locuintei, in parte datorita costului sau scazut comparativ cu alte materiale izolatoare, dar si pentru ca se obtine o izolatie termica eficienta, care reduce costurile de intretinere.

polistiren
Exista doua tipuri de polistiren:

 • Polistirenul expandat (EPS) este folosit la izolarea fatadelor, a spatiilor fara incarcare deosebita sau a spatiilor libere (terase, verande), dar si in interiorul cladirilor. Este un material permeabil la vaporii de apa (pemite peretilor “sa respire”), care actioneaza ca o bariera termica, datorita conductivitatii termice scazute.

 • Polistirenul extrudat (XPS) este mai dens, are o rezistenta mecanica ridicata, sustinand mai bine greutatea, si permeabilitate mica la vapori. Este recomandat pentru izolarea fundatiilor, soclurilor, subsolurilor, pardoselilor si teraselor circulabile.

 

Pasi de lucru pentru izolarea exterioara a cladirii

 1. Primul pas il reprezinta verificarea suportului, care trebuie sa fie rezistent pentru ca si lucrarea sa reziste in timp.
 2. Pregatirea suportului se va face prin tencuirea exterioara a peretilor care urmeaza sa fie izolati, urmata de curatarea, amorsarea si nivelarea suprafetei, in asa fel incat aplicarea adezivului sa fie facuta in conditii cat mai bune.
 3. Urmeaza aplicarea placilor de polistiren, nu inainte de a fixa profilul de soclu. 
 • Pe suprafata placilor de termoizolatie se aplica adeziv, dupa care placile se asaza pe perete si se monteaza intretesut.
 • La colturi se imbina in pas de pelerin.
 • Dupa montarea tuturor placilor, putem trece la fixarea acestora cu ajutorul diblurilor, alese in functie de tipul suportului si al termoizolatiei. In cazul polistirenului expandat, vom folosi dibluri de plastic.

4. Urmatorul pas il reprezinta aplicarea masei de spaclu.

 • Pentru un sistem de izolatie cu polistiren expandat, putem alege dintre urmatoarele produse: Termofix, APLA Fix sau Weber P39 Max2. In cazul polistirenului extrudat, vom folosi mortar adeziv Ceresit Thermo Universal, Adeplast Polistirol Premium sau Caparol 100 R.

5. Dupa aplicarea masei de spaclu, putem trece la fixarea plasei de armare, de 145gr/mp, in cazul polistirenului expandar si 160gr/mp, in cazul polistirenului extrudat.
6. Aplicam un strat final, cu un sistem de acoperire alcatuit din vopsea grund pigmentata si tencuiala decorativa, sau folosind vopsea de exterior.

Galerie

Sfaturi utile

 • Una dintre greselile frecvent intalnite este folosirea polistirenului extrudat pentru izolarea peretilor. Polistirenul extrudat este excelent pentru izolarea fundatiilor, soclurilor, subsolurilor si pardoselilor, insa folosit la exterior va duce la aparitia igrasiei.
 • Rezistenta termica a sistemului este data de conductivitatea termica a polistirenului si grosimea placii de polistiren. De aceea, recomandarea noastra este ca polistirenul folosit in sistemul termoizolant sa aiba conductivitate termica λ=0,038W/mK (polistiren EPS80).
 • Aplicarea polistirenului se face la o temperatura exterioara mai mare de 5⁰C, evitand expunerea la soare sau aplicarea pe timp ploios.
 • Stratul final se aplica fara intrerupere pe aceeasi fatada.
 • Intreruperea montajului se face doar la schimbarea unghiurilor suprafetelor (colturi, lucarne).

Te-ar putea interesa și:

