Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Tipuri de centrale termice de apartament: Cum alegi modelul potrivit?

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 25.01.2022 / Timp lectură: 6 min
Exista pe piata numeroase tipuri de centrale termice de apartament. Afla dn ghidul nostru care sunt diferentele si cum sa alegi modelul potrivit!

Cuprins

Ce tipuri de centrale termice poti alege pentru apartament?

tipuri de centrale termice pentru apartament​​​​​​​

Alegerea unei centrale termice potrivite pentru apartamentul tau poate fi un proces complex. Exista diverse modele, pentru diferite spatii locuibile permanent sau doar sporadic, ce ofera proprietarilor o multitudine  de functii moderne.

Alegerea centralei in functie de tipul de combustibil

Cel mai intalnit criteriu in alegerea unei centrale termice este tipul de combustibil. In functie de dimensiunea si gradul de izolare a apartamentului, de functiile si optiunile dorite, cat si de buget, centralele pot fi:

  • Centrala termica pe gaz. Gazul este unul dintre cele mai ieftine tipuri de combustibil. 

○    O optiune fiabila poate fi o centrala termica murala, montata pe perete, cu agentul termic pe gaz, in cazul in care imobilul este racordat la reteaua locala de gaz.
○    Centrala de apartament pe gaz este in condensatie, cu un randament foarte bun. Centrala in condensatie aduce economii de pana la 30% la factura de gaz in comparatie cu vechile centrale clasice (fara condensatie)
○    Centrala termica pe gaz este usor de folosit si se potriveste cu toate tipurile de sisteme de incalzire. 
○    Un impediment al centralei de apartament pe gaz este acela ca montajul trebuie realizat de catre o firma specializata, ceea ce va creste costul de montare. Totusi, datorita pretului avantajos pentru gaz, suma cheltuita initial se va recupera rapid.

  • Centrale termice pe GPL. Centralele pe GPL pot fi utilizate in spatii independente de sursele de alimentare, deoarece gazul lichefiat este stocat in butelii. 
  • Centrale termice electrice. Centralele termice electrice ofera un confort sporit locuintei fiind o modalitate rapida si eficienta pentru incalzit locuinte mici si medii. Centrala electrica fiind cea mai scumpa varianta de incalzire dintre toate tipurile de centrale mentionate, se foloseste acolo unde nu exista posibilitatea folosirii a niciunuia dintre combustibilii uzuali (gaz sau combustibili solizi)
  • Centrala termica clasica pe combustibil solid. Combustibilul solid se refera, in special, la bucati de lemne, peleti si carbune.

○    Centrala pe lemne ofera proprietarilor independenta fata de toate companiile furnizoare de gaze sau curent electric. 
○    Lemnul, peletii sau carbunele sunt materiale eco-friendly. Pentru ca centrala sa functioneze corespunzator, lemnul nu trebuie sa fie proaspat, ci uscat.
○    Instalarea unei centrale termice cu combustibil solid necesita realizarea unui cos de fum adecvat.
○    Aceasta centrala fiind fara gazeificare, se pot folosi lemne si cu umiditate mai mare de 20%. 

  • Centrale termice cu gazeificare. Spre deosebire de o centrala termica simpla, aceasta poate avea valori ale temperaturii gazelor de ardere de pana la 1200 grade Celsius. 

​​​​​​​○    Confera un comfort sporit in comparatie cu centralele calsice pe lemne, deoarece procesul de ardere poate dura intre 8-12 ore, dar lemnele nu trebuie sa aiba o umiditate mai mare de 20%.

Centrale termice pe gaz in condensatie

Centralele termice pe gaz in condensatie sunt din ce in ce mai folosite in apartamente, in defavoarea centralelor clasice. Acestea pot fi intalnite atat in apartamente, la case sau in institutiile si spatiile interioare publice.

Aparatele cu condensare ofera caselor o eficienta energetica mai mare si silentiozitate la pornire si la functionare. Randamentul imbunatatit se obtine dintr-o recuperare foarte eficienta a caldurii din gazele de ardere.

Centralele in condensatie si accesoriile aferente au costuri putin mai mari de achizitie spre deosebire de cele simple, insa ofera un randament mai performant. 

