Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Plantele suculente: tipuri si cum sa le ingrijesti corect

Actualizat: 21.11.2023 / Publicat: 12.07.2022 / Timp lectură: 6 min
Florile suculente sunt foarte apreciate pentru decoratiunile interioare si exterioare, pentru ca sunt usor de ingrijit si ofera un aspect estetic placut locuintei sau gradinii. Creeaza-ti un coltisor de natura chiar la tine acasa! Afla ce tipuri de plante grase exista, cum se planteaza si cum sa ai grija de acestea!

Cuprins

Ce sunt plantele suculente?

plante suculente

Suculente sunt plante perene care depoziteaza apa in frunze, de unde si textura carnoasa si, totodata, groasa a acestora. Ele rezista perioade indelungate fara a fi udate.

Sunt specii de plante care iubesc un climat mai arid, cu soare si lumina din abundenta, insa fiecare soi are nevoie de un anumit tip de ingrijire. Majoritatea sunt originare din Africa de Sud, Mexic sau alte tari cu temperaturi ridicate, de aceea prefera o atmosfera mai calduroasa.

Tipuri de plante suculente

Printre cele mai frumoase plante suculente pe care le poti cultiva in curte sau in ghiveci sunt Kalanchoe, Sempervivum si Aeonium. Citeste in continuare pentru a descoperi mai multe detalii interesante si utile!

Plante suculente de apartament

Florile sau plantele grase de apartament reprezinta o alegere excelenta pentru infrumusetarea locuintei. Acestea sunt usor de ingrijit si au un aspect deosebit. Iata care sunt cele mai populare soiuri de suculente pe care le poti creste in ghivece

Aloe

aloe
Aloe este una dintre cele mai cunoscute plante suculente, ideale pentru interiorul locuintei, dar si pentru gradina acesteia. Are forma de rozeta, cu frunze groase. Unele specii sunt utilizate in domeniul cosmeticelor, pe cand altele sunt decorative. Fiecare planta are un aspect deosebit: cu spini sau tepi, in verde monocrom, cu pete de diferite nuante sau chiar cu forme aparte.

Aeonium

Aeonium

Verzi, violet, portocalii si rosiatice, plantele suculente Aeonium sunt originare din insulele Canare, dar si din diferite zone din Africa. Frunzele au o forma impresionanta, de rozeta. Aceste plante se ingrijesc usor si nu necesita o atentie speciala, putand fi cultivate in orice perioada a anului.

Crassula

Crassula
Crassula este o specie rezistenta la temperaturi inalte si joase deopotriva, continand peste 600 de soiuri diferite. Aparuta in Africa de Sud, planta se mentine excelent chiar si dupa o perioada indelungata in care nu a fost udata. Frunzele au culori si forme variate.

Haworthia

Haworthia
Nu foarte inalte, plantele suculente Hawoethia sunt intocmai ceea ce ai nevoie pentru a aduce un plus de naturalete in locuinta ta! Acestea nu cresc mai mult de 10 centimetri, sunt verzi, iar florile au nuante de alb, gri, bej, roz sau galben deschis. Majoritatea soiurilor Haworthia provin din Africa de Sud.

Lucky Heart

Lucky Heart 
Planta suculenta Lucky Heart are frunzele in forma de inima. Cunoscuta si sub denumirea de Hoya Kerrii, poate fi un cadou perfect pentru Valentine's Day, casa noua sau chiar pentru un coltisor intotdeauna verde la tine in locuinta. Aceasta rezista cel mai bine la o temperatura cuprinsa intre 18 si 25 de grade Celsius si umiditate medie.

Iti doresti o oaza de natura chiar la tine in apartament? Citeste ghidul util de ingrijire pentru plantele exotice si florile de apartament!

Pachyphytum

Pachyphytum
Plantele suculente din specia Pachyphytum au un aspect „prafuit”, frunzele fiind acoperite cu un strat de pruina (ceara) care le protejeaza de soarele puternic. Acestea sunt groase, carnoase si de dimensiuni variate. Vei intalni ghivece cu plante de culoarea verde, verde-albastru sau chiar violet.

Plante suculente rezistente la ger

Daca vrei sa realizezi ronduri sau diverse aranjamente cu plante in gradina sau pe terasa, opteaza pentru suculente rezistente la ger! 

Sempervivum

SempervivumO planta excelenta pentru locurile umbrite si mai reci, Sempervivum este o suculenta cu aspect deosebit, in forma de rozeta, cu frunze mari si ascutite. In functie de tipul ei, poate fi intalnita intr-o paleta bogata de verde cu varfuri portocalii, roz sau rosiatice. Daca aceasta este plantata corect, in perioada lunii aprilie, poate rezista multi ani cu o ingrijire minima, iar florile sale vor imbogati decorul curtii!

