Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

24 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă - Duminică 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum calculezi panta pentru construirea acoperisului?

Actualizat: 27.08.2024 / Publicat: 13.12.2022 / Timp lectură: 3 min
/medias/sys_master/root/h4d/h26/h00/9512373714974/Cum-calculezi-panta-pentru-construirea-acoperisului.jpg
Planuiesti sa schimbi invelitoarea acoperisului sau vrei sa construiesti corect inclinatia sarpantei? Afla din articol care trebuie sa fie panta minima in functie de materialele pentru acoperis pe care vrei sa le utilizezi! In plus, iata cum sa calculezi, pas cu pas, ce inclinatie are acoperisul casei, terasei sau oricarei alte cladiri! 

Cuprins

Panta minima a acoperisului in functie de invelitoare

Daca vrei sa inlocuiesti invelitoarea acoperisului cu acelasi tip de material, lucrurile sunt simple. In schimb, daca iti doresti altceva, trebuie sa iei in considerare inclinatia sarpantei si panta minima recomandata pentru diferite optiuni. In cazul in care montezi tabla sau tigla pe un acoperis cu o inclinatie prea mica, drenajul apei nu se va realiza corespunzator si, in scurt timp, apar infiltratii si alte probleme. 

Descopera mai jos principalele tipuri de invelitori si panta minima recomadata! Tine cont ca aceste valori sunt orientative si indicatiile pot fi diferite de la producator la producator:
●   Tabla cutata, plana si placi ondulate din fibrociment - Panta minima de 5° sau o inclinatie de peste 9%;
●    Sindrila bituminoasa - Panta minima de 15°
●    Olane ceramice - Panata minima de 18°
●    Tigle metalice - Panta minima de 14° sau o inclinatie de cel putin 25%;
●    Tigle ceramice si tigle din beton - Panta minima de 15° sau o inclinatie a acoperisului de cel putin 26%.

Chiar si acoperisul de tip terasa are o panta minima. Altfel, apa ar stagna si ar cauza infiltratii. In general, inclinatia este de 1-2° sau de aproximativ 2-4%. Daca esti in cautarea unui calculator pentru panta acoperisului intr-o apa, iti spunem noi cum o poți afla: aceasta se determina in acelasi mod ca pentru celelalte forme de sarpante.

Vom detalia mai jos. In cazul in care abia construiesti acoperisul, poti opta pentru o inclinatie de 5° pentru tabla, si de cel putin 15° daca vrei sa montezi tigla ceramica. Trebuie sa tii cont de invelitoarea pe care o vei utiliza.

Iti recomandam si: Casa cu acoperis intr-o apa: Caracteristici de baza 

acoperis in mai multe ape

Cum calculezi panta pentru acoperis pas cu pas?

Daca nu stii care este inclinatia acoperisului tau, o poti afla usor cu ajutorul unor instrumente de masurat si a unui calculator clasic sau unui telefon cu o aplicatie de calcul. De asemenea, ai posibilitatea de a folosi un calculator online special pentru panta acoperisului. 

Citeste si: Construirea unui acoperis - Pasi de lucru si materiale necesare

Realizeaza masuratorile necesare

Masuratorile necesare pentru calcularea pantei acoperisului se pot realiza in doua moduri. Daca nu ai acces in pod sau mansarda, dar poti urca in siguranta pe acoperis, iata ce ar trebui sa faci:

  • Pune pe invelitoarea acoperisului, perpendicular cu solul (vertical) un dreptar sau un bat cu o lungime de cel putin un metru, astfel incat rezultatele sa fie relevante; noteaza lungimea acestei laturi;
  • Cu ajutorul unei nivele cu bule, pune un alt dreptar la unghi de 90° (orizontal) cu primul dreptar. Te poti folosi de un echer. Masoara distanta de la intersectia dreptarelor/betelor la invelitoare;
  • Masoara si noteaza distanta invelitorii, de la primul la al doilea dreptar sau bat. Astfel, ai obtinut toate laturile unui triunghi dreptunghiular.

Daca aceasta metoda ti se pare complicata sau neclara, iti prezentam o modalitate mai simpla. Trebuie sa masori:

  • Jumatate din latimea acoperisului - Masoara distanta de la un perete exterior la celalalt (lungimea acoperisului nu ne intereseaza). Imparte valoarea la 2. Ai obtinut valoarea pentru prima latura a triunghiului dreptunghiular;
  • Inaltimea acoperisului - Daca inaltimea sarpantei este mare si nu o poti masura cu o ruleta, te poti folosi de un telemetru cu laser. Trebuie sa masori distanta de la planseu la cel mai inalt punct al podului sau mansardei (la coama acoperisului);
  • Lungimea pantei - Poti masura aceasta lungime in mod clasic sau cu ajutorul teoremei lui Pitagora: lungimea pantei² = jumatate din latime² + inaltimea acoperisului². 

