Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Gardul viu: cand se planteaza si cum se intretine

Actualizat: 16.07.2024 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 8 min
/medias/sys_master/root/h6e/hc3/h00/9500964388894/Gardul-viu-cand-se-planteaza-si-cum-se-intretine.jpg
Pentru a imbunatati designul exterior al casei, putine solutii sunt la fel de spectaculoase precum este gardul viu. A avea un gard viu nu te costa mult, insa este necesar sa il intretii corespunzator, astfel incat sa il ai mereu sanatos. In continuare, vei afla ce ar trebui sa urmaresti cand alegi un astfel de gard, dar si care sunt toate lucrarile necesare plantarii si ingrijirii corespunzatoare.

Cuprins

De ce sa plantezi un gard viu?

Inainte de citi beneficiile, poate te intrebi care este cel mai comun gard viu: cel din tuia (despre tuia avem mai multe informatii in acest articol). Un gard viu aduce o frumusete naturala si un aspect elegant gradinii. Plantele precum tuia si leylandii sunt folosite adesea pentru gardurile vii vesnic verzi. Poate fi utilizat pentru a crea intimitate in zonele de relaxare sau pentru a separa gradina de zona de joaca a copiilor. Un model realizat din lemn cainesc va servi ca o bariera eficienta impotriva privirilor indiscrete si a zgomotului.

Plantele dense si bine intretinute vor proteja gradina de rafalele puternice de vant si vor reduce nivelul de praf si poluare, contribuind la purificarea aerului prin absorbtia dioxidului de carbon si eliberarea oxigenului. De asemenea, ele pot retine particulele de praf si poluanti, imbunatatind astfel calitatea aerului din jurul casei. Mai mult, radacinile plantelor din gardul viu ajuta la stabilizarea solului si la prevenirea eroziunii. 

Gardul viu din lemn cainesc este o optiune populara datorita usurintei de intretinere. Aceasta planta suporta bine tunderea regulata, fiind si rezistenta la majoritatea daunatorilor si bolilor. Pentru cei care doresc un aspect natural fara eforturile de intretinere, un gard viu artificial este o solutie de luat in considerare. Imitand aspectul plantelor naturale (gardul artificial este conceput din materiale sintetice) si neavand nevoie de udare, tundere sau tratamente impotriva daunatorilor, gardul viu artificial este o alegere populara.  

Gardul viu leylandii este cunoscut pentru cresterea sa rapida si adaptabilitatea la diverse conditii de sol si clima. Este o optiune buna pentru cei care doresc sa obtina rapid un gard viu dens si inalt. Leylandii poate creste pana la 1 metru pe an, oferind rapid intimitate si protectie. Tunderea regulata ajuta la mentinerea formei si densitatii dorite.

Tipuri de gard viu

In primul rand, gardurile vii pot fi diferentiate dupa functia pe care doresti sa o indeplineasca:

  • Gardul viu pentru delimitare - Rolul sau este doar acela de a imprejmui un teren, fie ca e vorba de un camp cultivat, fie de gradina casei tale;
  • Gardul viu decorativ - Tufisurile si copacii pot fi plantati chiar si in interiorul gradinii, ca parte a unei lucrari peisagistice;
  • Gardul viu pentru intimitate - Un gard viu pentru delimitare nu mascheaza in mod obligatoriu gradina ta de ochii trecatorilor. Pentru a te bucura de acest beneficiu, trebuie sa ingrijesti tufisurile astfel incat sa ajunga la inaltimea si desimea dorite.

Totodata, tipurile de gard viu pot fi clasificate in functie de plantele pe care le poti folosi. Afla mai multe in continuare! 

Gard viu vesnic verde

gardurile vesnic verzi

Aceste garduri sunt formate din conifere care se mentin verzi chiar si pe timp de iarna. Cei mai folositi arbori sau arbusti din aceasta categorie sunt:

  • tuia;
  • chiparosul;
  • ienuparul;
  • molidul.

Tuia, in special, este foarte populara datorita usurintei cu care poate fi plantata, dar si a intimitatii pe care o poate oferi. Copacul poate fi intalnit si in variantele occidentalis, columnaris, brabant si smaragd.

