Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 29 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

BCA: caracteristici, utilizari si avantaje

Actualizat: 30.05.2023 / Publicat: 12.05.2021 / Timp lectură: 6 min

BCA-ul (betonul celular autoclavizat) este un material de constructii prietenos cu mediul inconjurator, usor (cu o greutate de 2 ori mai mica decat caramida), portant, rezistent si termoizolant. Se fabrica sub forma de blocuri sau placi care pot fi taiate cu usurinta in functie de specificatiile fiecarui proiect in parte. In acest articol, iti explicam ce este, din ce se face si ce caracteristici, utilizari si avantaje are.

Cuprins

Ce inseamna BCA?

BCA este un acronim pentru betonul celular autoclavizat si se obtine din materii prime naturale, practic inepuizabile. A fost inventat in Suedia, in anul 1924, cand un arhitect a combinat pentru prima data cimentul, varul, apa si nisipul cu o cantitate mica de pulbere de aluminiu. Aceast ultim ingredient serveste drept un agent de expansiune, care face ca amestecul sa isi multiplice volumul de cateva ori. Rezultatul este un material ce are in compozitie aproape 80% aer.

Compozitie BCA

Am mentionat anterior din ce se face BCA-ul, iar acum poti afla mai multe detalii despre fiecare element din compozitia acestui material de constructii:

  • nisip - este folosit in cantitatea cea mai mare;
  • ciment - in general, se foloseste ciment Portland (aproximativ 33%);
  • var (oxid de calciu) - aproximativ 8%;
  • gips, anhidrit sau ipsos (sulfat de calciu);
  • pasta de aluminiu - se pune o cantitate foarte mica, ce are rolul de a genera o reactie chimica si de a obtine structura poroasa a blocurilor sau placilor;
  • apa.

Tipuri de BCA

zidarie bca montaj

Pentru a alege corect blocurile BCA pentru constructii, este bine sa stii ca exista 2 tipuri:

  • BCA pentru interior (pereti de compartimentare)- este taiat din fabrica la o grosime mai mica, insa proprietatile raman la fel de bune;
  • BCA pentru exterior (pereti exteriori) - au o grosime mai mare, pentru a asigura cerintele de rezistenta, izolare termica si fonica.

Totodata, poti opta pentru blocuri de BCA pentru zidarie clasica sau cu imbinari nut-feder.

Cum se fabrica BCA-ul?

Procesul de fabricatie a BCA-ului incepe cand nisipul este macinat la finetea necesara intr-o moara cu bile. Materiile prime sunt apoi cantarite, masurate automat si mixate impreuna cu apa si pasta de aluminiu (agentul de expansiune) pana la obtinerea unui amestec omogen, semi lichid.

Materialul rezultat din acest amestec se extinde pe toate directiile, determinand formarea a milioane de bule de aer ce se imprastie uniform in compozitie, transformand-o intr-un material usor, cu densitate mica. Amestecul umed se toarna in mulaje si de indata ce este partial uscat, se taie sub forma de blocuri de BCA sau placi de BCA.

În continuare, bucatile de BCA sunt mutate intr-o autoclava pentru a se intari complet. Procesul are loc datorita caldurii si presiunii - aceasta etapa dureaza intre 8 si 12 ore.

Blocurile si placile din BCA sunt foarte simplu de manevrat, putand fi prelucrate cu unelte conventionale precum un fierastrau pentru taiere BCA. Deoarece este usor si are o  densitate relativ scazuta, BCA-ul este controlat si testat permanent in productie, pentru rezistenta la compresiune, izolare termica, continut de umiditate, densitate totala si contractie.

Care sunt caracteristicile de baza ale BCA-ului?

taiere BCA

In tabelul de mai jos, gasesti caracteristicile tehnice ale BCA-ului, dar si ale caramizii, pentru a putea vedea diferentele dintre cele 2 materiale.

