Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Amplasarea si montarea centralei termice: Ghid complet

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 31.01.2022 / Timp lectură: 5 min
/medias/sys_master/root/hc4/hdf/h00/9451235573790/Amplasarea-si-montarea-centralei-termice.jpg

O centrala termica indiferent de combustibilul care o alimenteaza poate fi considerata o investitie eficienta Tine cont, ca sa functioneze in parametrii optimi, trebuie, insa, sa fie amplasata si montata corect de o echipa de specialisti. 

Afla din acest ghid care sunt normele de amplasare ale unei centrale termice pe gaz, cine trebuie sa o monteze, ce reguli trebuie respectate, care sunt greselile de evitat si care sunt materialele si accesoriile necesare. 

Cuprins

Norme privind amplasarea unei centrale termice pe gaz

Centralele termice pe gaz sunt printre cele mai populare sisteme de incalzire din tara noastra. Avantajul racordarii la reteaua nationala de gaze naturale atat la orase cat si in zonele rurale determina ca decizia de incalizre cu gaz sa fie in topul preferintelor romanilor, cu mult peste centralele cu peleti sau lemne. 

In plus, instalarea unei centrale pe gaz are costuri mai mici decat o centrala pe peleti sau lemne. La astfel de centrale ai nevoie de o camera tehnica speciala prevazuta cu un cos special de fum si achizitionarea periodica a combustibilului lemnos. 

Montarea centralei in balcon

Daca montarea centralei termice se face in balcon, este esential ca spatiul unde urmeaza a fi amplasata sa fie cat mai ferit de razele soarelui. Dispozitivul trebuie, de asemenea, ferit de temperaturi extreme fie de inghet sau canicula. Este important ca balconul sa fie inchis, iar structura de evacuare a gazelor arse sa se faca in exteriorul balconului.  

Montarea centralei in bucatarie

montarea centralei in bucatarie​​​​​​​

Montarea centralei termice pe gaze in bucatarie este cea mai comuna situatie de amplasare, aici fiind de altfel punctul de legatura al instalatiei de gaz. Bucataria este si locul cel mai circulat din intreaga locuinta, asa ca amplasarea centralei aici asigura si posibilitatea urmaririi si a verificarii in permanenta a parametrilor de functionare ai sistemului. 

Este bine de stiut, insa, ca centrala termica va avea nevoie de spatiu lateral si sus, si jos, spatiu care sa asigure o buna ventilare. Este vorba despre cel putin jumatate de metru pe fiecare latura a centralei pentru ventilarea spatiului, astfel incat sa nu se produca supraincalzirea dispozitivului, iar in acelasi timp sa se poata aerisi incaperea.

Montarea centralei in camera tehnica

Recomandarile specialistilor, luand in calcul cerintele de ventilare a centralei termice, sunt acelea de a amplasa centrala in spatii tehnice dedicate. Astfel, zonele adiacente bucatariilor sau boxele reprezinta solutii potrivite de amplasare. Dispozitivul aflandu-se intr-o zona separata, se pot evita accidentarile in caz de probleme ale centralei. In acelasi timp, aceste spatii tin centrala departe de copii si animale de companie.

Montarea centralei termice in subsol sau demisol

O alta solutie recomandata este amplasarea centralei termice in subsol sau demisol. In acest caz, teava de evacuare a gazelor arse va avea nevoie de o iesire exterioara, ceea ce face necesara carotarea betonului si efectuarea unei prelungiri in exterior.

Cine are dreptul sa monteze centrala termica pe gaz?

instalator centrala termica pe gaz​​​​​​​

Centralele termice pe gaz se monteaza numai de catre specialisti autorizati, care au cunostintele si mijloacele necesare pentru a evalua in mod corect functionarea dispozitivelor. Verificarile la instalare sunt destul de riguroase, atat in ceea ce priveste alimentarea cu gaz, cat si alimentarea cu apa si, bineinteles, distributia agentului termic catre calorifere.

Mai mult, la instalarea centralelor termice pe gaz, pe langa specialistul desemnat de autoritatea de gaze, este nevoie si de un reprezentant ANRE care sa verifice functionalitatea centralei la nivelul alimentarii cu energie electrica.

Atenție! Sub nicio forma beneficiarul nu are dreptul sa realizeze montajul in regie proprie. Din punct de vedere legal dar si al sigurantei dumneavoastra sunt necesare verificari la nivelul instalatiei de gaz si de apa, dar si la nivelul centralei termice doar de personal autorizat!

Reguli care trebuie respectate la montarea centralei termice pe gaz

Pentru a fi sigur ca centrala termica pe gaz functioneaza in mod corect, este nevoie sa ai in vedere cateva reguli importante.

  • Asigura o sursa separata, individuala, de alimentare cu energie electrica pentru centrala termica.
  • Asigura spatiul de ventilare necesar al centralei termice pe toate laturile acesteia.
  • Asigura eliminarea in cele mai bune conditii a gazelor arse si a noxelor, prin carotarea betonului si realizarea sistemului de evacuare.
  • Foloseste sisteme de evacuare agreate de specialisti, care nu prezinta pericole in ceea ce priveste aprinderea sau arderea.
  • Verifica constant centrala termica si nu uita de verificarile anuale realizate de echipe avizate. Aceste revizii au ca scop verificarea temeinica a centralei termice pentru a preveni si depista scurgerile de apa, gaze sau functionarea necorespunzatoare.
  • Protejeaza centrala termic de inghet si de intreruperi de energie electrica.