Rosularia

Rosularia

Aceasta planta are frunze in forma de rozeta, care seamana cu florile trandafirilor. Este ideala pentru infrumusetarea gradinii pe tot parcursul anului. Speciile sunt originare din Europa, nordul Africii si Himalaya si sunt rezistente la temperaturi scazute. Prefera locurile luminoase, dar ferite de razele directe ale soarelui. 

Plante suculente cu flori

Florile suculente curgatoare sau la ghiveci sunt la fel de usor de ingrijit precum plantele verzi si, in plus, adauga o pata de culoare in locuinta sau in curte. Iata cateva dintre optiunile populare:

Kalanchoe

Kalanchoe

O floare suculenta intalnita in multe locuinte din Romania, Kalanchoe este originara din Madagascar. Florile micute si delicate au culori bogate si variate, de la rosu si roz la portocaliu, galben si alb. Fruzenle sunt verzi si pot avea diferite forme. 

Euphorbia

Euphorbia

Sunt in jur de 2000 de soiuri de Euphorbia. Frunzele sunt subtiri si alungite, iar florile sunt mici si au o perioada extinsa de inflorire. Aceste plante sunt iubitoare de caldura si prefera atat lumina naturala directa, cat si locurile partial umbrite.

Echeveria

Echeveria
Originare din Mexic, plantele suculente din specia Echeveria au frunzele carnoase si placute la atingere. Paleta cromatica a acestora difera in functie de tip, de modul in care sunt plantate si de lumina: la soare pot capata nuante rosiatice, pe cand in locurile private de iluminarea naturala sunt de culoarea verde-albastrui. Florile plantei sunt decorative, adesea intalnite in tonuri de roz, portocaliu, galben si rosu.

Lithops Lithops
Excelente pentru amenajarea interioara feng shui, plantele suculente Lithops au aspectul unor pietre vii. Sunt originare din Africa de Sud. Sunt plantele perfecte pentru decorarea locuintei datorita formelor asimetrice de pietre din centrul carora rasar flori albe sau galbene.

Conophytum

ConophytumCu flori galbene sau mov de dimensiuni mici, plantele suculente din specia Conophytum sunt un decor natural placut pentru amenajarea interioara si exterioara a locuintei. Acestea au frunze carnoase, iar unele dintre tipuri cresc sub forma unor pietricele de dimensiuni mici si deosebite.

Flori suculente curgatoare

Plantele suculente curgatoare pot fi plantate atat in ghivece, pentru infrumusetarea balconului sau unor rafturi din interiorul locuintei, cat si pentru rondurile de flori inalte din curte si gradina.

Sedum Sieboldii

Sedum Sieboldii

Aceasta planta este originara din Japonia si poate avea o intindere de pana la 20 de centimetri. Se mai numeste si floare de gheata sau iarba grasa. Frunzele sunt dispuse in forma de rozeta, cu o culoare deosebita, gri-albastrui. Ulterior, se coloreaza in nuante de cenusiu si rosu.

Cotyledon pendes

Cotyledon pendes

Aceasta este o planta suculenta adusa din Africa de Sud si poate inflori, daca are conditiile perfecte. Creste adesea pe stanci, insa este o alegere minunata si pentru decorarea gradinii, locuintei sau biroului. Frunzele sunt carnoase si rotunjite. Florile in forma de clopot au culoarea portocalie, rosie sau roz.

Ingrijirea plantelor suculente: sfaturi practice

plante suculente si pisica

Plantele suculente pot fi crescute atat in interiorul casei, cat si in curte. Din prima categorie fac parte soiurile Aloe, Echeveria, Kalanchoe etc, iar pentru plantarea in aer liber poti opta pentru Rosularia, Floarea de piatra, Aloe sau Lithops. Fiecare specie necesita anumite etape de ingrijire, asadar, iata cateva sfaturi practice pentru plantarea si cresterea acestora:

  • suculentele adora lumina puternica, de aceea este indicat ca acestea sa fie asezate in apropierea ferestrelor sau in locurile insorite din curte;
  • unele plante au nevoie de lumina si caldura, precum Aloe Vera, Echeveria, Kalanchoe etc, pe cand altele, Sempervivum sau Sedum Sieboldii, sunt rezistente la temperaturi scazute si locuri constant umbroase.

Cum se uda plantele suculente?

