Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

4 sfaturi ca sa indepartezi tapetul fara a face mizerie

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 12.05.2021 / Timp lectură: 3 min

Daca ai un tapet uzat si demodat, fie montat de tine cu ani buni in urma, fie ca se afla deja pe pereti la achizitia noului apartament, probabil ca ti-ai pus in gand sa il dai jos. Indepartarea tapetului vechi se poate face simplu, fara grija ca vei face mizerie. Rezerva-ti timp intr-o dupa-amiaza si urmeaza sfaturile prezentate in acest articol pentru a da jos tapetul fara niciun fel de deranj.

Cuprins

Pregateste frontul de lucru

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci, este sa pregatesti incaperea si sa protejezi podeaua. Chiar daca in prima faza vrei sa treci direct la actiune, la final iti vei multumi fiindca ai economisit timp cu realizarea curateniei si nu ai pus in pericol frumusetea pardoselii (parchet laminat, gresie s.a.). Iata ce ai de facut:

  • Intrerupe curentul de la tabloul electric.
  • Acopera prizele si intrerupatoarele cu banda de mascare (vei folosi apa pentru inmuierea tapetului, astfel vei elimina riscul producerii unui scurtcircuit).
  • Indeparteaza piesele de mobilier de langa pereti, grupeaza-le in centrul camerei si acopera-le cu folie de plastic sau scoate-le definitiv din incapere.
  • Protejeaza podeaua cu folie de acoperire, pe care o vei fixa pe marginile incaperii cu ajutorul unei benzi adezive de mascare (in felul acesta resturile de tapet, de adeziv sau stropii de apa vor cadea pe folie - la final o vei strange si o vei arunca).

Indeparteaza tapetul vechi fara efort

Un tip de tapet frecvent intalnit in amenajari este cel din hartie, fabricat din doua straturi, cel superior care este imprimat cu model si stratul suport care intra in contact direct prin lipire cu peretele. Din acest motiv indepartarea tapetului se compune din doua etape, indepartarea stratului superior si apoi a celui de suport:

Indepartarea stratului superior:

  • Porneste dintr-un colt si incearca sa desprinzi marginea tapetului cu ajutorul unui cutter sau a unui spaclu. Prinde bine tapetul si trage usor, cu o presiune ferma si constanta pentru a incepe sa indepartezi stratul decorativ. Pe tot parcursul procedurii ajuta-te de spaclu si desprinde fasie cu fasie intreaga suprafata decorata cu tapet.

Nota: Trage fasiile de tapet de jos in sus, incepand cu partea inferioara a peretelui si urcand spre tavan.

Indepartarea stratului suport:

  • Prepara o solutie compusa din apa fierbinte si sapun lichid. Poti pastra solutia intr-un vas sau o poti pune intr-un recipient cu pulverizator.
  • Inmoaie peretii folosind solutia preparata. Utilizeaza o pensula sau foloseste direct recipientul cu pulverizator in cazul in care ai avut unul la indemana. Inmoaie rand pe rand cate o portiune de perete, lasa sa actioneze 15 - 20 de minute, apoi cu spaclul curata fasie cu fasie stratul suport (sau cu o racleta de plastic), cu mare grija pentru a nu zgaria peretele.

Indeparteaza tapetul vechi fara efort

Desprinderea unui tapet pentru care a fost folosit un adeziv puternic

Daca motivul de ingrijorare este cum sa cureti tapetul de pe pereti pentru care s-a folosit un adeziv puternic, trebuie sa stii ca mai ai si alte optiuni care sa te ajute sa-l dai jos:

  • solutie preparata din apa si balsam de rufe (trei sferturi apa, un sfert balsam de rufe);
  • solutie preparata din apa si otet (cantitati egale);
  • solutie decapanta pentru tapet (achizitionata din magazin) - are putere mare, poate inlatura inclusiv urmele de clei;

Desprinderea unui tapet pentru care a fost folosit un adeziv puternic

Spala peretii

In urma desprinderii tapetului de pe perete, vei observa ca nu ai o suprafata curata peste care sa poti aplica un tapet nou sau sa dai cu lavabila. Vor ramane urme de adeziv si de tapet, prin urmare mai ai putin de lucru:

  • Intr-o galeata cu apa fierbinte toarna putin detergent de vase, apoi amesteca bine.
  • Inmoaie un burete spongios sau o carpa curata si incepe sa stergi suprafata peretilor.
  • Lasa peretele sa se usuce peste noapte.

