Găsește repede ce ai nevoie

Rasadurile de legume: de la semanat la plantare

Cultivarea legumelor prin rasaduri inseamna infiintarea unei culturi prin plantarea plantelor tinere (cu varste intre 40 si 85 de zile), cu radacini bine dezvoltate, ce au fost crescute in rasadnite. Prin rasaduri, se poate cultiva o varietate de legume: rosii, varza (alba si rosie), telina de radacina, conopida, ardei (capia, gras, iute), salata verde, vinete, pepene galben pentru sere, sparanghel si ceapa de apa. Producerea rasadurilor sanatoase este foarte importanta pentru legumicultori, deoarece rasadurile: asigura un randament crescut de prindere a plantei de pamant; grabeste vegetatia si fructificarea; contribuie la obtinerea unor productii timpurii; contribuie la obtinerea unor culturi uniforme, ce ulterior se pot dezvolta in conditii optime.

Unde se face semanatul semintelor pentru rasaduri?

Semanarea rasadurilor trebuie facuta intr-un spatiu special amenajat, luminos, curat si dezinfectat, ce permite un bun control al temperaturii, ventilatiei si umiditatii.

  • In cazul culturilor din sere, solarii si a culturilor timpurii de camp, rasadurile se produc in rasadnite sau in sere inmultitor incalzite.
  • In cazul culturilor de vara si toamna, rasadurile se produc in rasadnite semicalde sau pe straturi, in solarii incalzite sau partial incalzite, ori in aer liber.

Cand se face semanatul semintelor pentru rasaduri?

Rasadurile le produc in functie de perioada estimata pentru plantarea legumelor in gradina. Cele mai multe legume se planteaza in gradina atunci cand afara temperatura depaseste 12 ℃, adica la sfarsit de aprilie - inceput de mai. In functie de acest aspect, se incepe si insamantarea.

De exemplu, daca se produc rasaduri pentru o cultura ale carei rasaduri se planteaza in gradina la aproximativ 60 de zile de la semanat, momentul de insamanatare se va calcula tinand cont de acest aspect. In aceast caz, insamantarea ar trebui facuta la sfarsit de februarie - inceput de martie.

Pentru semanatul semintelor in rasaduri, temperatura solului trebuie sa fie de:

  • 18-20 ℃ pentru legumele rezistente la temperaturi mai mici, cum este salata verde sau varza (de toate soiurile);
  • 22-26 ℃ pentru legumele ce au nevoie de caldura, precum tomatele, vinetele sau ardeii.

Instalarea rasadnitelor calde trebuie inceputa in luna ianuarie si continuata in februarie si martie. Rasadnitele reci folosesc numai caldura solara, fiind destinate in special producerii de rasaduri pentru culturile tarzii.

Ce recipiente se folosesc pentru rasaduri?

Pentru producerea rasadurilor se folosesc rasadnite, ce sunt de obicei din lemn, insa uneori pot fi si din beton ori din caramizi. Rasadnitele sunt spatii amenajate pentru semanat, incalzite si expuse la lumina. Se mai pot folosi si cuburi nutritive, palete sau placi alveolare din polistiren expandabil sau ghivece din plastic.

Pamantul pentru rasaduri

Pamantul pentru rasaduri este, de fapt, un amestec dintre mai multe tipuri de pamant, precum pamant de frunze, nisip de rau, pamant de telina (ce se obtine din stratul superficial al solului), compost, mranita sau pamant de gradina. Amestecurile difera in functie de cultura, fiecare avand cerinte specifice pentru o dezvoltare corecta. De exemplu, pentru rosii, la semanat, pamantul ideal este un amestec de:

  • 50% mranita;
  • 25% nisip;
  • 25% pamant de telina.

La pregatirea amestecurilor, pentru fiecare metru cub de pamant, se adauga:

  • 5 kg de superfosfat;
  • 3 kg azotat de amoniu;
  • 1 kg sare potasica.

Materialele organice sunt biocombustibilul (sursa de incalzire) rasadnitelor. Acestea elibereaza caldura in procesul lor de fermentare si descompunere. Gunoiul de grajd de bovine, porcine, cabaline si porcine este principalul material folosit drept combustibil.

