Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Pregatirea peretilor pentru varuit sau tapet

Actualizat: 13.08.2021 / Publicat: 02.12.2019 / Timp lectură: 3 min

Inainte de decorarea peretilor, fie ca alegi vopsea, tapet sau autocolant, un rol important il are pregatirea suprafetei de lucru. Nu se vopseste un perete murdar si nu se lipeste tapet peste gauri sau umflaturi.

Astfel, fie ca dai cu vopsea lavabila sau aplici tapet, va trebui sa tii cont de cativa pasi simpli pentru pregatirea peretilor si a tavanelor. In felul acesta, rezultatul final al decorarii va fi unul fara imperfectiuni.

Cuprins

Tehnici de astupare si netezire

Astuparea imperfectiunilor

Astuparea fisurilor consta in eliminarea defectelor de pe suprafata peretelui, gauri de cuie sau de la galerii de perdele, adancituri cauzate de socuri, fisuri.

  • pentru astuparea gaurilor si a crapaturilor insereaza chit de cutit (gata de folosit) cu ajutorul unui spaclu de zugravit ingust (7 cm), apoi incepe sa il nivelezi cu un spaclu mai lat (12 cm);

Nota: In cazul fisurilor adanci, acopera in mai multe reprize si asigura-te ca materialul a intrat in adancitura peretelui.

  • dupa ce ai inserat chitul de cutit in imperfectiunile peretilor si l-ai uniformizat, asteapta sa se usuce (potrivit indicatiilor producatorului) si slefuieste cu un material abraziv fin;

Citeste si: Repararea peretilor si a tavanului

Consolidarea fisurilor cu banda de mascare

Pe un perete sau un tavan exista si anumite fisuri asa-zise "vii", deoarece ele se deschid sau se inchid in functie de infimele miscari ale casei. Daca astupi o astfel de fisura, este mai mult ca sigur ca materialul de astupare se va fisura la randul lui. Iata ce ai de facut:

  • deschide fisura cu ajutorul unui razuitor pentru a asigura aderenta chitului in adancitura;
  • periaza locul cu o perie de alama pentru a indeparta orice particula care impiedica priza;
  • indeparteaza praful rezultat cu o pensula sau cu o perie moale, apoi umezeste zona cu ajutorul unui burete imbibat in apa;
  • umple fisura cu chit de cutit si asigura-te ca patrunde adanc in perete, apoi netezeste cu spaclul printr-o miscare verticala;
  • aplica o banda de mascare pentru tencuieli pe intreaga suprafata a fisurii;
  • adauga un strat fin de tencuiala pe suprafata benzii cu ajutorul unui spaclu lat;

Nota: O tencuiala noua are nevoie de mult timp ca sa se usuce complet: 3 luni pentru o tencuiala de ciment si 6 luni pentru o tencuiala de ipsos.

Netezirea

Netezirea consta in aplicarea pe toata suprafata peretelui a unui strat de glet pentru a obtine o suprafata plana si neteda.

Citeste si: Tencuieli interioare: instructiuni de aplicare a gletului si sfaturi de utilizare

  • prepara gletul potrivit instructiunilor producatorului; amesteca pana obtii o pasta omogena care se poate lua pe spaclu fara sa curga;
  • intinde gletul prin benzi verticale succesive, fiecare banda incalecand-o pe cea precedenta cu jumatate de latime;

Nota: Tine spaclul usor inclinat spre stanga si apasa putin mai tare pe stanga. Astfel se formeaza o mica ingrosare de tencuiala pe partea dreapta, in timp ce partea stanga este foarte neteda, fara urme. Aceasta ingrosare va fi eliminata la netezirea benzii urmatoare.

  • lasa gletul sa se usuce cel putin 12 ore, apoi slefuieste suprafata cu ajutorul unui smirghel de granulatie mica montat pe un suport de slefuit;
  • sterge praful de pe intreaga suprafata cu o perie, apoi curata peretii cu un burete umezit;

Galerie

Cele 5 calitati ale unui perete care urmeaza a fi vopsit sau acoperit cu tapet

Un perete care trebuie sa fie acoperit cu zagraveala sau cu tapet trebuie sa fie:

Solid: Nu aplica nimic pe un perete a carui suprafata se faramiteaza sau daca peretele nu este tare.

tapet

Sanatos: Un perete bolnav ce prezinta mucegaiuri, salpetru, eflorescente trebuie tratat.

