Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Rasadurile de legume: de la semanat la plantare

Actualizat: 16.07.2024 / Publicat: 18.10.2020 / Timp lectură: 10 min

Cultivarea legumelor prin rasaduri te ajuta sa obtii culturi timpurii, care se prind si se dezvolta uniform. Rasadurile sunt plante tinere si au intre 40 si 85 de zile. Acestea au fost plantate si crescute in rasadnite, iar radacinile sunt bine dezvoltate. Afla din acest articol tot ce trebuie sa stii despre semanarea, replicarea, ingrijirea si plantarea rasadurilor!

Producerea plantelor tinere sanatoase este foarte importanta pentru legumicultori, deoarece rasadurile: 

  • asigura un randament crescut de prindere a plantei de pamant; 
  • grabeste vegetatia si fructificarea; 
  • contribuie la obtinerea unor productii timpurii; 
  • contribuie la obtinerea unor culturi uniforme, ce ulterior se pot dezvolta in conditii optime.

Se poate cultiva prin rasaduri o varietate de legume: rosii (cherry, Inima de Bou etc.), varza (alba si rosie), telina de radacina, conopida, ardei (capia, gras, iute), salata verde, vinete, pepene galben pentru sere, sparanghel si ceapa de apa.

Cuprins

In ce perioada se produc rasadurile?

Rasadurile se produc in functie de perioada estimata pentru plantarea legumelor in gradina. Cele mai multe legume se planteaza in gradina atunci cand afara temperatura depaseste 12 ℃, adica la sfarsit de aprilie - inceput de mai. In functie de acest aspect, se incepe si insamantarea.

De exemplu, daca se produc rasaduri pentru o cultura ale carei rasaduri se planteaza in gradina la aproximativ 60 de zile de la semanat, momentul de insamanatare se va calcula tinand cont de acest aspect. In acest caz, insamantarea ar trebui facuta la sfarsit de februarie - inceput de martie.

Pentru semanatul semintelor in rasaduri, temperatura solului trebuie sa fie de:

  • 8-20 ℃ pentru legumele rezistente la temperaturi mai mici, cum este salata verde sau varza (de toate soiurile);
  • 22-26 ℃ pentru legumele ce au nevoie de caldura, precum tomatele, vinetele sau ardeii.
  • Instalarea rasadnitelor calde trebuie inceputa in luna ianuarie si continuata in februarie si martie.

Rasadnitele reci folosesc numai caldura solara, fiind destinate in special producerii de rasaduri pentru culturile tarzii.

Ce recipiente si substraturi se folosesc?

rasad pentru flori​​​​​​​Pentru producerea rasadurilor se folosesc rasadnite, ce sunt de obicei din lemn, insa uneori pot fi si din beton ori din caramizi. Rasadnitele sunt spatii amenajate pentru semanat, incalzite si expuse la lumina. Se mai pot folosi si cuburi nutritive, palete ori placi alveolare din polistiren expandabil sau ghivece din plastic de dimensiuni reduse.

Semanarea rasadurilor trebuie facuta intr-un spatiu special amenajat, luminos, curat si dezinfectat, ce permite un bun control al temperaturii, ventilatiei si umiditatii.

  • In cazul culturilor din sere, solarii si a culturilor timpurii de camp, rasadurile se produc in rasadnite sau in sere foarte incalzite.
  • In cazul culturilor de vara si toamna, rasadurile se produc in rasadnite semicalde sau pe straturi, in solarii incalzite sau partial incalzite, ori in aer liber.

Citeste si: Ghid complet pentru construirea unui solar - amplasare, materiale si sfaturi practice

Substratul pentru rasaduri este, de fapt, un amestec dintre mai multe tipuri de pamant, precum cel de frunze, nisip de rau, pamant de telina (ce se obtine din stratul superficial al solului), compost, mranita sau pamant de gradina. Amestecurile difera in functie de cultura, fiecare avand cerinte specifice pentru o dezvoltare corecta. De exemplu, pentru rosii, la semanat, pamantul ideal este un amestec de:

  • 50% mranita;
  • 25% nisip;
  • 25% pamant de telina.

La pregatirea amestecurilor, pentru fiecare metru cub de pamant, se adauga ingrasaminte precum:

  • 5 kg de superfosfat;
  • 3 kg azotat de amoniu;
  • 1 kg sare potasica.

Materialele organice sunt biocombustibilul (sursa de incalzire a) rasadnitelor. Acestea elibereaza caldura in procesul lor de fermentare si descompunere. Gunoiul de grajd de bovine, porcine si cabaline este principalul material folosit drept combustibil.
Pentru prevenirea bolilor, pamantul ce urmeaza a fi asezat in rasadnita trebuie dezinfectat chimic.
In rasadnite, pamantul se asaza astfel:

  • 5 cm in rasadnite pentru ghivece nutritive;
  • 12 - 15 cm in rasadnite pentru semanat des;
  • 15 - 18 cm in rasadnite in care legumele raman pana la plantare la locul definitiv ori in care se replica.

