Ce rol are lacul pentru lemn?
Suprafetele din lemn lacuite pot avea atat un aspect lucios, cat si unul mat. De asemenea, nuanta acestora poate fi intensificata prin aplicarea lacului sau schimbata complet. Astfel, stratul poate fi transparent sau colorat, insa fara a acoperi in totalitate nervurile, striatiile si structura lemnului.
Pe langa aspectul estetic imbunatatit, lacurile si protectiile pentru lemn au un important rol de intretinere, care difera in functie de produs: impotriva acumularii prafului si mizeriilor, zgarieturilor, mucegaiului, insectelor, intemperiilor, umezelii, actiunii razelor UV, dar nu doar atat.
Citeste si: Tratarea lemnului: importanta, metode de protejare si etape de lucru
Cum alegi cel mai bun lac in functie de tipurile acestuia?
Lacurile, baiturile pentru lemn sau alte produse de acest fel sunt impartite in fuctie de uz: pentru interior, exterior sau cu utilizare mixta. Fiecare tip are anumite proprietati si ofera diferite beneficii. Iata mai multe detalii!
Lac pentru lemn de interior
Pentru a alege cel mai bun lac pentru lemn de interior, citeste specificatiile producatorului si fisa tehnica. Mai exact, produsul trebuie sa fie non-toxic si sa nu emane mirosuri puternice, sa se usuce repede, sa se aplice uniform si sa fie sub forma unui strat solid de protectie, in special impotriva prafului, mucegaiului si lichidelor varsate.
Lac pentru lemn de exterior
Cel mai bun lac de exterior ar trebui sa ofere o protectie ridicata impotriva intemperiilor, razelor UV, fungilor si insectelor. Totodata, un astfel de produs trebuie sa asigure o aderenta buna la suport si sa nu se exfolieze cu timpul. In acest fel, gardurile, exteriorul cabanelor, foisoarelor si anexelor, mobilierul de gradina sau alte constructii din lemn vor beneficia de o rezistenta mai mare si mai indelungata.
Iti recomandam si: Cum sa cureti si sa intretii mobilierul de gradina din lemn
Multe lacuri pentru lemn pot fi folosite atat pentru interior, cat si pentru exterior. Printre cele mai importante proprietati ale acestui tip de produse sunt protectia la intemperii si raze UV, dar si aplicarea non-toxica.
Cum alegi cel mai bun lac in functie de compozitia lui?
Cum alegi intre lacurile pentru lemn pe baza de apa, de rasina alchidica si de ulei? Pentru a-ti usura procesul de selectie, iti explicam pe scurt prin ce se caracterizeaza fiecare tip si care sunt utilizarile generale.
Lac pe baza de apa (acrilic)
Lacurile pe baza de dispersie apoasa cu copolimeri acrilici sunt considerate mai putin toxice, fara miros sau cu un grad redus de emanare a vaporilor. Pot fi folosite pentru exterior, insa sunt recomandate mai ales utilizarii in interior, pentru camera copiilor si nu numai.
Lac alchidic
Daca instrumentele de lucru pentru lacul acrilic pot fi curatate doar cu apa si, eventual, cu sapun, in cazul lacului pe baza de solvent ai nevoie de diluanti. Produsele cu rasina alchidica sunt rezistente la trafic si la schimbarile de temperatura. Acestea au o utilizare mixta, insa trebuie sa tii cont ca emana un miros puternic pana se intareste stratul de lac, iar timpul de uscare este mai mare.
Lac pentru lemn pe baza de ulei
De asemenea, lacurile pentru lemn pe baza e ulei emana un miros puternic la aplicare si, in general, devin mai intunecate cu timpul. Cu toate acestea, reprezitna o varianta mai economica decat produsele pe baza de apa. Tine cont si ca lacul cu poliuretan, cu dispersie apoasa sau pe baza de ulei, este recomandat produselor din lemn din interior, pentru ca nu ofera rezistenta la intemperii si razele UV.
Cel mai bun lac pentru lemn: top 5 aspecte
Pentru a alege cea mai buna optiune pentru proiectul tau, descopera care sunt cele top 5 aspecte de care trebuie sa tii cont:
- Tipul de lemn - Produsele din lemn se comporta diferit si, de multe ori, esentele exotice sunt mai greu de lacuit;
- Aplicatie - Ai nevoie de un lac de interior sau de exterior? Nu toate produsele sunt potrivite lacuirii dusumelei, spre exemplu, pentru ca nu au rezistenta la traficul normal sau intens, la fel cum nu orice lac poate fi folosit pentru suprafetele supuse umezelii;
- Culoarea pe care vrei sa o obtii - Lacurile pot fi transparente sau cu un grad mai mare de opacitate, cu aspect mat sau lucios. Mai mult, lacurile pe baza de ulei au o nuanta calda, galbuie sau portocalie, care se inchide la culoare cu timpul. Culoarea finala este influentata de cea initiala a suportului pe care se aplica, astfel poate varia aspectul final fata de cel expus pe ambalaj.
- Rezistenta si durabilitate - Chiar daca lacurile sunt destinate pentru uz mixt, nu toate produsele au aceleasi proprietati. Compara optiunile de pe piata si alege ce se potriveste cel mai bine proiectului tau!;
- Mod de aplicare si mentenanta - Ar trebui sa optezi pentru un lac cu aplicare usoara, timp de uscare scurt si care nu necesita lucrari frecvente de mentenanta.
Cum aplici corect lacul pe lemn?
Inainte de a utiliza lacul, curata suprafetele din lemn de praf sau alte substante. Daca produsul a fost lacuit anterior, acesta necesita raschetare si smirgheluire pana la stratul de baza. Totodata, este recomandata aplicarea unui grund pentru lemn impotriva putrezirii, fungilor si carilor. Rolul acestuia este de a acoperi porii lemnului si de a imbunatati aderenta lacului.
Aplicarea lacului se realizeaza intr-un singur strat sau in mai multe, pana la obtinerea culorii potrivite. Se poate folosi pensula, trafalet sau pistol de vopsit, in functie de densitatea produsului si de preferinte.
Alte aspecte importante:
- Intre straturi se recomanda un interval de minim 4 ore;
- Lacul nu se usuca la o temperatura sub 5 grade;
- Nu se vor executa vopsiri exterioare vara, cand suprafata expusa radiatiilor are o temperatura mai mare de 30 de grade.
Vezi gama variata de materiale si echipamente disponibila pe MatHaus.ro si comanda direct la tine acasa sau la santier tot ce ai nevoie! Daca nu stii care este solutia potrivita pentru proiectul tau, consultantii nostri te pot ajuta cu recomandari si, totodata, sa calculezi necesarul de produse.