Gardurile din tufisuri

gardurile din tufisuri

Tufisurile sunt o metoda destul de comuna de a realiza garduri de delimitare sau decorative. Cei mai populari arbusti sunt:

  • lemnul cainesc - Reprezinta varianta raspandita de gard viu, datorita cresterii rapide si usurintei de ingrijire;
  • cimsirul (buxus);
  • alunul;
  • laurociresul - Are avantajul de a ramane verde pe tot parcursul anului, asemenea coniferelor.

Gard viu cu flori

gardurile cu flori​​​​​​​

Chiar daca rolul lor este in primul rand decorativ, frumusetea pe care culorile florilor o dau casei tale este greu de egalat. Cele mai folosite plante pentru realizarea unui gard viu floral sunt:

  • liliacul;
  • trandafirul chinezesc;
  • ploaia de aur (forsitia);
  • piracanta;
  • hibiscus.

Tot in aceasta categorie pot intra si gardurile melifere - garduri vii cu flori care contin mult nectar si polen, pentru a ajuta albinele sa produca miere.

Gardurile cataratoare

gardurile cataratoare

Chiar daca nu este vorba de un gard viu 100%, plantele cataratoare pot fi si ele folosite pe panouri de lemn, pentru un efect vizual placut. Cele mai apreciate plante de acest fel sunt:

  • iedera;
  • Mana Maicii Domnului (lonicera);
  • Vita canadiana;
  • trandafirul.

Gardul catarator este ideal daca ai o gradina de mici dimensiuni sau daca doar doresti sa schimbi aspectul vechiului gard din lemn.

Gardurile mixte

gardurile mixte​​​​​​​

​​​​​​​Aceasta este o categorie speciala, deoarece implica folosirea mai multor tipuri de plante. Imbinarea estetica este cel putin iesita din comun, insa plantele in sine formeaza un adevarat ecosistem, fiind astfel capabile sa se fereasca mai usor de boli si buruieni.

Pot exista combinatii intre tufisuri si copaci, intre conifere si foioase. Desigur, ritmul diferit de crestere a plantelor le face mult mai dificil de intretinut.

https://mathaus.ro/c/garduri-metalice-panouri-de-gard-si-imprejmuiri/126

Cum alegi plantele potrivite pentru un gard viu?

Cand alegi tipul de gard viu, ia in calcul scopul proiectului: iti doresti un perete verde, inalt, care sa iti ofere intimitate, o bordura pentru delimitarea unui spatiu sau un gard decorativ si colorat? De asemenea, vrei un perete verde pe tot parcursul anului sau preferi o varianta doar pentru lunile calde?

Daca alegi un arbust sau o planta cu ritm rapid de crestere, poti ajunge in 2-3 ani la inaltimea potrivita pentru un gard de intimitate. Totusi, dezavantajul este ca un astfel de perete verde necesita proceduri mai dese de taiere si aranjare, pentru a obtine aspectul estetic dorit. 

Fiecare tip de planta pentru gardul viu are atat beneficii, cat si puncte defavorabile. Tine cont de preferintele tale, de scopul gardului, de inaltimea la care vrei sa ajunga, de ritmul de crestere, de usurinta de ingrijire etc.! Printre variantele cele mai populare sunt: tuia pentru intimitate, lemnul cainesc pentru borduri de delimitare si hibiscus pentru un decor colorat.

Cand se planteaza un gard viu?

plantarea gardului viu​​​​​​​

Majoritatea soiurilor pentru gardul viu pot fi plantate fie primavara, fie in prima parte a toamnei. Perioada potrivita depinde si de temperaturile si conditiile meteo din fiecare an. Mai mult, unele garduri vii pot fi plantate pe tot parcursul anului, exceptand lunile in care da inghetul. In aceasta categorie se incadreaza tuia crescuta in ghiveci. Mutarea in curte se poate face chiar si vara, insa necesita udare zilnica.