Cum se realizeaza semanatul pentru rasadurile de legume?

semanatul pentru rasadurile de legume​​​​​​​

Se aleg seminte de calitate si dezinfectate, iar semanatul se face manual, in substrat bine nivelat si afanat. Daca rasadul urmeaza sa fie replicat, se seamana prin imprastiere, iar daca nu, se seamana la distante de 8-12 cm, in rasaduri marcate in prealabil cu marcatoare de lemn.

Dupa plasarea semintelor in rasadnite, acestea se acopera cu un strat de pamant de cel mult 1 cm, se taseaza usor si, la final, se uda. Pana la rasadire, rasadurile se acopera cu o folie de polietilena - rolul acesteia este de a mentine temperatura optima pentru germinare. Foliile se inlatura la 3-4 zile de la semanat pentru 5-6 ore, in perioadele calduroase ale zilei.

Cum se ingrijesc corect rasadurile de legume?

Cum se ingrijesc corect rasadurile de legume?​​​​​​​Pentru a creste rasaduri sanatoase, dar si pentru o dezvoltare rapida si sanatoasa, trebuie sa monitorizezi si sa controlezi mai multi parametri: lumina, umiditatea si cantitatea de apa, temperatura, gradul de fertilizare etc. 

Lumina

Sursele de iluminat artificial pentru cresterea plantelor iti permit un control mai bun asupra procesului de crestere a rasadurilor. Becurile speciale nu trebuie asezate prea departe de plante, pentru ca scade eficienta acestora. Intervalul optim este cuprins intre 5 si 8 centimetri, insa pentru a pastra aceasta distanta recomandata, asigura-te ca ajustezi constant sursa de iluminat in functie de inaltimea plantelor tinere! 

Rasadurile au nevoie de cel putin 12-14 ore de lumina zilnic. Nu este indicat sa le expui la surse de iluminat 24/24, din cauza ca plantele au nevoie de repaus. Totodata, formeaza un program de care sa tii cont in fiecare zi si respecta ciclul natural zi-noapte. In cazul in care rasadurile nu se dezvolta uniform, poti face rotatii, astfel incat fiecare planta sa beneficieze, pe rand, de aceeasi cantitate de lumina.

Imediat dupa germinatie, rasadurile necesita multa lumina naturala sau artificiala pentru a se dezvolta. Mai exact, sursele artificiale ar trebui sa aiba cel putin 2000-3000 de lumeni pe fiecare metru patrat din rasadnita. De asemenea, rasadurile pot fi puse intr-o sera, unde procesul de crestere depinde de sursa naturala de lumina.

Apa si umiditatea

Pentru udarea rasadurilor, se foloseste apa curata, la temperatura solului (18-20 ℃), cantitatea de apa depinzand de varsta rasadului si de caracteristicile amestecului de pamant. In prima faza de crestere, este suficienta udarea o data sau de doua ori pe saptamana, cu 2-5 l/m2. Udatul trebuie facut in orele calduroase ale zilei. Apoi, udarile vor fi mai frecvente, cantitatea de apa necesara fiind de 8 – 10 l/m2. Pentru a usura procesul, poti crea un sistem de irigare si udare

In primele 10 zile, plantele tinere au nevoie de un grad ridicat de umiditate, de pana la 90%, astfel incat sa poata absorbi vaporii de apa prin frunze. Dupa dezvoltarea radacinilor, poti pastra o valoare cuprinsa intre 65 si 70 de procente. Ia in considerare ca aceste valori difera in functie de soiurile cultivate!

Temperatura

In perioada de germinare, temperatura optima a solului este cuprinsa intre 18 si 24 ℃.

Anumite seminte pot avea nevoie de o temperatura de 10 grade, iar altele necesita un sol de pana la 30 de grade pentru germinare. In schimb, intervalul indicat pentru crestere este cu aproximativ 5 ℃ mai mic.

Fertilizarea

Procesul de fertilizare nu este obligatoriu pentru rasaduri, insa te ajuta sa obtii plante mai robuste, cu sanse crescute de prindere dupa mutarea in gradina, cu o rezistenta mai mare la noile conditii si cu un nivel ridicat de productie. Dupa aparitia frunzelor, poti adauga o doza redusa de fertilizator. Acest pas nu trebuie realizat cand frunzele sunt ofilite, varfurile acestora sunt uscate si maronii sau daca tulpina este mult prea inalta (semn ca are nevoie de lumina).