Plantele suculente nu trebuie udate abundent, iar apa din tavita se recomanda a fi indepartata dupa fiecare sesiune de ingrijire pentru ca radacina sa nu stea foarte mult in apa respectiva:

  • asigura-te ca pamantul din ghiveci sau din curte este uscat inainte de a adauga o noua cantitate de apa;
  • pentru ca plantele suculente prefera temperaturile ridicate, ai grija ca acestea sa beneficieze de un interval cuprins intre 20 si 30 de grade Celsius. In perioada rece a anului muta-le in interiorul locuintei deoarece nu rezista foarte bine la frig.

Plantarea, inmultirea si ingrijirea plantelor suculente

ingrijirea plantelor suculente

  • Plantele suculente nu necesita un sol foarte bogat in nutrienti naturali, pentru ca sunt obisnuite cu o clima mai arida. Astfel, creeaza un mix de nisip, pamant si turba, foarte bine drenat si amestecat cu uneltele de gradina potrivite sau foloseste pamantul special pentru cactusi.
  • Pe cat posibil, alege ghivecele din lut sau ceramica in defavoarea celorlalte materiale: plastic, spuma, lemn, fibra de sticla sau otel. Ceramica ofera o mai buna aerisire a pamantului.
  • In perioada de crestere, plantele suculente au nevoie de o atentie sporita, apa, nutrienti si ingrasaminte. Alege sa tii puii in ghivece si de abia apoi sa-i muti pe acestia in gradina.
  • Pentru a proteja plantele suculente de daunatori, atat de buruieni, cat si de insecte sau boli, utilizeaza insecticide speciale pentru plantele tale si indeparteaza frunzele ofilite si plantele salbatice.
  • Plantele suculente se inmultesc prin butasi sau seminte, iar pentru o plantare corecta nu este indicat sa le pui prea adanc in pamant.
  • Protejeaza plantele de frig si de vreme rea: ploaie, vant puternic, grindina sau zapada. Majoritatea suculentelor pot muri daca temperaturile scad sub 0 grade Celsius.
  • Grupeaza plantele doar cu cele ce fac parte din acelasi soi sau cu ierburi decorative. In caz contrar, unele suculente pot extrage mai multi nutrienti din sol, lasand celelalte tipuri sa se ofileasca.

Creeaza-ti oaza perfecta de natura la tine in locuinta sau in curte si bucura-te de plante verzi pe toata perioada anului! Comanda online de la MatHaus sculele necesare pentru plantare, solutiile de ingrijire, ghivecele si chiar plantele suculente favorite, iar noi ti le livram cu atentie pentru ca frunzele si florile sa-si pastreze aspectul sanatos, chiar la tine acasa!

Te-ar putea interesa și:

Gresia este populara in amenajarile interioare, in special ca optiune pentru bai si bucatarii. In cazul in care vrei o schimbare si iti doresti alta varianta de podea, trebuie sa stii ca ai optiuni din care sa alegi. Cateva alternative pentru placile de gresie iti sunt prezentate in continuare.
Astazi, o alegere tot mai populara pentru podea o reprezinta parchetul laminat, care se regaseste de multe ori nu doar in living, ci in aproape toate camerele, inclusiv bucatarie. Ofera spatiului un aspect cald si primitor, iar din dorinta de a-i pastra aspectul de nou cat mai mult timp, apare intrebarea cum poate fi menajat si intretinut.
Jaluzelele exterioare au rolul de a spori intimitatea si securitatea locuintei in timp ce blocheaza razele puternice ale soarelui. In plus, protejeaza ferestrele de ploi si ninsori si reduc cu pana la 50% zgomotul de afara. Un alt beneficiu al rulourilor pentru geamuri este imbunatatirea izolatiei termice, contribuind astfel la buna functionare a sistemelor de incalzire si racire si implicit la reducerea facturilor de energie electrica si gaz. Jaluzelele exterioare pot monta la ferestrele blocurilor, cladirilor de birouri, caselor, vilelor, ori spatiilor comerciale. Iti prezentam in continuare un ghid care te va ajuta sa alegi rulourile potrivite nevoilor tale.
Eleganta si frumusetea pardoselei din lemn este de necontestat. In acelasi timp este cunoscut faptul ca parchetul din lemn masiv este costisitor si pretentios in ceea ce priveste intretinerea. Desi o varianta mai accesibila este parchetul laminat, exista tentatia de a iti dori un material cat se poate de practic, pentru care sa nu iti faci griji, fie ca cel mic testeaza noua masinuta teleghidata, fie ca ai hotarat sa ii cumperi un caine. Asadar, daca iti place aspectul elegant oferit de parchet, dar nu ai timp pentru a-l intretine corespunzator si iti doresti ca suprafata sa isi pastreze frumusetea initiala, in ciuda traficului intens de zi cu zi, poti opta pentru un model de gresie tip parchet. Iti prezentam 9 motive pentru a face aceasta alegere.