Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Banca lemn: etape de constructie, modele care sa te inspire

Actualizat: 28.07.2023 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 5 min
Bancutele de lemn infrumuseteaza gradina sau balconul si sunt foarte utile cand vrei sa iei micul dejun sau sa citesti in aer liber. Vestea cea mai buna este ca se realizeaza usor, chiar daca nu ai experienta in tamplarie. Iti vom povesti, etapa cu etapa, cum se construieste o banca din lemn si-ti vom arata imagini inspirationale, pentru te ajuta sa decizi ce model sa alegi.

Cuprins

Modele de banci din lemn

Inainte de a descoperi cele mai populare modele de bancute, iata care sunt principalele optiuni in ceea ce priveste tipul de lemn si particularitatile lor. Scandura pentru banca poate fi din:

  • cedru - este moale si usor de prelucrat; arata bine, datorita texturii uniforme, care se comporta bine daca este expus in aer liber;
  • cires - este flexibil, are nervuri apropiate ce rezista bine la indoire si deformatii; in plus, imbatraneste frumos, capatand o nuanta rosiatica la contactul cu soarele;
  • ulm - foarte flexibil, dar rezistent, este folosit in special pentru partea de sezut si este disponibil in bucati lungi de cherestea;
  • castan - tare si durabil, e ideal pentru a fi folosit in aer liber, pentru ca rezista intemperiilor;
  • brad - rezista la putrezire si descompunere si este moale si parfumat; poate fi folosit la placare si se utilizeaza mai mult pentru partile decorative ale bancutelor.

Banca din lemn clasica, fara spatar

Banca din lemn clasica, fara spatar

Cel mai simplu model de banca este cel realizat dintr-o sipca de lemn asezata pe doua picioare. De asemenea, partea pentru sezut poate fi realizata din sipci.

Aceasta bancuta de lemn este perfecta pentru a fi alaturata unei mese mari de gradina, la care se strang multi invitati. Pentru un plus din punct de vedere estetic, picioarele acestui tip de banca pot fi sculptate sau colorate.

Banca din lemn cu spatar

Banca din lemn cu spatar

Pentru un plus de confort, alege o banca de lemn cu spatar inalt, care se sprijina pe patru picioare, unite de o sipca orizontala de echilibru. Aceasta poate fi folosita in orice tip de amenajare si se preteaza oricarui tip de lemn. Poate fi decorata cu pernute colorate si este usor de demontat, la nevoie. Optional, ii poti atasa si manere.

Citeste si: Cum sa cureti si sa intretii mobilierul de gradina din lemn?

Bancuta din lemn cu spatiu de depozitare

Bancuta din lemn cu spatiu de depozitare

Cea mai utila bancuta de lemn functioneaza atat ca loc de stat jos, cat si ca spatiu de depozitare. Este o idee excelenta pentru gradina, balcon sau chiar si pentru interiorul locuintei. Aceasta are forma unei cutii cu unul sau mai multe compartimente, care pot fi expuse sau ascunse de peretii bancutei de lemn.

Peretii spatiului de depozitare pot fi realizati din scanduri sau dint-un cadru de lemn si placi interioare din OSB. Adauga perne moi sau un spatar si manere bancutei de tip cufar, pentru a sta confortabil un timp indelungat.

Banca din lemn tip balansoar

Banca din lemn tip balansoar

O alta idee este sa-ti transformi banca de lemn intr-un balansoar, cu ajutorul unui suport fix de care sa o agati. Adauga o saltea de dimensiunea bancutei si transforma acest obiect in coltul preferat din gradina. 

Afla cum sa construiesti un leagan de gradina.

Banca din paleti de lemn

Banca din paleti de lemn

Exista numeroase modele de bancute din paleti din care te poti inspira. Spre exemplu:

  • formeaza bratele bancii din 2 paleti dispusi vertical si adauga partea de sezut dintr-o jumatate de palet cu dimensiuni mari; cealalta jumatate poate fi folosita pentru spatar;
  • suprapune orizontal 3 jumatati de paleti si adauga un spatar dintr-un palet asezat vertical;
  • cel mai simplu model este format dintr-un palet asezat direct pe jos, la care adaugi 2-3 scanduri dintr-un alt palet; nu uita de pernele pentru banca de gradina.

