Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Betonul elicopterizat: Ce este si ce utilizari are

Actualizat: 03.05.2023 / Publicat: 19.05.2022 / Timp lectură: 6 min
/medias/sys_master/root/h07/hd9/h00/9470215749662/Betonul-elicopterizat.jpg
Betonul elicopterizat este utilizat cu precadere in spatiile industriale, comerciale si rezidentiale, atat in interiorul cladirilor, cat si in exterior. Si, totusi, ce inseamna beton elicopterizat, prin ce se caracterizeaza, care sunt utilizarile si etapele de executie? Afla din materialul de mai jos in care descoperi si principalele avantaje si costul acestuia. 

Cuprins

Ce este betonul elicopterizat?

Sapa, pardoseala sau alte aplicatii din beton pot fi finisate cu un aparat pentru elicopterizat. Astfel, se obtine o suprafata protectoare, neteda, cu un aspect placut si cu rezistenta sporita la trafic. Mai exact, inainte ca betonul sa se intareasca, se folosesc diferite tipuri de „elicoptere”, adica niste utilaje pentru slefuit si nivelat. Descopera mai multe despre subiect in continuare. 

Citeste si: Ce trebuie sa stii despre sapa: rolul ei, preparare si turnare pas cu pas

Betonul elicopterizat: Caracteristici

Pentru a intelege mai bine ce presupune betonul finisat sau elicopterizat, descopera care sunt caracteristicile acestuia:
●    Suprafata neteda - betonul proaspat este slefuit si sunt netezite denivelarile (imperfectiuni ramase in urma procesului de turnare a betonului, urme de pasi etc);
●    Poate avea aspect lucios - in functie de gradul de elicopterizare, pardoseala din beton poate avea un luciu placut (aspect de oglinda). In plus, peste suprafata slefuita se poate aplica un lac de finisare pentru beton;
●    Rezistenta la trafic intens - grosimea betonului elicopterizat este de cel putin 20 de centimetri, in cazul spatiilor cu trafic greu. Pentru conditii de trafic moderat, este recomandat un strat de minim 10 centimetri grosime; 
●    Rezistenta la socuri - prezinta o rezistenta sporita la solicitari mecanice si nu se fisureaza atat de usor ca alte tipuri de pardoseli. De asemenea, nu necesita intretinere pe termen lung. Totusi, daca este nevoie de reparatii, acestea se pot realiza usor, iar costurile sunt reduse;
●    Impermeabilitate - suprafetele din beton finisat nu lasa apa sau alte lichide sa patrunda;
●    Rezistenta la substante chimice - betonul elicopterizat, pregatit si turnat corespunzator, are o rezistenta foarte buna la actiunea substantelor corozive. Mai mult, curatarea suprafetelor se poate realiza usor;
●    Poate fi colorat - pardoseala poate avea un finisaj simplu, gri, sau in nuante de rosu, albastru, verde, negru etc. De asemenea, pentru suprafetele din beton elicopterizat se poate folosi cuart, astfel incat aspectul final sa fie unul deosebit si colorat.

aplicare beton elicopterizat​​​​​​​

Utilizarile betonului elicopterizat

Datorita proprietatilor foarte bune, pretului accesibil si timpului scurt necesar pentru efectuarea lucrarii, betonul elicopterizat reprezinta o alegere optima pentru numeroase aplicatii si proiecte. Iata care sunt principalele utilizari ale acestuia. 

Spatii industriale 

Pardoseala din beton elicopterizat poate fi utilizata in depozite si hale industriale, supuse traficului intens si operarii masinariilor grele. De asemenea, reprezinta o solutie eficienta pentru service-urile sau atelierele din diferite domenii, datorita rezistentei la substante chimice si socuri mecanice, intretinerii si curatarii usoare.

