Ce este un termostat ambiental si care este rolul sau?
Un termostat regleaza si mentine o temperatura constanta in locuinta. Acesta controleaza pornirea si oprirea centralei, in functie de caldura ambientala inregistrata de senzor si cea setata de tine.
Rolul principal al acestui aparat este de a economisi energie. Prin impiedicarea variatiilor prea mari de temperatura este asigurat si confortul termic pentru utilizatori. Mai mult, poti obtine un consum eficient de energie termica printr-un sistem de incalzire potrivit locuintei tale. Afla cum alegi centrala termica pentru casa ta, adaptata nevoilor tale.
Tipuri de termostate ambientale
Sunt disponibile multe modele de termostate de ambient: cu fir sau wireless, cu baterii sau conectate la o sursa de energie electrica, neprogramabile sau controlate dintr-o aplicatie de pe dispozitivele digitale, cu intervale mai mici sau mai mari de temperatura reglabila.
Multe dintre aceste aparate sunt potrivite pentru majoritatea centralelor si cazanelor termice, insa unele modele nu sunt compatibile decat cu un singur tip, cum ar fi cele pe gaz sau cele electrice.
Termostat mecanic
Are avantajul de a fi mai putin costisitor, insa reglarea temperaturii se face manual. Cand aceasta ajunge la valoarea setata, centrala se va opri automat. Dezavantajul este ca acest tip de termostat nu are un ecran unde sa poata fi vizualizata temperatura la un anumit moment.
De asemenea, nici nu poate fi programat cu intervale diferite de temperatura in cadrul aceleiasi zile sau in mod saptamanal. Va lua in calcul valoarea setata, iar pornirea si oprirea centralei se realizeaz[ la o diferenta de +/- 0,5-1,0 grd. C. Termostatul mecanic este mai putin exact si eficient, in comparatie cu cele electronice.
Termostat electronic
Acesta are un afisaj digital pentru temperatura inregistrata in camera si cea dorita de tine. Unele termostate electronice pot fi programate, astfel incat sa asigure pentru o zi sau pentru intreaga saptamana intervalele de caldura setate de tine. De asemenea, poti alege diferite temperaturi pentru patru sau sase perioade ale zilei, in functie de modelul aparatului.
Termostat smart
Principalul avantaj al termostatelor smart pentru centrala este posibilitatea de a le controla de la distanta, cu ajutorul unei aplicatii instalate pe telefon sau pe orice alt dispozitiv digital.
Aceste aparate inteligente iti permit sa programezi temperaturile in avans pentru o saptamana, chiar la intervale de jumatate de ora, daca asa iti doresti. Ia in considerare ca cel mai bun termostat smart este cel care se potriveste tipului de centrala si asteptarilor tale.
Cel mai bun termostat de ambient: Criterii de selectie
Cum stii care este cel mai bun termostat pentru nevoile tale? Iata care sunt principalele criterii de selectie de care sa tii cont.
Clasic sau inteligent
Orice tip de termostat controleaza pornirea si oprirea centralei, insa este nevoie sa investesti intr-unul electronic sau unul smart, daca vrei alte avantaje: mentinerea automata a temperaturii ambientale setate de tine, programarea pentru mai multe zile, controlarea de la distanta printr-o aplicatie, posibilitatea ca dispozitivul sa invete obiceiurile si preferintele tale etc.
Cu fir sau wireless
Termostatul cu fir este mai putin costisitor si este util daca montezi aparatul aproape de centrala. In schimb, cel de tip wireless sau prin unde radio iti permite sa il pozitionezi oriunde in locuinta, fara a intinde fire inestetice pe pereti.
Alimentare cu fir sau cu baterii
Sunt disponibile termostate cu alimentare la o sursa de energie electrica sau pe baza de baterii. Modelele cu acumulatori pot sa functioneze multe luni fara a fi nevoie de incarcare, iar pe ecranul digital poate fi afisat nivelul bateriei si, de asemenea, apare o atentionare cand necesita reincarcare.
Compatibilitatea cu centrala
Fie ca ai o centrala termica electrica, fie alt tip de sistem de incalzire, este important sa verifici specificatiile termostatului, pentru a te asigura ca este compatibil. In general, aceste dispozitive sunt potrivite pentru aproape toate instalatiile, insa sunt modele care corespund doar centralelor pe gaz, de exemplu.
Distanta de comunicare
Pentru un apartament sau o locuinta mica, este suficient un termostat cu aria de emisie de 40 de metri. In schimb, daca spatiul este generos si trebuie sa montezi aparatul la o distanta considerabila fata de centrala, ia in considerare un interval de comunicare de peste 100 de metri. In plus, alege o centrala potrivita pentru suprafata locuintei tale.
Intervalul de temperatura
In general, poti seta termostatul pentru o temperatura cuprinsa intre 5-10 grade si 30-35 de grade Celsius. Alte aspecte de care trebuie sa tii cont sunt eroarea de masurare (acuratetea), care n-ar trebui sa depaseasca 0.5 grade, si intervalul minim de setare al temperaturii, care sa-ti permita sa reglezi termostatul in trepte de 0.5 grade.
Numar de programe
Dispozitivele inteligente au o serie de programe din care poti alege, care sa-ti permita un control rapid si eficient al centralei: mod eco, anti-inghet, setarea unei temperaturi pentru ora de trezire sau de intoarcere de la serviciu, precum si pentru mai multe momente din timpul saptamanii sau din weekend etc.
Pozitionarea termostatului de camera
Instalarea termostatului ambiental intr-un mod gresit duce la pierderea beneficiilor oferite de acesta. Iata unde trebuie pozitionat dispozitivul pentru un control eficient al centralei, precum si locurile pe care trebuie sa le eviti.
Unde trebuie pozitionat termostatul de ambient?
Asaza termostatul in camera cu temperatura cea mai scazuta, astfel incat sa asiguri un confort termic minim pentru toata locuinta. Daca este un aparat cu montare pe perete, alege un zid intern al casei si pune-l la nivelul privirii, departe de zonele cu ventilatie puternica sau cu variatii mari de temperatura. In schimb, daca termostatul este unul wireless, mobil, pozitioneaza-l intr-o zona racoroasa, cu temperatura constanta, cum ar fi pe masa din living.
Unde nu trebuie pozitionat termostatul de ambient?
Evita sa montezi termostatul pe un perete extern cu ferestre sau usi, deoarece senzorul nu va monitoriza eficient caldura ambientala si va transmite centralei comenzi ineficiente. De asemenea, nu pozitiona dispozitivul in baie sau langa aparetele de gatit, care produc mult abur si influenteaza temperatura.
Nu aseza termostatul in apropierea unei guri de ventilatie sau intr-o zona in care temperatura se modifica des. Mai mult, asigura-te ca centrala si dispozitivul de control functioneaza perfect, pentru a evita un consum mare de energie, si invata ce trebuie sa faci in cazul unei defectiuni la centrala termica.
Investitia intr-un termostat compatibil cu sistemul de incalzire al locuintei si pozitionarea lui corecta te ajuta sa economisesti energie termica. Un astfel de dispozitiv iti asigura o temperatura ambientala optima pe tot parcursul zilei.