Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cat consuma o centrala electrica?

Actualizat: 15.05.2023 / Publicat: 08.05.2023 / Timp lectură: 3 min

Centralele termice sunt principalele aparate folosite pentru incalzirea locuintelor si a apei. In zonele in care racordarea la sistemul public de gaze este imposibila sau vine cu dezavantaje, centrala electrica este o optiune potrivita. Inainte de a o achizitiona, pentru a nu fi coplesit de numarul mare de optiuni existente pe piata, citeste mai jos informatiile relevante pentru acest tip de centrala.

Consumul de energie electrica este semnificativ pentru fiecare locuinta, iar odata cu cresterea preturilor din ultima perioada, in mod cert iti doresti sa stii cat consuma in medie o centrala electrica inainte de a o achizitiona.

Iata cateva informatii despre cum sa alegi o centrala electrica potrivita nevoilor tale:

Cuprins

Cat consuma o centrala electrica?

Centrala electrica este o sursa curata cu ajutorul careia se poate incalzi locuinta si apa folosita zilnic. Totusi, este important de notat ca energia electrica este tot mai scumpa si merita sa iti cunosti cat mai bine nevoile si obiceiurile.

Centrala electrica este avantajoasa, deoarece nu emana substante periculoase pentru mediu, precum cele pe gaz, si nu produce reziduuri. Cu ajutorul unei centrale electrice, nu mai depinzi de sistemul public de gaz, care se poate intrerupe adesea si te poate pune in situatii neplacute. Cu toate acestea, vei continua sa depinzi de conexiunea la energia electrica. In cazul in care locuiesti la tara, mai ales intr-o zona mai izolata, recomandarea principala este sa ai si generatoare de rezerva pentru momentele in care exista intreruperi.

Intrucat consumul de energie este destul de ridicat in cazul centralelor electrice, acestea sunt recomandate in special pentru spatiile mai mici, precum garsonierele sau apartamentele cu o camera. In acest fel, nu va fi complicat sa incalzesti toate spatiile, fata de efortul si costurile pe care le presupune incalzirea unei case prin centrala electrica. Avantajele si dezavantajele centralei electrice te vor ajuta sa iei o decizie cat mai buna.

Cat consuma o centrala electrica pe luna?

Acest aspect depinde in mare parte si de numarul de ore in care este activa centrala zi de zi. Deoarece acest lucru nu poate fi determinat cu exactitate, poti face aproximari bazate pe obiceiurile pe care le ai zilnic alaturi de familia ta. De obicei, se considera ca o centrala electrica functioneaza in jur de 6 ore din 24.

De asemenea, la fel de importanta este si suprafata locuintei, pentru a calcula cat mai corect care sunt cheltuielile pe care va trebui sa le faci lunar cand folosesti centrala electrica. Asadar, se poate lua ca exemplu o suprafata de 70 de mp pentru care va fi nevoie de aproximativ 5.5 si 9 kW; daca alegi o centrala termica electrica de 9kW, aceasta presupune un consum mediu lunar de 1300 kW.

Puterea centralei electrice de care ai nevoie este la fel de importanta, deoarece doar astfel vei putea face alegerea corecta cand o achizitionezi. Randamentul pe care il ofera centrala electrica este, de obicei, unul ridicat, dar trebuie sa tii cont de aspecte esentiale precum nivelul de termoizolatie. Pentru a calcula necesarul termic pentru centrala, foloseste urmatoarea formula: P (puterea centralei) = V (volum incapere) x Q (coeficient izolatie).

Cat consuma o centrala electrica pe zi?