 

Proprietate

 

Unitati

 

BCA

 

Caramida

 

Dimensiuni

 

L x l x H

 

mm

 

600 x ( 50÷500) x (200÷400)

 

230 x 75 x 115

 

 

Rezistenta termica perete 250 mm

 

(m2*K/W)

 

2.2

 

1.2

 

Tolerante dimensionale

 

mm

 

± 1.5

 

± 05 - 15

 

Rezistenta la compresiune

 

N/mm²

 

2.0-5.5

 

2.5 - 3.5

 

Densitate uscata normala

 

Kg/m³

 

300 - 650

 

1800

 

Indice de reducere a sunetului

 

dB

 

40 pentru un perete cu grosimea de 500 mm

 

50 pentru un perete cu grosimea de 230 mm

 

Rezistenta la foc

 

ore

 

2 - 4 (in functie de grosime)

 

2

 

Contractia la uscare

 

%

 

0.04%

 

-

Care sunt utilizarile BCA-ului?

utilizari BCA

BCA-ul poate fi folosit la constructia:

BCA-ul poate fi folosit intr-o varietate de aplicatii, datorita greutatii sale reduse. Este usor de manevrat si lucrarile au o executie rapida, ceea ce inseamna costuri mai mici pentru manopera.

Blocurile si placile din BCA, spre deosebire de zidirea clasica din caramizi, se lipesc cu un strat subtire de mortar, utilizand un volum de circa 4 ori mai mic. Pentru o rezistenta crescuta, precum in cazul caramizilor din argila arsa, peretii din BCA pot fi intariti la nevoie prin armare cu bare de otel in rosturi sau confinare cu alte elemente structurale liniare din beton armat (stalpisori si centuri).

Durabilitatea oricarei zidarii este asigurata prin protectia impotriva absorbtiei de apa cu tencuiala pe baza de var, ciment. Finisarea la exterior se face cu tencuiala decorativa, iar la interior cu glet si vopsea, tapet sau faianta.

bca

Ce avantaje are BCA-ul?

BCA-ul este un material utilizat adesea in constructii, tocmai datorita multiplelor avantaje pe care le ofera, de la sustenabilitate la usurinta cu care este manevrat si la caracteristicile bune de izolare termica, fonica si protectie la foc. 

Prietenos cu mediul inconjurator si sustenabil

Este obtinut din materiale reciclabile si non-toxice, iar in procesul de fabricatie nu sunt emise gaze periculoase. Consumuri de energie pentru fabricare este scazut, asadar BCA-ul este prietenos cu mediul inconjurator si sustenabil.

Are o greutate redusa

Blocurile din BCA sunt mai usoare decat betonul sau caramida (spre exemplu, pot fi de 1.5-2 ori mai usoare decat caramizile), ceea ce contribuie la reducerea greutatii casei, permitand astfel constructia unor cladiri mai inalte.

Izoleaza termic si reduce consumul de energie

Casa BCA

Omogenitatea materialului, porii mici de aer si masivitateaa termica a blocurilor din BCA asigura o izolatie termica eficienta, reducand necesitatea de incalzire sau racire. Prin urmare, costurile de climatizare a cladirii vor fi mai mici.

Datorită coeficientului de izolatie superior fata de cel al materialelor ceramice, zidaria realizata din blocuri BCA este cu peste 30% mai eficienta energetic (calcul realizat pentru un perete de 30 cm).

Astfel, zidaria de BCA este o solutie potrivita pentru indeplinirea standardelor nZEB si de Casa Pasivă.

Rezistent la foc

Betonul celular autoclavizat ofera cea mai mare securitate impotriva incendiilor si indeplineste cele mai stricte cerinte de siguranta la foc. Datorita compozitiei sale pur minerale, BCA-ul este clasificat ca material de constructie incombustibil.

Blocurile BCA sunt rezistente la foc pana la 1200°C si, spre deosebire de alte materiale de constructie, sunt rezistente la caldura, reușind astfel sa izoleze complet efectele incendiilor in primele ore de expunere.

Izoleaza fonic

Deoarece BCA-ul este poros, el absoarbe zgomotele din exterior. Materialul ofera o atenuare a sunetului de aproximativ 50 dB, blocand astfel toate zgomotele majore, ceea ce il face ideal pentru locuinte, scoli, spitale, hoteluri, birouri, si alte structuri care necesita izolare acustica.

