Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum construiesti un gard zidit: tipuri si materiale necesare

Publicat: 07.11.2024 / Timp lectură: 5 min
https://cdn.mathaus.ro/medias/sys_master/images/hc8/h24/h00/9677914144798.jpg
Gardul zidit este o constructie care iti ofera un nivel aditional de securitate in cadrul locuintei. Poate fi construit din beton, caramida, boltari sau BCA. Avantajele gardurilor zidite sunt, pe langa estetica lucrarii finale, siguranta (nu ard si nu fumega, sunt un obstacol pentru eventualele incendii din exteriorul curtii); intimitate si un design variat. Constructia unui gard zidit necesita o cheltuiala considerabila si o perioada mai mare de timp pentru a finaliza lucrarea. 

Cuprins

Tine cont de normele in vigoare

Legislatia romaneasca prevede obtinerea unei autorizatii de constructii (Legea 50/1991). Amenda pentru constructie fara autorizatie variaza intre 1000 si 100.000 lei, dar pot sa fie si alte sanctiuni. De exemplu, autoritatile pot solicita demolarea constructiei. De asemenea, valabilitatea autorizatiei este de 1 an.

Tipuri de garduri zidite

Un criteriu important in alegerea tipului de constructie este materialul ales, ce iti poate oferi o prima evaluare asupra rezistentei in timp a constructiei; iti poti face o idee despre amenajarea ulterioara a curtii si mai ales ce buget trebuie sa aloci atat pentru materialul de baza, cat si pentru accesorii si alte materiale necesare pentru finalizarea gardului.

Din caramida

Daca iti doresti un gard executat dintr-un material care sa ii ofere proprietatii tale o imagine incadrata in stilul clasic, poti opta pentru caramida

Din BCA

Caramizile din BCA se instaleaza facil si sunt mai simplu de manipulat decat caramida rosie. Pentru ridicarea unui gard din BCA timpul de executie este mai scurt datorita dimensiunii mari si a greutatatii reduse.

Din boltari

Gardul zidit din boltari are o rezistenta de pana la 35 de ani. Boltarii sunt utili daca iti doresti o modalitate de a reduce zgomotul venit din exterior. La construirea gardului zidit din boltari vei avea nevoie de mortar adeziv si liant aditivat plus o fundatie solida. 

Din piatra

Un astfel de gard poate fi construit sau achizitionat prefabricat, iar cel din piatra nu face exceptie. Poti opta pentru un model cu aspect de piatra, dar poti folosi si piatra naturala pentru imprejmuirea proprietatii. Acest proiect implica insa mai mult efort, presupunand asamblarea manuala a pietrelor si lipirea acestora cu liant.

Gabioane

Acestea sunt garduri din piatra naturala de rau, sustinute intr-o structura din panouri metalice sau sarma zincata. Afla mai multe despre scopul si avantajele gabioanelor din articolul nostru despre motivele pentru care sa alegi un gard din gabioane!

Constructia unui gard zidit: materiale necesare

gard zidit din gabioane

Materialele necesare pentru construirea unui gard zidit difera in functie de tipul ales. Iata de ce vei avea nevoie!

Materie prima

Trebuie sa hotarasti tipul de gard pe care il doresti, in functie de materialul principal. Caramida, boltarii, BCA-ul sau piatra naturala se aleg tinand cont de stilul de gard pe care vrei sa-l construiesti si de modelul arhitectural al locuintei. Gabioanele, de exemplu, au si un rol estetic semnificativ. 

Liant si mortar

Pentru o constructie puternica si rezistenta ai nevoie de aceste doua elemente. Cimentul, mortarul adeziv si liantul sunt necesare pentru aproape toate tipurile de gard, in afara de cele cu piatra de rau.

Plasa sau panouri metalice

Pentru sustinerea pietrelor din gabioane vei avea nevoie de plasa zincata, plasa de gard sau panouri metalice, in cadrul carora sa torni cantitatea dorita de piatra.

Stalpi

Sunt necesari pentru zidirea gardurilor si vei avea nevoie de tipuri din beton sau caramida. Pentru ridicarea unui gard zidit din BCA, poti folosi stalpi din caramida sau metal.

Cum se construieste un gard zidit? Pasi de urmat

Cum se construieste un gard zidit? Pasi de urmat

Manopera unui gard zidit include o serie de operatiuni de care va depinde durata de exploatare a sa. 

Saparea fundatiei si alinierea stalpilor

Procesul presupune pregatirea suprafetei unde se va sapa santul - aici trebuie indepartate plante, radacini, dar si orice alte elemente care pot perturba constructia. Apoi, vei verifica inclinatiile, care, ulterior, vor trebui sa fie nivelate. Urmatorul pas este acela de a sapa fundatia, astfel incat sa se corecteze inclinarea pantei pentru ca gardul sa fie drept pe toata lungimea.  Fundatia se sapa cu ce instrument este disponibil - tarnacop, lopata, excavator etc. 

Dupa ce te-ai asigurat de corectitudinea aliniamentului, urmeaza faza de ancorare in care se executa fundatia, esentiala pentru structura de rezistenta a gardului zidit. Se va executa pe toata linia parcursa de gard.  Fundatia ofera stabilitate si trebuie sa fie proportionata in functie de latimea si inaltimea zidului. De exemplu, pentru un zid de un metru inaltime, santul ar trebui sa aiba o adancime de 50 cm. Introdu tarusi de lemn pentru a asigura nivelul corespunzator si verifica masuratorile inainte de a sapa. Umple santul cu beton, netezeste-l si lasa-l sa se usuce 2-3 zile pentru a avea o fundatie solida.

