Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 32 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Casa in stil mediteranean: ce trebuie sa ai in vedere pentru constructia spatiului?

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 10.02.2023 / Timp lectură: 3 min
Casele in stil mediteranean au un aspect elegant, simplu si prietenos, in care elemente naturale sunt imbinate cu sentimentul de familiaritate si aer de vacanta. Se pune accent atat pe spatiul interior, cat si pe amenajarea exterioara. Afla prin ce se deosebeste acest tip de locuinta si care sunt principalele etape ale constructiei! 

Cuprins

Case in stil mediteranean: caracteristici

Daca ai in plan sa construiesti o casa mediteraneana, te poti inspira din stilul spaniol, cu linii simple si acoperisuri cu pante mici, din cel italian renascentist, cu arce si coloane la intrarea in imobil, sau din cel grecesc, cu terasa, zugraveala alba, ferestre si usi mici vopsite cu albastru. 

De asemenea, o casa spaniola sau italiana in stil mediteranean poate fi realizata intr-o maniera moderna. Respecti elementele traditionale, in timp ce adaugi accente contemporane. In cele ce urmeaza, iti vom prezenta cele mai importante caracteristici pe care sa le iei in considerare inainte de a face proiectul viitoarei locuinte.

Simetrie
casa in stil mediteranean simetrica

Stilul mediteranean este caracterizat de simetrie. In general, usa principala a locuintei este asezata central, iar restul elementelor sunt construite in oglinda. Cu toate acestea, ai libertatea de a elabora un proiect creativ, atata timp cat pastrezi o armonie. In curte, pavelele si bordurile pot fi aranjate circular in jurul unui focar si in linii curbe, care adauga si mai multa eleganta.  

Culori vibrante
casa in culori vibrante

Casele mediteranene sunt zugravite fie in alb, fie in nuante calde - bej, crem, maro, galben, oranj etc. Totodata, sunt comune accentele de culoare, care sa adauge contrast si personalitate amenajarii, cum ar fi albastru si rosu. Tiglele ceramice si pavelele sunt, de multe ori, de culoarea teracotei.  

Descopera mai multe: Culori zugraveli exterioare: Idei, modele, recomandari

Elemente decorative naturale
elemente decorative in casa mediteraneana​​​​​​​

O locuinta in stil mediteranean este ideala pentru persoanele care iubesc natura, datorita multitudinii de elemente decorative naturale: caramida clasica sau aparenta, piatra, lemn masiv, gresie portelanata cu modele simetrice, tigla ceramica, mobilier din fier forjat etc. Mai mult, gradinile si interiorul casei sunt completate cu multe plante, arbusti si flori in culori puternice.  

Mobilier din lemn masiv
​​​​​​​mobilier din lemn masiv​​​​​​​

Corpurile de mobilier sunt simple si elegante, adesea vopsite cu alb. Pentru amenajarea interioara este indicat lemnul masiv, iar pentru terasa si curte se folosesc scaune si balansoare din fier forjat si masute placate cu ceramica sau mozaic. Tot pentru exterior, poti alege bancute din lemn, focar din pavele si gard viu. 

Constructia caselor in stil mediteranean

Pentru a construi cu succes o casa in stil mediteranean, trebuie sa incepi cu faza de proiectare si sa respecti intocmai fiecare etapa detaliata in plan. In continuare, vom vorbi despre 4 dintre aspectele importante in acest proces. 

Iti recomandam si: Materialele necesare pentru constructia unei case si proprietatile lor

Proiect casa mediteraneana
Proiect casa mediteraneana

Rolul unui proiect de casa in stil mediteranean este de a transforma ideile si dorintele tale intr-o constructie sigura si durabila. Ulterior, echipa de muncitori va tine cont de indicatiile proiectantului, sub indrumarea unui diriginte de santier. Totusi, inainte de a incepe ridicarea propriu-zisa a imobilului, este necesar sa primesti o autorizatie de la autoritatile locale. 

Daca iti doresti o locuinta in stil mediteranean cu buget redus, opteaza pentru un proiect de casa mica, cu sau fara mansarda si o suprafata utila restransa. In acelasi timp, acest tip de imobil nu are mai mult de 1 etaj, insa se poate intinde pe sute de metri patrati, in functie de necesitatile si preferintele tale. 

Acoperis in stil mediteranean
Acoperis in stil mediteranean

Casele mediteranene in stil italian sau spaniol au acoperis in mai multe ape, dar putin inclinat. De cele mai multe ori, se foloseste tigla ceramica, natur, maro satinat sau teracota. In acest caz, panta minima este de 15° (26%). In schimb, cele inspirate din zona Greciei au un acoperis drept, de tip terasa. Pentru regiunile cu multe precipitatii din Romania, iti recomandam sa optezi pentru o inclinatie a sarpantei cat mai mare sarpantei.

Citeste si: Cum calculezi panta pentru construirea acoperisului?

Fatada pentru o casa mediteraneana
Fatada pentru o casa mediteraneana

Pentru fatade poti folosi tencuiala decorativa sau vopsea cu efect stucco, cu nuante calde sau alb. Daca vrei sa combini mai multe culori, mentine o palenta cromatica simpla. Mai mult, intrarea locuintei este incadrata de coloane, iar in zonele usilor si ferestrelor sunt evidentiate cu arce. 

Casa mediteraneana: design interior
Casa mediteraneana: design interior​​​​​​​

Amenajarea interioara este simpla si aerisita, cu accent pe elemente naturale si finisaje de inalta calitate: parchet triplustratificat, gresie portelanata si faianta cu modele creative, mobilier rustic sau piese moderne potrivite pentru stilul mediteranean, multe plante verzi, diverse tesaturi etc. De obicei, tavanele sunt inalte, ferestrele lasa sa intre multa lumina, iar peretii sunt zugraviti cu vopsea lavabila alba. 

Descopera intreaga oferta MatHaus de materiale de constructii, articole pentru gradina si produse de design interior care sa te trimita cu gandul la vacantele din Spania, Italia si Grecia! Bucura-te de casa ta de vis in stil mediteranean, eleganta si relaxanta! 

Te-ar putea interesa și:

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul). Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
Un tavan casetat este un tavan fals, mai precis un plafon secundar suspendat de cel principal. Stim foarte bine ca renovarea tavanului joaca un rol esential in orice proces de amenajare. Solutiile pot fi diverse, de la acoperirea cu lavabila si pana la tavanul din gips-carton, din polistiren sau tavanul casetat. In cazul in care ai optat pentru acesta din urma, inseamna ca ai aflat deja ca instalarea lui poate reprezenta urmatorul tau proiect DIY. Astfel, daca iti doresti un elegant aspect estetic al incaperii cu ajutorul tavanului casetat si vrei sa duci la indeplinire procesul de montare, tine cont de pasii pe care ii vei avea de urmat.
In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.