Ce este Feng Shui?
Feng Shui este o modalitate de a-ti decora casa pentru a crea un sentiment de bucurie si armonie. Amenajarea in stil Feng Shui nu inseamna un design interior de tip zen (echilibru, armonie, relaxare), ci crearea unui mediu care are cea mai buna energie pentru a sustine activitatea sau activitatile specifice destinate acelui spatiu.
Spre exemplu, camera de lucru are nevoie de o energie activa si vibranta, in timp ce dormitorul necesita o energie senzuala, o atmosfera relaxanta.
Cu ce incepe decorarea Feng Shui a casei?
Inainte de procesul propriu-zis de amenajare, trebuie cunoscute cateva principii de baza ale Feng Shui, pentru a consolida noua energie dorita. Iata cateva sfaturi de care sa tii cont, indiferent de incapere. Ulterior, iti prezentam recomandarile pentru fiecare tip de camera.
Elimina dezordinea
Primul lucru de care sa te ocupi pentru a obtine o casa Feng Shui este eliminarea dezordinii si nu este nevoie doar sa ascunzi lucrurile sub mobilier, ci sa le donezi sau sa le reciclezi. Spatiile aglomerate, dulapurile incarcate, obiectele vechi sau rupte afecteaza fluxul de energie pozitiva care se numeste Chi. Acesta aduce starea de sanatate, bogatie si noroc.
Acorda atentie calitatii aerului si a luminii
Asigura-te ca in locuinta ta este o buna calitate a aerului si a luminii. Aceste doua elemente sunt esentiale pentru o energie pozitiva - aspect de baza in decorarea Feng Shui. Pentru ca energia buna sa circule in intreaga casa, la fel trebuie sa se intample si cu aerul si lumina. Asadar, deschide larg ferestrele, pastreaza geamurile si oglinzile curate. In cazul unui colt intunecat, adauga o lampa pentru a ilumina locul.
Adauga plante
Fluxul de aer este important in Feng Shui, dar aerul trebuie sa fie cat se poate de pur. Adauga in locuinta ta plante, acestea elimina toxinele din aer, incurajand un mediu sanatos si curat. De asemenea, plantele atrag energie Chi vibranta, datorita fortei lor de viata. Daca acestea sunt mentinute sanatoase, obtii o energie buna.
Iata o lista cu unele dintre cele mai bune plante pentru interior:
- bambusul norocos;
- crinul pacii;
- ficus;
- ficusul de cauciuc;
- iedera;
- feriga de camera;
- filodendron;
- planta-paianjen.
Utilizeaza culorile tale preferate
Foloseste mai multe dintre culorile tale preferate si vei activa energia pe care acestea o transmit. Culoarea este o modalitate puternica de a schimba energia in casa, de altfel specialistii in amenajari utlizeaza psihologia culorilor in designul interior.
Culorile sunt foarte importante si in Feng Shui, iata mai jos o lista generala care iti spune ce incurajeaza fiecare:
- rosu - noroc si bogatie;
- oranj - fericire si distractie;
- galben - stimulare mentala, putere;
- verde - pace, echilibru, vindecare;
- albastru - calm, comunicare, spiritualitate;
- violet - bogatie, spiritualitate;
- alb - curatare si puritate;
- negru - putere, mai ales cand este asociat cu rosul;
- maro - ingrijire.
Tine cont de energiile Yin si Yang
Acestea sunt doua forte opuse, dar conectate - Yin (feminin) si Yang (masculin):
- Yin este linistea si misterul noptii (energie pasiva);
- Yang este soarele in mijlocul zilei (energie activa).
Casa ta are nevoie de o energie Feng Shui echilibrata. Asadar, va trebui sa ai atat elemente de relaxare (Yin) - culori care sa inspire calm, sunetul linistitor al unei fantani sau imaginea relaxanta a apei, cat si pe cele vibrante (Yang) - culori puternice, plante inalte, lumini stralucitoare.
In functie de camera, va exista o energie dominanta, insa indiferent ca este bucatarie, dormitor, trebuie sa te asiguri ca ai prezente ambele energii, Yin si Yang, pentru un Feng Shui in casa bun.