Centrale termice electrice

Centralele termice electrice prezinta o serie de avantaje in cazul in care nu exista posibilitatea de racordare la reteaua de gaze sau nu exista posibilitatea unui alt tip de combustibil. 

  • Retea independenta. Centralele termice nu trebuie sa fie racordate la reteaua comuna a blocului. Acestea sunt o alternativa recomandata pentru zonele in care accesul la gaz este limitat sau inexistent.
  • Costuri reduse ale montajului. Instalatia si centrala termica electrica se monteaza rapid, la costuri reduse, deoarece nu necesita montarea unor accesorii si materiale suplimentare.Nu e necesar un cos de fum.
  • Spatiul. Centralele electrice sunt potrivite pentru apartamentele de dimensiuni mici sau mediii. Acestea nu ocupa mult spatiu si pot fi montate in diferite camere chiar si mai putin spatioase.
  • Mentenanta redusa. Centrala electrica se intretine usor, cu revizii periodice. Centralele pe gaz necesita verificari periodice mai amanuntite

Cum alegi puterea centralei?

Inainte de a achizitiona o centrala termica, trebuie sa ai in vedere anumite informatii, pentru a putea alege produsul cu puterea necesara. Factorii care pot influenta alegerea centralei sunt:

  • suprafata locuintei si inaltimea camerelor; 
  • numarul de persoane ce locuiesc in imobilul respectiv;
  • cantitatile de apa calda menajera consumate in medie;
  • gradul de izolare termica a casei (pereti, ferestre, acoperis). 

Centrala de 24 kW

Centrala termica de 24 kW este potrivita pentru apartamentele de dimensiuni mici, ce au o singura baie si o bucatarie pentru folosirea apei calde menajere. Suprafata totala a locuintei nu ar trebui sa depaseasca 160 mp. Centrala poate incalzi apa cu 30 grade C, la un debit de apa calda de 11, 5 litri per minut. De exemplu, la un consum maxim de 11,5 l/min si la o temperatura a apei la intrarea in centrala de 15 grade, temperatura apei calde menajere produsa de centrala nu va depasi 45 grade.

Centrala de 28 kW

Centralele de 28 kW sunt potrivite pentru locuintele de dimensiunii medii si ofera incaperilor necesarul de temperatura si apa calda menajera in sezonul rece.

Centrala de 30 kW

Centrala de 30 kW incalzeste spatii ce pot atinge 220 mp, avand o izolare buna a peretilor, podelei sau tavanului. Totodata, centrala cu 30 kW atinge un debit de 12-13 litri per minut pentru apa calda menajera.

Centrala de 40 kW

Centrala de 40 kW poate incalzi cu usurinta un apartament de 3 camere sau o suprafata ce depaseste 350 mp. Aceasta atinge temperatura optima intr-un timp scurt, indiferent de agentul termic: lemn, gaz, GPL sau electricitate.

Unde se poate monta centrala termica in apartament?

Montajul si spatiul de instalare a centralelor termice in apartament sunt diferite. Acestea se aleg in functie de agentul termic, de dimensiunea aparatului, a accesoriilor si a sistemului centralei, cat si de dimensiunea si forma locuintei.

  • Centrala termica pe gaz. Centrala pe gaz necesita o amplasare in proximitatea unui perete exterior, precum balconul. O alta optiune poate fi instalarea acesteia intr-o camera tehnica speciala, in cazul in care apartamentul este de dimensiuni mari.
  • Centrala termica cu combustibil solid. Centralele care functioneaza pe combustibil lemnos, peleti sau cherestea au nevoie de un spatiu incapator pentru montarea lor, fiind voluminoase si grele la care se pot adauga diferite accesorii utile pentru stocarea apei precum un rezervor de acumulare izolat (puffer). 

Pe langa instalatie, tine cont ca un astfel de cazane pe lemne are nevoie si de o evacuare a fumului produs. 

  • Centrala termica pe GPL. Asemeni centralelor pe lemn si gaz, centralele cu combustibil GPL au nevoie de aer. Balconul inchis sau spatiul de langa un perete exterior sunt potrivite pentru tubulatura de evacuare a noxelor. Acestea nu trebuie instalate in subsolul cladirilor.
  • Centrala electrica. Centrala termica electrica poate fi montata in orice incapere a casei, fie aceasta de dimensiuni mari sau reduse: debara, hol, bucatarie sau baie. Aceasta nu trebuie montata langa un perete exterior, deoarece nu necesita tubulatura de evacuare.