Greseli de evitat la montarea centralei termice pe gaz

  1. Montajul centralei termice in zone in care este prezent condensul sau in care temperaturile trec de limita de inghet.
  2. Amplasarea centralelor termice in zone neaerisite.
  3. Evitarea realizarii reviziilor anuale.
  4. Decuplarea detectorului de gaz.
  5. Folosirea unei surse de alimentare cu energie electrica pentru mai multi consumatori, pe langa centrala termica. Exista cazuri in care se foloseste aceeasi sursa pentru aparate de mare putere precum masinile de spalat vase sau rufe, lazi frigorifice si frigidere. Acest lucru nu este permis, tocmai pentru a preveni suprasolicitarea si cedarea sistemului electric.
  6. Instalarea centralei in spatii cu umezeala (bai). 
     

Accesorii necesare pentru centrala termica pe gaz

​​​​​​​Termostatul

Termostatul este dispozitivul folosit pentru setarea temperatuii din interiorul locuintei. Termostatele moderne sunt programabile si ofera posibilitatea setarii incalzirii pe zile sau intervale orare, astfel incat centralele termice sa lucreze eficient. 

Exista si termostate care opresc automat centrala termica la atingerea temperaturii setate. Multe modele de termostate pot fi programate de pe telefon, astfel incat centrala sa porneasca la comanda. 

Detectorul de gaze

Rolul acestui accesoriu este acela de a detecta scurgerile de gaze, caz in care este necesara intreruperea alimentarii. Detectoarele de gaze sunt foarte sensibile, motiv pentru care fiecare semnal de alarma trebuie tratat cu seriozitate. 

UPS-ul pentru centrale termice

UPS-ul este un dispozitiv care asigura o sursa de curent in situatia in care reteaua de electricitate nu functioneaza. Practic, UPS este acronimul de la Uninterrupted Power Source (sursa neintrerupta de energie), adica un fel de generator sau baterie care stocheaza energia pe care o elibereaza atunci cand este nevoie. UPS-urile protejeaza centrala de socuri electrice, socuri care pot cauza defectarea sistemului.

Materialele de care ai nevoie pentru montajul centralei termice pe gaz

In prima faza, va trebui sa alegi centrala termica in sine pentru a vedea care sunt tipurile de conectori de care ai nevoie. Citeste in acest articol cum alegi centrala termica potrivita nevoilor tale.

Mai apoi, va trebui sa cumperi caloriferele ce vor fi montate in incaperile locuintei. Poti opta, de exemplu, pentru calorifere din otel sau calorifere din aluminiu

De asemenea, vei avea nevoie de tevi din cupru, coturi si de alte elemente specifice lucrarilor de instalatii sanitare si termice precum robineti de trecere sau garnituri.  

Speram ca acest ghid ti-a fost de ajutor si te asteptam si in magazinul nostru online. Pe MatHaus.ro gasesti tot ce ai nevoie pentru construit, amenajat, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai in derulare. Comanzi online si rapid, fara sa mai pierzi timpul prin magazine.

Indiferent de cantitatile sau greutatea produselor achizitionate, iti livram comanda oriunde in Romania, fie cu flota noastra de camioane specializate, prevazute cu brat de descarcare, ori prin curierii parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Fierul forjat este un material elegant si durabil, intalnit in casele noastre fie la mobilierul de gradina, la garduri si balustrade, fie la obiecte decorative, ca de exemplu un sfesnic, un suport pentru sticla de vin ori rama unei oglinzi. Este important sa nu neglijezi intretinerea obiectelor din fier forjat, dat fiind faptul ca este un material predispus la rugina. Prin urmare, daca te bucuri acasa de prezenta fierului forjat si vrei sa ii asiguri o durata cat mai mare de viata si un aspect estetic, afla cum se curata si cum se pastreaza in conditii optime acest material.
Daca nu mai esti multumit de cum arata caloriferul cel vechi si vrei sa-l demontezi sau te afli in proces de renovare la etapa de instalare a radiatoarelor, atunci ghidul de fata este pentru tine. In acest articol iti spunem pas cu pas cum se demonteaza caloriferul cel vechi si cum il instalezi pe cel nou cumparat.
Rulourile exterioare sunt o solutie eficienta pentru controlul luminii si al temperaturii din interior, simplu de implementat atat la casa, cat si la bloc. Aceste sisteme pentru siguranta spatiilor interioare pot inlocui cu succes obloanele din lemn, material greu de intretinut si cu o rezistenta scazuta in fata factorilor meteorologici. In prezent, rulourile exterioare din aluminiu sau PVC reprezinta cea mai buna solutie pentru protejarea ferestrelor, fiind usor de curatat si oferind o serie intreaga de avantaje functionale: Asigura un confort termic sporit in lunile reci de iarna; Sporesc securitatea intregii locuinte; Protejeaza geamurile de diverse fenomene meteo - grindina, ninsori, furtuni; Pot reduce cu pana la 50% zgomotele de afara; Permit mai multa intimitate in spatiul casei; Ofera un aspect mult mai placut intregului imobil.
Mocheta este recomandata pentru spatii ale casei precum livingul sau dormitoarele, oferind o senzatie placuta, atunci cand se paseste pe suprafata sa. Pentru ca poate fi gasita intr-o gama variata de nuante si modele, este usor de integrat in decorul oricarui spatiu al casei. Montarea corecta a unei mochete trebuie sa tina cont atat de dimensiunile spatiului respectiv, cat si de usurinta cu care aceasta poate fi scoasa, in eventualitatea unei renovari.