Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 31 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Garaj din OSB: Ghid pentru construirea unui garaj din lemn

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 13.10.2021 / Timp lectură: 6 min
OSB-ul este unul dintre materialele de constructii care a cunoscut o larga utilizare in ultima perioada. Acesta are o larga aplicabilitate atat in lucrari interioare, cat si la exterior, pentru construirea unor structuri usoare, cum ar fi garajele. Daca esti interesat de construirea unui garaj din OSB, am adunat la un loc informatii importante, pe care ti le prezentam, in cele ce urmeaza. 

Cuprins

Avantajele construirii unui garaj din OSB

OSB-ul este un material durabil si economic, chiar daca procesul de fabricare este unul simplu. OSB inseamna Oriented Stand Board, adica aschii sau fibre de lemn, orientate in diferite moduri, inchegate, mai apoi, in rasina. Placile de OSB aduc avantaje cu adevarat importante constructiilor, avantaje care tin, de viteza realizarii constructiei si simplitate prin care se imbina materialul. 

Rezistenta

Placile OSB prezinta rezistenta mare ca urmare a modului de fabricare, care implica, practic, un model intretaiat de dispunere a aschiilor lemnoase, astfel incat, rezultatul sa se concretizeze intr-un material cu noi si deosebite caracteristici. In functie de tipul placilor, se disting patru clase mari de placi OSB. Dintre acestea, clasa 4 este cea care ofera placi OSB portante, adica, acelea care pot avea, deopotriva, si rol structural.

Intretinere usoara

Construirea unui garaj din OSB inseamna, adesea, si o intretinere usoara a acestuia, fiindca placile din OSB nu necesita etape prelungite de mentenanta. Practic, o data realizat garajul, va trebui doar sa te mai ocupi, din cand in cand, de verificarea rezistentei si a aspectului, la nivel de finisaje (vopsire).

Izolare fonica si termica

Un garaj din OSB poate fi, cu usurinta, izolat cu ajutorul placilor OSB, deoarece lemnul in sine are caracteristici speciale in acest sens. Daca vrei sa cresti aceasta rezistenta, atunci, ia in calcul izolarea panourilor si realizarea unei structuri sandvis cu miez din spuma poliuretanica sau vata minerala bazaltica.

Rezistenta sporita la umiditate

Fata de lemnul traditional, placile din OSB 3 sau OSB 4 sunt concepute sa reziste la daca sunt montate la exterior si expuse umezelii. Atentie doar ca orice taiare a materialului, afecteaza rezistenta la umezeala. 

Alegerea tipului potrivit de OSB pentru garaj

Exista mai multe tipuri de OSB care pot fi folosite in structura unui garaj, iar aici depinde foarte mult si de tipul elementelor pe care le construiesti. Asa cum am mentionat anterior, OSB-ul se imparte in patru clase de rezistenta, dupa cum urmeaza:
●    Clasa 1–placile OSB fara rol structural, neportante; pot fi folosite pentru lucrari la interior (acoperis sau compartimentare usoara), utilizabil doar in medii uscate;
●    Clasa 2–au rol structural si sunt folosibile in medii uscate (cunoscute si sub indicativul OSB 2–cu flexibilitate crescuta);
●    Clasa 3–placi OSB portante pentru medii umede (cunoscute si sub indicativul OSB 3, mai putin flexibile, spre rigid);
●    Clasa 4– rezistente in timp, asigura bariera sigura de vapori, etanseitate la aer si rezistenta crescuta la umezeala.

Pentru a construi un garaj din OSB poti opta pentru folosirea placilor din clasa 3, adica placi OSB rezistente la umezeala, mai ales, daca vorbim despre structura de rezistenta a garajului. Aceasta va fi in contact cu mediul exterior si, asadar, si cu intemperiile; din acest motiv, vei avea nevoie de un placaj OSB rezistent la foc și la umezeala. 
Pentru a proteja si interiorul si pentru a-l delimita, poti folosi variantele de placi OSB cu grosimi mai mici, dar, care sa ofere, la fel ca si in primul caz, rezistenta la greutate si umezeala.

Materialele necesare pentru construirea unui garaj din OSB

Construirea unui garaj din OSB va necesita organizarea etapizata a lucrarilor, astfel incat, sa ai in vedere materialele necesare. Lista poate parea lunga, insa, o data realizata sub forma unui deviz, te poti ocupa de achizitionarea materialelor disponibile si in magazinul nostru fizic sau online. 

Placi de OSB

Placile de OSB sunt materialele de baza de care vei avea nevoie. Asa cum am explicat in capitolul de mai sus, va trebui sa alegi din cele patru tipuri de OSB. Cere sfaturile specialistilor sau echipei de lucru care va construi, pentru a fi sigur de alegerea facuta.

Rigle si profile

Riglele si profilele te vor ajuta sa realizezi structura pe care va fi construit garajul din OSB. Prin urmare, ia in calcul achizitionarea din timp a acestora, ca sa fii sigur ca beneficiezi de toate materialele, la inceperea lucrarilor.

Cuie si suruburi

Pentru a fixa placile de OSB de sipcile care formeaza peretii, vei avea nevoie de conectori metalici (coltar, teu, papuc prindere grinda), cuie si suruburi de prindere care sa asigure rezistenta structurii si prinderea elementelor.  

Vata minerala bazaltica pentru izolare

Daca vei dori sa izolezi garajul, astfel incat sa pastrezi un mediu optim la interior, ar trebui sa iei in calcul achizitionarea de material izolator. Vata minerala bazaltica sau de sticla este una dintre cele mai bune solutii deoarece iti ofera eficienta la nivel de izolare termica si fonica, dar, si rezistenta la foc si umiditate.

