Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Care sunt dimensiunile unui garaj?

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 22.02.2023 / Timp lectură: 3 min
Garajul este un spatiu necesar tuturor celor care au una sau mai multe masini, dar acesta poate fi folosit cu diverse scopuri, inclusiv pentru depozitarea uneltelor sau amenajarea unui atelier. In functie de ceea ce vrei sa obtii prin construirea garajului, ti-am pregatit un ghid despre dimensiunile ideale ale acestuia:

Cuprins

Care sunt dimensiunile unui garaj pentru o masina?

Chiar daca familia ta detine o singura masina, spatiul pentru garaj nu ar trebui sa fie limitat la dimensiunile exacte ale acesteia. Vei mai avea nevoie de loc pentru a depozita scule si unelte sau accesorii precum anvelopele de vara/iarna, in functie de sezon. Construirea garajului presupune un plan bine pus la punct inca din primele momente, iar stabilirea unor dimensiuni exacte va ajuta la realizarea unui garaj auto cu spatiu aditional.

In medie, dimensiunea unei masini este de 5 metri, asa ca marimea garajului pentru casa ar trebui sa fie de minimum 7 metri. Este recomandat ca atat in lungime, cat si in latime sa existe un plus de cel putin un metru, chiar si acolo unde garajul este de mici dimensiuni.

Un garaj de 31 de metri patrati reprezinta varianta ideala, chiar daca ai doar o masina, deoarece poti folosi spatiul ramas pentru a organiza cat mai bine toate cele necesare pentru intretinerea masinii. De exemplu, daca iti face placere sa speli singur masina sau sa te ocupi de intretinerea estetica a acesteia, vei avea nevoie de un spatiu pentru lichidul de curatare pentru masina, furtunuri, perii, bureti etc.

Inaltimea unui garaj pentru o masina ar trebui sa fie de minimum 2,5 metri, iar in spatiile laterale trebuie lasat minimum 1,5 metri pentru a deschide cat mai usor si fara probleme, larg, usile masinii. 

Este important sa iei in considerare si planurile de viitor, de exemplu daca vei achizitiona o masina mai mare, precum un autoturism 4x4 si sa fii pregatit pentru aceasta posibilitate. Tinand cont de cat costa sa construiesti un garaj, merita sa te bazezi pe faptul ca aceasta constructie trebuie sa-si indeplineasca scopul cat mai mult timp si sa actionezi ca atare.

De asemenea, inaltimea garajului difera daca vrei sa transformi acest spatiu intr-un mic atelier. Mai exact, inaltimea garajului pentru elevator ar trebui sa aiba minimum 4 metri, pentru a-ti permite sa lucrezi cat mai confortabil si in siguranta.

interior graj​​​​​​​

Care sunt dimensiunile pentru un garaj dublu / pentru doua masini?

Daca ai doua masini sau planuri de a achizitiona inca una in viitorul apropiat, un garaj dublu este cea mai potrivita solutie pentru tine. Nu doar ca iti ofera mai mult spatiu pentru masina pe care deja o detii, dar aduce si mai multe posibilitati in ceea ce priveste felul in care folosesti garajul. Poti pastra lungimea aleasa la construirea garajului pentru o masina, dar latimea trebuie sa fie diferita in cazul garajului dublu. Dimensiunile standard ale garajului auto pentru doua masini trebuie sa aiba latimea cel putin egala cu lungimea. Asadar, daca ai un garaj de 7 metri lungime, latimea trebuie sa aiba, de asemenea, minimum 7 metri. 

Daca masinile au dimensiuni diferite te poti ghida dupa acest aspect: masoara ce dimensiuni exista intre masini si peretii laterali cand lasi toate usile larg deschise si stabileste de cat spatiu vei mai avea nevoie la marginile garajului. In cazul in care vrei sa incluzi si acces direct in casa din garaj, trebuie sa tii cont de pozitionarea usilor, instalarea lor si mai ales de spatiul de care au acestea au nevoie cand se deschid. 

Dimensiunile spatiului pentru depozitare din garaj

Dimensiunile garajului depind 100% de felul in care vrei sa-l folosesti si sa-l amenajezi. Pentru un proces facil si la indemana, poti alege construirea unui garaj din OSB sau a unui garaj prefabricat. Acestea iti ofera avantajul unor structuri pe care le folosesti pentru securitatea autoturismelor, dar si pentru a depozita lucruri de pe langa casa.

Pentru spatiul de pastrare din garaj poti adauga minimum 2 metri de fiecare parte sau in functie de piesele de mobilier pe care vrei sa le incluzi. De asemenea, daca vrei sa ai suficient spatiu pentru a te desfasura in timp ce masinile sunt parcate in interior, va trebui sa iei in considerare si acest aspect. Indiferent daca vrei sa depozitezi si utilaje de gradina sau daca faci drumuri in fiecare zi de acasa la munca si invers, nu uita sa semnalizezi existenta garajului cu articolele de avertizare potrivite.

tesla in garaj​​​​​​​

Dimensiunile usii garajului

Dimensiunile usilor de garaj difera in functie de dimensiunile constructiei. Mai mult decat atat, trebuie sa decizi de ce dimensiuni ai nevoie pentru a intra cu masina in garaj. Daca le alegi pe cele standard, exista posibilitatea ca spatiul sa fie la limita, ceea ce iti poate crea probleme cand intri in garaj cu autoturismul. Asadar, iti recomandam sa iei in considerare cativa centimetri sau un metru in total la intrarea in spatiu. Usile de garaj de pe piata au inaltime de 2 metri si latime de 2,5 metri. Pentru a fi sigur ca usa este montata destul de sus si corect, apeleaza la o echipa profesionista. O usa pentru garaj dublu poate avea o dimensiune de 5 metri, pentru a putea indeplini o functie completa si pentru a facilita accesul in garaj.

Concluzie

Asadar, dimensiunile unui garaj depind de ceea ce-ti doresti de la acest spatiu. Poti sa il folosesti pentru a parca in siguranta masina si strict cu acest scop sau poti profita de dimensiunile generoase pentru a avea o incapere care indeplineste multiple functii. Stabileste un buget in functie de nevoi si posibilitati, dar si de asteptarile pe care le ai de la garajul casei tale!

Te-ar putea interesa și:

Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, acest proces se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitoare la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobila de exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural si elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca, pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.
Daca daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, iti recomandam sa citesti acest articol pana la final. Mai jos, vei putea citi informatii esentiale privind: Importanta taierii vitei de vie; Notiunile teoretice de baza ale acestei lucrari; Principalele tipuri de taiere ale vitei de vie; Cea mai importanta taiere: taierea de rodire; Pregatirile pentru taierea vitei de vie; Cele mai importante reguli ale taierii vitei de vie.