Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 45 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Culori zugraveli exterioare: Idei, modele, recomandari

Actualizat: 24.05.2023 / Publicat: 02.03.2022 / Timp lectură: 5 min
Aspectul exterior al casei este influentat, in bine sau in rau, de zugraveala aleasa de tine. Iata care este rolul acesteia, ce culori sunt populare si care sunt recomandarile pentru combinarea nuantelor. Descopera care sunt aspectele de care sa tii cont cand zugravesti esteriorul locuintei.

Cuprins

Care este rolul zugravelilor exterioare?

Straturile aplicate pe fatada casei au un rol dublu: estetic si de protectie. Astfel, zugravelile exterioare nu doar ca ofera un aspect placut locuintei si o infrumuseteaza, dar o si protejeaza de intemperii si de alti factori negativi.

Alege o tencuiala decorativa pentru exterior din materiale de calitate superioara, cum ar fi cele siliconice sau mozaicate. Acestea sunt durabile si asigura o protectie indelungata. 

In functie de tipul produsului, poti beneficia de efecte ignifuge (acesta se aprinde greu sau nu arde, astfel incat propagarea focului este incetinita), hidrofuge (impiedica patrunderea apei), anticorozive (rezistent la degradare) si antiacide (nu este afectat de actiunea acizilor).

De asemenea, invata cum trebuie sa pregatesti peretii casei, astfel incat zugraveala sa prinda bine si sa aiba atat o protectie eficienta, cat si un aspect placut. In acest fel, tencuiala cu o textura care imita, spre exemplu, scoarta de copac, bobul de orez sau piatra se asaza impecabil pe fatada casei. 

Cele mai populare culori pentru zugraveli exterioare: 5 idei

Daca esti in cautarea unei culori potrivite pentru exteriorul casei tale, iata cateva idei cu care nu dai gres. Alege din paleta de culori pentru zugraveli exterioare o nuanta de vopsea care sa se incadreze in recomandarile de mai jos. 

1. Exteriorul casei alb

O casa zugravita in alb are o nota de simplitate si de eleganta. In plus, daca stai intr-o zona calduroasa, aceasta iti poate oferi un confort termic adecvat, deoarece respinge razele puternice ale soarelui. 

Totusi, fatadele albe se murdaresc mai repede si ar fi bine sa optezi pentru o vopsea lavabila de exterior, deoarece aceasta se intretine cu usurinta. 

casa vopsita alb

2. Exteriorul casei gri

In schimb, principalul avantaj al locuintelor vopsite in nuante de gri este ca rezista mai mult timp la murdarie. Urmele si petele cauzate de agenti externi, cum ar fi poluarea sau praful, nu sunt atat de vizibile. 

Zugraveala gri poate fi o varianta convenabila pentru orice casa, indiferent daca este amplasata in mediul urban sau in cel rural.  

3. Exteriorul casei albastru

Locuintele de pe litoral sunt adesea zugravite in albastru, insa aceasta culoare se poate potrivi in orice context. De exemplu, poti vopsi o casa pescareasca in albastru intens sau in turcoaz, iar o casa de vacanta din zona rurala poate arata perfect cu tencuiala albastru pastel. 

In plus, nuantele inchise de albastru sunt ideale pentru o locuinta impunatoare, daca le temperezi cu ferestre albe sau cu alte accente deschise la culoare. 

casa vopsita albastru

4. Exteriorul casei galben

De asemenea, o casa vopsita in galben intens este potrivita pentru zonele de pe litoral, in timp ce nuantele pastelate pot fi alese pentru tencuiala locuintelor din mediul rural. 

5. Exteriorul casei maro

Zugraveala maro, mai inchisa la culoare sau mai deschisa, se potriveste alaturi de materiale naturale. Astfel, daca locuinta are placaje sau accente din lemn si piatra, asigura-te ca le protejezi cu baituri si tratamente speciale, inainte de a le lacui intr-o nuanta placuta de maro.