Conform presei din Romania, pretul la energie electrica pana in martie 2023 este:

  • maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este mai mic sau egal cu 100 kWh;
  • maximum 0,8 lei/kWh, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 100 kWh şi 300 kWh inclusiv;
  • maximum 1 leu/kWh, în cazul clienţilor noncasnici;

Asadar, se poate face un calcul prin aproximarea perioadei in care este folosita centrala zilnic pentru a afla cat consuma o centrala electrica de 9kW. Astfel, daca este folosita 6 ore pe zi, avem: 6 X 9 kWh X 30 de zile= 1.620
Rezultatul se inmulteste cu pretul pe kWh al furnizorului de energie electrica pentru a determina costul lunar. In ceea ce priveste consumul zilnic, este greu de spus cu exactitat, deoarece numarul de ore in care este folosita centrala electrica nu poate fi aflat decat dupa folosire. Aproximativ, o centrala electrica de 9 kWh poate consuma in jur de 50 kW pe zi.

O alta formula pe care o poti folosi pentru calcularea consumului de energie lunar al unei centrale este nr kW pe care ii foloseste centrala lunar, in functie de mod inmultit cu pretul (costul) lunar pe kWh.

O centrala electrica pentru incalzire si apa calda este benefica in mod special in locuintele in care se doreste independenta fata de furnizorul de gaze sau acolo unde acestea nu exista. 

centrala electrica reglare consum

Asigura-te ca locuinta in care alegi o centrala electrica, fie ca este vorba despre una de 4 kW sau una de 25 kW, este termoizolata cat mai bine, cu materiale de calitate. In caz contrar, te vei confrunta cu pierderi serioase de caldura, ceea ce va duce la facturi mult mai mari la energia electrica.

Alege o centrala termica electrica si accesorii pentru aceasta din magazinul Mathaus si iti oferim consultanta la fiecare pas din procesul de achizitie si instalare. Daca ai intrebari sau ai nevoie de recomandari, contacteaza-ne pentru a-ti oferi toate raspunsurile la problemele tale.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Fierul forjat este un material elegant si durabil, intalnit in casele noastre fie la mobilierul de gradina, la garduri si balustrade, fie la obiecte decorative, ca de exemplu un sfesnic, un suport pentru sticla de vin ori rama unei oglinzi. Este important sa nu neglijezi intretinerea obiectelor din fier forjat, dat fiind faptul ca este un material predispus la rugina. Prin urmare, daca te bucuri acasa de prezenta fierului forjat si vrei sa ii asiguri o durata cat mai mare de viata si un aspect estetic, afla cum se curata si cum se pastreaza in conditii optime acest material.
Daca nu mai esti multumit de cum arata caloriferul cel vechi si vrei sa-l demontezi sau te afli in proces de renovare la etapa de instalare a radiatoarelor, atunci ghidul de fata este pentru tine. In acest articol iti spunem pas cu pas cum se demonteaza caloriferul cel vechi si cum il instalezi pe cel nou cumparat.
Montarea corecta a mochetei - sfaturi pentru pregatirile necesare, lipire si fixare Mocheta este recomandata pentru spatii ale casei precum livingul sau dormitoarele, oferind o senzatie placuta, atunci cand se paseste pe suprafata sa. Pentru ca pot fi gasite intr-o gama variata de nuante si modele, mocheta este usor de integrat in decorul oricarui spatiu al casei. Montarea corecta a unei mochete trebuie sa tina cont atat de dimensiunile spatiului respectiv, cat si de usurinta cu care aceasta poate fi scoasa, in eventualitatea unei renovari.
Rulourile exterioare sunt o solutie eficienta pentru controlul luminii si al temperaturii din interior, simplu de implementat atat la casa, cat si la bloc. Aceste sisteme pentru siguranta spatiilor interioare pot inlocui cu succes obloanele din lemn, material greu de intretinut si cu o rezistenta scazuta in fata factorilor meteorologici. In prezent, rulourile exterioare din aluminiu sau PVC reprezinta cea mai buna solutie pentru protejarea ferestrelor, fiind usor de curatat si oferind o serie intreaga de avantaje functionale: Asigura un confort termic sporit in lunile reci de iarna; Sporesc securitatea intregii locuinte; Protejeaza geamurile de diverse fenomene meteo - grindina, ninsori, furtuni; Pot reduce cu pana la 50% zgomotele de afara; Permit mai multa intimitate in spatiul casei; Ofera un aspect mult mai placut intregului imobil.