Spatii comerciale 

In cazul spatiilor comerciale, betonul elicopterizat poate fi folosit pentru depozite, rampe de acces sau suprafete care trebuie sa faca fata atat traficului si/sau presiunii exercitate de marfuri de mare tonaj. Mai mult, acest material de constructie este folosit adesea pentru parcari comerciale (interioare sau exterioare).

In acelasi timp, se poate folosi cuart pentru betonul elicopterizat, astfel incat pardoselile sa aiba o culoarea deosebita, potrivita pentru spatii comerciale (magazine, malluri etc) sau pentru zonele pietonale si de tranzit. 

Spatii rezidentiale

Sapa din beton elicopterizat este o varianta foarte buna pentru garaje sau parcari rezidentiale, holuri, terase sau zone de acces si de tranzit, cu sau fara un strat colorat de cuart. Totodata, poate fi folosit pentru alei, atat pentru rezistenta sporita si durabilitate, cat si pentru aspectul placut. 

Acest material poate fi utilizat pentru diverse aplicatii intr-o locuinta individuala: pardoseala sau sapa din anexa, garaj, atelier, camera tehnica, terasa acoperita sau nu. De asemenea, betonul elicopterizat poate fi folosit in curte, pentru turnarea aleilor pietonale sau de acces pentru vehicule etc. 

Citeste si: Cum se toarna aleile din beton - pasi de lucru si masuri de intretinere
slefuitor beton elicopterizat​​​​​​​

Betonul elicopterizat: Etape de executie

Timpul de executie pentru betonul elicopterizat este redus, iar procesul nu este complicat. Totusi, pentru realizarea acestuia, ai nevoie de un aparat pentru elicopterizat beton, care poate fi de mai multe feluri. Acestea difera in functie de modul de operare, de puterea motorului, viteza de rotatie a discurilor, diametrul bazei, numarul de lame etc.

Costul unei masinarii de finisat beton poate fi foarte ridicat, insa poti lua in considerare inchirierea echipamentului. Daca ai nevoie de aparatul de elicopterizat doar pentru un singur proiect sau pentru un numar restrans de aplicatii, s-ar putea sa fie mai avantajoasa a doua varianta. 

Etapele de executie pot fi diferite, functie de tipul de lucrare. In continuare, iti vom prezenta pasii principali si cateva sfaturi pentru realizarea betonului elicopterizat.

Pregatirea suprafetei si trasarea nivelului  

Daca torni o sapa in interior, trebuie sa trasezi sau sa stabilesti nivelul de turnare cu o nivela cu laser. In aceasta situatie, este indicat sa umezesti suprafata de lucru, pentru o priza mai buna a betonului. In schimb, daca planuiesti sa torni alei, spre exemplu, marcheaza suprafata, sapa un traseu, taseaza pamantul si pregateste cofrajele.

Prepararea si turnarea betonului 

Betonul poate fi preparat manual, la betoniera sau mecanizat, in functie de buget si de nevoi (timpul de executie, gradul de omogenizare etc). Pentru pregatirea betonului, iti trebuie echipamente adecvate, ciment, nisip, pietris si apa.   

Iti recomandam si: Ghid complet pentru prepararea betonului. Retete de beton si sfaturi practice

Tine cont ca ai nevoie de un mortar special, cu rezistenta mare la compresiune si la trafic, adaptat proiectului tau. De asemenea, este recomandat ca betonul sa fie turnat cand temperatura este cuprinsa intre 5 si 30 de grade Celsius. In caz contrar, compozitia betonului se poate modifica, fie prin evaporarea apei, fie prin inghet. 

Mai mult, tine cont ca betonul pentru fundatie sau pentru alte structuri de rezistenta trebuie armat cu otel beton fasonat si debitat. Respecta indicatiile proiectantului cu privire la tipul de fier beton necesar pentru lucrare si cantitatea de care ai nevoie.

Elicopterizarea betonului si aplicarea cuartului 

Inainte de elicopterizare, betonul trebuie nivelat cu o scandura sau cu un dreptar. Ulterior, slefuieste suprafata cu aparatul de elicopterizat, pentru a nivela, a crea un strat protector si a da luciu pardoselii. 