Mai mult, cabanele sau casele de la munte sunt adesea vopsite in aceasta culoare, pentru ca se incadreaza intr-un mod natural in peisaj.

casa vopsita maro​​​​​​​

Combinatii de culori recomandate pentru zugravelile exterioare

Zugravelile folosite pentru peretii exteriori ai casei trebuie sa se armonizeze cu nuantele acoperisului, ancadramentelor, usilor si ale altor elemente de decor de pe fatada. Iata cateva combinatii de culori care arata bine impreuna si sunt utilizate adesea. 

Nuante diferite de albastru cu accente albe

Fie ca optezi pentru o singura nuanta de albastru pentru intreaga suprafata exterioara a casei, fie ca alegi o culoare mai inchisa si una mai deschisa, adauga accente albe. Ancadramentele si chenarele vopsite in alb contureaza fatada.

Pe de alta parte, o locuinta zugravita in alb cu accente albastre (usi, ancadramente, grilaje de fier, chenare) este potrivita pentru zonele litorale. 

casa in nuante diferite de albastru cu accente albe

Doua-trei culori pamantii

Pentru o casa primitoare, care se incadreaza natural intr-un peisaj de munte sau intr-o zona rurala, sunt ideale culorile calde. Alege o nuanta pamantie dominanta si una, maximum doua pentru accente. 

Asigura-te ca folosesti accesorii de zugravit potrivite pentru trasarea detaliilor de pe fatada, astfel incat sa existe linii clare intre culorile pamantii alese de tine. 

Maro si galben 

O alta combinatie placuta de culori este intre un acoperis maro si o zugraveala exterioara galbena, cu accente albe. De asemenea, o fatada galben-mustar arata bine daca este temperata de ancadramente si panouri decorative maro inchis. 

casa in nuante de maro si galben​​​​​​​

Gri cu accente rosii sau visinii

Orice nuanta de gri poate fi completata perfect de detalii albe de pe fatada, insa accentele rosii sau visinii ii dau o nota indrazneata. Vopseste cu ajutorul unui set usa de la intrare, pilastrii de ornament si balustrada cu stacojiu sau alta culoare asemanatoare.

Crem sau gri cu piatra naturala

Casele cu temelie sau placi din piatra naturala sunt completate de o fatada crem sau gri. Daca placajul decorativ are subton cald, zugraveste peretii exteriori ai casei cu nuante din acelasi registru. 

Mai mult, tine cont ca suprafetele din piatra trebuie vopsite cu produse speciale, care aiba o aplicare eficienta si sa ofere protectie optima.

casa crem sau gri cu piatra naturala​​​​​​​

Cum sa alegi culorile potrivite pentru zugravelile exterioare?

In alegerea culorilor pentru zugraveli exterioare trebuie sa iei in considerare atat preferintele tale, cat si alte aspecte, cum ar fi estetica strazii, stilul arhitectural al casei si culorile de pe fatada pe care nu le poti schimba.

Asorteaza zugraveala cu accentele de culoare ale casei

In cazul in care construiesti de la zero locuinta sau o renovezi complet, poti alege orice culori pentru fatada. In schimb, daca vrei sa schimbi doar zugraveala exterioara, trebuie sa consulti paletarul de culori si sa selectezi nuantele care se potrivesc cu acoperisul, ferestrele, usile si, eventual, cu panourile decorative din lemn sau piatra. 

Nu combina mai mult de trei culori

O alta recomandare importanta de care trebuie sa tii cont este sa mizezi pe simplitate. Nu combina mai mult de doua-trei culori, fie complementare, fie analoage (nuante apropiate). De asemenea, una dintre culori trebuie sa fie dominanta, iar celelalte sunt folosite pentru accente si detalii de pe fatada. 

vopsirea casei​​​​​​​

Ia in considerare stilul casei 

Chiar daca preferi combinatia dintre zugraveala alba si ancadramente albastre, ar fi o alegere nefericita pentru o cabana din varf de munte. La fel cum ar fi o casa complet neagra pe o strada cu locuinte in culori pastelate. 

Daca nu esti sigur ce nunate ar trebui sa alegi, cauta idei in cartierul tau sau inspira-te din cladirile cu acelasi stil arhitectural ca cel abordat de tine. 

Testeaza mostre de vopsea 

De asemenea, dupa ce ai decis culorile pentru zugraveala, ia mostre de vopsea, pe care sa le testezi. In functie de suprafata pe care este aplicata si de intensitatea luminii naturale, o culoare poate arata diferit. 