Indiferent care este metoda pe care o preferi, ai obtinut laturile unui triunghi dreptunghic, in care invelitoarea este ipotenuza (latura opusa unghiului de 90°). Pentru determinarea pantei ai nevoie doar de inaltime si jumatate din lungimea acoperisului, insa lungimea inclinatiei te poate ajuta sa calculezi necesarul de tabla sau tigla.

Calculeaza panta in grade sau procente

schita calcul panta in grade sau procente​​​​​​​
Panta acoperisului in procente este foarte simplu de calculat: imparte inaltimea la jumatate din lungime. Inmulteste rezultatul cu 100 pentru a afla inclinatia in procente. Pentru a fi totul mai usor de inteles, iti vom arata un exemplu:

  • inaltime - 3 metri;
  • latimea acoperisului - 15 metri; jumatate din latime - 15/2 = 7,5 metri;
  • inclinatia acoperisului - 3 (inaltime) / 7,5 (jumatate din latime) = 0,4;
  • panta acoperisului in procente - 0,4 x 100 = 40%.

Pentru a calcula care este panta acoperisului in grade, este necesar utilizarea geometriei si anume a functiilor trigonometrice. In cazul nostru cunoscând inaltimea si latimea acoperisului, avem panta in procente vom utiliza functia arctan (inversul tangentei). Aceasta se regaseste pe orice calculator electronic cu functii stiintifice.In cazul nostru formula este:
arctan(panta/100)

Ex: arctan(40/100)  – 21,8°   

  • 1% - 0.6°;
  • 25% - 14°;
  • 50%  - 26,6°;
  • 00% - 45°.

Dupa ce ai descoperit ce panta trebuie sa aiba un acoperis in functie de tipul de invelitoare pe care vrei sa o utilizezi, descopera gama variata de produse de pe MatHaus.ro si comanda simplu si rapid tot ce ai nevoie pentru proiectele tale!

Te-ar putea interesa și:

Infiltratiile de acoperis si scurgerile sunt cat se poate de neplacute. Acestea afecteaza in mod considerabil confortul proprietarului, care se confrunta cu prezenta apei in tavan si pereti, cu aparitia mucegaiului sau riscul producerii scurtcircuitului la contactul cablurilor electrice cu apa infiltrata. Cu cat aparitia infiltratiei este semnalata de la primele semne, cu atat gradul de deteriorare al finisajelor interioare va fi mai mic. Daca te afli in situatia in care dupa o ploaie puternica sau dupa topirea zapezii iarna, ai observat ca ai probleme cu acoperisul, curge apa in casa, atunci acest articol iti este dedicat pentru a remedia situatia.
Policarbonatul este un material plastic rezistent si stabil care ofera avantaje unice. Este rezistent la impact, spargere si deteriorare, dar in acelasi timp este usor. Permite transmisia luminii si este disponibil in placi de diferite grosimi, dimensiuni si culori. Aceasta combinatie de insusiri ale policarbonatului l-au facut sa devina un material foarte utilizat in domeniul constructiilor, de la cladiri industriale, comerciale, pana la proiectele DIY. Il poti folosi intr-o multitudine de aplicatii in proiectul casei tale, devenind o alegere excelenta atunci cand alte materiale nu se potrivesc.
Izolarea acoperisului este un proiect a carui importanta este binecunoscuta. Inca din faza de constructie este necesar sa se acorde atentie acestei etape. Nu este suficient sa se achizitioneze materiale eficiente energetic pentru constructia si izolatia peretilor, atata timp cat acoperisul nu este termoizolat corespunzator. Ne dorim o temperatura confortabila in casa pe tot parcursul anului si costuri de intretinere reduse. Acest lucru este posibil cu ajutorul izolarii termice exterioare, cu mentiunea ca cele mai mari pierderi de caldura au loc prin acoperis, peste 30% din total. Prin urmare, daca te afli in aceasta etapa si iti doresti sa realizezi o izolare de foarte buna calitate a acoperisului casei tale, te invitam sa parcurgi acest articol, pentru a afla din secretele specialistilor cu experienta in domeniu.
Un acoperis trebuie sa ofere rezistenta la incendii si precipitatii puternice, sa asigure o buna izolare fonica si termica, si sa fie compatibil cu structura casei, tinand cont de greutatea acestuia in raport cu sarpanta existenta. De asemenea, trebuie sa se integreze armonios in stilul arhitectural ales, iar costurile manoperei si materialelor sa fie bine evaluate. Alegerea materialelor pentru acoperis depinde de factori precum zona geografica in care se realizeaza constructia, forma si utilitatea imobilului, recomandarile arhitectului sau inginerului-constructor, dar si de preferintele personale si traditiile locale.