Finisarea mecanizata a betonului trebuie realizata inainte ca acesta sa se intareasca. Pentru a-ti da seama cand suprafata este potrivita pentru elicopterizare, poti recurge la un test simplu: calca pe beton si masoara adancimea urmei. Daca aceasta are intre 8 si 10 milimetri, aproximativ, poti incepe procesul de slefuire. 

proces beton elicopterizat​​​​​​​

Suprafata betonata poate fi elicopterizata pana obtii aspectul sau luciul dorit de tine. In plus, poti adauga un pigment cu diferite nuante (rosu, maro, caramiziu, albastru, verde, gri, negru etc), numit cuart. Acesta trebuie folosit cat betonul este inca proaspat, fix inainte de elicopterizare sau dupa un prim proces de elicopterizare. 

Dupa presararea cuartului, se finiseaza pardoseala pana la obtinerea efectului dorit. Trebuie mentionat ca acest pigment nu are doar un rol estetic. Cuartul mareste gradul de duritate, rezistenta la impact si la frecare. De asemenea, finisajul este durabil si se curata usor. Pentru o protectie suplimentara, adauga un strat de lac. 

Avantajele betonului elicopterizat

Ai aflat ce inseamna si care sunt caracteristicile betonului elicopterizat. Acum, iti prezentam sau iti reamintim cele mai importante avantaje ale acestuia:
●    executie rapida si cu un cost avantajos–pot fi realizate suprafete ample intr-un timp scurt, cu efort redus;
●    aspect impecabil–finisarea poate fi lucioasa, de timp oglinda, sau colorata, in functie de preferinte;
●    suprafata este nivelata si uniformizata;
●    rezistenta la traficul greu si intens, la uzura, la presiune mare, la actiuni mecanice, la infiltratii de apa, la inghet sau la schimbari mari de temperatura, la substante chimice/corozive;
●    prezinta un grad bun de izolare termica, fonica si de hidroizolare;
●    intretinere usoara–curatarea se realizeaza usor si reparatiile se pot face intr-un timp scurt, fara intreruperea activitatii sau accesului pe o perioada indelungata;
●    durabilitate extinsa si absenta microfisurilor, daca betonul a fost armat cu fibre de polipropilena.

beton elicopterizat finalizat​​​​​​​

Care este pretul betonului elicopterizat?

Pretul pe mp pentru betonul elicopterizat este unul avantajos, economic. Din acest motiv, betonul elicopterizat reprezinta o solutie buna pentru spatiile industriale, comerciale sau rezidentiale extinse. Desigur, costul difera in functie de grosimea stratului de beton, de tipul de ciment, de modul de turnare (manuala, mecanizata), dar si de oferta pentru manopera, dimensiunile suprafetei, adaugarea unui strat de cuart s.a. 

Betonul elicopterizat ofera numeroase beneficii. Compara caracteristicile acestui produs cu alte tipuri de pardoseli sau finisaje, pentru a lua cea mai buna decizie. Descopera pe site materialele si echipamentul de care ai nevoie si comanda-le direct la tine acasa sau pe santier. 

Te-ar putea interesa și:

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul). Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
Un tavan casetat este un tavan fals, mai precis un plafon secundar suspendat de cel principal. Stim foarte bine ca renovarea tavanului joaca un rol esential in orice proces de amenajare. Solutiile pot fi diverse, de la acoperirea cu lavabila si pana la tavanul din gips-carton, din polistiren sau tavanul casetat. In cazul in care ai optat pentru acesta din urma, inseamna ca ai aflat deja ca instalarea lui poate reprezenta urmatorul tau proiect DIY. Astfel, daca iti doresti un elegant aspect estetic al incaperii cu ajutorul tavanului casetat si vrei sa duci la indeplinire procesul de montare, tine cont de pasii pe care ii vei avea de urmat.
In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.