Membrana bituminoasa este un material utilizat frecvent in lucrarile de hidroizolatii, protejand constructiile (subsoluri, bazine, terase, acoperisuri etc) atat de precipitatii, cat si de apa provenita din panza freatica. In structura membranei bituminoase pot fi incluse urmatoarele materiale: Bitum distiliat aditivat cu polimeri elastomerici sau plastomerici; Pentru lucrari cu solicitari reduse exista membrane bituminoase pot avea in compozitia lor bitum oxidat; Armatura din fibra de sticla, poliester sau mixta Pe partea superioara, membrana bituminoasa poate fi acoperita cu diverse materiale, in functie de rolul pe care trebuie sa il indeplineasca, membrana poate fi acoperita cu: nisip, film PE, granule die ardezie sau folie din aluminiu.
Izolatia casei inseamna un confort termic sporit in intreaga locuinta, o bariera impotriva zgomotului de afara, dar si impotriva umiditatii. In plus, este stiut faptul ca o izolatie executata corect asigura in mare masura eliminarea pierderilor de energie, asadar facturi mai mici pentru incalzirea si racirea casei. Investitia in izolatia termica exterioara a locuintei tale este fara doar si poate un castig pe termen lung. Materialele disponibile pe piata pentru a izola locuinta sunt diverse, astfel ca inevitabil apare intrebarea ce alegere sa faci. Vata minerala bazaltica, vata minerala de sticla sau polistiren expandat? Daca te intrebi care este cel mai bun material izolator, atunci sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le stii.
Ne dorim case calduroase si costuri de intretinere mici. Acestea sunt mai accesibile decat iti imaginezi. Un prim pas este izolarea termica, iar daca ai decis sa faci singur lucrarea, montajul polistirenului este o idee la indemana. Polistirenul este un material care are un pret avantajos si, daca-l montezi singur, vei economisi substantial bugetul. De asemenea, este cel mai popular material folosit pentru izolarea locuintei, din cateva motive: are un cost scazut in comparatie cu alte materiale izolatoare (vata minerala bazaltica, vata minerala de sticla, panouri poliizocianurat, panouri poliuretan); reduce costurile de intretinere; are o rezistenta mare la compresiune, rezista bine la sarcini pe directie orizontala; este un material foarte durabil; nu absoarbe apa; are o permeabilitate optima pentru vaporii de apa, asta inseamna ca permite umiditatii din interiorul peretelui sa iasa; tencuiala adera foarte bine pe polistirenul extrudat; asigura o aderenta mare a tencuielii de placa termoizolanta fiindca are o suprafata cu asperitati; se aplica usor; se poate taia fara rebuturi; nu se uzeaza in timp; se poate aplica aproape in orice conditii meteo. Daca optezi pentru izolarea termica a locuintei cu polistiren trebuie sa tii seama de doua lucruri importante: ar fi bine ca intreaga cladire sa fie izolata: pentru a obtine un randament termic perfect trebuie izolata cu polistiren intreaga cladire. Daca stai la bloc acest lucru este mai greu de realizat, pentru ca trebuie obtinut acordul administratiei si al celorlalti vecini. Daca vei opta pentru izolarea termica a apartamentului doar pe o latura, randamentul termic va fi mai scazut. De asemenea, este foarte important sa acorzi o mai mare atentie spatiilor prin care se pierde mai multa caldura: de exemplu subsol si acoperis. durabilitatea constructiei: placarea cu polistiren este considerata una dintre cele mai durabile lucrari, cu conditia ca materialul sa fie ales cu atentie si sa fie aplicat corect. In cazul placarii cu polistiren trebuie sa fii atent la factori precum: vapori (au capacitatea de a reduce rezistenta si elasticitatea materialului); variatiile de temperatura (pot scadea durata de viata a izolarii cu polistiren); gaurile date in material (pe acolo se va pierde caldura). Tocmai de aceea, in cazul unei lucrari care presupune placarea cu polistiren, trebuie sa alegi polistiren de calitate superioara si sa fii atent ca lucrarea sa fie corect realizata.
Incalzirea prin plinta este un sistem de mici dimensiuni al carui principiu de functionare e convectia naturala. Mai exact, in interiorul echipamentului (plintei) sunt montate niste miniradiatorare. Masele de aer incalzite de acestea se ridica prin fantele superioare ale plintei, iar dupa ce aerul cald a ajuns la tavan, aerul rece este “fortat” sa patrunda prin fantele inferioare ale plintei pentru un nou ciclu de incalzire. Datorita circulatiei naturale a aerului in camera, acesta devine cald intr-un timp foarte scurt. Sistemul de incalzire prin plinta poate fi folosit in orice tip de incapere si spatiu, precum apartamente, case, birouri, spatii comerciale sau cladiri administrative. Avand dimensiuni reduse, plinta nu deranjeaza vizual si permite instalarea usoara a peretilor cortina.