​​​​​​​Pentru prevenirea bolilor, pamantul ce urmeaza a fi asezat in rasadnita trebuie dezinfectat chimic.

In rasadnite, pamantul se aseaza astfel:

  • 5 cm in rasadnite pentru ghivece nutritive;
  • 12 - 15 cm in rasadnite pentru semanat des;
  • 15 - 18 cm in rasadnite in care legumele raman pana la plantare la locul definitiv ori in care se replica.

Semanatul semintelor pentru rasaduri

Se aleg seminte de calitate si dezinfectate, iar semanatul se face manual, in substrat bine nivelat si afanat. Daca rasadul urmeaza sa fie replicat, se seamana prin imprastiere, iar daca nu, se seamana la distante de 8-12 cm, in rasaduri marcate in prealabil cu marcatoare de lemn.

Dupa plasarea semintelor in rasadnite, acestea se acopera cu un strat de pamant de cel mult 1 cm, se taseaza usor si, la final, se uda. Pana la rasadire, rasadurile se acopera cu o folie de polietilena - rolul acesteia este de a mentine temperatura optima pentru germinare. Foliile se inlatura la 3-4 zile de la semanat pentru 5-6 ore, in perioadele calduroase ale zilei.

Pentru udarea rasadurilor, se foloseste apa curata, la temperatura solului (18-20 ℃), cantitatea de apa depinzand de varsta rasadului si de caracteristicile amestecului de pamant. In prima faza de crestere, este suficienta udarea o data sau de doua ori pe saptamana, cu 2-5 l/m2. Udatul trebuie facut in orele calduroase ale zilei. Apoi, udarile vor fi mai frecvente, cantitatea de apa necesara fiind de 8 – 10 l/m2.

Replicarea rasadurilor

Replicarea rasadurilor presupune transplantarea acestora la distante mai mari, cu scopul de a le asigura un perimetru mai spatios pentru nutritie. Metoda se preteaza in special pentru rosii, conopida timpurie, ardei, varza si vinete. In timpul acestui proces, plantele slab dezvoltate si bolnave se inlatura, iar ruperea varfului radacinii determina o ramificare mai puternica.

Repicatul prelungeste perioada de producere a rasadurilor, asta impunand necesitatea semanatului mai devreme (cu 7-10 zile) in comparatie cu producerea rasadului nerepicat.

Se recomanda ca repicarea sa se faca atunci cand plantele au 1-2 frunze formate. Este bine sa se realizeze pe vreme noroasa, insa nu prea rece. Pe vreme insorita, rasadurile se vor umbri pentru 1-2 zile pentru o buna prindere. Dupa 3-4 zile de la repicat, prinderea se controleaza, iar golurile se completeaza.

Cum se planteaza rasadurile?

Doar rasadurile bine dezvoltate se vor planta, deoarece acestea reprezinta un start bun pentru o planta sanatoasa si puternica. Este recomandat ca inainte cu 4-5 zile de plantare, sa se realizeze o fertilizare de „start” cu azotat de calciu. In acest fel, se asigura o rezerva de substante dupa plantare. Cu o zi inainte de plantare, pot fi aplicate tratamente sanitare si o udare pana la saturatie, ce va usura scoaterea rasadurilor.

Varsta corespunzatoare pentru plantarea rasadurilor variaza in functie de cultura, insa ca regula generala, rasadul este pregatit de plantare daca inaltimea sa este de cel putin 15 cm, are radacina bine dezvoltata, bobocii formati la prima inflorescenta (in cazul vinetelor, ardeilor si rosiilor), este gros, viguros, cu internodii scurte si are mai multe frunze.

In camp, plantarea rasadurilor trebuie facuta in zile fara soare puternic si fara vant. Distanta dintre plante este cuprinsa intre 50 si 80 de cm. Plantarea se face in gropi realizate manual. Imediat dupa, se executa o udare.

​​​​​​​​​​​​​​

Te-ar putea interesa și: