Găsește repede ce ai nevoie

Cum construiesti o cusca pentru cainele tau. Sfaturi utile si pasi pe parcurs

Construirea unei custi pentru catelul tau nu este un proiect greu de pus in practica si il poti finaliza in in cel mult doua zile,daca ai putina indemana si un plan bine pus la punct. In acest articol vei afla tot ce ai nevoie sa stii inainte sa incepi constructia unei custi, sfaturi utile de care sa tii cont, dar si care sunt pasii pe care trebuie sa ii parcurgi ca sa construiesti cusca potrivita pentru cainele tau.

Sfaturi utile de care sa tii cont inainte sa te apuci sa construiesti

Inainte sa te incepi constructia propriu-zisa a custii pentru caine, e bine sa ai in vedere cateva aspecte importante, care nu doar ca te vor ajuta sa construiesti o cusca potrivita pentru cainele tau, ci vor asigura si confortul acestuia:

 • Cand stabilesti dimensiunea necesara a custii, tine cont de marimea cainelui, dar si de varsta acestuia. Daca este in perioada de crestere, informeaza-te care este dimensiunea la care va ajunge, ca sa nu risti apoi sa construiesti o cusca prea mica. Acesta trebuie sa aiba suficient spatiu ca sa stea confortabil intins, dar si ca sa se mentina o temperatura optima.
 • Podeaua trebuie sa fie cu cel putin o palma deasupra solului, astfel incat sa nu intre apa in cusca atunci cand ploua.
 • Pentru mentinerea unei temperaturi optime in cusca, atat pe timpul iernii, cat si vara, poti izola cusca folosind placi de polistiren expandat.
 • Atunci cand stabilesti dimensiunea peretilor, tine cont ca peretii trebuie sa fie suficient de inalti astfel incat cainele sa poata sta in picioare fara sa se loveasca de tavan.
 • Intrarea in cusca trebuie sa fie suficient de mare incat cainele sa poata intra cu usurinta, dar nici prea mare, deoarece caldura se poate pierde usor.
 • E recomandat sa construiesti acoperis in doua ape deoarece permite scurgerea cu usurinta a apei de ploaie si a zapezii. Poti opta si pentru montarea unei guri de ventilatie, care permite aerisirea cu usurinta pe timpul verii.

Materiale si unelte necesare pentru cusca

Pentru constructia unei custi, ai nevoie de urmatoarele unelte si materiale:

 • Ruleta
 • Placi PFL
 • Fierastrau pendular
 • Stalpi de lemn
 • Suruburi pentru lemn
 • Bormasina sau surubelnita electrica
 • Membrana bituminoasa
 • Ciocan
 • Vopsea si pensula
 • Creion
 • O carpeta sau o patura

Ce pasi trebuie sa parcurgi cand construiesti cusca pentru cainele tau

Iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi cand construiesti cusca pentru caine:
Pasul 1. Construieste podeaua. Tine cont ca aceasta trebuie sa fie cu cel putin o palma deasupra solului, ca sa nu intre apa atunci cand ploua. Taie riglele de lemn dupa dimensiunile dorite si apoi fixeaza-le impreuna folosind suruburi pentru lemn sub forma patrata sau dreptunghiulara. Taie apoi o placa PFL dupa dimensiunea acestora si fixeaz-o cu suruburi.
Pasul 2. Stabileste dimensiunea peretilor. Traseaza cu creionul dimensiunile potrivite pentru peretii laterali, pentru cel din spate si cel din fata si apoi foloseste fierastraul pendular ca sa tai fiecare perete dupa modelul stabilit. Tine cont ca peretele din fata si cel din spate trebuie sa fie mai inalti in partea de sus, deoarece de ei vei prinde acoperisul. Cand trasezi forma acestor doi pereti, partea de sus trebuie sa aiba forma ascutita, ca un triunghi.
Pasul 3. Ridica peretii custii. Taie patru stalpi de lemn cu 5 centrimetri mai scurt decat inaltimea placilor pentru pereti. Asaza cele doua panouri corespunzatoare celor doi pereti laterali si prinde cu holtsuruburi cate doi stalpi de-a lungul marginilor fiecarui panou, lasand partea de jos libera. Ai grija sa fixezi holtsuruburile la distante egale unul de altul.
Pasul 4. Monteaza peretii. Asaza cele doua panouri laterale de baza custii si fixeaza-le in partea de jos cu holtsuruburi, unde ai lasat 5 centimetri liberi in pasul anterior. Fixeaza apoi peretele din spate si pe cel din fata, dupa ce ai decupat anterior spatiul care va servi ca intrare in cusca (de preferat cu 10 centimetri mai lata decat dimensiunea cainelui).
Pasul 5. Pregateste acoperisul. Taie cele doua placi pe care le vei folosi pentru acoperis si cate doi stalpi de lemn pentru fiecare perete, cel din fata si din spate.
Pasul 6. Monteaza acoperisul. Fixeaza cei patru stalpi de lemn pe peretii din spate si din fata, cate doi pe fiecare perete. Acestia trebuie montati pe interior, cat mai aproape de marginea peretelului. Monteaza apoi si cele doua placi ale acoperisului. Acestea trebuie asezate astfel incat sa ramana cate 5 centimetri de placaj in laterale si in fata. Poti aseza peste acoperis o membrana bituminoasa, ca sa izolezi mai bine si sa impiedici patrunderea apei in cusca.
Pasul 7. Personalizeaza cusca. Acesta este momentul in care poti sa personalizezi cusca dupa preferintele tale. O poti vopsi cu orice culoare doresti si este recomandat sa pui in interiorul custii o mocheta sau o patura, astfel incat cainele tau sa stea cat mai confortabil. Nu uita nici de placuta cu numele cainelui de deasupra intrarii in cusca.
Exista numeroase idei si modele de custi pe care poti sa le construiesti pentru cainele tau, precum cele cu terasa la intrare sau cu spatiu pentru depozitarea jucariilor. Ca sa construiesti o cusca in care cainele tau se va odihni si va sta confortabil, ai nevoie doar de putina indemanare si imaginatie.

Te-ar putea interesa și: