Setări personalizate Accept toate cookie-urile
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Bancute de lemn - descopera etapele de constructie si modele care sa te inspire

Actualizat: 13.09.2021 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 4 min
Bancutele de lemn dau bine intr-o gradina si sunt foarte utile atunci cand vrei sa iei micul dejun sau sa citesti in aer liber. Iar vestea cea mai buna este ca sunt si usor de realizat, chiar daca nu ai experienta in tamplarie. Iti vom povesti, etapa cu etapa, cum se construieste o bancuta de lemn si-ti vom arata imagini inspirationale ca sa decizi modelul ei.

Cuprins

Modele de bancute de lemn

 Cea mai utila bancuta de lemn functioneaza atat ca loc de stat jos, cat si ca spatiu de depozitare. Este o idee excelenta pentru gradina, dar mai ales pentru balcon. Aceasta are forma unei cutii cu unul sau mai multe compartimente, care pot fi expuse sau ascunse de peretii bancutei de lemn.

Banca de lemn clasica are un spatar inalt si se sprijina pe patru picioare, unite de o sipca orizontala de echilibru. Poate fi folosita in orice tip de amenajare si se preteaza oricarui tip de lemn. Poate fi decorata cu pernute colorate si este usor de demontat, la nevoie. Optional, ii poti atasa si manere.

Cel mai simplu model de banca este insa cel realizat dintr-o sipca de lemn asezata pe doua picioare.

Aceasta bancuta de lemn este perfecta pentru a fi alaturata unei mese mari de gradina, la care se strang multi invitati. Pentru un plus din punct de vedere estetic, picioarele acestui tip de banca pot fi sculptate sau colorate.

O alta idee este sa-ti transformi banca de lemn intr-un balansoar, cu ajutorul unui suport fix de care sa o agati. Adauga o saltea pe dimensiunea bancii si transforma acest obiect in coltul preferat din gradina.

In ceea ce priveste tipul de lemn, opteaza pentru:

  • cedru - este moale, usor de prelucrat, foarte aratos datorita texturii uniforme si care se comporta bine daca este expus in aer liber;
  • cires - este flexibil, are nervuri apropiate ce rezista bine la indoire si deformatii; in plus, imbatraneste frumos, capatand o nuanta rosiatica la contactul cu soarele;
  • ulm - foarte flexibil, dar rezistent, este folosit in special pentru partea de sezut si este disponibil in bucati lungi de cherestea;
  • castan - tare si durabil, e ideal pentru a fi folosit in aer liber, pentru ca rezista intemperiilor;
  • brad - rezista la putrezire si descompunere si este moale si parfumat; poate fi folosit la placare si se foloseste mai mult pentru partile decorative ale bancutelor.

Galerie

Materiale necesare pentru construirea unei bancute de lemn

Indiferent de model si dimensiune, pregateste-ti urmatoarele unelte:

  • unealta multifunctionala pentru gravare, slefuire, polizare si lustruire; preferabil, aceasta sa aiba sistem de blocare a axului si mai multe trepte de viteza;
  • set burghie de precizie pentru gaurirea lemnului; iti recomandam ca instrumentele sa aiba diametre de diferite dimensiuni, cum ar fi de 0,8 / 1,2 / 1,6 / 2,0 / 2,4 / 2,8 si 3,2 milimetri;
  • fierastrau compact -  acesta este potrivit pentru incepatori, pentru ca ofera o vizibilitate excelentă; in plus, majoritatea modelelor au motor puternic si discuri abrazive (recomandam disc de taiere multifunctional cu carbura), pentru a realiza cu usurinta taieturi drepte, de profunzime şi aliniate, în materiale cu o grosime de până la 20 de milimetri.
  • sipci din lemn - alege culoarea si grosimea atat in functie de modelul bancutei, cat si de locul unde aceasta va fi amplasata; daca va fi alaturata casei, incearca o nuanta de lemn care sa contrasteze cu culoarea ei;
  • adeziv pentru lemn;
  • suruburi pentru lemn;
  • surubelnita;
  • chit si cutit pentru chit - cutitul este, de fapt, un spaclu cu care aplici straturi de chit intr-o grosime de maximum 2 milimeti. Finiseaza prin slefuire si lasa apoi sa se usuce. Spala ustensilele pe care s-a depus chit cu un detergent cu apa calda, imediat dupa folosire.
  • hartie abraziva, granulatie 120 - aceasta se foloseste la slefuirea lemnului si se gaseste de obicei la rola de 5 metri;
  • clei pentru lemn si pensula - protejeaza bancuta de intemperii si temperaturi extreme, reducand si uzura in timp. Un lac bun pentru lemn contine rasini alchidice, pigmenti transparenti, solventi organici si aditivi, dar si teflon.

Etapele proiectului

Ce faci cu atatea unelte? Urmezi instructiunile noastre si vei vedea, etapa dupa etapa, cat de usor este sa iti construiesti propria bancuta de lemn:

  • Taie la dimensiune sipcile din lemn pentru rama. Fa asta cu fierastraul compact cu discul de taiere multifunctional. Taie 22 de bucati cu lungimea de 48 de centimtri si 18 bucati cu lungimea de 98 de centimetri. Slefuieste apoi marginile taiate cu hartie abraziva.
  • Consulta o schita de montare, conform modelului ales. Locurile in care trebuie efectuate orificiile sunt marcate cu puncte rosii. Marcheaza locurile de efectuare a orificiilor pe lemn, cu un creion.
  • Incepe sa fixezi suruburile. Ghideaza-te dupa schita. Asambleaza bucatile de lemn cu ajutorul unor suruburi pentru lemn de 4 mm x 50 mm. Pentru o asamblare mai buna, aplica cu pensula clei pe marginile taiate.
  • Incepe sa efectuezi finisajele, dupa terminarea ramei de lemn. De exemplu, poti masca in mod elegant suruburile vizibile cu chit.
  • Acopera componentele din lemn cu un lac rezistent la intemperii, apoi lasa-le la uscat.

Atentie la anumite capcane in constructia acestei banci. Spre exemplu, inaltimea bancii poate reprezenta o provocare. Pentru majoritatea operatiunilor, inaltimea trebuie sa fie apropiata de talie. Este bine sa construiesti totusi o banca cu inaltime reglabila, astfel incat copiii sa o poata folosi si ei.
Multi oameni nu stiu ce tip de lemn sa foloseasca. Aproape orice tip de lemn e potrivit. In functie de nevoile tale, foloseste chiar si placaj. Cel mai important este ca lemnul sa fie uscat, altfel ti-ar putea da batai de cap nu doar in timp, dar si in procesul constructiei.
Si, cel mai important, nu amana proiectul din teama de a gresi. Este totusi doar o bancuta de lemn si se realizeaza usor, cand ai instrumente potrivite si timp sa acorzi atentie instructiunilor. Cat ai spune „do it yourself”, ai si amplasat bancuta de lemn in gradina!

Te-ar putea interesa și:

Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.
Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitor la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobilierul exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural, elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Daca daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, iti recomandam sa citesti acest articol pana la final. Mai jos, vei putea citi informatii esentiale privind: Importanta taierii vitei de vie; Notiunile teoretice de baza ale acestei lucrari; Principalele tipuri de taiere ale vitei de vie; Cea mai importanta taiere: taierea de rodire; Pregatirile pentru taierea vitei de vie; Cele mai importante reguli ale taierii vitei de vie.
Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, acest proces se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.