Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down

Cu ocazia 1 Mai și a Sărbătorilor de Paște, programul magazinelor MatHaus și al depozitelor Arabesque este modificat. Vezi programul.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Bonsai: ghid de plantare si ingrijire

Publicat: 22.08.2023 / Timp lectură: 5 min
Vrei sa experimentezi bucuria si satisfactia de a planta si a ingriji un bonsai? Descopera sfaturi utile si materiale necesare pentru a creste un copac in miniatura la tine in locuinta. Mai mult, afla care sunt principalele specii de bonsai si cum sa le alegi pe cele potrivite pentru tine.

Cuprins

Ce este un bonsai?

Bonsaiul este considerat atat un arbore, cat si o arta veche japoneza ce implica plantarea copacilor in miniatura in mici vase sau ghivece, astfel incat sa imite aspectul si forma unui copac matur si salbatic.

Istoria bonsaiului are radacini adanci in China antica, dar a evoluat si a fost rafinata in Japonia. Prin cultivarea si modelarea copacilor miniaturali, japonezii au dezvoltat o forma de arta, combinata cu meditatia, spiritualitatea si intelegerea mediului natural. Aceasta practica a fost apreciata si raspandita in intreaga lume, iar astazi inca se bucura de popularitate in randul iubitorilor de plante.

Citeste si: Flori de apartament - Ghid util de ingrijire, poze si denumiri, plante exotice sau rezistente

Tipuri de bonsai

tipuri de bonsai

Exista o varietate de specii de bonsai, fiecare cu un mod diferit de ingrijire si caracterisitici estetice unice. Iata cateva dintre optiunile populare:

  • Ficus (Ginseng) - bonsaiul Ficus este apreciat pentru frunzele sale mici si lucioase, care ofera o frumusete distincta; aceasta specie este rezistenta si usor de ingrijit, ceea ce o face potrivita pentru incepatori;
  • Artar japonez - este apreciat datorita frunzelor sale colorate in diverse nuante de verde, auriu, portocaliu, roz sau rosu; este o specie mai delicata, care necesita atentie si indemanare pentru a se dezvolta armonios;
  • Buxus - este o alta specie apreciata de incepatorii din arta bonsaiului, pentru ca este usor de ingrijit; crengile sunt foarte ramificate si ofera un aspect deosebit;
  • Pin - daca iti doresti un mini-copac verde tot anul, bonsaiul pin este alegerea ideala; are crengi lungi si frunze in forma de ac, care creeaza o imagine impresionanta.

Descopera si: Plantele suculente: tipuri si cum sa le ingrijesti corect

Cum se planteaza bonsaiul?

Cel mai bun moment pentru a face replantarea est primavara, inainte de perioada de crestere a plantei. Solul vechi trebuie indepartat cu grija din jurul radacinilor bonsaiului, cu ajutorul unui bat cu varful rotund.

Daca iti doresti sa reduci dimensiunile vasului sau ghiveciului, este important sa stii ca procesul se face treptat, de-a lungul anilor. incepe prin a taia cel mult 20-30% din radacini (doar la varfuri), astfel incat sa nu afectezi dezvoltarea bonsaiului.

Plantarea propriu-zisa implica ancorarea cu sarma, adaugarea unui strat pentru drenaj, asezarea bonsaiului in vas si acoperirea radacinilor cu un pamant special. Compacteaza usor solul si asigura-te ca ai acoperit toate spatiile din jurul radacinilor. 

Materiale si accesorii utile pentru plantarea unui bonsai

„Bon-sai” este un termen japonez care inseamna „plantat intr-un recipient”. Vasul sau ghiveciul este foarte important in acest proces:

  • trebuie sa aiba neaparat gauri de drenaj, pentru a permite scurgerea apei in exces;
  • se pot folosi vase din plastic sau sticla, insa sunt preferate ghivecele sau jardinierele din piatra, ceramica sau portelan, pentru ca nu absorb apa si contribuie la dezvoltarea sanatoasa a bonsaiului;
  • in general, inaltimea vasului ar trebui sa fie cat aproximativ o treime din inaltimea bonsaiului;
  • daca mini-copacul are o coroana ampla, poti alege un vas mai lat si cu o inaltime mai mica;
  • de asemenea, ghiveciul ar trebui sa aiba orificii sau zone speciale care sa permita prinderea sarmei folosite pentru fixarea si modelarea bonsaiului.

Totodata, pentru a planta sau a replanta bonsaiul, ai nevoie de:

  • o lopatica pentru gradinarit cu care sa scoti bonsaiul din vechiul recipient;
  • un bat din lemn cu varful rotunjit pentru a curata solul din jurul radacinilor;
  • o foarfeca de gradina pentru a taia varfurile radacinilor;
  • pamant special pentru drenaj si pentru bonsai;
  • sarma pentru ancorarea si modelarea bonsaiului.

Cum se ingrijeste bonsaiul?

cum se ingrijeste bonsaiul

Unele specii de bonsai, precum Ficus si Buxus, nu necesita un proces elaborat de ingrijire, in timp ce alte tipuri de copaci in miniatura au nevoie de mai multa atentie pentru o crestere sanatoasa. Iata cateva sfaturi generale de care sa tii cont:

  • taierea si formarea crengilor - cel mai simplu mod de a forma coroana bonsaiului este cu aspect de arc; taie una dintre ramurile care se incruciseaza sau cresc in directii opuse, precum si lastarii (crengile tinere si subtiri care se dezvolta pe trunchiul mini-copacului);
  • taierea mugurilor si lastarilor - pentru a pastra forma armonioasa a bonsaiului, este necesara taierea frunzelor si crengilor noi inca din momentul dezvoltarii acestora; 
  • modelarea bonsaiului - pentru a crea diferite forme ale coroanei, infasoara sarma in jurul crengilor, avand grija sa nu deteriorezi frunzele sau mugurii; dupa ce forma a fost obtinuta (dupa aproximativ 3 luni), indeparteaza sarma.