Alege obiecte decorative purtatoare de noroc si protectie
Alege ce obiecte decorative, specifice artei Feng Shui, purtatoare de noroc si protectie, vrei sa ai in casa. Mai jos sunt numite cele mai populare dintre ele:
- dragonul - gheara dragonului Feng Shui simbolizeaza bogatia, puterea si oportunitati;
- cainii Fu - simbol puternic de protectie Feng Shui;
- Chi Lin (numit si Calul Dragon sau Unicornul) - ofera protectie, sanatate si prosperitate;
- Pi Yao/Pi Xiu - pentru protectie si bogatie
- oglinda Ba Gua - se foloseste ca un remediu puternic de protectie pentru energii negative prezente in afara; este un obiect recomandat in spatiul exterior;
- nodul mistic - reprezinta un flux continuu de energie buna care nu poate fi intrerupt de vreun accident;
- broasca testoasa - ofera protectie si energie;
- elefantul - principalele energii Feng Shui aduse de acesta sunt: protectia, norocul, intelepciunea si fertilitatea;
- margelele Dzi - ofera protectie;
- pisica norocoasa - asa cum si numele o spune, este aducatoare de noroc;
- monedele chinezesti - simbolizeaza protectie si remediu de prosperitate.
Foloseste harta Bagua
Amenajarea Feng Shui a casei trebuie sa se realizeze in functie de punctele cardinale. Foloseste-te de harta Bagua pentru a afla corelatia dintre zonele casei si cele mai importante aspecte ale vietii tale. Aceasta este denumita si harta energiei spatiului casei si este unul dintre principalele instrumente folosite in Feng Shui. Tradus literal inseamna 8 zone.
Harta Feng Shui a casei este reprezentata in imaginea anterioara si poti observa ca fiecare cadran are corelat un aspect al vietii. Le vom detalia in lista de mai jos. Ceea ce ai de facut este sa iei o busola, sa te pozitionezi in fata usii principale si sa afli punctele cardinale pentru camerele tale. Daca ai probleme in dragoste, vezi ce se afla in zona de sud-vest, poate este un sifonier dezordonat care trebuie rearanjat:
- cariera la nord;
- cunoasterea la nord-est;
- familia, sanatatea la est;
- bunastare, bogatie la sud-est;
- faima la sud;
- relatiile (dragostea si casatoria) la sud-vest;
- copiii, creativitatea la vest;
- calatoriile si protectia la nord-vest.
Foloseste elementele Feng Shui
Foloseste-te de cele cinci elemente Feng Shui - lemn, foc, pamant, metal si apa, pentru a crea energie echilibrata si vibranta in toate zonele casei. Poate ai observat ca fiecare cadran al hartii Baga are unul dintre cele cinci simboluri asociate. Iata cand si cum le poti folosi in amenajarea Feng Shui:
- lemn - cand vrei sa iti intaresti starea de sanatate si iti doresti prosperitate, vei merge in zona de est si de sud-est a casei si o vei decora cu elementul lemn, care este cel mai bine exprimat de culorile verde si maro, forme rectangulare si plante sanatoase;
- foc - cand ai nevoie de creativitate, energie sau te simti singur, zonele casei asupra carora te vei axa sunt sud, sud-vest si nord-est, iar elementul de foc este cel mai bine exprimat in culorile rosu, violet, oranj, purpuriu si roz, forme triunghiulare, stele si, desigur, obiectele de decor care chiar includ focul;
- pamant - cand iti doresti calmul si pacea si vrei sa aduci stabilitate in orice zona a vietii, fie ca este vorba de dragoste sau sanatate; te vei axa pe zonele de sud-vest, nord-est si centru, iar energia elementelor Pamantului o vei obtine prin utilizarea de culoare (bej, nisipiu, gri-maro), cristale si pietre, ceramica sau imagini de peisaje cu pamantul;
- metal - cand ai nevoie de o energie noua, dinamica in casa sau in spatiul de lucru ori daca te simti coplesit, fara o directie clara si lipsit de forta; zonele pe care le vei aborda sunt vest, nord-vest (ale casei sau ale biroului), iar elementul metal il vei putea exprima cu ajutorul culorilor alb si gri, a finisajelor metalice, cu ajutorul formelor rotunde si, desigur, cu numeroase obiecte decorative din metal;
- apa - pentru a te linisti, a-ti reimprospata spatiul, pentru a atrage energia abundentei, este un element necesar in zona de nord, est si sud-est a locuintei tale si poti sa il exprimi in culori precum albastru si negru, cu ajutorul caracteristicilor apei, fie ca este vorba de forme care curg, imagini cu apa, oglinzi, fantani, dar si numeroase elemente de decor albastre si negre.