7 pasii necesari pentru construirea unui garaj din OSB

Pentru realizarea unui garaj din OSB este indicat sa ai in vedere 7 pasi importanti, astfel incat structura sa reziste, sa fie durabila si, mai ales, sa fie si eficienta. Pe scurt, va fi nevoie sa respecti etapele de lucru, ca in orice situatie de construire. Iata care sunt aceste etape si modul lor de realizare. 

1.    Alegerea locului si dimensiunilor garajului

Este foarte important sa nu incepi lucrarile pana cand nu ai definitivat un plan, in ceea ce priveste construirea garajului. In plus, pe langa proiectul tehnic, vei avea nevoie si de autorizarea lucrarilor de catre primarie. De aceea, in prima faza, ia in calcul amenajarea locului si estimarea dimensiunilor si abia apoi mergi mai departe cu realizarea proiectului.

2.    Proiectul de garaj

Daca intentionezi sa torni fundatie de beton, cel mai probabil, in proiectarea garajului va fi nevoie sa ai in vedere si realizarea unui studiu geotehnic, si sa consulti planul urbanistic zonal privin regimul de inaltime al cladirii si suprafata. In functie de aceste caracteristici, inginerul proiectant va reusi sa definitiveze forma garajului, astfel incat aceasta sa poata satisface toate cerintele tale de utilizare.

3.    Obtinerea autorizatiei necesare

In general, autorizatia este acordata de catre primarie daca dosarul indeplineste toate cerintele. 

Sfatul nostru, inainte de a te apuca de constructie, este sa mergi la primarie si pe langa solicitarea planului urbanistic zonal sa afli si care sunt avizele si acordurile legale necesare constructiei. 

Pentru obtinerea Certificatului de urbanism vei avea nevoie de:

-    Copie act proprietate;
-    Chitanta taxa;
-    Doua planuri cadastrale scara 1/500
-    Doua planuri cadastrale scara 1/200

Alte acte necesare:

-    Proiect realizat de un arhitect in functie de cerintele stabilite prin certificatul de urbanism;
-    Avize - de la Agentia pentru Protectia Mediului. Tot in Certificatul de urbanism mai pot trecute avizele de racordare la retelele de utilitati. 

4.    Turnarea sapei

Turnarea sapei are rolul de a-ti oferi o suprafata plana peste placa de beton, cu rol de egalizare si chiar unul estetic. 

Pe scurt, pentru turnarea sapei poti urma pasii de mai jos:

  • Verifica daca stratul suport ( plava de beton) este complet uscat, daca nu este crapat sau nu prezinta urme de substate precum ulei sau vopsea. 
  • Curata cu atentie stratul suport. Poti aspira suprafata sau o poti matura de 2-3 ori pentru a te asigura ca indepartezi toate materialele nedorite si pelicula de praf formata. 
  • Aplica amorsa pe stratul suport pentru a imbunatati aderenta sapei pe suprafata aplicata. Poti folosi un trafalet sau bidineaua. 
  • Prepara sapa cu ajutorul unui mixer conform instructiunilor aflate pe spatele sacului. 
  • Pentru a turna compozitia sapei, este recomandat sa incepi dintr-un colt al camerei spre coltul opus. Pentru nivelare utilizieaza o gletiera sau o rola cu tepi. 

Pentru instructiuni detaliate poti citi articolul nostru depre procesul de turnare al sapei autonivelate

5.    Construirea peretilor

Construirea peretilor se face, bineinteles, cu ajutorul placilor OSB alese, montate pe o structura de rigle astfel incat rezistenta sa fie asigurata. Pentru o rezistenta sporita si pentru o izolare temeinica, poti implementa structuri sandvis cu OSB si miez din vata bazaltica sau spuma poliuretanica.

6.    Construirea acoperisului

Pentru acoperis, vei avea nevoie, de asemenea, de elementele de lemn necesare construirii acestei structuri. Practic, structura acoperisului este formata din grinzi, popi, stalpi, cosoroabe, astereala. 

Pentru invelitoare, va trebui sa te orientezi spre un material (tigla metalica, carton, sindrila bituminoasa sau chiar tigla ceramica) care ii permite structurii sa sustina greutatea invelitorii. Valorile maxime de sustinere a greutatii le vei gai in proiectul tehnic. 

7.    Construirea zonelor interioare de compartimentare

Daca vrei sa optezi pentru delimitarea interioara cu OSB, atunci, vei putea face acest lucru cu ajutorul sistemului de profile si rigle. Daca ai nevoie de structuri usoare, poti apela la placi din rigips pe care sa le montezi pe profile metalice. 

Dacă ți s-a părut util articolul nostru, nu uita că la MatHaus poți oricand comanda online orice tip de material pentru construit, renovat, reparat sau decorat dar și unelte simple sau complexe pentru lucrările tale.
De transport nici nu trebuie să îți faci griji, putem ajunge oriunde fie prin flota noastră de camioane cu braț specializat pentru descărcat sau cu ajutorul curierilor din țară.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, acest proces se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitoare la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobila de exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural si elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca, pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.
Daca daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, iti recomandam sa citesti acest articol pana la final. Mai jos, vei putea citi informatii esentiale privind: Importanta taierii vitei de vie; Notiunile teoretice de baza ale acestei lucrari; Principalele tipuri de taiere ale vitei de vie; Cea mai importanta taiere: taierea de rodire; Pregatirile pentru taierea vitei de vie; Cele mai importante reguli ale taierii vitei de vie.