Tratamente fitosanitare

Tratamentele pentru plante sunt necesare pentru combaterea bolilor si daunatorilor, dar pot fi folosite si ca metoda de preventie. Pentru a evita raspandirea bolilor de la o planta la alta, este necesara dezinfectarea uneltelor folosite. In plus, pot fi aplicate ierbicide, astfel incat sa nu mai fie nevoie de plivirea rasadurilor. 

Iti recomandam si: Stropirea pomilor primavara: Cum se face si de ce?

Cand si cum se face replicarea rasadurilor?

Replicarea rasadurilor presupune transplantarea acestora la distante mai mari, cu scopul de a le asigura un perimetru mai spatios pentru nutritie. Metoda se preteaza in special pentru rosii, conopida timpurie, ardei, varza si vinete. In timpul procesului, plantele slab dezvoltate si bolnave se inlatura, iar ruperea varfului radacinii determina o ramificare mai puternica.

Repicatul prelungeste perioada de producere a rasadurilor, asta impunand necesitatea semanatului mai devreme (cu 7-10 zile) in comparatie cu producerea rasadului nerepicat.

Se recomanda ca repicarea sa se faca atunci cand plantele au 1-2 frunze formate. Este bine sa se realizeze pe vreme noroasa, insa nu prea rece. Pe vreme insorita, rasadurile se vor umbri pentru 1-2 zile pentru o buna prindere. Dupa 3-4 zile de la repicat, prinderea se controleaza, iar golurile se completeaza.

Cum se planteaza rasadurile?

Cum se planteaza rasadurile?Doar rasadurile bine dezvoltate se vor planta, deoarece acestea reprezinta un start bun pentru o planta sanatoasa si puternica. Este recomandat ca inainte cu 4-5 zile de plantare, sa se realizeze o fertilizare de „start” cu azotat de calciu. In acest fel, se asigura o rezerva de substante dupa plantare. Cu o zi inainte de plantare, pot fi aplicate tratamente sanitare si o udare pana la saturatie, ce va usura scoaterea rasadurilor.

Varsta corespunzatoare pentru plantarea rasadurilor variaza in functie de cultura, insa ca regula generala, rasadul este pregatit de plantare daca inaltimea sa este de cel putin 15 cm, are radacina bine dezvoltata, bobocii formati la prima inflorescenta (in cazul vinetelor, ardeilor si rosiilor), este gros, viguros, cu internodii scurte si are mai multe frunze.

In camp, plantarea rasadurilor trebuie facuta in zile fara soare puternic si fara vant. Distanta dintre plante este cuprinsa intre 50 si 80 de cm. Plantarea se face in gropi realizate manual. Imediat dupa, necesita udare.

Plantarea rosiilor

Rosiile sunt legume foarte indragite, consumate vara in salate si folosite la prepararea sosurilor, sucurilor si diverselor mancaruri; acestea ofera un gust proaspat fiecarei mese. Plantarea rosiilor poate fi facuta si de gradinarii amatori, necesita insa o planificare atenta si respectarea unor pasi de baza. 

Alegerea momentului potrivit si respectarea tehnicilor corecte de plantare sunt importante pentru succesul acestei culturi. Exista mai multe metode de plantare a rosiilor: in solar, care ofera protectie si conditii optime de crestere, plantarea semintelor pentru rasaduri (are loc o dezvoltare timpurie si sanatoasa) si plantarea direct in gradina, ideala pentru cei care dispun de spatiu in aer liber. Datorita faptului ca rosiile sunt legume foarte dorite in gradina, in continuare ai detalii utile si recomandari. Daca ti-ai propus sa te bucuri de recolte variate, citeste si articolul nostru: Gradina de legume - idei de amenajare, imagini, combaterea buruienilor, procesul de plantare.

Cand se planteaza rosiile in solar?

Rosiile se planteaza in solar de obicei primavara devreme, imediat ce pericolul de inghet a trecut si solul incepe sa se incalzeasca. In general, perioada optima este intre sfarsitul lunii martie si inceputul lunii aprilie, in functie de conditiile climatice locale.

Recomandari pentru plantarea rosiilor in solar

  • Pregatirea solului: este necesar ca solul sa fie aerat si imbogatit cu compost sau gunoi de grajd bine descompus.
  • Temperatura: solul trebuie sa aiba o temperatura de cel putin 12-15°C. In caz contrar, radacinile rosiilor nu se vor dezvolta corespunzator.
  • Distanta: rasadurile de rosii trebuie sa fie asezate la o distanta de aproximativ 50-60 cm una de alta, pentru a permite o buna circulatie a aerului si pentru a scade riscul de raspandire a bolilor. Totodata, un spatiu suficient intre ele permite accesul la fiecare planta pentru udare si intretinere.
  • Ventilatia: asigura-te ca solarul este bine aerisit, pentru a preveni umiditatea excesiva si dezvoltarea bolilor fungice.
  • Irigarea: foloseste un sistem de irigare prin picurare pentru o udare eficienta si pentru a minimiza riscul bolilor.