Centralele termice traditionale nu se recomanda a fi montate in dormitoare, camere de zi, saloane si sali cu trafic mare si circulatie frecventa, in spatiile de dimensiuni reduse sau in zonele pentru evacuare, in incaperi ce contin materiale inflamabile, bai sau balcoane deschise.

Avantajele montarii unei centrale termice in apartament

Avantajele montarii unei centrale termice in apartament​​​​​​​

Montarea unei centrale termice are o serie de avantaje. 

Confort sporit prin controlul temperaturii

Unele dintre principalele avantaje la o centrala termica personala sunt confortul sporit si controlul asupra temperaturii.

Apa calda permanenta

In contextul in care in ultimii ani regiile autonome de distributie a energiei termice intampina din ce in ce mai multe probleme, o centrala termica poate rezolva cu usurinta lipsa apei calde permanente. 

Este un beneficiu valabil in orice spatiu ai locui sau urmeaza sa il construiesti. Chiar daca au aparut solutii ecologice si sustenabile, centrala va oferi mereu avantajul stabilitatii in furnizarea caldurii sau a apei calde. 

Control asupra consumului 

Proprietarii locuintelor care au centrale termice independente de cea comuna scarii au un control sporit asupra consumului de caldura si apa calda menajera. 

Astfel, se poate alege un segment de temperatura minima si maxima de incalzire, iar centralele de apartament pot fi pornite doar pentru un anumit interval de timp, fara a consuma in afara acestuia.

Cu MatHaus poti construi o casa de la fundatie si pana la acoperis. Alegand produsele direct din magazinul nostru online, economisesti timp si efortt. 

Tot ce trebuie sa faci este sa completezi adresa de livrare, sa adaugi produsele in cos si de restul ne ocupam noi. Iti livram produsele comandate oriunde in tara, prin flota noastra de camioane sau prin intermediul curierilor parteneri.
 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Linoleumul este un material pentru podea fabricat din elemente 100% naturale. Este alcatuit dintr-un amestec de ulei de in, calcar, faina de lemn, de pluta, rasini si pigmenti naturali. Linoleumul este produs din elemente organice pure si nu contine niciun fel de substante chimice. Este un material ecologic si foarte durabil, mai costisitor in comparatie cu un covor din PVC, cu care este adesea confundat, acesta din urma fiind realizat din policlorura de vinil.
Tipuri de adezivi pentru proiecte de bricolaj - utilizare, materiale destinate, accesorii necesare Vrei sa lipesti rapid un obiect din casa, dar nu stii cum sa alegi adezivul potrivit? Noi iti vom arata mai jos principalele tipuri de adezivi, in functie de materialul pe care trebuie sa il lipesti, modul de aplicare si accesoriile necesare pentru utilizarea acestora.
Daca ai devenit un mic fermier, te preocupa ingrijirea gradinii, a livezii, inseamna ca ai nevoie sa iti utilezi gospodaria cu o motosapa sau un motocultor pentru intretinerea pamantului. Tehnologia a evoluat si cu siguranta si tu vrei sa beneficiezi de avantajele ei pentru a-ti usura munca. Dar cum modelele de utilaje agricole sunt variate, cel mai probabil te intrebi ce diferente sunt intre motosapa si motocultor. Urmareste ghidul pe care ti-l punem la dispozitie pentru a face alegerea potrivita gospodariei tale.
In cazul in care ti-ai achizitionat o bormasina pentru a da gauri, fie ca ai de montat rafturi, polite in living, de asamblat mobilierul nou cumparat, fie de asezat un tablou pe perete, inseamna ca te afli in etapa de alegere a burghielor. Daca te afli in plin proces de amenajare sau esti un pasionat al proiectelor DIY, bormasina este instrumentul pe care il folosesti mai mult decat oricare altul. Varietatea aplicatiilor la care se utilizeaza se datoreaza burghielor atasate. Fiecare burghiu este potrivit pentru un anumit material sau o lucrare. In acest articol vei primi informatiile necesare pentru a sti de ce burghie ai nevoie pentru proiectul tau.