Uscat: Lipirea nu va tine si nu se va usca pe o suprafata umeda.

Curat: Praful, urmele de grasime si mudariile dauneaza zugravelii, asadar acestea vor fi indepartate (foloseste un detergent lichid si un burete).

Plan: Pentru a obtine un strat fara denivelari, peretele pe care acesta se aplica trebuie sa fie plan.

Nota: In cazul unui perete umed sau deteriorat trebuie inainte de toate sa i se faca tratamentele necesare:

  • umiditate: trateaza cauzele umiditatii, eventual izoleaza peretele si, in asteptarea rezultatelor, trateaza efectele umiditatii; dupa rezolvarea problemei aplica un produs de finisare (etansare);
  • mucegaiul: aplica un produs antimucegai;
  • eflorescente: elimina sarurile alcaline cu un produs neutralizant sau cu o solutie de acid clorhidric (25% acid in apa);
  • friabilitate: aplica un intaritor pe suprafetele friabile sau moi, cum ar fi ipsos;

In concluzie, este important sa retii ca orice actiune de decorare, fie vopsit sau aplicarea tapetului, este precedata de o etapa premergatoare foarte importanta. Pregatirea peretilor si a tavanelor poate presupune diferite operatiuni, in functie de starea suprafetei lor (astupare, consolidare fisuri). De atentia acordata pregatirii suportului depinde asadar rezultatul final al aplicarii vopselei sau a tapetului.

Te-ar putea interesa și:

Inlocuirea geamului spart al unei ferestre poate fi realizata de tine, este usor sa inveti cum se face, iar acest articol iti dezvaluie pasii pe care ii ai de urmat. Asadar, nu ai de ce sa ramai cu el spart pe pozitii, riscand o posibila accidentare. Urmareste ghidul pe care ti l-am pus la dispozitie pentru inlocuirea geamurilor in cazul ferestrelor traditionale. Asadar, nu este nevoie sa cauti un mester, economisesti timp si bani.
Cel mai probabil ai consultat imagini cu idei de amenajari interioare, pentru dormitor, living sau bucatarie. Culorile se imbinau armonios, iar rezultatul era o incapere care reusea sa atraga pur si simplu cu ajutorul cromaticii. Nimic nu este la intamplare. Orice designer de interior foloseste o schema de culori pentru amenajarea spatiului, iar una foarte des intalnita este cea a culorilor complementare. Pe scurt, asta inseamna imbinarea unei culori primare (rosu, galben, albastru) cu una secundara (verde, violet, orange). Parcurge acest articol pentru a intelege exact cum se aplica principiul culorilor complementare in designul interior.
Vopseaua epoxidica prezinta rezistenta la trafic si uzura, la expunerile agresive sau la socurile mecanice, are duritate, iar aspectul este unul superior lucios. Prin urmare, vopseaua epoxidica este ideala pentru pardoseli, oferind o acoperire foarte buna. Astfel, daca iti doresti sa protejezi si sa oferi un aspect nou pentru pardoseala garajului, a terasei, a subsolului, vei aplica vopseaua epoxidica, respectand cativa pasi simpli. Iata care sunt acestia si de ce vei avea nevoie:
Daca simti ca proiectul tau OSB are nevoie de o imbunatatire din punct de vedere estetic, solutia este data de vopsirea acestui material derivat din lemn, dar nu inainte de a afla cateva informatii ajutatoare. OSB este prescurtarea de la Oriented Stand Board, adica placa din aschii orientate. Altfel spus, OSB este un panou prefabricat din lemn, alcatuit din aschii in proportie de 95%. Restul de 5% este rasina sintetica folosita pentru incleiere si are rezistenta ridicata la umezeala. Costul redus, caracterul rezistent, rigid, precum si greutatea usoara sau montajul facil, fac din acest material unul des intalnit in proiectele de constructii, fie pentru pereti, podele sau acoperisuri. Cu toate acestea, multi sunt cei care nu agreeaza aspectul suprafetelor din OSB, dat fiind vizibilitatea aschiilor lungi si subtiri de lemn. Astfel, apare nevoia fireasca de a vopsi OSB-ul pentru ca proiectul realizat sa arate satisfacator. Daca si tu te afli intr-o astfel de situatie, afla cateva sfaturi utile inainte de a vopsi placile OSB.