Cand se planteaza gardul viu din lemn cainesc? Perioada potrivita este primavara sau toamna, cand temperaturile sunt mai mari de 5 grade Celsius, iar pamantul nu este inghetat. Mai mult, unele plante au nevoie de ingrasamant sau de un sol cu anumite caracteristici pentru a-si prinde si dezvolta cat mai bine radacinile.

Cum se planteaza gardul viu?

cum se planteaza un gard viu

Exista doua moduri de a planta un gard viu: prin insamantare sau prin sadirea plantelor deja crescute (in forme de puieti, butasi, arbusti etc.). Evident, daca alegi metoda insamantarii, va dura mult mai mult timp pana vei ajunge la rezultatele dorite, astfel ca nu este recomandata decat daca doresti sa cresti un gard viu in scop decorativ.

Pregatirea solului si plantarea unui gard viu

Multe dintre plantele pentru gardul viu necesita un pamant fertil si cu drenaj bun. Daca solul este compact, greu, poate fi adaugat nisip sau turba. Groapa sau santul trebuie udate din abundenta inainte de plantare si, eventual, poti imbogati pamantul cu ingrasamant sau compost. 

Un gard din puieti sau arbusti este mai usor de plantat, deoarece nu trebuie decat sa urmezi trei reguli simple:

  1. Arbustii/puietii/butasii trebuie plantati la foarte scurt timp dupa ce au fost achizitionati;
  2. Groapa in care plantele sunt sadite trebuie sa aiba o dimensiune de doua ori mai mare decat radacinile plantelor;
  3. Gardul viu trebuie udat din abundenta in perioada de crestere, motiv pentru care este recomandata plantarea lor intr-un anotimp ploios, precum primavara sau toamna.

Descopera pe site-ul nostru sisteme de irigatii si udare!

Tine cont si de scopul in care vrei sa folosesti gardul viu. Pentru un gard de delimitare sau decorativ, un singur rand de plante va fi suficient. Daca insa doresti intimitate si siguranta, cel mai probabil vei avea nevoie de 2 randuri paralele de arbusti. Pentru o crestere ideala in 2 randuri, puietii se planteaza in zig-zag. 

La ce distanta se planteaza tuia pentru gard viu? Atat in cazul puietilor de tuia, cat si al lemnului cainesc sau al altor plante, distanta ideala de plantare este de 20 de centimetri - 5 puieti pe metrul liniar. ​​​​

Cum se ingrijeste corect gardul viu?

Pentru a ajunge la rezultatele dorite, va trebui sa acorzi gardului viu multa rabdare in perioada de crestere si sa efectuezi constant operatiunile necesare de intretinere. In continuare, vei citi ce trebuie sa faci pentru ca orice gard viu sa se pastreze frumos.

Tunderea gardului viu

tunderea gardului viu

In cazul in care alegi sa plantezi arbusti, acestia trebuie tunsi imediat dupa plantare, pentru a determina astfel cresterea la forma dorita. Modelul este apoi mentinut prin tunderi regulate, pe care trebuie sa le faci, in general, de trei-patru ori pe an. Acest numar poate sa difere insa in functie de planta aleasa, asa ca asigura-te ca obtii de la furnizor toate informatiile despre ingrijire!

De exemplu, gardurile florale ar trebui tunse mai rar, pentru a nu le diminua impactul estetic. O buna perioada de a realiza tunderi in scop modelator este finalul iernii, pentru ca gardul sa infrunzeasca asa cum doresti la inceputul primaverii. Desigur, daca plantele alese de tine infloresc vara, aceasta perioada optima de modelare poate fi mutata chiar si la mijlocul primaverii.

Tunderea gardului viu se poate face cu ajutorul unor unelte precum:

Pentru a pastra o inaltime exacta a gardului, te poti folosi si de o sfoara pe care sa o trasezi dintr-un capat in altul al peretelui verde. De asemenea, realizeaza plantarea tot cu ajutorul unei sfori, pentru a te asigura ca randurile gardului viu sunt aliniate perfect. Nu uita sa tunzi gazonul si sa mentii curat spatiul din curte sau gradina!