Materiale necesare pentru construirea unei bancute de lemn

Indiferent de model si dimensiune, pregateste-ti urmatoarele unelte si materiale:

  • unealta multifunctionala pentru gravare, slefuire, polizare si lustruire; preferabil, aceasta sa aiba sistem de blocare a axului si mai multe trepte de viteza;
  • fierastrau compact -  acesta este potrivit pentru incepatori, pentru ca ofera o vizibilitate excelentă; in plus, majoritatea modelelor au motor puternic si discuri abrazive (recomandam disc de taiere multifunctional cu carbura), pentru a realiza cu usurinta taieturi drepte, de profunzime şi aliniate, în materiale cu o grosime de până la 20 de milimetri;
  • set burghie de precizie pentru gaurirea lemnului; iti recomandam ca instrumentele sa aiba diametre de diferite dimensiuni, cum ar fi de 0,8 / 1,2 / 1,6 / 2,0 / 2,4 / 2,8 si 3,2 milimetri;
  • sipci din lemn - alege culoarea si grosimea atat in functie de modelul bancutei, cat si de locul unde aceasta va fi amplasata; daca va fi alaturata casei, incearca o culoare de lemn care sa contrasteze cu nuanta ei;
  • suruburi pentru lemn;
  • surubelnita;
  • adeziv pentru lemn;
  • chit si cutit pentru chit - cutitul este, de fapt, un spaclu cu care aplici straturi de chit intr-o grosime de maximum 2 milimetri. Finiseaza prin slefuire si lasa apoi sa se usuce. Spala ustensilele pe care s-a depus chit cu un detergent cu apa calda, imediat dupa folosire;
  • hartie abraziva, granulatie 120 - aceasta se foloseste la slefuirea lemnului si se gaseste de obicei la rola de 5 metri;
  • clei pentru lemn si pensula - protejeaza bancile din lemn pentru exterior de intemperii si temperaturi extreme, reducand si uzura in timp. Un lac bun pentru lemn contine rasini alchidice, pigmenti transparenti, solventi organici si aditivi, dar si teflon.

Cum sa faci o banca: etapele proiectului

Ce faci cu atatea unelte? Urmezi instructiunile noastre si vei vedea, etapa dupa etapa, cat de usor este sa iti construiesti propria bancuta de lemn.

  • Taie la dimensiune sipcile din lemn pentru rama. Fa asta cu fierastraul compact cu discul de taiere multifunctional. Taie 22 de bucati cu lungimea de 48 de centimetri si 18 bucati cu lungimea de 98 de centimetri. Slefuieste apoi marginile taiate cu hartie abraziva.
  • Consulta o schita de montare, conform modelului ales. Locurile in care trebuie efectuate orificiile sunt marcate cu puncte rosii. Marcheaza locurile de efectuare a orificiilor pe lemn, cu un creion.
  • Incepe sa fixezi suruburile. Ghideaza-te dupa schita. Asambleaza bucatile de lemn cu ajutorul unor suruburi pentru lemn de 4 mm x 50 mm. Pentru o asamblare mai buna, aplica clei cu pensula pe marginile taiate.
  • Incepe sa efectuezi finisajele, dupa terminarea ramei de lemn. De exemplu, poti masca in mod elegant suruburile vizibile cu chit.
  • Acopera componentele din lemn cu un lac rezistent la intemperii, apoi lasa-le la uscat.

Vezi si: Tratarea lemnului: importanta, metode de protejare si etape de lucru

Atentie la anumite capcane in constructia acestei banci. Spre exemplu, inaltimea acesteia poate reprezenta o provocare. Pentru majoritatea operatiunilor, inaltimea spatarului trebuie sa fie apropiata de talie. Este bine sa construiesti totusi o banca cu inaltime reglabila, astfel incat copiii sa o poata folosi si ei.

Multi oameni nu stiu ce tip de lemn sa foloseasca. Aproape orice tip de lemn e potrivit. In functie de nevoile tale, foloseste chiar si placaj. Cel mai important este ca lemnul sa fie uscat, altfel ti-ar putea da batai de cap nu doar in timp, dar si in procesul constructiei.

Si, cel mai important, nu amana proiectul din teama de a gresi. Este totusi doar o bancuta de lemn si se realizeaza usor, cand ai instrumente potrivite si timp sa acorzi atentie instructiunilor. Cat ai spune „do it yourself”, ai si amplasat banca din lemn in gradina!

Te-ar putea interesa și:

Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, acest proces se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitoare la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobila de exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural si elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca, pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.
Daca daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, iti recomandam sa citesti acest articol pana la final. Mai jos, vei putea citi informatii esentiale privind: Importanta taierii vitei de vie; Notiunile teoretice de baza ale acestei lucrari; Principalele tipuri de taiere ale vitei de vie; Cea mai importanta taiere: taierea de rodire; Pregatirile pentru taierea vitei de vie; Cele mai importante reguli ale taierii vitei de vie.