Decorarea casei cu ajutorul Feng Shui
Acum, pentru ca stii elementele de baza pentru o decorare reusita Feng Shui, poti sa mergi mai departe si sa te asiguri ca exista un flux bun de energie in fiecare camera. Descopera mai jos cateva sfaturi pentru a avea o casa armonioasa si fericita in stil Feng Shui.
Usa de la intrare
Un Feng Shui bun incepe cu atentia acordata pentru usa de la intrare, aceasta este numita gura lui Chi, pentru ca denota cum casa ta reuseste sa absoarba energie. Cand fluxul Chi patrunde in casa si este armonios, persoanele din acea locuinta au o stare foarte buna.
Living
Deseori, este una dintre cele mai aglomerate camere, iar din acest motiv este important sa creezi armonie in living si o buna energie. Foloseste-te de harta Bagua, altfel spus, afla in ce punct cardinal se afla sufrageria si utilizeaza elementele specifice zonei.
De exemplu, daca livingul este la sud, foloseste culorile focului si elementele de lemn. Prin urmare, axeaza-te pe culori precum rosu, portocaliu, galben, violet, verde si maro pentru a incuraja o buna energie Feng Shui.
Dormitor
Incurajeaza o energie senzuala si armonioasa in dormitor. Acesta este o camera importanta, reprezentand cheia unei relatii fericite si un somn cu adevarat odihnitor. Este necesar ca in aceasta incapere sa nu fie prezente: televizorul, biroul, aparatele de fitness sau plante ofilite.
De asemenea, nu trebuie ca patul sa se vada intr-o oglinda, deci evita sa ai sifonierul indreptat cu fata spre pat, iar usile lui sa fie din oglinda. Ai grija ca patul sa nu se afle in linie cu vreo usa, indiferent ca este cea de la camera sau de la balcon. Mai multe despre cum sa decorezi dormitorul cu ajutorul artei Feng Shui vei afla mai jos, tot in acest articol.
Bucatarie
Cauta ca bucataria ta sa inspire sanatate. Aceasta este considerata de mult timp inima unei case. In Feng Shui, energia din bucatarie este legata de energia bogatiei, a prosperitatii. Camera trebuie sa fie curata, luminoasa, primitoare, atentie sa nu o supraincarci cu electrocasnice.
Totodata, florile proaspete aduc o energie vibranta incaperii, la fel si un castron cu fructe. O culoare recomandata pentru bucatarie este galbenul, deoarece ajuta la o digestie buna.
Baie
Accepta provocarea de a aduce energie buna si in baie. Este o incapere care nu are o reputatie buna in Feng Shui, dat fiind prezenta canalelor de scurgere pe unde energia se poate pierde. Primul pas este sa pastrezi baia mereu foarte curata, ordonata.
Fereste-te sa tii cosul cu rufe murdare aici, iar daca lumina naturala nu exista, incearca sa compensezi pe cat de mult posibil cu ajutorul iluminatului. Utilizeaza culorile care iti plac cel mai mult dintre cele trei elemente Feng Shui:
- lemn - maro, verde;
- apa - albastru, negru;
- pamant - nisipiu, galben deschis.
In acelasi timp, tine cont ca planta Bambusul norocos este ideala in oricare baie. Nu in ultimul rand, creeaza o amenajare asemenea unui spa, foarte confortabila, cu ajutorul oglinzilor, al lumanarilor, al parfumurilor linistitoare sau al muzicii relaxante.
Camera copilului
Foloseste-te de Feng Shui pentru a decora camera copilului, astfel incat sa ii arati dragostea neconditonata si grija. In privinta culorilor, nu te gandi la roz sau albastru (devenite traditionale). Alege culori care iti plac cu adevarat, care vor reusi sa te mangaie atat pe tine, cat si pe copil;
In plus, combina culori armonioase, ca de exemplu alb si bej sau verde si albastru. Evita contrastele mari si insereaza mai multe surse de lumina. Pozitia patului in dormitor Feng Shui nu trebuie sa fie in mijlocul camerei (fara a avea un spirjin) sau sub fereastra.
Mai exact, capul patului pentru copii este ideal sa se afle pe un perete solid. Foloseste, cat de mult posibil, materialele naturale, cum ar fi lemnul, in locul plasticului. Pentru lenjeria de pat si draperii, opteaza pentru bumbac si matase.
Birou
Fii productiv la biroul de acasa! Daca lucrezi din confortul locuintei tale, cu siguranta vrei sa fii productiv si sa ai o energie buna, iar daca meseria ta se bazeaza, de exemplu pe scris, un rol important il va juca si creativitatea;
Asadar, artistii pot introduce elemente din natura, pentru a atrage energia creativa - plante, pietre de pe plaja sau scoici, nisip, dar si cat mai multa lumina naturala. Acestia ar trebui sa insereze elemente puternice de culoare si miscare (fantana) sau proiecte de succes din propriul portofoliu.
