Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Casele pe piloni: cum se construiesc si ce avantaje au?

Actualizat: 07.08.2024 / Publicat: 26.10.2022 / Timp lectură: 5 min
/medias/sys_master/root/h6d/h3e/h00/9503244025886/Casele-pe-piloni.jpg
Casele pe piloni reprezinta o alternativa la structurile cu fundatie clasica, mai ales in zonele cu risc mare de inundatii sau cu sol instabil. Iata ce inseamna, de cate tipuri pot fi si cum se construiesc! Afla, de asemenea, care sunt avantajele si provocarile unor case suspendate pe piloni! 

Cuprins

Casa pe piloni: ce inseamna

O constructie suspendata pe piloni este o casa fara fundatie clasica. In schimb, are la baza o serie de stalpi de sustinere, amplasati la adancime in sol, cu rolul de a prelua incarcatura locuintei. Pentru structura de rezistenta, pereti, acoperis si alte elemente se pot folosi aceleasi tipuri de materiale de constructii ca pentru o casa traditionala pe structura usoara, cu mentiunea ca tipul de piloni utilizat (grosime, adancime, amplasare etc.) trebuie adaptat presiunii si greutatii totale a locuintei.

Citeste mai multe: Materiale necesare pentru constructia unei case si proprietatile lor

In unele situatii, doar acest tip de constructie este posibil de realizat sau recomandat de catre proiectant. In continuare, iti prezentam pe scurt cele mai comune motive pentru care este aleasa ridicarea unei case pe piloni:

  • Zona este predispusa la inundatii - In unele localitati de munte sau aflate in apropierea unor lacuri si rauri, riscul de inundatii este ridicat si apar periodic probleme. Pentru a evita degradarea fundatiei, solutia este de a construi casa pe o structura cu piloni. In zonele unde stagneaza apa, stalpii sunt simpli, iar in cele predispuse la torenti cu noroi, crengi si mizerie, pilonii sunt prevazuti cu contrafise;
  • Panza freatica este prea aproape de suprafata - In aceasta situatie, saparea si turnarea unei fundatii clasice este extrem de dificila sau imposibila, mai ales daca terenul este in apropierea unui izvor puternic. Pilonii pot fi amplasati mai multi metri sau zeci de metri in pamant, pana la un strat de sol stabil;
  • Construirea unei case trebuie realizata pe un petic de pamant acoperit de apa - Constructiile pe apa sunt comune in unele zone din Asia, dar pot fi intalnite si in alte parti ale lumii. Daca iti doresti o casa de vacanta sau o locuinta permanenta situata la marginea unui lac, spre exemplu, opteaza pentru structura pe piloni; 
  • Solul este moale sau instabil - In cazul acesta, turnarea unei fundatii stabile devine costisitoare sau nu se poate realiza. In schimb, pilonii pot fi amplasati la orice distanta in sol, pana ajung la un strat suficient de solid;
  • Terenul este in panta - Se poate realiza turnarea unei fundatii clasice in panta, insa eficienta nu este la fel de buna ca a structurilor pe stalpi. Astfel, in zonele de munte cu teren foarte inclinat, poti intalni adesea case suspendate pe piloni.

Tipuri de case pe piloni

Constructiile cu fundatie pe piloni pot fi impartite in functie de materialul din care sunt confectionati stalpii. Cele mai comune sunt casele cu piloni din lemn, beton sau metal. Gasesti mai jos prin ce se caracterizeaza si care sunt avantajele si dezavantajele fiecarui tip.

Case pe piloni din lemn

case pe piloni din lemn
Pentru constructii de case pe piloni se foloseste un lemn impregnat, adica tratat in profunzime cu diferite substante chimice pentru a nu putrezi in sol. In plus, se protejeaza materialul de fungi sau insecte. Pentru ca stalpii nu au o lungime foarte mare, se recomanda ca latimea acestora sa fie de 10-15 centimetri. Astfel, pot prelua o incarcatura mai ridicata. Pilonii de lemn cu un diametru mai mic pot fi folositit pentru construirea unor anexe suspendate de dimensiuni reduse.

Totodata, o parte din sarcina poate fi preluata de contrafise - produse din lemn pentru constructii sau din metal, amplasate oblic intre pilon si baza locuintei. De asemenea, in cazul unor stalpi flexibili precum cei din lemn, este indicata adaugarea unor contrafise, pentru a spori rigiditatea si a scadea riscul de uzură si prabusire a locuintei din cauza torentilor de apa. 

Pe de alta parte, pilonii de lemn nu pot fi amplasati in zone unde panza freatica este in apropierea suprafetei, pentru ca s-ar deterioara rapid. Un alt dezavantaj este presiunea redusa, fata de stalpii de beton sau metal, pe care o suporta. 