Recomandari pentru plantarea rosiilor in solar cu folie

  • Izolarea si protectia termica: folia ofera o izolatie termica mai buna, contribuie la mentinerea unei temperaturi constante si protejeaza plantele de schimbarile bruste de temperatura.
  • Controlul umiditatii: folia ajuta la mentinerea unui nivel optim de umiditate, reducand necesitatea udarii frecvente si protejand plantele de excesul de apa care poate favoriza dezvoltarea bolilor.
  • Reducerea daunatorilor: plantarea rosiilor in solar cu folie inseamna si sa creezi o bariera fizica impotriva daunatorilor, reducand riscul de infestare cu insecte.
  • Intretinerea: folia trebuie verificata periodic pentru a observa daca exista rupturi sau deteriorari, astfel incat sa existe o protectie continua a culturii.

Cand se planteaza semintele de rosii pentru rasad?

Semintele de rosii se planteaza in general in casa, in tavite pentru rasaduri sau ghivece mici, cu aproximativ 6-8 saptamani inainte de ultimul inghet preconizat. In Romania, acest lucru inseamna de obicei inceputul lunii februarie pana la mijlocul lunii martie. Citeste si articolul nostru de blog: Gradina in spatii mici si restranse: solutii pentru balcon sau curte.

Recomandari pentru plantarea semintelor pentru rasad

  • Substratul: foloseste un pamant de calitate, steril, pentru a evita bolile si daunatorii.
  • Adancimea: plantarea semintelor de rosii se face la o adancime de aproximativ 0,5 cm.
  • Lumina: ofera-le semintelor suficienta lumina, ideal 12-16 ore pe zi, folosind lampi de crestere pentru plante daca este necesar.
  • Ingrijirea rasadurilor: mentine substratul usor umed, dar nu imbibat cu apa si ofera-le o temperatura constanta de 20-25°C. Rasadurile se uda imediat dupa plantare pentru a ajuta la stabilizarea solului. Apoi, le vei uda la fiecare 2-3 zile, in functie de umiditatea substratului. Evita ca pamantul sa fie excesiv de uscat.

Plantarea rosiilor in gradina

Plantarea rosiilor in gradina se face atunci cand solul s-a incalzit suficient si pericolul de inghet a trecut complet. La noi in tara, plantarea rosiilor in gradina se face de obicei incepand cu sfarsitul lunii aprilie pana la inceputul lunii mai.

  • Locul: alege o zona bine luminata, unde plantele vor primi cel putin 6-8 ore de soare pe zi.
  • Rotirea culturilor: evita plantarea rosiilor in acelasi loc in fiecare an, ca sa previi aparitia bolilor si daunatorilor.
  • Mulcirea: dupa plantare, aplica un strat de mulci pentru a mentine umiditatea si pentru a controla buruienile.
  • Suportul: instaleaza araci pentru a sustine plantele in timpul cresterii.

Descopera toate articolele despre casa si gradina de pe blogul MatHaus si planifica urmatorul proiect! Comanda online uneltele, materialele si produsele de care ai nevoie, iar noi ti le livram direct la tine acasa! 

Te-ar putea interesa și:

Absolut orice spatiu poate fi transformat intr-o veritabila oaza de relaxare, atat timp cat ai la indemana resursele necesare pentru amenajarea sa - sfaturi si recomandari utile, materialele de constructie potrivite, precum si o echipa de specialisti, capabili sa duca la bun sfarsit acest proiect personal. Asadar, vom discuta in randurile de mai jos despre amenajarea curtilor si a gradinilor.
Iti doresti sa transformi un balcon de doar cativa metri patrati intr-un loc dedicat relaxarii? Poti recurge la o serie de trucuri menite sa iti garanteze un confort deplin chiar si in cele mai inguste spatii. Iata mai multe reguli, sfaturi practice si idei care sa te ajute in proiectul tau de amenajare!
Patio provine de la cuvantul latin patere, care inseamna expus. Originar, acest termen era folosit in legatura cu arhitectura spaniola, mai precis pentru a descrie un spatiu exterior fara acoperis (desi uneori poate sa aiba). In timpul secolului al XV-lea, in Spania devenise popular asa numitul patio, in forma patrata, inconjurat de galerii si porti. Familiile se retrageau aici pentru a avea intimitate. Dupa al Doilea Razboi Mondial aceste patio s-au transformat in curti interioare decorate cu piatra, ceramica, mozaic sau caramida.
A sta la casa si a avea curte implica si avantajul unei gradini de legume. Daca ti-ai propus sa te bucuri de o recolta de rosii, castraveti, ceapa, ardei si nu numai, va trebui sa urmezi cateva etape. Pana la plantarea propriu-zisa este necesara atentia acordata organizarii viitoarei tale gradini de legume.