Odata uscata fundatia, marcheaza inaltimea dorita a zidului si a fiecarui rand de caramizi ajutandu-te de o tija. Peste randul de caramizi, intinde o sfoara pentru a te asigura ca acestea sunt aliniate in modul dorit. Primul rand de caramizi va fi ingropat in santuri, iar sfoara o vei dispune peste cel de-al doilea rand, cat mai drept si orizontal.

Turnarea fundatiei

Dupa saparea fundatiei se monteaza cofrajele, care se sustin cu sipci de lemn sau tarusi metalici (betonul fluid preseaza panourile sa se desparta). Se distribuie uniform si se amesteca pentru ca sa se elimine bulele de aer, apoi se toarna fundatia. In functie de indicatiile producatorului, betonul se lasa la intarit pana a doua zi si apoi se indeparteaza cofrajele. De asemenea, dupa ce ai realizat aceste etape, suprafata ar trebui sa fie plana (o verifici cu o nivela).

Dispunerea caramizilor

Dupa ce fundatia s-a uscat, aplici mortarul, realizand un sant in forma de „V”, astfel incat sa-l distribui uniform. Asaza prima caramida si apasa ferm, iar tot in aceasta etapa te vei folosi de nivela. Pastreaza o distanta de 10 mm intre 2 caramizi, altfel, rezistenta zidului poate fi afectata. 

Zidirea gardului

Se trece la zidirea materialului de gard, pentru care vei avea nevoie de liant de calitate si de o echipa care sa se ocupe de ridicarea gardului zidit, mai ales daca acesta se intinde pe o suprafata mare.

Finisarea gardului zidit

In ultima etapa, gardul se supune unui proces de finisare, ce presupune indepartarea oricarei urme de material (daca l-ai folosit in exces) pentru imbinare. In etapa de finisare, dupa ce ai atins inaltimea dorita a gardului, verifica respectiva constructie si repara eventualele goluri pe care le observi folosind mortar. Curata excesul de mortar folosind o perie moale, inainte ca mortarul sa se usuce. Nu uita sa acoperi in prima noapte gardul zidit cu o prelata, astfel incat sa il protejezi de o eventuala ploaie sau inghet.

Gardul zidit: avantaje si dezavantaje

In functie de motivul construirii si de materialele alese, iata urmatoarele aspecte!

Avantaje:

  • fonoizolatia - materialele precum caramida si boltarii ofera un grad ridicat de izolatie fonica, avantajoasa in special in zonele zgomotoase; 

Daca doresti sa alegi caramida ca material principal pentru gardul zidit, citeste ghidul pentru realizarea zidariei de caramida!

  • aspectul - un avantaj important pe care il ofera in mod special gabioanele si gardul zidit din BCA;
  • rezistenta - un gard zidit va rezista mai bine in timp si va face fata cu brio in fata fenomenelor meteorologice precum ploaia, pentru ca materialele precum boltarii nu absorb apa.

Dezavantaje:

  • constructia greoaie - materialele precum betonul implica mai mult efort;
  • ocuparea spatiului - gardurile zidite sunt mult mai groase decat cele din metal sau lemn si vor ocupa mai mult spatiu in curtea locuintei tale;
  • investitie mai mare - daca ai o proprietate de dimensiuni mari, vei avea nevoie de mai multe materiale pentru a ridica gardul zidit si, implicit, o cheltuiala mai mare; aceasta poate fi insa evitata prin alegerea materialelor rezistente, dar avantajoase ca pret.

Gardul zidit este o solutie potrivita pentru orice locuinta, in special daca ai nevoie de mai multa intimitate sau securitate. Apeleaza la Mathaus pentru gama variata de materiale si accesorii necesare constructiilor de orice tip! 

cumpara materiale de constructie pentru zid

Te-ar putea interesa și:

Absolut orice spatiu poate fi transformat intr-o veritabila oaza de relaxare, atat timp cat ai la indemana resursele necesare pentru amenajarea sa - sfaturi si recomandari utile, materialele de constructie potrivite, precum si o echipa de specialisti, capabili sa duca la bun sfarsit acest proiect personal. Asadar, vom discuta in randurile de mai jos despre amenajarea curtilor si a gradinilor.
Iti doresti sa transformi un balcon de doar cativa metri patrati intr-un loc dedicat relaxarii? Poti recurge la o serie de trucuri menite sa iti garanteze un confort deplin chiar si in cele mai inguste spatii. Iata mai multe reguli, sfaturi practice si idei care sa te ajute in proiectul tau de amenajare!
Patio provine de la cuvantul latin patere, care inseamna expus. Originar, acest termen era folosit in legatura cu arhitectura spaniola, mai precis pentru a descrie un spatiu exterior fara acoperis (desi uneori poate sa aiba). In timpul secolului al XV-lea, in Spania devenise popular asa numitul patio, in forma patrata, inconjurat de galerii si porti. Familiile se retrageau aici pentru a avea intimitate. Dupa al Doilea Razboi Mondial aceste patio s-au transformat in curti interioare decorate cu piatra, ceramica, mozaic sau caramida.
A sta la casa si a avea curte implica si avantajul unei gradini de legume. Daca ti-ai propus sa te bucuri de o recolta de rosii, castraveti, ceapa, ardei si nu numai, va trebui sa urmezi cateva etape. Pana la plantarea propriu-zisa este necesara atentia acordata organizarii viitoarei tale gradini de legume.