Afla mai multe: Case pe structura de lemn: Beneficii, sfaturi de construire, modele recomandate

Case pe piloni din beton

Case pe piloni din beton 
Stalpii pot fi turnati din beton armat, insa pot fi si prefabricati. Acestia sunt conectati, de multe ori, printr-o centura de beton, ceea ce permite ridicarea unor ziduri de BCA, spre exemplu. Casele pe piloni din beton suporta incarcaturi mai mari si structuri pe mai multe nivele.

Inaltimea medie a pilonilor din beton este de 10-15 metri in pamant, la care se adauga distanta de la sol la baza locuintei, in functie de nevoi si preferinte. La exterior, stalpii pot avea inaltimea unei fundatii clasice sau, din contra, pot ajunge la peste 1,5-2 metri in cazul unui teren in panta. Daca panza freatica este in apropierea suprafetei sau solul este instabil, adancimea la care trebuie montati stalpii se poate mari, ceea ce inseamna costuri mai ridicate. 

Case pe piloni metalici

Case pe piloni metalici
Pilonii din metal pot fi cadre clasice din otel, stalpi cu beton armat turnat in interior sau de tip suruburi. Fundatiile insurubate reprezinta o tehnologie mai noua si permit chiar si constructia unor radiere din beton armat sau unor pereti portanti (structuri de rezistenta) din caramida.

Principalul avantaj al unora dintre pilonii metalici este ca suporta atat constructii usoare, cat si masive. Indiferent de tipul de stalpi pentru fundatie, este importanta etapa de proiectare. Daca pilonii nu sunt pozitionati corect, nu au grosimea sau adancimea potrivita pentru incarcatura specifica locuintei tale, efectele negative se vor observa intr-o perioada scurta de la finalizarea constructiei.  

Cum se construiesc casele pe piloni?

Inainte de a incepe amplasarea pilonilor si ridicarea locuintei, verifica la autoritatile locale daca ai nevoie sau nu de autorizatie de constructie. Pentru ca o astfel de casa are un caracter permanent, in mod normal nu trebuie acest document, insa reglementarile pot fi diferite in functie de zona. 

Afla dintr-un alt articol: Ce se poate construi fara autorizatie de constructie?

Montarea pilonilor

Montarea pilonilor
Distanta si adancimea la care se amplaseaza pilonii, diametrul si materialul acestora trebuie stabilite clar in faza de proiectare, eventual, in urma unui studiu geotehnic. Calitatea si proprietatile solului, dar si incarcatura totala a viitoarei constructii au un rol important in realizarea proiectului.

Daca optezi pentru proiecte de case pe piloni in defavoarea celor traditionale, asigura-te ca firma de constructii la care apelezi este specializata pe astfel de locuinte si ca respecta intocmai specificatiile tehnice ale arhitectului. 

Structura casei pe piloni

Structura casei pe piloni​​​​​​​
De regula, este recomandata o structura usoara pentru casele suspendate pe piloni. De asemenea, se pot realiza cabane de mici dimensiuni, anexe, ateliere de lucru, birouri si nu doar atat. Cu toate acestea, pot fi proiectate si constructii masive, pe mai multe niveluri, cazuri in care stalpii sunt adaptati noilor conditii. Implicit, costurile totale vor fi mai mari.

Iti recomandam si: Tipuri de case: Structura metalica, lemn sau caramida

Avantajele caselor pe piloni

Avantajele caselor pe piloni​​​​​​​

Principalele avantaje sunt costurile initiale mai mici comparativ cu o fundatie clasica din beton armat si posibilitatea de a construi o casa in zone problematice (risc de inundatii, sol instabil, panza freatica aproape de suprafata, teren inclinat etc). De asemenea, daca optezi pentru o locuinta cu fundatie suspendata inalta, spatiul poate fi utilizat ca terasa de vara, garaj, depozit s.a.

Printre provocarile unei case pe piloni se afla dificultatea procedurilor de mentenanta sau intretinere, in special a stalpilor din lemn sau metal. In unele situatii, poate fi greu de gasit echipe de consultanta, proiectare si constructii specializate pe locuinte cu fundatie pe piloni. 

Dupa ce planul este finalizat, te asteptam pe MatHaus.ro sa alegi materialele de constructii si echipamentele de care ai nevoie pentru proiectul tau. Compara produsele din gama noastra variata, adauga in cos cele mai potrivite optiuni pentru tine si noi ti le livram direct pe santier!

Te-ar putea interesa și:

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul). Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
Un tavan casetat este un tavan fals, mai precis un plafon secundar suspendat de cel principal. Stim foarte bine ca renovarea tavanului joaca un rol esential in orice proces de amenajare. Solutiile pot fi diverse, de la acoperirea cu lavabila si pana la tavanul din gips-carton, din polistiren sau tavanul casetat. In cazul in care ai optat pentru acesta din urma, inseamna ca ai aflat deja ca instalarea lui poate reprezenta urmatorul tau proiect DIY. Astfel, daca iti doresti un elegant aspect estetic al incaperii cu ajutorul tavanului casetat si vrei sa duci la indeplinire procesul de montare, tine cont de pasii pe care ii vei avea de urmat.
In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.