Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum construiesti o cusca pentru cainele tau? Sfaturi utile si pasi de parcurs

Actualizat: 17.01.2023 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 4 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2018/11/shutterstock_276779171-800x534.jpg
Construirea unei custi pentru catelul tau nu este un proiect greu de pus in practica si il poti finaliza in cel mult doua zile, daca ai putina indemanare si un plan bine pus la punct. Iata tot ce ai nevoie sa stii inainte sa incepi constructia unei casute pentru patrupedul tau, sfaturi utile de care sa tii cont, dar si care sunt pasii pe care trebuie sa ii parcurgi!

Cuprins

Sfaturi utile de care sa tii cont inainte sa te apuci sa construiesti

Inainte sa incepi constructia propriu-zisa a custii pentru caine, e bine sa ai in vedere cateva aspecte importante, care nu doar ca te vor ajuta sa realizezi o cusca potrivita pentru animalul tau, ci vor asigura confortul acestuia:

  • cand stabilesti dimensiunea necesara a custii, tine cont de marimea cainelui, dar si de varsta acestuia. Daca este in perioada de crestere, informeaza-te care este dimensiunea la care va ajunge, astfel incat refugiul sa nu devina prea mic cu timpul. Acesta trebuie sa aiba suficient spatiu pentru a sta confortabil intins si a se putea intoarce fara probleme in interiorul custii;
  • pentru a stabili in mod corect dimensiunile unui proiect de cusca pentru caine de talie mica sau mare, masoara inaltimea si lungimea patrupedului, dar si latimea acestuia cand sta incolacit (masuratoare importanta pentru momentele in care animalul se roteste in interiorul casutei). La valorile astfel obtinute adauga 20% (sau inmulteste-le cu 0.2), pentru a determina marimea perfecta, care sa asigure confort sporit si un grad optim de caldura;
  • podeaua trebuie sa fie cu cel putin o palma deasupra solului, astfel incat sa nu intre apa in cusca atunci cand ploua sau se topeste zapada. Daca alegi sa ridici casuta pe piloni, boltari, caramizi sau pietre, asigura-te ca structura este suficient de stabila in conditii meteo nefavorabile;  
  • pentru mentinerea unei temperaturi optime in cusca, atat pe timpul iernii, cat si vara, poti izola cusca folosind placi de polistiren expandat;
  • cand stabilesti dimensiunea peretilor, tine cont ca acestia trebuie sa fie suficient de inalti pentru a permite patrupedului stea in picioare fara sa se loveasca de acoperis;
  • intrarea in cusca trebuie sa fie suficient de mare incat cainele sa incapa cu usurinta, dar nici prea mare, deoarece ar favoriza pierderile de caldura. Acelasi aspect este valabil pentru dimensiunile casutei. Daca este mult prea mare pentru nevoile patrupedului, nu va fi destul de calduroasa;
  • e recomandat sa construiesti un acoperis in doua ape, deoarece permite scurgerea cu usurinta a apei de ploaie si a zapezii. Poti opta si pentru montarea unei guri de ventilatie, care permite aerisirea cu usurinta pe timpul verii.

Cusca pentru caine: materiale si unelte necesare

Cusca pentru caine: materiale si unelte necesare ​​​​​​​

Pentru constructia unei custi, ai nevoie de urmatoarele unelte si materiale:

  • ruleta;
  • placi pfl, osb sau panouri de lemn;
  • fierastrau electric;
  • stalpi de lemn;
  • suruburi pentru lemn;
  • bormasina sau surubelnita electrica;
  • membrana bituminoasa;
  • ciocan;
  • vopsea si pensula;
  • creion;
  • o carpeta sau o patura.

Ce pasi trebuie sa parcurgi cand construiesti cusca pentru cainele tau?

Alege din numeroasele modele de cusca pentru caine un proiect care se potriveasca preferintelor tale, stilului de amenajare a curtii si taliei patrupedului. Iata ce pasi trebuie sa urmezi pentru a construi cu succes o casuta pentru animalul tau!

Pasul 1. Construieste podeaua

Tine cont ca podeaua trebuie sa fie cu cel putin o palma deasupra solului, ca sa nu intre apa cand ploua. Taie riglele de lemn dupa dimensiunile dorite si apoi fixeaza-le folosind suruburi pentru lemn sub forma patrata sau dreptunghiulara. Taie apoi o placa PFL sau OSB dupa dimensiunea acestora si prinde-o cu suruburi.

Daca doresti, poti pune in fata intrarii in cusca un placaj din lemn, pentru a evita formarea noroiului si a usura procesul de curatare.