 

Strange resturile de tapet si pregateste peretele pentru noul finisaj

Dupa ce ai terminat de spalat peretii, poti face simplu si rapid curatenie la locul de munca. Tot ce ai de facut este sa dezlipesti cu atentie folia de pe podea in care s-a strans toata mizeria:

  • Strange folia de pe podea cu resturile vechi de tapet, adeziv si urme de solutie, apoi arunc-o cu totul.
  • Dezlipeste benzile adezive de pe prize si intrerupatoare.
  • Lipeste o folie noua de protectie pentru podea.
  • Pregateste peretele pentru noul finisaj, fie ca este vorba de montarea unui tapet sau de zugravit cu lavabila. Pentru acest lucru va trebui sa te asiguri ca ai o suprafata a peretelui perfect neteda si fara denivelari (se repara cu glet toate fisurile).

Proiectele pe care le duci singur la indeplinire, iti ofera cu siguranta cea mai mare satisfactie. Consulta articolele noastre de blog unde vei gasi sfaturi utile si nu uita ca achizitia de materiale o poti face din magazinul online MatHaus, pentru a economisi timp pretios. Spor la lucru!

Dacă ți s-a părut util articolul nostru, nu uita că la MatHaus poți oricand comanda online orice tip de material pentru construit, renovat, reparat sau decorat dar și unelte simple sau complexe pentru lucrările tale.
De transport nici nu trebuie să îți faci griji, putem ajunge oriunde fie prin flota noastră de camioane cu braț specializat pentru descărcat sau cu ajutorul curierilor din țară.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Cum montez plinta pentru parchetul laminat? Alegerea parchetului laminat pentru pardoseala casei este o solutie avantajoasa devenita tot mai populara. In afara de aspectul elegant si designul modern, este usor de intretinut, in plus are un pret accesibil. Daca si tu ai decis sa te bucuri in confortul casei tale de o podea acoperita cu parchet laminat, atunci stii ca trebuie sa ii finisezi aspectul cu ajutorul plintelor. Iti recomandam si articolul nostru de blog: Plinta parchet - Cum faci cea mai buna alegere? Pentru ca proiectele DIY sunt intotdeauna o provocare pentru tine, afla in continuare cum sa-ti montezi singur plinta pentru parchetul laminat.
In procesul de renovare a noii tale case sunt cateva etape principale asupra carora iti indrepti atentia in mod prioritar, ca de exemplu instalatia electrica sau zugravitul. Cu toate acestea, apare si intrebarea ce faci cu usile, daca le pastrezi sau iei altele noi. Tendinta este inlocuirea tuturor finisajelor vechi din apartamentul fostului proprietar cu ce este nou si modern pe piata. Insa, este bine sa se faca o analiza amanuntita. Daca locuinta beneficiaza de usi de interior din lemn masiv, acestea aduc considerabil un plus de autenticitate, plus economifa facuta. Chiar daca starea lor nu este multumitoare, dat fiind anii care au trecut peste ele, afla ca poti reconditiona singur usile din lemn. Daca te-ai gandit sa reprezinte chiar urmatorul tau proiect DIY, din acest articol vei afla tot ce te intereaseaza pentru a obtine rezultatele dorite.
Fie ca te-ai hotarat sa iti montezi singur gresia si faianta, fie ca o va face un mester, achizitia materialelor reprezinta de foarte multe ori sarcina beneficiarului. Misiunea ta nu s-a incheiat odata cu alegerea placilor ceramice. Si pentru ca acest proiect de amenajare include in lista de cumparaturi si adezivul, apare inevitabil intrebarea pe care il alegi. Sacii diversi pe care ii gasesti la raft, cel mai probabil te pun si mai mult in dificultate, insa nu trebuie sa iti faci griji. Cu putina indrumare vei sti exact care este adezivul potrivit proiectului tau. In acest articol iti dezvaluim cum sa alegi adezivul pentru gresie si faianta, un material cu rol important, de care depinde rezultatul reusit al proiectului de amenajare cu placi ceramice.
Oglinda este un element nelipsit din baie si se alege la o dimensiune proportionala cu cea a chiuvetei. Dar mai poate fi prezenta in hol, living, dormitor, fie din dorinta de a face ca spatiul sa para mai incapator si luminos, fie ca vrei sa aduci un plus de farmec decorului si, bineinteles, ca sa te poti oglindi de fiecare data cand pleci de acasa. Cu rol decorativ sau functional, daca ai de montat o oglinda in baie sau pe oricare altul dintre peretii casei tale, in acest articol iti vom dezvalui pasii pe care ii ai de urmat.