Materiale si accesorii utile pentru ingrijirea unui bonsai

Pentru formarea si modelarea bonsaiului, sunt necesare:

  • seturi de unelte cu foarfece pentru gradinarit;
  • sarma - trebuie sa fie suficient de groasa pentru a permite modelarea crengilor;
  • manusi de gradinarit.

De ce cad frunzele bonsaiului si ce poti face

De ce cad frunzele bonsaiului si ce poti face

Frunzele bonsaiului au un rol estetic, insa sunt foarte importante si pentru sanatatea plantei: prin procesul de fotosinteza, lumina este absorbita si transformata in energie pentru mentinerea si dezvoltarea copacului miniatural. In plus, frunzele contribuie la absorbtia umezelii din aer si la reglarea aportului de apa.

Caderea frunzelor la bonsai poate fi un semn al mai multor probleme, cum ar fi: udarea incorecta, expunerea la lumina insuficienta sau daunatorii si bolile. Este foarte important sa identifici cauza, pentru ca nu exista o solutie universala care sa rezolve acest inconvenient:

  • pentru a rezolva problema udarii incorecte, trebuie sa acorzi atentie frecventei si cantitatii de apa pe care o utilizezi pentru bonsai, in functie de soiul plantei, de anotimp si de temperatura ambientala;
  • problema luminii insuficiente poate fi rezolvata, in functie de tipul de bonsai pe care il ai, prin amplasarea vasului intr-o zona de semi-umbra sau cat mai luminoasa, dar ferita de bataia directa a soarelui;
  • pentru a combate bolile si daunatorii, asigura-te ca folosesti tratamente adecvate pentru bonsai si in cantitatile si conditiile recomandate de producatori.

Iti recomandam si: Gardul viu: cand se planteaza si cum se intretine

Alte sfaturi utile pentru ingrijirea bonsaiului

Substantele nutrivite din sol se epuizeaza cu timpul si este necesara suplimentarea lor cu ingrasaminte speciale pentru bonsai tineri sau maturi. Procedeul poate fi realizat la fiecare 1-2 saptamani si in momentul in care copacul miniatural se replanteaza. 

Udarea excesiva nu este benefica pentru bonsai, pentru ca va duce la putrezirea radacinilor. Este important sa verifici nivelul de umiditate al solului si sa uzi planta atunci cand acesta devine uscat. De asemenea, poti folosi un pulverizator pentru stropirea frunzelor. 

Bonsaiul trebuie replantat o data la cativa ani pentru a-i oferi un mediu de crestere adecvat. In timpul procesului, este important sa indepartezi mare parte din solul vechi si sa il inlocuiesti cu unul nou si plin de substante nutritive. Nu uita sa tai radacinile prea lungi.

Ai decis sa te bucuri de beneficiile pe care ti le ofera arta de a creste mini-copaci in ghivece? Intra pe mathaus.ro si comanda online toate produsele de care ai nevoie pentru un proiect de succes.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Fierul forjat este un material elegant si durabil, intalnit in casele noastre fie la mobilierul de gradina, la garduri si balustrade, fie la obiecte decorative, ca de exemplu un sfesnic, un suport pentru sticla de vin ori rama unei oglinzi. Este important sa nu neglijezi intretinerea obiectelor din fier forjat, dat fiind faptul ca este un material predispus la rugina. Prin urmare, daca te bucuri acasa de prezenta fierului forjat si vrei sa ii asiguri o durata cat mai mare de viata si un aspect estetic, afla cum se curata si cum se pastreaza in conditii optime acest material.
Daca nu mai esti multumit de cum arata caloriferul cel vechi si vrei sa-l demontezi sau te afli in proces de renovare la etapa de instalare a radiatoarelor, atunci ghidul de fata este pentru tine. In acest articol iti spunem pas cu pas cum se demonteaza caloriferul cel vechi si cum il instalezi pe cel nou cumparat.
Montarea corecta a mochetei - sfaturi pentru pregatirile necesare, lipire si fixare Mocheta este recomandata pentru spatii ale casei precum livingul sau dormitoarele, oferind o senzatie placuta, atunci cand se paseste pe suprafata sa. Pentru ca pot fi gasite intr-o gama variata de nuante si modele, mocheta este usor de integrat in decorul oricarui spatiu al casei. Montarea corecta a unei mochete trebuie sa tina cont atat de dimensiunile spatiului respectiv, cat si de usurinta cu care aceasta poate fi scoasa, in eventualitatea unei renovari.
Rulourile exterioare sunt o solutie eficienta pentru controlul luminii si al temperaturii din interior, simplu de implementat atat la casa, cat si la bloc. Aceste sisteme pentru siguranta spatiilor interioare pot inlocui cu succes obloanele din lemn, material greu de intretinut si cu o rezistenta scazuta in fata factorilor meteorologici. In prezent, rulourile exterioare din aluminiu sau PVC reprezinta cea mai buna solutie pentru protejarea ferestrelor, fiind usor de curatat si oferind o serie intreaga de avantaje functionale: Asigura un confort termic sporit in lunile reci de iarna; Sporesc securitatea intregii locuinte; Protejeaza geamurile de diverse fenomene meteo - grindina, ninsori, furtuni; Pot reduce cu pana la 50% zgomotele de afara; Permit mai multa intimitate in spatiul casei; Ofera un aspect mult mai placut intregului imobil.