De regula, s-ar putea sa ai nevoie de o nuanta cu trei tonuri mai calde decat cea aleasa initial, pentru a obtine efectul pe care ti-l doresti. De accea trebuie sa aplici mostre de vopsea, cu unelte potrivite pentru zugravit, pe o portiune mica de pe fatada casei si sa observi cum arata in diferite momente ale zilei. Repeta procedeul pana obtii un rezultat pe placul tau. 

Dupa ce te-ai hotarat asupra unei culori sau a unei combinatii de nuante, invata cum sa calculezi necesarul de vopsea, astfel incat sa ai o cantitate suficienta inainte de a te apuca de zugravit. 

Ne dorim sa-ti fim de ajutor cu sfaturi, aparate si materiale de constructii pentru toate lucrarile pe care le desfasori. Viziteaza magazinul online MatHaus.ro, unde gasesti o gama variata de produse pentru construit, renovat sau reparat. 

Plaseaza comanda, iar noi ti-o livram la orice adresa din Romania, fie prin flota proprie de camioane prevazute cu brat specializat de descarcare, ori prin curierii parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Un proiect amplu, cu maxim de beneficii, vopsirea casei tale ii va aduce acesteia un aspect nou. Asadar, schimbi complet modul in care arata casa, fara cheltuieli majore si intr-un timp relativ scurt. In plus, vopseaua protejeaza casa de razele soarelui, vant si ploaie. Vopseaua noua dureaza 15 ani, cu conditia sa fie aplicata in mod corespunzator, sa fie respectate conditiile de vreme si, foarte important, suprafata care urmeaza a fi acoperita sa fie atent pregatita. Esti curios sa afli care sunt pasii de urmat pentru vopsirea casei tale? Iti punem la dispozitie un ghid util.
Stii ca izolatia termica a casei nu reprezinta un moft, ci o necesitate. Cu siguranta iti doresti o temperatura confortabila atat in anotimpul rece, cat si vara, dar si facturi de intretinere mai mici. Alegerea tipului de termoizolatie pentru casa ta nu este o misiune usoara, dat fiind optiunile diverse de izolare. Chiar daca te-ai hotarat asupra materialului si anume, polistirenul, tot apare intrebarea cum il alegi. Polistirenul poate fi folosit atat pentru izolatia exterioara, cat si pentru cea interioara, este usor de manevrat si are un pret accesibil. Astfel, iti ramane doar sa afli cum il utilizezi in mod adecvat in functie de aplicatie. Pentru ca totul sa fie clar si simplu, iti vom dezvalui in acest articol cum alegi polistirenul in functie de cerintele proiectului tau de izolare.
Acoperisul are rolul de a proteja cladirea impotriva precipitatiilor, a vantului si a razelor ultraviolete. O alta functie a acestuia este de a impiedica pierderile termice. Singura conditie pentru ca acoperisul sa iti apere corespunzator locuinta este ca acesta sa fie izolat termic. Chiar si asa, indiferent daca este sau nu termoizolat, invelitoarea acoperisului se poate deteriora, ceea ce poate duce la scurgeri si infiltratii de apa catre structura. In timp, aceste infiltratii pot cauza deteriorarea totala a acoperisului. Afla din acest ghid care sunt problemele cauzate de scurgeri si infiltratii, ce alti factori mai pot contribui la deteriorarea acoperisului, cum determini zonele afectate si cum repari scurgerile din acoperis. Care sunt problemele cauzate de scurgeri si infiltratii? Ce alti factori mai pot afecta acoperisul? Cum determini zonele acoperisului prin care se produc scurgeri si infiltratii? Cum repari scurgerile din acoperis?
Daca ti-ai propus izolarea casei cu polistiren sau, mai mult decat atat, ai hotarat sa faci singur montajul, felicitari! Polistirenul este un material la un pret avantajos. In plus, renuntarea la specialisti pentru manopera poate insemna o economie considerabila la buget. Pentru montarea corecta a polistirenului extrudat sau expandat, iti oferim 7 sfaturi de la specialistii cu experienta.