Usor de folosit

Produsele din BCA pot fi taiate, gaurite, frezate, batute in cuie si canelate cu ușurinta, astfel incat sa îndeplineasca cerintele personalizate ale fiecarei lucrari. De asemenea, unele blocuri sunt prevazute cu manere de prindere, pentru a facilita si mai mult manevrarea acestora.

Rezistent la cutremure

Fiind usoare, blocurile si placile din BCA reduc masa structurii, scazand astfel impactul unui eventual cutremur asupra cladirii. Natura ignifuga mentionata mai sus ofera protectie impotriva incendiilor, care insotesc in mod frecvent cutremurele.

Rezistent si durabil, in ciuda greutatii scazute, soliditatea BCA-ului provine din silicatul de calciu, care cuprinde milioanele de pereti ai celulelor dezvoltate in procesul de intarire sub presiune.

Permite finalizarea mai rapida a constructiei

Datorita usurintei cu care materialul poate fi transportat si manevrat, folosirea blocurilor BCA reduce timpul de constructie cu aproximativ 20%. Totodata, costul pentru manopera va fi mai mic decat pentru zidaria din caramida.

Vrei sa folosesti blocuri BCA pentru constructia peretilor sau diferite aplicatii? Vezi gama de produse disponibila pe mathaus.ro si comanda online tot ce iti trebuie pentru inceperea proiectului.

Ne dorim să îți fim mereu de ajutor, fie cu sfaturi utile așa cum ai găsit in articolul de mai sus cu materialele necesare proiectelor tale de construit, renovat sau amenajat. Cu MatHaus poți construi o casă de la fundație și până la acoperiș. Alegand produsele direct din magazinul online, economisești timp pentru alte activități.

Tot ce trebuie sa faci este sa completezi adresa de livrare, să adaugi produsele în coș și de restul ne ocupăm noi. Avem posibilitatea să îți livrăm orice timp de material oriunde in țară prin flota noastră de camioane sau prin intermediul curierilor parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Anumite elemente din structura constructiei nu sunt vizibile din exterior, de aceea, tencuiala pe suprafata acestora poate fi aplicata sumar, avand doar rolul de a proteja peretii. Acest tip de tencuiala mai este cunoscuta si sub numele de tencuiala bruta, fiind utilizata mai ales in poduri, cosuri de fum, beciuri si calcane. Nu este obligatoriu ca utilizarea acesteia sa ofere si un rezultat estetic deosebit, motiv pentru care, aplicarea tencuielii brute nu implica si alte masuri speciale (trasare, stalpisori etc), asa cum se intampla in cazul altor tencuieli
REFRACTAR, - Ă, adj. - (Despre materiale) - Care rezista la temperaturi inalte, fara a-si schimba structura, compozitia si caracteristicile. Caramida refractara este un material ceramic special, realizat prin ardere la temperaturi inalte, in cuptoare speciale. Datorita argilei speciale din care sunt realizate, caramizile refractare: Pot rezista la temperaturi extreme, de peste 1280°C, fara a suferi modificari fizice; Garanteaza o mare putere de acumulare si de radiatie a caldurii; Prezinta o rezistenta mecanica foarte buna; Au o culoare galben-aurie.
Cum ridic un zid despartitor in casa? Achizitia unui apartament sau a unei case inseamna renovarea acestuia dupa gusturile noului proprietar. Realizarea unui perete de compartimentare poate oferi un mare plus proiectului de design interior. In acest articol, afla care sunt solutiile populare de compartimentare a locuintei si iti dezvaluim cum sa duci la bun sfarsit ridicarea unui zid despartitor realizat din blocuri de BCA.
Atunci cand construiesti o casa este important sa estimezi costul pe care aceasta il implica. Blocurile din BCA au dimensiuni mari, astfel executia casei se realizeaza mai rapid. In plus, pretul BCA-ului este mai mic. Fie ca esti in etapa in care iti realizezi bugetul, fie ca vrei sa aduci pe santier materialele necesare, este important sa stii de cate blocuri de BCA vei avea nevoie pentru constructia propriu-zisa. Din acest articol vei afla cum sa calculezi necesarul de BCA pentru casa ta, astfel incat la final sa nu ramai cu paleti suplimentari.