Protejarea de boli si daunatori

 stropire gard viu
Am mentionat deja ca gardul viu mixt este mai rezistent impotriva bolilor si daunatorilor, insa cresterea sa este considerabil mai dificila. Pentru celelalte tipuri de garduri vii, cel mai bun mod de a le proteja impotriva daunatorilor este mulcirea.

Mulciul este un strat de materie organica ce poate fi pus la baza plantelor pentru a le asigura substantele nutritive si umiditatea de care au nevoie. Solutii eficiente pentru mulcirea gardului viu sunt:

  • compostul de gradina;
  • paiele;
  • resturile de iarba cosita;
  • rumegusul;
  • turba.

Desigur, aceasta metoda de protectie nu va elimina bolile sau daunatorii in cazul in care acestea s-au instalat deja. Fiecare planta are propria lista de inamici naturali, dar si anumite tratamente benefice. 

Iti recomandam si: Stropirea pomilor primavara: Cum se face si de ce?

Ingrijirea gardului viu in timpul iernii

Ingrijirea gardului viu in timpul iernii
Chiar si pentru plante vesnic verzi precum tuia, iernile aspre pot fi o provocare. Coniferele sunt facute sa reziste in perioada rece, insa plantele foioase vor avea nevoie de cateva operatiuni speciale de ingrijire.

Pentru a proteja arbustii de viscol si inghet, poti fie sa creezi un paravan de protectie in jurul gardului (poate fi realizat cu usurinta dintr-o plasa de umbrire antivant sau din scanduri si iuta), fie sa legi fiecare arbust in parte cu crengile in sus (la fel cum sunt impachetati brazii de Craciun). Daca alegi varianta paravanului, asigura-te ca sipcile sunt bine fixate in pamant si ca panourile de iuta sunt bine fixate de sipci!

Nu trebuie sa ignori nici radacinile plantelor, care sunt sensibile la actiunea inghetului. Pentru a le proteja, foloseste o cantitate considerabila de mulci format din pamant, frunze si resturi de ramuri. Acesta se toarna la baza tulpinii plantei, pana se formeaza un strat inalt de cativa centimetri.

Plantarea si ingrijirea gardului viu nu sunt operatiuni dificile, care sa necesite studii de peisagistica. Totusi, cresterea sa necesita multa rabdare si o buna cunoastere a proprietatilor plantei pe care ai ales-o.

Te-ar putea interesa și:

Absolut orice spatiu poate fi transformat intr-o veritabila oaza de relaxare, atat timp cat ai la indemana resursele necesare pentru amenajarea sa - sfaturi si recomandari utile, materialele de constructie potrivite, precum si o echipa de specialisti, capabili sa duca la bun sfarsit acest proiect personal. Asadar, vom discuta in randurile de mai jos despre amenajarea curtilor si a gradinilor.
Iti doresti sa transformi un balcon de doar cativa metri patrati intr-un loc dedicat relaxarii? Poti recurge la o serie de trucuri menite sa iti garanteze un confort deplin chiar si in cele mai inguste spatii. Iata mai multe reguli, sfaturi practice si idei care sa te ajute in proiectul tau de amenajare!
Patio provine de la cuvantul latin patere, care inseamna expus. Originar, acest termen era folosit in legatura cu arhitectura spaniola, mai precis pentru a descrie un spatiu exterior fara acoperis (desi uneori poate sa aiba). In timpul secolului al XV-lea, in Spania devenise popular asa numitul patio, in forma patrata, inconjurat de galerii si porti. Familiile se retrageau aici pentru a avea intimitate. Dupa al Doilea Razboi Mondial aceste patio s-au transformat in curti interioare decorate cu piatra, ceramica, mozaic sau caramida.
A sta la casa si a avea curte implica si avantajul unei gradini de legume. Daca ti-ai propus sa te bucuri de o recolta de rosii, castraveti, ceapa, ardei si nu numai, va trebui sa urmezi cateva etape. Pana la plantarea propriu-zisa este necesara atentia acordata organizarii viitoarei tale gradini de legume.