Pentru productivitate, tine cont de elementele decorative in stransa legatura cu cariera, care te fac sa te simti apreciat si de succes. Ai grija la pozitionarea biroului, sa nu fii cu spatele la usa, dar nici foarte aproape de ea sau in linie cu usa.
Feng Shui in dormitor
Un dormitor amenajat dupa principiile Feng Shui promoveaza un flux armonios de energie vibranta si senzuala. Un astfel de dormitor te invita, te atrage, dar in acelasi timp iti ofera calmitate. Arta Feng Shui iti pune la dispozitie o varietate de instrumente pentru a crea un dormitor in care sa te simti excelent de bine:
- fara televizor, calculator sau aparate de fitness in dormitor - aceste obiecte distrug buna atmosfera din dormitor, ele aduc energia muncii si stresul, reprezentand o distragere a atentiei si un factor negativ pentru relatia ta;
- nu lasa patul sa se vada in oglinda - chiar daca este foarte populara solutia de amenajare in care sifonierul are fie usi din oglinda, fie sunt decorate cu oglinzi si patul este paralel cu acesta, trebuie sa stii ca principiul Feng Shui respinge cu desavarsire aceasta solutie; motivul este ca determina consumul de energie din timpul somnului, atunci cand ai nevoie sa te refaci, dar si aparitia energiei unei terte parti in relatia de cuplu; daca ai deja un astfel de dulap, in care se vede patul, o idee este sa folosesti o draperie, pe care sa o poti trage in timpul noptii;
- deschide ferestrele cat mai des - mentine un aer proaspat in dormitor, poti folosi si un umidificator de calitate pentru a te asigura ca aerul pe care il respiri nu este plin de poluanti si ca prezinta un nivel favorabil de umiditate; retine ca plantele in dormitor nu sunt recomandate, decat in cazul in care camera este foarte mare si ghivecele sunt pozitionate suficient de departe de pat;
- amplasarea patului - pozitioneaza-l in diagonala cu usa si fereste-te sa il pui in linie cu aceasta; este necesar sa ai acces usor de pe ambele parti; de asemenea, este important sa ai o saltea buna, o tablie a patului solida, din lemn sau tapitata (sustine energia Feng Shui pentru tine), dar si cearceafuri de inalta calitate, din materiale naturale;
- foloseste culori linistitoare - pentru a obtine un bun flux de energie acorda atentie decorului echilibrat cromatic; recomandate sunt culorile asociate cu pielea umana, de la aproape alb si pana la ciocolatiu-maro, asadar nuantele aflate in acest interval functioneaza cel mai bine in dormitor;
- atentie la ce tablou asezi pe perete - imaginile au o puternica energie, cel mai bun sfat Feng Shui este sa alegi imaginile pe care vrei sa le vezi in viata ta (fericite, optimiste); cea mai buna arta pentru dormitor sunt imaginile legate de emotiile iubirii si relatiile fericite;
- foloseste mai multe nivele de iluminare - altfel spus, asigura-te ca nu ai doar sursa aplicei de pe tavan, este indicat sa fie si lumina de la o veioza, un lampadar sau spoturi de iluminat; de asemenea, poti sa folosesti un variator de lumina, util pentru ca te ajuta sa reglezi intensitatea luminii in functie de preferinte; totodata, lumanarile sunt foarte populare in arta Feng Shui, acestea nu doar elibereaza energia, ci si creeaza o atmoosfera intima, calda si vindecatoare;
- tine usa inchisa pe parcursul noptii - pastreaza usa dormitorului inchisa in timpul somnului, lucru valabil si pentru usile sifonierului ori usa de la baia care este legata cu aceasta camera, in caz ca exista; acest lucru va permite un flux de energie mult mai bun, contribuind la starea de sanatate si la fericirea relatiei.
Feng Shui pentru casa este arta de a plasa obiectele in spatiul de zi cu zi, astfel incat sa armonizezi energiile cu scopul de a aduce noroc, o stare mai buna de sanatate, o cariera de succes sau implinire in vieta sentimentala. Desi considerata de persoanele din aria stiintifica drept o pseudo-stiinta, principiile Feng Shui au avut un impact asupra esteticii designului interior si asupra aspectului arhitectonic al spatiilor.