Pasul 2. Stabileste dimensiunea peretilor

Traseaza cu creionul dimensiunile potrivite pentru peretii laterali, pentru cel din spate si cel din fata. Foloseste fierastraul pendular pentru a taia fiecare placa dupa modelul stabilit. Tine cont ca peretele din fata si cel din spate trebuie sa fie mai inalti in partea superioara, deoarece de ei vei prinde acoperisul. Cand trasezi conturul acestora, partea de sus trebuie sa fie ascutita, ca un triunghi, pentru a forma o sarpanta in 2 ape.

Pasul 3. Ridica peretii custii

pereti cotet caine

Taie 4 sau 6 stalpi de lemn cu 5 centimetri mai scurt decat inaltimea placilor pentru pereti. Asaza cele doua panouri corespunzatoare celor doi pereti laterali si prinde cu holtsuruburi cate 2 sau 3 stalpi de-a lungul marginilor fiecarui panou, lasand partea de jos libera. Ai grija sa fixezi holtsuruburile la distante egale unul de altul.

Pasul 4. Monteaza peretii

Asaza cele doua panouri laterale de baza custii si fixeaza-le in partea de jos cu holtsuruburi, unde ai lasat 5 centimetri liberi in pasul anterior. Fixeaza apoi peretele din spate si pe cel din fata, dupa ce ai decupat anterior spatiul care va servi ca intrare in cusca (de preferat cu 10 centimetri mai lata decat dimensiunea cainelui).

Pentru aceasta etapa poti folosi placaj OSB, placi PFL sau panouri si scanduri din lemn. 

Pasul 5. Pregateste acoperisul

Taie cele doua placi pe care le vei folosi pentru acoperis si cate doi stalpi de lemn pentru fiecare perete, cel din fata si din spate. Cusca poate fi construita integral din lemn, PFL sau OSB, insa este indicat sa protejezi sarpanta casutei pentru caine cu sindrila bituminoasa, tabla lisa sau cutata ori cu o foaie de tigla metalica.

Astfel, precipitatiile nu vor patrunde in refugiul patrupedului si proiectul va fi unul durabil.

Pasul 6. Monteaza acoperisul

acoperis cotet caine​​​​​​​

Fixeaza cei patru stalpi de lemn pe peretii din spate si din fata, cate doi pe fiecare perete. Acestia trebuie montati pe interior, cat mai aproape de marginea peretelului. Monteaza apoi si cele doua placi ale acoperisului. Acestea trebuie asezate astfel incat sa ramana cate 5 centimetri de placaj in laterale si in fata. 

Poti aseza peste acoperisul din PFL, OSB sau lemn o membrana bituminoasa, ca sa izolezi mai bine si sa impiedici patrunderea apei in cusca. De asemenea, poti opta pentru materiale folosite la constructii si anexe, precum sindrila bituminoasa, tabla si tigla metalica. 

Pasul 7. Personalizeaza cusca

Acesta este momentul in care ai nenumarate optiuni de personalizare a custii in functie de preferintele tale. O poti vopsi cu orice culoare doresti si este recomandat sa pui in interiorul custii o mocheta sau o patura, astfel incat cainele tau sa stea cat mai confortabil. Nu uita nici de placuta cu numele cainelui de deasupra intrarii in cusca.

Chiar daca nu doresti sa vopsesti cusca patrupedului cu o anumita culoare, iti recomandam sa protejezi produsele din lemn cu lac de exterior impotriva intemperiilor, umezelii, absorbtiei apei, formarea muchiului, actiunea radiatiilor solare si a microorganismelor etc.

Exista numeroase idei si modele de custi pe care poti sa le construiesti pentru cainele tau, precum cele cu terasa la intrare sau cu spatiu pentru depozitarea jucariilor. Pentru a realiza o cusca in care patrupedul se va odihni si va sta confortabil, ai nevoie doar de putina indemanare si imaginatie.

Te-ar putea interesa și:

Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitoare la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobila de exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural si elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca, pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, procesul se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.
Daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, citeste acest articol pentru a afla informatii importante despre intreg procesul de ingrijire si taiere a vitei de vie. Indiferent daca te preocupă cum se taie via in primavara sau cand se curata via pentru a asigura o recolta bogata de struguri de masa, vei gasi raspunsurile cautate aici. Vei descoperi diversele tipuri de taieri a vitei de vie si vei vedea sfaturi practice si detaliate pentru a-ti facilita munca si pentru a obtine cele mai bune rezultate in gradina ta. Este momentul sa inveti cum sa ingrijesti si sa tai corect via pentru a te bucura de struguri sanatosi si deliciosi in fiecare sezon.